2. etapa Valencie skončila krátkym stúpaním, kde bol najšikovnejší Ciccone

2.2.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
2. etapa Valencie skončila krátkym stúpaním, kde bol najšikovnejší Ciccone
Giulio Ciccone (© Trek - Segafredo)

2. 2.2. rovinata etapa ciel rovina Novelda > Alto de Pinos 178 km Ciccone
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 3460 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
Druhý deň v regióne blízko Valencie mal zaujímavý záver, keďže sa finišovalo do kopca Alto de Pinos. Mal tri kilometre pri sklone okolo siedmich percent. To bola živná pôda pre vrchárske výbušné typy ako Alexander Vlasov, Giulio Ciccone, Carlos Rodríguez alebo Pello Bilbao. Viaceré tímy tu mali také zloženie, že vedeli hrať aj viacerými kartami, takže sa očakávala veľmi atraktívna koncovka možno aj s nejakými prekvapeniami.
Dve tretiny etapy klasicky patrili úniku, kde sme na rozdiel od prvého dňa mali už aj jazdcov z World Tour. Boli to Javier Romo (Astana Qazaqstan), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Samuele Zoccarato (Green Project), Benjamin Perry (Human Powered) a zaujímavý pretekár Mulu Kinfe Hailemichael (Caja Rural). Tento 23-ročný Etiópčan prešiel vývojovým programom Dimension Data, kedysy ukázal vrchársky potenciál v Afrike. Následne jazdil v Delku, vlaňajšok úplne vynechal a zrazu podpísal zmluvu s Caja Rural. V polovici etapy však už mal problémy a nevydržal tempo zvyšného kvarteta.
Ďalšieho Etiópčana s menom Welay Hagos Berhe podpísal tím Jayco AlUla. On však musel počas dnešnej etapy po páde odstúpiť. Únik si vpredu držal náskok okolo štyroch minút väčšiu časť etapy. Pelotón bol veľmi pokojný, pretože si bol vedomý náročného terénu v závere. Nešlo iba o cieľový kopec, ale i ďalšie dva malé výstupy v úvode záverečnej hodiny. Intermarché vedelo, že nie je dnes top favoritom, hoci Rui Costa sa na Malorke poriadne pripomenul, a tak nechali pracovať Bahrain - Victorious spolu s Borou - hansgrohe.
V predposlednom kopci sa únik rozdelil, na čele už ostali len De Marchi s Romom. Delil sa už aj balík, od ktorého sa odpojil i vedúci muž pretekov Biniam Girmay, ktorý mal na mierne deravom drese stopy po páde. Skúsený De Marchi dobre spolupracoval s mladým Romom a udržiavali si dlho náskok. Bolo zjavné, že vpredu vydržia až do úvodu cieľového stúpania. V pelotóne sa ešte favoriti snažili šetriť na záver. No tempa sa ujal Ineos a začalo ísť do tuhého. 4500 metrov pred páskou bolo po celodennej snahe taliansko-španielskej dvojky a 40-členný pozostatok balíka priletel pod kopec.
Jonathan Castroviejo tvrdo ťahal a vypadávali tam súperi Ineosu ako v ich najväčšej ére na Tour de France. Keď ich tam ostalo už len dvanásť, zaútočil Brandon McNulty (UAE). Všetko alebo nič následne stavilo Jumbo - Visma, ktoré tam vyslalo už posledného svojho koňa Thomasa Gloaga. No Tao Hart ešte priviezol za sebou kolegu Carlosa Rodrígueza (Ineos) a spojil to. Nenápadne s rozvahou jazdil Alexander Vlasov (Bora).
Nerozdelilo sa to, a tak rozhodol špurt medzi najsilnejšími vrchármi. Veľmi skoro do neho nasadil Giulio Ciccone (Trek), za ktorým sa vytvorila menšia diera, a to bolo kľúčové. Už ten deficit pár metrov nikto nedokázal zlikvidovať a Talian sa tešil z triumfu. Využil to, že špurt rozbiehal Mikel Landa, no medzi neho a Pella Bilbaa sa natlačil práve Ciccone a v závere bol najšikovnejší a možno aj najsilnejší.
Druhý bol Bilbao, tretí Hart a štvrtý Vlasov. Výborne finišoval aj Rui Costa (Intermarché), ktorý má ozaj formu ako už dávno nie. Zaujímavosťou je, že Rodríguez napokon odpadol a do cieľa prišiel s mankom šiestich sekúnd, teda jeho superdomestik Hart bol dnes silnejší a možno tak prevezme pozíciu lídra v Ineose, ktorý toho v závere veľa odtiahol, ale dopadol slabo. Aspoň s bonifikačnými sekundami. Hart bol dodatočne potrestaný presunom na koniec skupiny, keďže pri záverečnom šprinte vybočil zo svojej línie. 
Na tretiu priečku sa tak posunul Vlasov. Medzi deviatimi borcami bez straty sa hore vyštveral aj mladý Dán Anthon Charmig, ktorý sa dostal do dresu pre najlepšieho pretekára do 25 rokov. Tu je táto súťaž o dva roky posunutá oproti bežným európskym týždňovým etapákom, pretože jazdcov U23 by tu bolo veľmi málo, len 11.
Celkové poradie vyzerá rovnako ako dnešné výsledky, bonifikácie budú dôležité, pretože sa nejazdí časovka a aj keď by mal sobotňajší kopec papierovo viac rozdeliť pelotón, v cyklistike sme už veľakrát videli, že sa tí najlepší aj na ťažších dojazdoch nerozbili.
Výsledky etapy
1. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 04:38:59 20
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00 15
3. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:00 10
4. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:00 5
5. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:00 3
6. CHARMIG Anthon Uno-X Pro Cycling Team 00:00
7. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
8. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:00
9. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:00
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:06
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 09:17:00
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:03
3. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:06
4. ARANBURU Alex Movistar Team 00:10
5. CHARMIG Anthon Uno-X Pro Cycling Team 00:10
6. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:10
7. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:10
8. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:10
9. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:10
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:16
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop