4. etapa Okolo Katalánska vyvrcholila klasickým špurtom bez šprintérov, tešil sa Groves

4. 23.3. zvlnena etapa ciel rovina Llívia > Sabadell 188 km Groves
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2450 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Štvrtok patril v Katalánsku k tým najľahším dňom, teda sa dalo predpokladať, že ak sa nič zásadné nestane, nemali by vzniknúť rozdiely v celkovom poradí a mala by do cieľa prísť väčšia skupina. No v hre mohol byť aj úspešný únik, ktorý by nezaujímal tímy ako Soudal alebo Jumbo. Bolo veľmi ťažké tipovať, kto by mohol zvíťaziť, pretože kvôli tejto jednej dnešnej etape sem neprišli šprintéri, teda záujem viacerých tímov držať všetky úniky pod kontrolou nebol až taký veľký. Záver bol teda veľmi ťažko tipovateľný.
Prvej hodine dominoval kopec La Molina (8,2 km; 4,6 %), ktorý sa šiel aj včera, ale inak a najmä v závere. To bola živná pôda pre ataky a nevyspytateľnosť tejto etapy si uvedomoval každý, takže od úvodu dopredu skákali rôzne silné mená z tímov World Tour. Často pomerne veľké skupiny, ktoré balík a súperi nechceli pustiť. Únik sa napokon vytvoril až počas dlhého zjazdu z vysokej nadmorskej výšky nižšie. Už to boli ľudia, ktorých Jumbo či Ineos prežili.
Boli to Nans Peters (Ag2r), David De la Cruz (Astana), Christopher Juul-Jensen (Jayco), Torstein Traen (Uno-x) a Roger Ardiá (Kern Pharma). Pelotón im doprial vyše tri minúty náskoku. Dlho to vyzeralo veľmi pokojne. Partia si vpredu šla krajinou, hodinu mali stabilné tri minúty, potom to pomaličky klesalo. Ineos, Alpecin, Israel a Cofidis viedli pelotón. V pelotóne došlo k pár menším pádom z nepozornosti, no favoriti problémy nemali.
Konvoj sa blížil k bodu, ktorý mohol, ale nemusel zamiešať karty tejto štvrtej etapy - k záverečnému stúpaniu Coll de Lligabosses (3,7 km; 4,5 %), ktorého vrchol bol 29 km pred cieľom. Bolo zjavné, že je dôležitý, pretože balík zvýšil tempo a náskok kvinteta vpredu klesal rýchlejšie. To sa ale napokon ukázalo ako predčasné tvrdenie. Napokon sa zvoľnilo a kopec prešiel bez veľkých emócií. Dokonca únik zvýšil náskok zo 60 na 75 sekúnd. Pritrvrdilo sa až klasicky v záverečnej polhodine etapy už na rovinatejšom teréne.
Únik padol štyri kilometre pred páskou a boli sme zvedaví, ktorí borci si zašpurtujú, pretože finišoval prakticky kompletný pelotón. Rozbehnúť sa to snažili domestici Alpecinu, Bory aj Israelu a aj keď sa zdalo, že zvíťazí Bryan Coquard z Cofidisu, najlepšie záver načasoval Kaden Groves (Alpecin), ktorý sa vynoril "z háku" až v poslednej chvíli a hodil bicykel na pásku pred skúseného Francúza. Tretí bol Corbin Strome z Israelu.
Groves ako pretekár Alpecinu - Deceuninck nemá veľa príležitostí na zašpurtovanie si, takže túto príležitosť potreboval chytiť za pačesy a vyšlo mu to dokonale. Treba povedať, že tím mu pomáhal celú etapu. Možnosť byť lídrom v špurtoch dostal hneď po príchode do tímu doma na Tour Down Under, ale tam to dopadlo tristne. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Evenepoel či Roglič asi privítali túto tranzitnú etapu, ktorá nepriniesla veľa vzruchu.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Kadena Grovesa (víťaz)
"Som veľmi šťastný a vďačný za toto víťazstvo, lebo bol to doteraz veľmi ťažký rok. Pocity sú ešte úžasnejšie po tom, čo všetko dnes odrobil náš tím. Po dlhom rýchlom dni prišiel tento špurt, ktorý bol na širšej rovnej ceste, takže nebolo to technické a kľúčové bolo schovávať sa čo najdlhšie. Nechal som potom Coquarda ísť prvého a na koniec som sa cez neho dostal. Perfektne to vyšlo. Venujem tímu toto víťazstvo, lebo odmakali si to dnes. Som rád aj preto, lebo mám to tu rád, bývam neďaleko a vyhral som aj vlani, takže sedí mi Katalánsko."
Výsledky etapy
1. GROVES Kaden Alpecin-Deceuninck 04:19:37
2. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
3. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:00
4. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 00:00
5. VENTURINI Clément AG2R Citroën Team 00:00
6. WANDAHL Frederik BORA-hansgrohe 00:00
7. ABERASTURI Jon Trek-Segafredo 00:00
8. MENTEN Milan Lotto Dstny 00:00
9. MARIT Arne Intermarché-Circus-Wanty 00:00
10. VELASCO Simone Astana Qazaqstan 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 17:01:54
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:00
3. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:19
4. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:44
5. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 00:44
6. WOODS Michael Israel - Premier Tech 00:48
7. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 00:48
8. CHAVES Esteban EF Education-EasyPost 00:48
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 00:58
10. SOLER Marc UAE Team Emirates 01:12
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
1 20 162 km: La Molina (8,2 km; 4,6 %)
3 20 100 km: Collet de Sant Agustí (6,9 km; 3,4 %)
3 20 29 km: Coll de Lligabosses (3,7 km; 4,5 %)
 
Náš eshop