Langkawi: Aj v poslednej etape únik porazil pelotón, veslár Osborne takmer vyhral, Sosa so žltým dresom

17.10.2022, 09:00 | Preteky vo svete | Šandor, Janoťák, Hlubek, Matis
1. 11.10. zvlnena etapa ciel rovina Kuala Pilah > Kuala Lumpur 157 km Syritsa
2. 12.10. rovinata etapa ciel rovina Kuala Klawang > Raub 179 km Wiggins
3. 13.10. rovinata etapa ciel rovina Putrajaya > Genting High. 124 km Sosa
4. 14.10. rovinata etapa ciel rovina Sabak Bernam > Meru Raya 138 km Mareczko
5. 15.10. zvlnena etapa ciel rovina Kuala Kangsar > Kulim 172 km Taminiaux
6. 16.10. rovinata etapa ciel rovina George Town > Alor Setar 120 km Blikra
7. 17.10. rovinata etapa ciel rovina Kuah > Kuah 116 km Bax
8. 18.10. zvlnena etapa ciel rovina Kuah > Kuah 116 km Molenaar
1. 11.10. zvlnena etapa ciel rovina Kuala Pilah > Kuala Lumpur 157 km Syritsa
profil etapy, 1590 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Na podujatí sa predstavilo šesť World Tour tímov a medzi kandidátov na celkový titul patrili Ivan Sosa, Esteban Cháves, George Bennett alebo Hugh Carthy. Podujatie obsahovalo dve cieľové stúpania, ktoré mali rozhodnúť o postavení v GC, ostatné etapy svedčali predovšetkým šprintérom.
Hneď v tej prvej bola pripravená šprintérska koncovka, no najrýchlejších jazdcov v balíku mohli tesne pred cieľom preveriť dve krátke horské prémie. Navyše počas úvodného dňa pršalo a fúkal vietor, preto favoritov na etapový triumf nečalo nič jednoduché. Zo šprintérov sa dnes mohli presadiť Juan Molano, Max Kanter, Jakub Marezko či Rüdiger Selig.
V úniku sa prezentovalo deväť jazdcov, v pelotóne pracovali najmä Movistar s Astanou a posledný jazdec z brejku bol chytený dvadsať kilometrov pred páskou. Po dvoch horských prémiách prišiel do cieľa okresaný pelotón a v záverečnom šprinte vyhral Gleb Syritsa z Astany. Druhý skončil Elrend Blikra (Uno-X), tretie miesto obsadil Max Kanter (Movistar).
Pre 22-ročného Gleba Syritsu to bolo prvé víťazstvo medzi profesionálmi. Ruský jazdec pretekal v tomto roku aj na Okolo Slovenska, kde skončil druhý v prvej etape. V šprinte na neho nestačil nórsky borec Erlend Blikra ani nemecký pretekár Max Kanter, ktorý nevyužil celodennú prácu svojich kolegov. Tým sa podarilo v záverečných dvoch kopcoch zmenšiť hlavnú skupinu.
Výsledky etapy
1. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 03:43:43 20
2. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Cycling Team 00:00 10
3. KANTER Max Movistar Team 00:00 5
4. TAMINIAUX Lionel Alpecin-Deceuninck 00:00
5. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:00
6. VAN RENSBURG Reinardt Lotto Soudal 00:00
Zobraziť kompletné poradie
2. 12.10. rovinata etapa ciel rovina Kuala Klawang > Raub 179 km Wiggins
profil etapy, 1380 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
V druhej etape sa očakával klasický hromadný dojazd pelotónu. Oproti včerajšku panovali na trati príjemné podmienky a trasa obsahovala len jednu horskú prémiu, preto sme v cieli mohli sledovať súboj najrýchlejších borcov ako Jakub Mareczko, Sebastian Molano, Max Kanter alebo Gleb Syritsa.
Do úniku sa dostlo šesť jazdcov z menších celkov, ale World Tour tímy pracujúce v balíku im nedopriali väčší náskok ako tri minúty. V pelotóne sa ukazovali najmä Alpecin a Astana. Hlavná skupina chytila posledného člena z brejku desať kilometrov pred cieľom a potom sa už šprintérske celky sústredili na hromadný dojazd.
Vo finále predviedol najlepší šprint Juan Molano z UAE Emirates, ktorý porazil Craiga Wigginsa (ARA Pro Cycling). Včerajší víťaz Gleb Syritsa (Astana) skončil tretí.
