Cadel Evans Great Ocean: Prekvapujúco vyhral Mayrhofer z DSM, Svrček nedokončil

29.1.2023, 04:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Cadel Evans Great Ocean: Prekvapujúco vyhral Mayrhofer z DSM, Svrček nedokončil
Triumf Mayrhofera (© Cor Vos | Team DSM)

ne 29.1. zvlnena etapa ciel rovina Geelong > Geelong 176 km Mayrhofer
profil pretekov, 1780 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po pretekoch Tour Down Under absolvovala svoj návrat po dvojročnej pauze aj klasika Cadel Evans Great Ocean. Na pretekárov v Geelongu čakal štvornásobný prejazd cez Challambru (0,9 km; 8,8 %), kde sa očakávali útoky od odolnejších pretekárov. Na štarte nechýbal ani posledný víťaz Dries Devenyns (Soudal - Quick Step). Jedným z jeho kolegov bol aj Martin Svrček. Medzi najväčších favoritov na víťazstvo patrili Michael Matthews (Jayco AlUla) či Caleb Ewan (Austrália). 
Do úniku sa vydali Taco Van den Hoorn (Intermarché - Circus - Wanty) a Mathis Le Berre (Arkéa Samsic). Druhý menovaný sa po chvíli vrátil do pelotónu a pred balíkom tak jazdil iba víťaz etapy na Giro d'Italia 2021. 59 kilometrov pred cieľom mal k dobru necelé tri minúty. Cyklisti sa dnes museli popasovať aj s nepríjemnými poveternostnými podmienkami. Okrem dažďu im komplikovala život aj hmla. Už na prvom prejazde cez Challambru sa pelotón natiahol. 
Útok sme ale nevideli a balík pokračoval pohromade. Po prvom prejazde cez Challambru náskok Van den Hoorna klesol pod dve minúty. 52 kilometrov pred cieľom sa utrhli Jonas Rutsch (EF Education-Easy Post) a Ewen Costiou (Arkéa Samsic). Holanďan na čele pretekov vstúpil do druhého zo štyroch okruhov s deväťdesiatimi sekundami k dobru. V pelotóne udávali tempo zástupcovia tímov UAE Team Emirates, Jayco AlUla a Israel - Premier Tech.
Rutsch Costiou mali 45 kilometrov pred páskou polminútu na hlavnú skupinu. Martin Svrček bol dnes druhým najmladším pretekárom na štarte. Na druhom prejazde cez Challambru sa Van den Hoorn poriadne vytrápil a k dvojici prenasledovateľov sa pridala skupina dvadsatich pretekárov, ktorá mala iba dvadsaťsekundové manko. 39 kilometrov pred cieľom sa dotiahli k Holanďanovi. 
V skupine boli Lucas HamiltonKelland O'BrienChris Harper (3x Jayco AlUla), Marco HallerJai Hindley (2x Bora - hansgrohe), George BennettFinn Fisher-Black (2x UAE Team Emirates), Stan Van TrichtDries Devenyns (2x Soudal - Quick-Step), Luke Plapp (Ineos Grenadiers), Damien Touzé (AG2R Citroën Team), Matthew Dinham (DSM), Eliot Schultz (Austrália) a trio z predchádzajúcich únikov. 
Pelotón viedol pretekár Treku. Pred vstupom do tretieho okruhu sa utrhli Dries Devenyns Eliot Schultz. Po chvíli ich doplnili ďalší jazdci, ale 28 kilometrov pred cieľom ich dorazila hlavná skupina. Vedenie balíka prevzali ľudia z DSM. Costiou musel riešiť mechanické problémy. Tretí prejazd cez Challambru priniesol atak Alessandra Coviho (UAE Team Emirates). Víťaz etapy na minuloročnom Giro d'Italia sa po chvíli vrátil späť. 
Útoky naďalej pokračovali, skúšali to aj Hindley alebo čerstvý víťaz Tour Down Under Jay Vine (UAE Team Emirates). V popredí nechýbal ani Caleb Ewan. V balíku ostalo priblížne tridsať cyklistov. Dvadsať sekúnd pri prejazde do posledného kola strácala druhá veľká skupina. Vo vedúcej skupine ale viazla spolupráca. Trinásť kilometrov pred páskou sa obe partie spojili. Pred posledným výjazdom na Challambru viedli balík jazdci Ineosu a AG2R.
Na stúpaní nasadil tvrdé tempo Marc Hirschi (UAE Team Emirates) a k ataku sa odhodlal Devenyns. Belgický veterán nebol úspešný, ale malý náskok si vytvoril Sven Erik Bystrøm (Intermarché - Circus - Wanty). Siedmeho muža z Tour Down Under prenasledoval Mauro Schmid (Soudal - Quick Step) a po chvíli ho doplnil. Päť kilometrov pred páskou mali desaťsekundový náskok.
V pelotóne sa ich snažili dobehnúť jazdci AG2R Citroën a Jayco AlUla. Vedúce duo bolo napokon dobehnuté tesne pred cieľom a zvíťazil Marius Mayrhofer (DSM). Druhý skončil Hugo Page (Intermarché - Circus - Wanty) a na pódium sa dostal aj Simon Clarke (Israel - Premier Tech). Najväčší favorit Michael Matthews skončil na štvrtej priečke a Top 5 uzavrel Corbin Strong (Israel - Premier Tech). V záverečnom šprinte skončilo na zemi niekoľko jazdcov.
Tesne pred páskou dobehol vedúcu dvojicu Luke Plapp a práve jeho zadné koleso využil na rozbeh Marius Mayrhofer. Nemecký mladík má pred sebou iba druhú sezónu v tíme DSM, keďže predtým pôsobil na ich farme a dnes dosiahol najväčší úspech v kariére aj prvý World Tour triumf. Na štarte pritom nepatril ani do skupiny favoritov na triumf. Pre nemecké zoskupenie je to druhé víťazstvo v sezóne. Pred niekoľkými hodinami zvíťazil v šiestej etape na Vuelta a San Juan Sam Welsford
Tímu Intermarché nevyšiel silný atak Svena Erika Bystrøma, ale skvelú druhú priečku vybojoval Hugo Page a belgický celok tak pokračuje vo vynikajúcich výkonoch na začiatku sezóny, keď sa im podarilo ukoristiť tri víťazstvá na jednorázovkách na Malorke. Spokojný môže byť aj Simon Clarke s treťou priečkou. Caleb Ewan skončil na šiestej priečke a od šprintéra Lotto Dstny sa rozhodne čakalo viac. Martin Svrček preteky nedokončil.
vyjadrenie ikonky ciernaMarius Mayrhofer (víťaz)
"Dlho som sníval o tomto víťazstve. Stále nemôžem uveriť tomu, čo sa stalo. Znamená to pre mňa všetko. Naposledy som vyhral medzi juniormi a stal som sa cyklistom, pretože som chcel vyhrávať preteky. Keď som bol v kategórií do 23 rokov, nikdy sa mi nepodarilo vyhrať. Teraz som konečne dosiahol víťazstvo. Môj tím dnes odviedol skvelú prácu. Na Challambre som bol vždy vpredu, takže som ušetril veľa energie. Spolujazdci pokrývali útoky, takže som mohol ostať v pelotóne a šetriť energiu."
Výsledky
1. MAYRHOFER Marius Team DSM 04:15:11 300
2. PAGE Hugo Intermarché-Circus-Wanty 00:00 250
3. CLARKE Simon Israel - Premier Tech 00:00 215
4. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:00 175
5. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:00 120
6. EWAN Caleb Austrália 00:00 115
7. SMITH Dion Intermarché-Circus-Wanty 00:00 95
8. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:00 75
9. BENNETT George UAE Team Emirates 00:00 60
10. QUINN Sean EF Education-EasyPost 00:00 50
DNF SVRČEK Martin Soudal Quick-Step odstúpil
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop