Okolo Valencie: Geoghegan vyhral 4. etapu v šprinte medzi najlepšími vrchármi, Ciccone naďalej lídrom

4.2.2023, 16:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
4. 4.2. rovinata etapa ciel rovina Burriana > Alto Cueva Santa 181 km Geoghegan Hart
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
profil etapy, 3630 nastúpaných metrov (© vueltacv.com)
Sobotňajšia etapa na Okolo Valencie mala viacero prívlastkov. Bola to štvrtá, predposledná, kráľovská a zároveň rozhodujúca previerka. Cyklisti na trase z Burriany na Alto Cueva Santa prešli 181 kilometrov, počas ktorých zdolali necelé štyri tisícky výškových metrov a päť hodnotených kopcov. Celkovo však museli pretekári preliezť až osem stúpaní. Bolo to najviac spomedzi piatich etáp v 74. ročníku pretekov. 

Logicky tak favoritmi na zisk etapového víťazstva boli cyklisti, ktorých nielenže baví jazda do kopca, no dokonca v nej vynikajú. Do užšej kategórie kandidátov na etapový vavrín patrili Tao Geoghegan Hart, Pello Bilbao alebo Giulio Ciccone. Do širšieho zoznamu sa mohli zaradiť aj Aleksandr Vlasov, Brandon McNulty, Alex Aranburu alebo Diego Ulissi. Teoreticky mohol uspieť aj celodenný únik. 

Dostalo sa do neho až 23 cyklistov. Dostali sa do neho Denz (Bora), van der Sande (Jumbo), Arensman a Fraile (2x Ineos), Novak (UAE), Poels (Bahrajn), Ghebreigzabhier a Mollema (2x Trek), Zimmermann (Intermarché), De la Crúz a Scaroni (2x Astana), De Marchi (Jayco), Bendixen (Uno-X), Covili, Tonelli a Zoccarato (Bardiani), Barceló (Caja Rural), Carretero (Kern Pharma), Navarro (Burgos-BH), Bou (Euskaltel), Conca a Howson (2x Q36.5).