V hromadnej koncovke sa nepresadili niektoré z tých najväčších mien a to dokázal využiť Juan Molano, ktorý na cieľovej páske najlepšie načasoval svoj šprint. Kolumbijský jazdec sa pred mesiacom presadil aj na Vuelte, kde ovládol poslednú etapu. Gleb Syritsa predviedol aj dnes veľmi dobrú koncovku a vďaka bonifikáciám sa udržal na čele celkového poradia.
Po piatich hodinách ale došlo k úprave výsledkov. Molano si počas šprintu počínal nedovolene a rozhodcovia ho preto umiestnili na koniec hlavnej skupiny. Kolumbíjčan sa v závere dostal do kontaktu s iným jazdcom. Craig Wiggins tak dosiahol najväčší úspech v jeho rozbiehajúcej sa kariére. Pre Austrálčana je to premiérové víťazstvo medzi profesionálmi.   
Výsledky etapy
1. WIGGINS Craig ARA Pro Racing Sunshine Coast 04:09:20 20
2. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:00 10
3. MARECZKO Jakub Alpecin-Deceuninck 00:00 5
4. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Cycling Team 00:00
5. VAN RENSBURG Reinardt Lotto Soudal 00:00
6. GROSU Eduard Michael Drone Hopper - Androni G. 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 07:52:47
2. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Cycling Team 00:10
3. SAINBAYAR Jambaljamats Terengganu Polygon Team 00:10
4. CHAWCHIANGKWANG Peerapol Thailand Continental Team 00:10
5. KANTER Max Movistar Team 00:12
6. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 00:14
Zobraziť kompletné poradie
3. 13.10. rovinata etapa ciel rovina Putrajaya > Genting High. 124 km Sosa
profil etapy, 2860 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Už tretia etapa na podujatí Okolo Langkawi mala poriadne napovedať, ktorý cyklista prišiel na preteky najlepšie pripravený. Tretia previerka merala 124 kilometrov, no končila v poriadne dlhom dvojstúpaní. Pretekári najskôr liezli na Gohtong Jaya (13,7 km - 5,9 %) a hneď vzápätí na Genting Highlands (8,6 km - 8,5 %), kde bol umiestnený cieľ etapy. Favoritmi na zisk etapového vavrínu tak boli adepti na celkové víťazstvo. 
Šancu vyhrať mali aj pretekári v celodennom úniku. Vytvoril sa na méte 111 kilometrov pred páskou, a dostali sa do neho Eduard Grosu z Drone Hopper - Androni Giocattoli, Muhammad Mohd z Terengganu Polygon Cycling Team, Kane Richard a Carter Bettles obaja z ARA Pro Racing Sunshine Coast a aj Kongphob Thimachai z reprezentácie Thajska. Posledný menovaný však vpredu vydržal iba 30 kilometrov.
Únik si pod záverečné dvojstúpanie priniesol viac ako sedemminútový náskok. Lenže ani to im nestačilo, a už pred kopcom Genting Highlands zostal vpredu len Bettles (ARA Pro Racing). Za ním bolo niekoľko skupín s minimálnou stratou, pretože balík sa poriadne rozbil a neustále sa v skupinách útočilo. Bettles skončil svoje pôsobenie v čele presne šesťtisíc metrov pred koncom etapy.
Vtedy okolo neho prešli Iván Ramiro Sosa (Movistar), Hugh Carthy (EF Education) a Andrej Zeits (Astana). Trojička spolu išla už sedem kilometrov. Päťtisíc metrov od cieľa sa z nej porúčal Zeits. Vpredu tak pokračovali Sosa a Carthy. Jazdec Movistaru nechcel čakať na záverečný šprint a skúsil újsť svoju sokovi. Pod bránu posledného kilometra prišiel o pár sekúnd pred ním. Minimálny náskok si udržal a zvíťazil. 
Iván Ramiro Sosa zaznamenal 16. víťazstvo v kariére na ceste a stal sa novým predbežným lídrom podujatia. Jeho náskok po treťom dni je 23 sekúnd pred Hughom Carthym a o celé dve miúnty pred Einerom Rubiom na treťom mieste. Štvrtý Esteban Cháves stráca dve minúty a jedenásť sekúnd. 
