Na Paríž - Nice aj Tirreno - Adriatico dominovali Slovinci, medzi najlepšími nechýbali ani jazdci Ineosu či Movistaru

13.3.2023, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Na Paríž - Nice aj Tirreno - Adriatico dominovali Slovinci, medzi najlepšími nechýbali ani jazdci Ineosu či Movistaru
Primož Roglič (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

Posledný týždeň patrili dvom etapovým podnikom World Tour. Na Paríž - Nice aj Tirreno - Adriatico dominovali slovinskí občania. Tadej Pogačar si s prehľadom ustrážil konkurenciu, ale žltý dres nemal istý do posledného dňa. Jeho krajan Primož Roglič sa vrátil do súťažného diania po dlhej prestávke a bolo z toho druhé celkové víťazstvo. Obaja jazdci sa môžu pochváliť troma etapovými triumfmi.  
Gaudu - Pogačar - Vingegaard (© A.S.O. / Aurélien Vialatte)
Pogačar nedal žiadnu šancu konkurencii, Gaudu porazil Vingegaarda
Tadej Pogačar prichádzal v roli najväčšieho favorita a papierové predpoklady naplnil. Už v úvodnych rovinatých etapách získal bonifikácie a celý UAE Team Emirates zvládol tímovú časovku s malou stratou na Jumbo. V štvrtej previerke bez problémov reagoval na ataky Vingegaarda a Gaudua, ktorého uštval v závere. Útočil aj na konci siedmej etapy. Na jeho atak súperi dokázali reagovať, ale oboch suverénne porazil v záverečnom šprinte. 
Súboj o celkové víťazstvo bol pre malý časový rozdiel medzi prvými dvoma jazdcami otvorený až do záverečnej etapy. Lenže Pogačar nepripustil akúkoľvek drámu. Najprv zvýšil svoj náskok na rýchlostnej prémii a následne odišiel na poslednom stúpaní. Súperi na jeho atak nereagovali a suverénne si prišiel po tretí triumf aj žltý dres. Od úvodu sezónu si drží fantastickú formu a uvidíme, či ju dokáže pretaviť do víťazstva aj na Miláno - San Remo.   
David Gaudu už pred pretekmi patril medzi adeptov na Top 5, ale napokon sa stal najťažším súperom pre Pogačara. Základ úspechu položil už v tímovej časovke, kde Groupama-FDJ skončila na štvrtej priečke. V prvej horskej etape bol vyrovnaným súperom neskoršieho víťaza a v piatej etape dokázal vďaka bonifikáciám znížiť stratu na šesť sekúnd. V nasledujúcej etape neváhal vyskúšať Pogačara, ale Slovincovi neušiel. S prehľadom porazil Vingegaarda, čo sa pred pretekmi nečakalo.
Jonas Vingegaard zajazdil svoj vysoký štandard, na aký sme u víťaza Tour de France zvyknutí. V tímovej časovke Jumbo-Visma zvíťazilo a Dán získal náskok na súperov. Už v prvej horskej etape mu ušiel nielen Pogačar, ale aj Gaudu a Mäder. Ani v siedmej etape nebol najsilnejší, ale dokázal lepšie limitovať straty a tentoraz stratil iba pár sekúnd. Ani líder Jumba nedokázal v poslednej previerke reagovať na nástup Pogačara. Tretie miesto je štandartný výkon, ale na Pogačara ani Gaudua výkonnostne nemal.
Stabilnú výkonnosť potvrdil štvrtým miestom Simon Yates a príjemným prekvapením bola piata priečka Gina Mädera. Kvalitné výkony od začiatku sezóny podáva Neilson Powless a v Top 10 sa očakával aj Romain Bardet. Výkonnosť postupne gradovala u Mattea Jorgensona, v hviezdami nabitom Ineose bol najsilnejší Pavel Sivakov a k svojej niekdajšej forme sa priblížil Jack Haig
Celkové poradie Paríž - Nice
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 24:01:38 500
2. GAUDU David Groupama-FDJ 00:53 400
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:39 325
4. YATES Simon Team Jayco-AlUla 02:14 275
5. MÄDER Gino Bahrain Victorious 02:56 225
6. POWLESS Neilson EF Education-EasyPost 03:17 175
7. BARDET Romain Team DSM 03:19 150
8. JORGENSON Matteo Movistar Team 03:19 125
9. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 04:05 100
10. HAIG Jack Bahrain Victorious 04:56 85
Zobraziť kompletné poradie
Roglič sa vrátil vo veľkej forme, Almeida pokračuje v konzistetných výkonoch
Viacerí kandidáti na celkové poradie mali pred Tirreno-Adriatico niekoľko pretekov za sebou. Primož Roglič v Taliansku absolvoval prvé súťažné kilometre po zranení, operácii a rekonvalescencii. Už v úvodnej časovke sa vyrovnal súperom a svoju formu naplno demonštroval v štvrtej etape. Vyhral šprint okresanej skupiny favoritov a totožný počin zopakoval o deň neskôr. Ani v šiestej etape nenašiel premožiteľa a suverénne ovládol preteky. 
Na druhom mieste skončil Joao Almeida. Portugalčan podľa papierových predpokladov zajazdil výbornu časovku. Ani v jednej z horských etáp nemal problém držať krok s najlepšími a v šiestej etape si dokonca prišiel pre bonifikácie. Na Rogliča recept nenašiel, ale pokračuje v konštatných výkonoch. Ôsmykrát v rade skončil v Top 10 etapových pretekov, ktoré dokončil. Prvý aj druhý muž by sa mali stretnúť na Gire. 
Stupne víťazov uzavrel Tao Hart. Víťaz Giro d'Italia 2020 naznačil kvalitnú formu už v časovke, keď na Rogliča stratil iba tri sekundy. Podobne, ako Almeida, ani Hart v kopcoch nemal problém držať krok s najlepšími. Viackrát sa zapojil do súboja o etapový triumf. V Tortorete bol piaty, vo Forte Lardina získal bonifikácie za tretiu priečku a najbližšie k víťazstvu bol v Osime, kde ho zdolal iba neskorší celkový víťaz. Brit pred talianskou Grand Tour disponuje skvelou formou, keďže tretí skončil aj na Okolo Valencie. 
Bora nominovala na Tirreno Hindleyho aj Vlasova, ale ako najsilnejší sa ukázal Lennard Kämna a Nemec si odniesol cenné štvrté miesto. Elitnú päticu uzavrel Giulio Ciccone. Medzi najlepších podľa očakávania patrili aj Enric Mas Mikel Landa. Líder Movistaru skončil šiesty, Bask o priečku nižšie. Najlepší výsledok v sezóne dosiahol ôsmy Hugh Carthy. Na vyššie umiestnenie mieril deviaty Alexander Vlasov a Top 10 uzavrel Thibaut Pinot.      
Celkové poradie Tirreno - Adriatico
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 28:38:57 500
2. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:18 400
3. GEOGHEGAN HART Tao INEOS Grenadiers 00:23 325
4. KÄMNA Lennard BORA-hansgrohe 00:34 275
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:37 225
6. MAS Enric Movistar Team 00:41 175
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:56 150
8. CARTHY Hugh EF Education-EasyPost 00:57 125
9. VLASOV Aleksandr BORA-hansgrohe 01:10 100
10. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 01:11 85
98. SAGAN Peter TotalEnergies 58:55
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop