Katalánsko: Záverečnú etapu vyhral Evenepoel, ale Rogliča neutrhol a Slovinec je celkovým víťazom

26.3.2023, 13:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Katalánsko: Záverečnú etapu vyhral Evenepoel, ale Rogliča neutrhol a Slovinec je celkovým víťazom
Pódium pretekov (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

7. 26.3. zvlnena etapa ciel rovina Barcelona > Barcelona 136 km Evenepoel
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1760 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Posledná etapa Okolo Katalánska priniesla päťnásobný prejazd cez Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,6 %). Remco Evenepoel (Soudal - Quick Step) mal iba desaťsekundové manko na lídra pretekov Primoža Rogliča (Jumbo-Visma). Rozhodnuté nebolo ani o ďalších priečkach v Top 10. Mikel Landa (Bahrain - Victorious) strácal iba sekundu na Marca Solera (UAE Team Emirates). 
Vedúcu skupinu vytvorili Richard CarapazSimon Carr (2x EF Education-EasyPost), Carlos Verona (Movistar), Guillaume Martin (Cofidis), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team), Ethan Hayter (Ineos Grenadiers), David De la Cruz (Astana Kazachstan), Tsgabu Grmay (Jayco AlUla) a Mikel Bizkarra (Euskaltel - Euskadi). Najdlhšie sa pred pelotónom držal De la Cruz, ktorý sa vrátil späť tridsať kilometrov pred cieľom.
Pelotón podľa papierových predpokladov ťahali jazdci Soudalu. 28 kilometrov pred cieľom prišiel očakávaný útok EvenepoelaRoglič reagoval a spoločne s nimi šiel Soler. Táto trojica spoločne prešla cez vrchol Alt del Castell de Montjuic. Podarilo sa im vybudovať 25 sekúnd k dobru na balík, kde sa otáčali pretekári Bory - hansgrohe. Ôsmy Jai Hindley strácal iba dvanásť sekúnd na piateho Landu.
Evenepoelovi súperi nestriedali a manko balíka sa pomaly znižovalo. Neskôr začal pracovať aj Roglič. Z pelotónu sa chcel vzdialiť aj Esteban Cháves (EF Education), ale jedenásty muž priebežného poradia nebol úspešný. Naopak, náskok vedúceho tria sa zvýšil na štyridsať sekúnd. Solerovi chýbalo 47 sekúnd na tretieho jazdca v GC, ktorým bol jeho oddielový kolega Joao Almeida
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ak by Soler dnes zvíťazil, Jumbo, Soudal aj UAE by mali sedemnásť víťazstiev na konte. Balík naďalej ťahali jazdci Bory, ale kolegovia Solera boli naskladaní hneď za nimi. Španiel sa virtuálne posúval na tretiu priečku. Počas predposledného výjazdu na Alt del Castell de Montjuic Evenepoel opäť zaútočil a tentoraz s ním ostal iba Roglič. Do posledného okruhu vstúpila dvojica s päťdesiatsekundovým náskokom na balík. 
Soler strácal dvadsať sekúnd. Evenepoel Roglič bojovali aj o červenobiely dres pre najlepšieho vrchára. Pred poslednou horskou prémiou mal Slovinec o bod viac. Duo prešlo spoločne cez vrchol, kde päť bodov získal majster sveta a zaistil si triumf v horskej súťaži. 1500 metrov pred cieľom mali päťdesiatsekundový náskok na Solera. V závere ako prvý začal šprintovať Belgičan a prišiel si po etapový triumf, keďže Slovinec sa ani nezdvihol zo sedla. 
Soler napokon udržal tretiu priečku v etape. Balík prišiel do cieľa o päť sekúnd neskôr a štvrté miesto vyšprintoval Corbin Strong (Israel Premier Tech). Piaty skončil Giulio Ciccone (Trek - Segafredo). Nikto z elitnej desiatky nechýbal v pelotóne a poradie v Top 10 tak zostalo nezmenené. Tretie miesto v celkovom poradí udržal Joao AlmeidaRoglič ovládol aj bodovačku. 
Ako už bolo spomenuté, Evenepoel sa stal najlepším vrchárom a jazdcom do 23 rokov. Tímovú klasifikáciu ovládli pretekári UAE Team Emirates. Elitnú päticu v GC uzavrel Mikel Landa, ktorý sa do Top 10 dostal aj vo štvrtých tohtoročných pretekoch. Naopak, Michael Woods (Israel) dosiahol najlepšie umiestnenie na etapových pretekoch od júna, kedy vyhral La Route d'Occitanie. 
V konštatných výkonoch od začiatku roka pokračuje aj Giulio Ciccone. Naopak, Jai Hindley sa prvýkrát v sezóne dostal do Top 10. Jeden z najlepších výsledkov v kariére dosiahol jeho kolega a víťaz Tour de l'Avenir Cian Uijtdebroeks. Pri prvých pretekoch v tejto sezóne skončil na konci elitnej desiatky Rigoberto Urán (EF Education-EasyPost). Do Top 10 sa nedostali Ben O'Connor (AG2R Citroën) ani Iván Sosa (Movistar). 
vyjadrenie ikonky ciernaRemco Evenepoel (víťaz etapy, 2. miesto v GC)
"Bolo to ťažké. Bolo naozaj ťažké sa zbaviť Primoža. Môj tím prevzal zodpovednosť od začiatku pretekov. Myslím si, že toto víťazstvo sme si zaslúžili. S Primožom to bol pekný súboj a som rád, že som ho mohol porazit v šprinte. Očakával som, že Primož bude tak dobre reagovať na moje útoky. Je to jeden z najsilnejších jazdcov na svete. Je v naozaj dobrej kondícii. Keď je v najlepšej forme, je možno najlepším jazdcom na svete.
vyjadrenie ikonky ciernaPrimož Roglič (2. miesto v etape, celkové víťazstvo)
"Som potešený, že môžem tohtoročný ročník Okolo Katalánska zaradiť medzi moje úspechy. Bolo to šesť ťažkých dní a čakal som ešte jeden. Tím bol opäť skvelý. Udržal ma na potrebnej pozícii. Mal som dobré nohy, takže to bol skvelý týždeň. Môžeme oslavovať."
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 02:59:24
2. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 00:00
3. SOLER Marc UAE Team Emirates 00:53
4. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:58
5. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 00:58
6. KRON Andreas Lotto Dstny 00:58
7. LANDA Mikel Bahrain Victorious 00:58
8. DE LA CRUZ David Astana Qazaqstan 00:58
9. BOUWMAN Koen Jumbo-Visma 00:58
10. ONLEY Oscar Team DSM 00:58
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Jumbo-Visma 28:19:10
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:06
3. ALMEIDA Joao UAE Team Emirates 02:11
4. SOLER Marc UAE Team Emirates 02:49
5. LANDA Mikel Bahrain Victorious 02:59
6. WOODS Michael Israel - Premier Tech 03:03
7. CICCONE Giulio Trek-Segafredo 03:06
8. HINDLEY Jai BORA-hansgrohe 03:11
9. UIJTDEBROEKS Cian BORA-hansgrohe 03:32
10. URAN Rigoberto EF Education-EasyPost 03:53
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase etapy:
2 20 115 km: Alt de Begues (7,1 km; 5 %)
2 20 45 km: Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,6 %)
2 20 37 km: Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,6 %)
2 20 29 km: Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,6 %)
2 20 21 km: Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,6 %)
2 20 13 km: Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,6 %)
2 20 5 km: Alt del Castell de Montjuic (2,5 km; 4,6 %)
 
Náš eshop