Výsledky etapy
1. SOSA Ivan Movistar Team 03:25:31 20
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:19 10
3. RUBIO Einer Movistar Team 01:56 5
4. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 02:01
5. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 02:10
6. SEPULVEDA Eduardo Drone Hopper - Androni G. 02:14
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SOSA Ivan Movistar Team 11:18:24
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:23
3. RUBIO Einer Movistar Team 02:02
4. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 02:11
5. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 02:18
6. SEPULVEDA Eduardo Drone Hopper - Androni G. 02:24
Zobraziť kompletné poradie
4. 14.10. rovinata etapa ciel rovina Sabak Bernam > Meru Raya 138 km Mareczko
profil etapy, 350 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po horskej skúške nasledovala ďalšia etapa pre šprintérov. Na trase zo Sabaku Bernam do Meru Raya sa nenachádzali žiadne kopce a na konci sme tak očakávali ďalší hromadný dojazd. Medzi kandidátov na etapové víťazstvo patrili Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates), Gleb Syritsa (Astana Kazachstan Team), Max Kanter (Movistar) alebo Eduard-Michael Grosu (Drone Hopper - Androni Giocattoli). 
Do úniku sa prepracovali Ricardo Alejandro Zurita (Drone Hopper), Jambaljamts Sainbayar (Terrenganu Polygon Cycling Team) a Ryuki Uga (Team UKYO). Druhý menovaný vyhral všetky tri rýchlostné prémie a vďaka tomu sa priebežne posunul na deviate miesto celkovej klasifikácie. 35 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina päťdesiatsekundový náskok na pelotón, ktorý viedli pretekári Astany. 
Na udávaní tempa sa podieľali aj jazdci Alpecinu-Deceuninck a Movistaru. Za belgický tím mohli v závere šprintovať Jakub Mareczko alebo Lionel Taminaux. Jazdci v úniku sa nevzdávali a svoj náskok dokázali navýšiť nad minútu. Mimochodom, po včerajšej etape boli diskvalifikovaní Yousif Mirza (UAE Emirates) a Alessandro Bisolti (Drone Hopper). Obaja sa previnili držaním sa za mechanické vozidlo, čo neušlo pozornosti rozhodcov. 
Osemnásť kilometrov pred páskou mal únik už len dvadsaťsekundový náskok. Pre defekt z neho vypadol Uga. O šestisíc metrov neskôr sa do pelotónu zaradili aj Zurita Sainbayar. Na čele sa otáčalo aj kontinentálne zoskupenie AKA Pro Racing Sunshine Coast, ktoré pracovalo pre Craiga Wigginsa. Defekt dostal aj Hugo Toumire (Cofidis). Viac ako kilometer pred cieľom došlo k hromadnému pádu
O víťazstvo tak šprintoval okresaný pelotón a napokon zvíťazil Jakub Mareczko. Talian bol v tesnom finiši rýchlejší ako Rüdiger Selig (Lotto Soudal), tretí skončil Eduard-Michael Grosu. Za ním preťal cieľ Juan Sebastian Molano a elitnú päticu uzavrel Erlend Blikra (Uno-X Pro Cycling Team). Žltý dres bez udržal Ivan Ramiro Sosa (Movistar). Spomínaný pád z boja o víťazstvo odpojil Wigginsa
Sainbayar sa vďaka bonifikáciam posunul na deviatu priečku v GC. Iné zmeny v Top 10 nenastali. Dnešný víťaz dosiahol tretie víťazstvo v aktuálnej sezóne. Spokojný môže byť aj Rüdiger Selig. Víťaz etapy na Okolo Slovenska 2018 nebol prvou voľbou Lotta do dnešného dojazdu, ale v závere dostal príležitosť na vlastný výsledok a vybojoval najlepšie umiestnenie v roku 2022. Šprintéri budú v permanencii aj zajtra, kedy ich ale čaká náročnejšia etapa. 
Výsledky etapy
1. MARECZKO Jakub Alpecin-Deceuninck 03:15:37 20
2. SELIG RÜdiger Lotto Soudal 00:00 10
3. GROSU Eduard Michael Drone Hopper - Androni G. 00:00 5
4. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
5. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Cycling Team 00:00
6. KANTER Max Movistar Team 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SOSA Ivan Movistar Team 14:34:01
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:23
3. RUBIO Einer Movistar Team 02:02
4. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 02:11
5. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 02:18
6. SEPULVEDA Eduardo Drone Hopper - Androni G. 02:24
Zobraziť kompletné poradie
5. 15.10. zvlnena etapa ciel rovina Kuala Kangsar > Kulim 172 km Taminiaux
profil etapy, 1620 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
V sobotu bola v Malajzii na programe ďalšia rovinatá etapa. Favoritmi boli opäť starí známi Mareczko (Alpecin), Molano (UAE) či Syritsa (Astana). Kopec Sumpitan (7,6 km, 5,3 %) v prvej polovici etapy využila k úniku silná jedenásťčlenná skupina v zložení Moscon (Astana), Okamika (Burgos), Taminiaux (Alpecin), Bettles (ARA Pro Racing), Gibbons (UAE), Armeé a Toumire (2x Cofidis), Kanter a Norsgaard (Movistar), Moniquet (Lotto) či Van Den Berg (EF).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vpredu bolo hneď niekoľko favoritov etapy, čo bolo prekvapivé a taktiež to znamenalo, že tímy ako UAE, Movistar či Alpecin sa nezapojili do stíhacej jazdy. Únik celý deň držali na dostrel tímy Uno-X a EF, no napokon sa ich dostihnúť nepodarilo, hoci počas celej etapy nemali náskok väčší ako dve minúty. Vpredu bolo jednoducho priveľa kvalitnej palebnej sily.
V poslednom kilometri taktickú hru vpredu vyhrala dvojica Julius Van Den Berg a Lionel Taminiaux, ktorí sa odpútali od zvyšku a prišli na cieľovú pásku spolu. Druhý menovaný potom uspel v šprinte. Tretí prišiel Carter Bettles. Hlavu o stôl si môžu trieskať najmä Movistar a Cofidis, ktorí mali vpredu dvojicu zástupcov, no nedokázali to využiť. V drese lídra aj naďalej ostáva Ivan Ramiro Sosa (Movistar).
Výsledky etapy
1. TAMINIAUX Lionel Alpecin-Deceuninck 03:41:42 20
2. VAN DEN BERG Julius EF Education-EasyPost 00:00 10
3. BETTLES Carter ARA Pro Racing Sunshine Coast 00:04 5
4. GIBBONS Ryan UAE Team Emirates 00:09
5. KANTER Max Movistar Team 00:09
6. MONIQUET Sylvain Lotto Soudal 00:09
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SOSA Ivan Movistar Team 18:16:21
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:23
3. RUBIO Einer Movistar Team 02:02
4. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 02:11
5. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 02:18
6. SEPULVEDA Eduardo Drone Hopper - Androni G. 02:24
Zobraziť kompletné poradie
6. 16.10. rovinata etapa ciel rovina George Town > Alor Setar 120 km Blikra
profil etapy, 170 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Šiesta etapa bola poslednou príležitosťou na etapový triumf pre čistokrvných šprintérov. Na trati sa nenachádzali žiadne horské prekážky a na konci sa očakával ďalší hromadný dojazd. Medzi kandidátov na víťazstvo patrili Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates), víťaz štvrtej etapy Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck) alebo Eduard-Michael Grosu (Drone Hopper - Androni Giocattoli). 
Už pred štartom etapy začalo pršať. Do úniku sa prepracovali Marco Lumanog, Junreck Cancueva (2x Filipíny), Tiano Da Silva (ProTouch), Willie Smit (China Glory Continental Team), Thanakhan Chaiyasombat (Thailand Continental Cycling Team) a Zee Yie Kee (Malajzia). 35 kilometrov pred cieľom mali minútu a tridsať sekúnd na hlavnú skupinu, ktorú viedli jazdci Astany a Alpecinu.
Mechanické problémy musel riešiť líder pretekov Ivan Ramiro Sosa (Movistar). Ani jeden z účastníkov úniku neohrozoval poradie v Top 10. 24 kilometrov pred páskou sa náskok vedúcej skupiny znížil pod minútu. K udávaniu tempa v balíku sa pridal aj zástupca Lotta Soudal. V úniku sa utrhol Smit a osamostatnil sa na čele. Dvanásť kilometrov pred cieľom mal iba dvadsaťsekundový náskok.
O dva kilometre neskôr sa Juhoafričan vrátil do pelotónu. S blížiacim sa cieľom pretrvával hustý dážď, ktorý by sa mohol podpísať pod prípadné pády. Na posledný kilometer priviedol pelotón Alpecin. Záverečný šprint bol veľmi vyrovnaný a napokon zvíťazil Erlend Blikra (Uno-X Pro Cycling Team). Druhý finišoval víťaz prvej etapy Gleb Syritsa (Astana Kazachstan Team), tretí skončil Rüdiger Selig (Lotto Soudal). 
Štvrtý preťal pásku Juan Sebastian Molano (UAE Emirates) a Top 5 uzavrel Max Kanter (Movistar). Jakub Mareczko záver nezvládol a napokon sa umiestnil až na desiatej priečke. Erlend Blikra dosiahol premiérové víťazstvo v aktuálnej sezóne. V žltom drese ostal Ivan Sosa. Lídra pretekov ale zajtra čaká najnáročnejšia skúška, keď sa bude musieť vysporiadať s dlhým cieľovým stúpaním na Gunung Raya.  
Výsledky etapy
1. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Cycling Team 02:49:42 20
2. SYRITSA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:00 10
3. SELIG RÜdiger Lotto Soudal 00:00 5
4. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:00
5. KANTER Max Movistar Team 00:00
6. MOLENAAR Alex Burgos-BH 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SOSA Ivan Movistar Team 21:06:03
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:23
3. RUBIO Einer Movistar Team 02:02
4. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 02:11
5. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 02:18
6. SEPULVEDA Eduardo Drone Hopper - Androni G. 02:24
Zobraziť kompletné poradie
7. 17.10. rovinata etapa ciel rovina Kuah > Kuah 116 km Bax
profil etapy, 1050 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Siedma etapa mala pôvodne finišovať na vrchole stúpania Gunung Raya, kde by sa rozhodlo o celkovom poradí. Kopec má 13 km pri priemernom sklone 6 %. Je to stúpanie na najvyšší bod ostrova Langkawi k meteorologickej stanici a vysielačom, kam aspoň podľa Google Maps vedie stredne kvalitná cesta, s ktorou by nemali byť problémy, no nevedno prečo sa vedenie pretekov s hladným rozhodcom rozhodli, že tento dojazd zrušia a pôjde sa trasa 8. etapy, ktorá teda bude v itinerári posledné dva dni. Neskôr vyšlo najavo, že tam bol problém so zosuvom pôdy.
Štart aj cieľ bol v najväčšej aglomerácii ostrova Kuah, kde sídli aj miestna správa a hotely, kde tímy bývajú. Bola to rovinatá etapa s malým brdkkom na záverečnom okruhu, ktorý sa šiel trikrát. Bol to kilometrový kopec s priemerom 6,3 %. Bol ale úplne na začiatku osemkilometrového kola, takže do cieľa z jeho vrcholu bolo ešte ďaleko.
O únik sa postarala trojica Adriá Moreno (Burgos), Willie Smit (China Glory) a Nichol Pareja (Filipíny). Zaujímavosťou bolo, že sa nevytvoril hneď, ale trvalo 40 kilometrov, kým niečo balík pustil, aj to len na tri minúty. Kopec napokon urobil paseku, viacerí pretekári ho poňali ako miesto k útoku a najmä pri poslednom prejazde to na čele spôsobilo veľký chaos.
Najviac z toho vyťažil Sjoerd Bax z Alpecinu-Deceuninck, ktorému sa podarilo ako prvému dobehnúť pôvodný únik, ktorý mu ešte aspoň trochu pomohol, lebo cítil šancu doraziť až do cieľa. To sa napokon podarilo a Bax mal logicky najviac síl, preto vyhral. Druhý finišoval Smit, čo je pre kontinentálny čínsky celok veľký úspech, a tretí Moreno. Zo skupiny prenasledovateľov ako prvý finišoval desať sekúnd za víťazom jeho tímový kolega David van der Poel pred Giannim Mosconom.
Líder pretekov Ramiro Sosa sa síce vpredu veľmi neukazoval, ale držal sa v skupine s prvým prenasledovateľom Carthym a jeho dvojminútový náskok na ďalších v takejto etape nemohol padnúť. Zajtra si pretekári dajú repete. Už vedia, že na tejto trase to nevyzerá na špurt, ale ako stvorené pre aktívnych ľudí.