Únik sa vytvoril na ceste na prvú hodnotenú horskú prémiu Ain (5 km - 4,1 %), vyhral ju Zoccarato (Bardiani). Ten istý cyklista vyliezol prvý aj na druhú horskú prémiu v itinerári dňa, ňou bola Collado de Ayódar (4,4 km - 5,1 %). Na Torralbe (5,7 km - 5,7 %) sa ale už ku žiadnemu bodu nedostal. Bodovali tam iní pretekári. Najviac bodov do horskej súťaže získal Bou (Euskaltel). Pelotón na vrchole tretej hodnotenej prémie strácal tri minúty. Do konca chýbalo prejsť 110 kilometrov. 
Ďalších 40 kilometrov bola trasa etapy viac-menej dole kopcom alebo po rovine a v tejto časti sa neudialo nič zaujímavé až na to, že pelotón sa o minútu priblížil k úniku. Potom však nasledovalo stúpanie Montmayor (10,8 km - 4,7 %) a v ňom sa začal cediť únik. Postupne si z neho vystúpilo osem utečencov vrátane De Marchiho (Jayco), van der Sandeho (Jumbo) alebo Tonelliho (Bardiani). Tiež balík, ktorý ťahali Movistar, Bahrajn - Victorious a Bora - hansgrohe sa postupne zmenšoval. 
Zoccarato (Bardiani) v úniku vydržal a na vrchole Montmayoru získal opäť plný počet bodov do hodnotenia vrchárskej súťaže. Dnes tak zatiaľ pozbieral 12 bodov a celkovo ich mal v horskej súťaži už 40. Bol tak jednoznačným lídrom v boji o tento dres. Únik mal na vrchole štvrtého hodnoteného kopca náskok už len niečo cez dve minúty. Vyššie menované celky v pelotóne tak odvádzali výbornú prácu. 
Krátko po kopci Montmayor sa však viacero cyklistov z pôvodného úniku dokázalo vrátiť do čela. Nedokázal to iba Navarro (Burgos-BH), ktorý už operoval v pelotóne. Lenže vpredu už spolupráca ideálne nefungovala a ešte pred cieľovým stúpaním ušli z úniku Arensman (Ineos) a Zoccarato (Bardiani). Druhý menovaný však nedokázal držať tempo a vrátil sa do pôvodnej skupiny. Z nej vyrazili van der Sande (Jumbo), Scaroni (Astana) a Tonelli (Bardiani) v snahe doraziť Arensmana. 
Na méte 25 kilometrov pred koncom viedol Arensman (Ineos) už o minútu pred trojicou prenasledovateľou. Ostatné skupiny už pozbieralo hlavné pole, ktoré v tomto momente strácalo na osamoteného jazdca v čele minútu a pol. Van der Sande (Jumbo), Scaroni (Astana) a Tonelli (Bardiani) síce spolupracovali viac-menej dobre, no ich medzera na Arensmana sa neustále zväčšovala, a naopak, medzera medzi nimi a pelotónom sa každým metrom zmenšovala. Jeho súčasťou sa stali 24 kilometrov od pásky.
Pelotón letel a Arensman (Ineos) síce bojoval ako lev, jeho odmenou mu bolo prvé miesto na rýchlostnej prémii v meste Altura, no sile za sebou nedokázal dlho odolávať. Na malú chvíľu sa ku nemu pripojil Soler (UAE), ale balík oboch pretekárov dobehol osemtisíc metrov pred páskou. To sa už všetci účastníci nachádzali v cieľovom kopci. Balík spočiatku ťahala Bora, teda kolegovia Vlasova
Pelotón do cieľa letel, takže pomaly si z neho vystupovali najslabšie články. Päť kilometrov pred cieľom však v ňom bolo stále viac ako 50 cyklistov a nikto zatiaľ nenastupoval. Pri diktovaní tempa sa striedali zástupcovia viacerých celkov, výborne išli hlavne Mohorič (Bahrajn) a po ňom aj Caruso (Bahrajn), ktorí sa ujali slova tritisíc metrov pred koncom etapy. Im sa podarilo balík poriadne preriediť, a naopak, nikomu nedovolili zaútočiť. 
Ich práca sa skončila pod bránou posledného kilometra, vpredu zostalo do 20 cyklistov. Ani teraz nikto nezaútočil a o víťazovi etapy tak musel rozhodnúť záverečný šprint. Výbornú prácu pre svojho lídra odviedol Carlos RodríguezTao Geoghegan Hart sa za ním vyvážal do méty sto metrov pred páskou. Potom sa zdvihol, začal šprintovať a zastavil sa až v cieli. Vyhral jednoznačne. Druhý skončil Thomas Gloag a tretí bol Giulio Ciccone
Tao Geoghegan Hart v predposlednom dni nemal žiaden problém udržať sa v pelotóne. Celý deň šetril sily do záveru, v ktorom sa mohol oprieť o výbornú tímovú prácu. Síce jazdcov Ineosu bolo viac vidieť v úniku ako v pelotóne, záverečné kilometre zvládli s veľkou bravúrou. Hlavne Rodríguez, ktorý ho vypustil do šprintu v najlepšom možnom okamihu. Keď Geoghegan Hart začal šprintovať, Rodríguez spomalil a vytvoril tak malinkú medzeru medzi jeho lídrom a súpermi. Bolo to dôležité.  
Lídrom pretekov zostal Giulio Ciccone, ktorý sa veľmi priblížil k celkovému víťazstvu. Zajtra by a podľa papierových predpokladov malo končiť v šprinte, aj keď na trase sa nachádzajú dve stúpania. Ciccone vedie predbežnú klasifikáciu o štyri sekundy pred dnešným víťazom. Tretí je Pello Bilbao so stratou sedem sekúnd. Minimálnu stratu majú aj ďalší dvaja pretekári v Top 5, a to Aleksander VlasovThomas Gloag. Obaja strácajú na Cicconeho osem sekúnd. 
Výsledky etapy
1. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 04:32:00 20
2. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:00 15
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:00 10
4. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:00 5
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:00 3
6. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:00
7. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:00
8. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:00
9. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:00
10. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates 00:06
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 17:02:46
2. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:04
3. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:07
4. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 00:08
5. GLOAG Thomas Jumbo-Visma 00:08
6. COSTA Rui Intermarché-Circus-Wanty 00:14
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:14
8. ARANBURU Alex Movistar Team 00:20
9. CHARMIG Anthon Uno-X Pro Cycling Team 00:20
10. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:20
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop