Okolo Katalánska: Roglič a Evenepoel zviedli ďalšiu bitku, tentokrát zvíťazil Evenepoel, Roglič zostal lídrom

22.3.2023, 15:20 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Okolo Katalánska: Roglič a Evenepoel zviedli ďalšiu bitku, tentokrát zvíťazil Evenepoel, Roglič zostal lídrom
Remco Evenepoel (© LaPresse/Marco Alpozzi)

3. 22.3. rovinata etapa ciel rovina Olost > La Molina 181 km Evenepoel
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 3960 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Po veľmi peknej bitke elitných vrchárov v druhej etape čakala cyklistov o deň neskôr ďalšia tvrdá skúška. Tretia etapa bola ešte náročnejšia, keďže cyklisti počas nej zdolali až tri hodnotené stúpania, a aj cieľ sa nachádzal po dlhom cieľovom kopci, ktorý bol síce predelený zjazdom, no posledné metre boli opäť naklonené smerom dohora. Celkovo cyklisti dnes prešli 181 kilometrov, teda viac ako včera, a zdolať museli necelých štyritisíc výškových metrov. 

Už včerajší deň čo-to napovedal o tom, kto má na podujatí akú formu. Giulio Ciccone, Primož Roglič a Remco Evenepoel boli traja najsilnejší vo včerajšom finále a ich vzájomná bitka mala pokračovať aj dnes. Záverečné metre nahrávali viac Rogličovi ako zvyšným dvom pretekárom, no v cieľovom stúpaní sa mohla odohrať oveľa väčšia dráma. Svoje do bitky o etapu určite chceli povedať aj Adam Yates, Jai Hindley, Joao Almeida, Esteban Cháves alebo niektorý z ďalších kvalitných vrchárov. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -

Podobne ako včera, ani dnes sa neočakával úspech celodenného úniku. Dostali sa do neho Simone Petilli z Intermarché - Circus - Wanty, Filippo Zana z Jayco AlUla, Niklas Eg z Uno-X Pro Cycling Team, Guillaume Martin z Cofidisu, Richard Carapaz z EF Education-EasyPost, Jefferson Cepeda z Caja Rural - Seguros RGA a Maxim van Gils z Lotto Dstny. Vpredu tak boli nejaké zaujímavé tváre, ktorým včerajšia koncovka príliš nesadla. Carapaz v utorňajšom finále stratil tri minúty. 
Únik sa sformoval ešte pred úvodnou rýchlostnou prémiou, na ktorej uspel Carapaz (EF Education). Na druhej zvíťazil Petilli (Intermarché), a rovnaký jazdec si pripísal výhru aj na úvodnom hodnotenom kopci Coll de Coubet (9,6 km - 5,1 %). Upevnil si tak líderskú pozíciu v súťaži o kráľa hôr, na ktorú sa dostal po včerajšej etape. Aj v nej bol členom celodenného úniku. Lenže už pri stúpaní na Coll de la Creueta (19,9 km - 4,3 %) stratil kontakt s čelom. 
Petilli (Intermarché) nebol jediný, kto vyletel z úniku ešte pred vrcholom druhého hodnoteného kopca. Kontakt stratili aj Zana (Jayco), Eg (Uno-X) a Cepeda (Caja Rural). Vpredu tak zostali len Carapaz (EF Education), van Gils (Lotto) a Martin (Cofidis). Ich náskok pred pelotónom sa poriadne stenčil. Na začiatku kopca mali k dobru cez štyri minúty, na vrchole už len minútu a pol. V hlavnej skupine už chýbal Bernal (Ineos), ktorý na pretekoch nemá vôbec dobrú formu. 
Nasledoval pomerne dlhý zjazd až pod cieľový kopec. V ňom zanikla skupina prenasledovateľov, ktorú tvorili Zana (Jayco) a Petilli (Intermarché). Posledný menovaný tak ešte na druhom hodnotenom kopci pozbieral cenné body do horskej súťaže. Viedol ju zatiaľ o tri body pred Martinom (Cofidis), ktorý stále mohol snívať o tom, že zaboduje aj v cieľovom kopci. Lenže vedúcemu triu v úniku sa situácia stále viac a viac komplikovala. Pelotón sa v zjazde síce približoval pomalšie, no približoval sa každým metrom. 
Carapaz (EF Education), van Gils (Lotto) a Martin (Cofidis) už na začiatku cieľového kopca vedeli, že dnes nevyhrajú. Ich náskok bol v tom čase iba 30 sekúnd. Pelotón za nimi už nebol veľký. Bolo v ňom do 40 cyklistov. Ale na pílu už pomerne tvrdšie tlačili pretekári Soudal - Quick-Step, ktorí odvádzali prácu pre Evenepoela. Ešte veľa kolegov mal pred sebou aj Roglič (Jumbo). Bahrajn zatiaľ nebolo vidieť, Landova partia sa asi poučila zo včerajšieho dňa. 
Vedúca skupina sa rozpadla 11 kilometrov pred páskou. Najskôr z nej vypadol Carapaz (EF Education), no po pár sekundách bol späť a potom sa spolu s van Gilsom (Lotto) zbavili Martina (Cofidis). Toho pohltil pelotón o kilometer neskôr. O ďalší kilometer van Gils ušiel aj od Carapaza a aj ten prešiel cez hlavnú skupinu ako voda cez sýtko. Van Gils v tom čase však mal minimálný náskok pred balíkom, ani nie sto metrov. Jeho osamelá jazda za slávou skončila krátko na to.  
Nasledujúce kilometre sa čakalo, ktorému favoritovi rupnú nervy ako prvému. Vyzeralo to na útok Evenepoela (Soudal), ktorého kolega stále ťahal skupinu. No bol už len jeden, čo bola predzvesť nadchádzajúcich udalostí. Evenepoelov atak prišiel necelých päť kilometrov pred vrcholom. Jediný, kto naň okamžite zareagoval bol Roglič (Jumbo). Ostatní adepti na celkové víťazstvo zaváhali, aj Ciccone (Trek), ktorý včera nielenže udržal krok s obomi, ale ich v šprinte aj porazil. 
Dvetisíc metrov pred cieľom nasledoval krátky zjazd. Remco Evenepoel a Primož Roglič do neho vošli o 20 sekúnd pred skupinou prenasledovateľov. Posledný kilometer a pol bol zas do kopca. Odiahol ho Evenepoel a obaja vstúpili do posledného kilometra s desiatimi sekundami k dobru. Tie si udržiavali až do posledných metrov a nakoniec o víťazovi etapy zas musel rozhodnúť šprint. Ako prvý začal šprintovať Roglič, no Evenepoel sa otočil v správnom momente, všimol si to a nedal Slovincovi šancu. Zviťazil o dve sekundy pred Rogličom. Tretí bol Giulio Ciccone
Na tretí pokus to už Remco Evenepoel dokázal. Včera bol veľmi blízko k výhre, no nakoniec skončil tretí. Dnes v závere urobil všetko správne. Najskôr to však boli jeho kolegovia, ktorí mu pripravili ornú pôdu na útok. A ten prišiel v ideálnu chvíľu, a bol mohutný. Potom ani na malú chvíľku nevypustil, išiel si svojim tempom až do úplného finále, kde dokázal odraziť útok Primoža Rogliča a ešte mu ušiel. 
Primož Roglič dnes nemal slabý deň, no nakoniec sa musel znovu skloniť pred rýchlosťou jedného súpera. Aj včera skončil v etape druhý. Dobrou správou pre neho bola skutočnosť, že si udržal najcennejší dres. Remco Evenepoel však má rovnaký čas ako on, v prospech Slovinca hrajú lepšie výsledky v etapách. Giulio Ciccone na treťom mieste už stráca 19 sekúnd, čo nie je veľa, ale je to strata, ktorá sa bude ťažko doháňať. Mikel Landa a Joao Almeida strácajú 44 sekúnd, Jai Hindley, Michael Woods a Esteban Cháves 48 sekúnd. Rovnako ako po druhej, tak aj po tretej etape uzatvárajú najlepšiu desiatku Cian Uijtdebroeks a Marc Soler
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 04:40:43
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:02
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:13
4. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:13
5. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:13
6. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:13
7. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:13
8. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:13
9. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:13
10. BARDET Romain Team DSM 00:13
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 12:42:17
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:00
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:19
4. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:44
5. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:44
6. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:48
7. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:48
8. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:48
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:58
10. SOLER Marc UAE Team Emirates 01:12
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 88 km: Coll de Coubet (9,6 km; 5,1 %)
hc 20 34 km: Coll de la Creueta (19,9 km; 4,3 %)
1 20 cieľ: La Molina (12,1 km; 4,3 %)
 
Náš eshop