Gravelové MS: Gianni Vermeersch berie prvý dúhový dres, Sagan v druhej desiatke

9.10.2022, 14:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Disciplína Gravel je v cyklistike veľmi mladá, no už teraz sa prestížou doťahuje napríklad na etablovaný cyklokros a po ceste a MTB je zrejme tretím najväčším cyklistickým odvetvím. V tomto roku po prvýkrát UCI vzala pod svoje krídla organizáciu prvých oficiálnych gravelových majstrovstiev sveta. Do talianskeho Veneta prišli o prvý dúhový dres v tejto disciplíne bojovať aj hviezdy z iných odvetví cyklistiky, vrátane tej cestnej.
Na štarte boli aj také mená ako Mathieu Van Der Poel, Greg Van Avermaet, Zdeňek Štybar či aj náš Peter Sagan. Ten sa mimochodom zúčastnil majstrovstiev sveta už v tretej rôznej disciplíne cyklistiky v priebehu dvoch mesiacov a je tak vidieť, že slobodu v tíme TotalEnergies si skutočne užíva plnými dúškami. Slovenský majster na ceste ešte súťažne gravel preteky nejazdil, no v júni sa predstavil na najväčšom gravelovom komerčnom podujatí sveta, Unbound Gravel.
Profil pretekov bol veľmi rovinatý a obsahoval snáď všetky možne cyklistické povrchy okrem hrubého cyclokrosového blata. Peter SaganMathieu Van Der Poel sa však rozhodli preteky absolvovať na cestnom bicykli určenom pre Paríž-Roubaix, takže z toho sa dalo usudzovať, že trasa zrejme nie je až taká komplikovaná, ako ju prezentujú organizátori. Očakával sa tak akýsi mix pretekov Strade Bianche, Tro-Bro León či Paríž-Tours, akurát s výrazne menším počtom asfaltových úsekov. Pretekári mali dnes absolvovať 194 kilometrov.
V prvej polovici aktívne pretekali jazdci ktorých poznáme aj z cesty. Najväčšie hviezdy včetne Petra Sagana štartovali z prvej rady, no a v úvode hýrili aktivitou Miguel López či Magnus Cort. Informácie pred oficiálnym prenosom na Eurosporte boli strohé, no v polovici trasy viedol Saganov dobrý kamarát a kolega z komerčného tímu, Talian Daniel Oss. Za ním jazdil výborný cestár i cyklokrosár Gianni Vermeersch z Belgicka. Vyše štyri minúty na nich strácal balík aj so Saganom či Van Der Poelom.
V momente začiatku prenosu bol Vermeersch už s Ossom a spolu tvorili niečo ako únik. Pelotón za nimi viedli Taliani na čele s veteránom Davidem Rebellinom, ktorý len tak mimochodom ako 51-ročný stále v tejto sezóne pretekal na kontinentálnej úrovni a skončil dokonca jedenásty na pretekoch Adriatica Ionica kategórie 2.1. Pretekári z Apeninského polostrova sa ale pochopiteľne nikam neponáhľali, keďže na čele mali kolegu. Duo vpredu malo 64 kilometrov pred páskou takmer šesť minút náskoku.
V lesíku 57 kilometrov pred cieľom zvýšili tempo Holanďania, na ktorých bolo stíhanie úniku. Pelotón doslova explodoval, v prachu a piesku sme len matne rozoznávali jednotlivé skupinky. Celý obraz pretekov bol zaujímavý, vidieť Van Der Poela s Van Avermaetom pretekať v reprezentačných dresoch pomedzi smetiaky pri jednej dedine bolo priam komické. Situácia sa následne stabilizovala a za únikom jazdila 40-členná skupina aj so Saganom.
Dvojica na čele si viedla skvele a hodinu pred dojazdom mala k dispozícii stále štyri a pol minúty. Pelotón viedli Holanďania a Dáni, Van Der Poel s Cortom už bili na poplach. Postupne začínalo byť jasné, že pelotón nemá dostatočnú silu na stiahnutie vedúceho silného dua. Samozrejme, očakával sa ešte veľký útok od favoritov ako Van Der Poel a Sagan, no nemohli sme prehliadnuť fakt, že obaja mali na čele svojich dobrých kamarátov, hoci reprezentujúcich inú krajinu. Bolo ťažké predstaviť si Petra ako krvopotne stíha Daniela Ossa.
Pri nájazde do posledného okruhu okolo Veneta sa z balíku oddelila skupina favoritov po nástupe Mathieuho Van Der Poela. Peter Sagan na túto akceleráciu nestačil a jazdil okolo pätnásteho miesta v druhej skupine. Naopak, Greg Van Avermaet a Magnus Cort Holanďanov útok zachytili. Netrvalo dlho a Van Der Poel s Van Avermaetom sa zbavili všetkých okrem Alessandra De Marchiho, ktorý im nestriedal a iba bránil krajana Ossa na čele.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Šesť kilometrov pred cieľom sa Gianni Vermeersch na čele odpútal od unaveného Daniela Ossa. Belgičan, hoci má za sebou už niekoľko výborných výsledkov v cyklokrose či na flámskych klasikách, mieril za najväčším úspechom svojej kariéry. Gianni Vermeersch prišiel pod cieľovú Citadellu osamote a mohol si vychutnať zisk prvého gravelového dúhového dresu. Na druhom mieste prišiel jeho celodenný kolega z úniku Daniel Oss.
Šprint o tretie miesto zviedli Mathieu Van Der Poel s Gregom Van Avermaetom. Úspešnejší bol Holanďan. Piate miesto získal v špurte ďalšej skupiny majster sveta U23 na ceste Yevgenij Fedorov z Kazachstanu. Porazil Magnusa Corta. Top 10 doplnili De Marchi, Štybar, Davide Ballerini a Andreas Stokbro. Prvý ročník gravelových majstrovstiev sveta teda totálne opanovali cestní cyklisti. Peter Sagan v závere z predných skupín vypadol a do cieľa doputoval na 14. mieste so stratou piatich minút.
Výsledky
1. albansko VERMEERSCH Gianni Belgicko 05:10:40
2. vlajka OSS Daniel Taliansko 00:43
3. vlajka VAN DER POEL Mathieu Holandsko 01:28
4. albansko VAN AVERMAET Greg Belgicko 01:28
5. vlajka FEDOROV Jevgenij Kazachstan 01:39
6. vlajka CORT Magnus Dánsko 01:39
7. vlajka DE MARCHI Alessandro Taliansko 01:39
8. vlajka ŠTYBAR Zdeněk Česko 01:46
9. vlajka BALLERINI Davide Taliansko 01:53
10. vlajka STOKBRO Andreas Dánsko 02:43
14. vlajka SAGAN Peter Slovensko 05:04
 
 
Náš eshop