Výsledky etapy
1. BAX Sjoerd Alpecin-Deceuninck 02:20:52 20
2. SMIT Willie China Glory Continental Team 00:00 10
3. MORENO SALA Adria Burgos-BH 00:00 5
4. VAN DER POEL David Alpecin-Deceuninck 00:10
5. MOSCON Gianni Astana Qazaqstan Team 00:10
6. JORGENSON Matteo Movistar Team 00:10
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SOSA Ivan Movistar Team 23:28:05
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:23
3. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 01:47
4. BENNETT George UAE Team Emirates 01:50
5. RUBIO Einer Movistar Team 02:02
6. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 02:11
Zobraziť kompletné poradie
8. 18.10. zvlnena etapa ciel rovina Kuah > Kuah 116 km Molenaar
profil etapy, 1050 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Utorňajšia 8. etapa Tour de Langkawi bola bodkou za sezónou 2022 už aj pre tie špičkové tímy, ktoré sa s ňou nerozlúčili skôr. Jazdila sa na rovnakej trase ako pondelňajšia, teda na rovinatých 116 kilometroch, ktoré ale v závere boli na okruhu, ktorý mal šancu rozbiť pelotón. Najmä prostredníctvom krátkeho kopca (1 km; 6 %). Šiel sa trikrát, posledný raz osem kilometrov pred cieľom. V predposlednej etape sa podarilo ujsť až 17 pretekárom, ktorí finišovali pred hlavným balíkom, takže líder pretekov Ivan Sosa sa musel mať napozore.
Keďže včera brali druhé a tretie miesto ľudia z pôvodného úniku, dostať sa dopredu bolo dnes veľmi lukratívne. Skúšali to mnohí a skupina sa len tak rýchlo nevytvorila. Napokon odišlo šesť ľudí, teda dosť veľká partia, a to dokonca s Thomasom De Gendtom (Lotto), ktorý už síce nemá formu ako v minulosti, ale stále je ako silný tempár pre takýto pelotón nebezpečný. Sparingov mu robili Hugo Toumire (Cofidis), Jason Osborne (Alpecin), Alex Molenaar (Burgos), Anatolij Budjak (Terengganu) a Cameron Scott (ARA Pro).
Nevytvorili si veľký náskok, pelotón ich chcel mať pod kontrolou. Pri prvom prejazde kopca sa únik, ktorý mal minútu a pol náskoku, rozdelil. Vpredu ostali ľudia s profesionálnymi zmluvami Toumire, Osborne a Molenaar, no prekvapujúco nie De Gendt. Keď sa vyštverali spoločne aj druhý raz cez kopec a ostalo im ešte 45 sekúnd náskoku, živili nádej na úspech. Z balíka postupne odpadali šprintéri a viaceré tímy stratili motiváciu pomôcť Movistaru či EF. No naopak sa k nim pridali Lotto i UAE a prišiel aj dážď.
Dôležitý bol opäť prejazd posledným kopcom, teda, koľko síl ostalo čelu pri jeho zdolávaní. Zvládli ho Molenaar spolu s Osbornom - jedným z najlepších veslárov súčasnosti, ktorý zrejme bude ďalej pretekať iba doplnkovo k sezóne veslára. Stratili tam len pár smiešnych sekúnd. Vzadu sa útočilo. Reinardt van Rensburg (Lotto) odišiel balíku. Tomu nehralo ani upršané počasie a zákruty. Bolo zjavné, že opäť nechá únik vyhrať.
Alex Molenaar nechal Osborna ísť z prvej pozície a ošpurtoval ho. Posledný triumf sezóny si teda zapísal Holanďan vo farbách španielskeho Burgosu-BH. Výborne sa ukázal spomínaný Osborne, ktorý za Alpecin odjazdil záver sezóny a prvý raz siahal na etapový úspech. Pelotón sa opäť nevyznamenal, hoci dobehol Van Rensburga, špurto sa len o tretiu priečku, ktorú vzal Juan Molano z UAE. Balík došiel pohromade, takže Sosa ostal na čele pretekov a Movistar si tak ešte v závere sezóny vylepšil skóre po nie celkom dobrej sezóne.
Výsledky etapy
1. MOLENAAR Alex Burgos-BH 02:25:37 20
2. OSBORNE Jason Alpecin-Deceuninck 00:00 10
3. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:18 5
4. BLIKRA Erlend Uno-X Pro Cycling Team 00:18
5. SELIG RÜdiger Lotto Soudal 00:18
6. KANTER Max Movistar Team 00:18
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. SOSA Ivan Movistar Team 25:54:00
2. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:23
3. TRAEEN Torstein Uno-X Pro Cycling Team 01:47
4. BENNETT George UAE Team Emirates 01:50
5. RUBIO Einer Movistar Team 02:02
6. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 02:11
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop