Brugge - De Panne: O triumf bojovalo unikajúce kvarteto, Philipsen zdolal Kooija a Lampaerta

22.3.2023, 15:40 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Brugge - De Panne: O triumf bojovalo unikajúce kvarteto, Philipsen zdolal Kooija a Lampaerta
Jasper Philipsen (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

st 22.3. rovinata etapa ciel rovina Bruggy > De Panne 211 km
Philipsen
profil pretekov, 250 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Okrem tretej etapy Okolo Katalánska sa dnes konal aj 47. ročník belgickej klasiky na rovine Minerva Classic Brugge - De Panne. Víťazstvo neobhajoval Tim Merlier (Soudal - Quick Step). Medzi najväčších favoritov na triumf patrili jeho oddielový kolega Fabio JakobsenDylan Groenewegen (Jayco AlUla), Fernando Gaviria (Movistar) či Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck). 
Do úniku sa prepracovali Johan MeensLouis Blouwe (2x Bingoal WB), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost), Mathis Le Berre (Arkéa Samsic), Louis Bendixen (Uno-X Pro Cycling Team), Jens Reynders (Israel Premier Tech) a Milan Fretin (Team Flanders - Baloise). Vedúca skupina bola dobehnutá už 103 kilometrov pred cieľom a pelotón sa začal deliť. 48 kilometrov pred cieľom jazdila na čele dvadsaťčlenná skupina. 
Nechýbali v nej Ackermann, DémareGroenewegenJakobsenKooij alebo Philipsen. Ďalšia partia strácala štyridsať sekúnd. Na chvíľkovú nepozornosť doplatil Luca Mozzato (Arkéa Samsic) a skončil na zemi. O chvíľu dostal defekt zadného kolesa Bram Welten (Groupama-FDJ). Cyklisti sa musel vysporiadať s dažďom a mokrou vozovkou. Druhá skupina naberala čoraz väčšiu stratu. 
Výbornú pozíciu mal Fabio Jakobsen, pre ktorého pracovali Davide BalleriniYves Lampaert Bert Van Lerberghe. Meniť bicykel musel Jasper Philipsen. O chvíľu tak urobil aj Juan Sebastian Molano (UAE Team Emirates). Philipsen sa dokázal rýchlo vrátiť späť. Mechanici sa na nedostatok práce nemohli sťažovať, keďže bicykel musel meniť aj Marijn Van den Berg (EF Education-EasyPost). 
- reklama -
- reklama -
Tridsať kilometrov pred cieľom dostal defekt zadného kolesa Jonas Koch (Bora - hansgrohe). Niekdajší pretekár Intermarché bol jediným zástupcom nemeckej zostavy vo vedúcej skupine. Po troch kilometroch sa vrátil späť. Dobrou správou pre pelotón bolo, že dážď ustál. Spomedzi šprintérov, ktorí jazdili v prvej skupine, čakali na premiérové víťazstvo Ackermann aj Démare. Bicykel musel meniť aj Lampaert
Víťaz úvodnej časovky na vlaňajšej Tour de France sa rýchlo vrátil do pelotónu. Pätnásť kilometrov pred cieľom sa utrhli Olav Kooij (Jumbo-Visma), Yves Lampaert (Soudal - Quick Step), Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) a Frederik Frison (Lotto Dstny). Kvarteto si po chvíli vybudovalo dvadsať sekúnd k dobru. Druhá skupina navyše nespolupracovala. Odpadávať z nej začal Arnaud Démare (Groupama - FDJ). 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Problémy začal mať aj Groenewegen. 2200 metrov pred cieľom malo kvarteto dvadsaťsekundový náskok. V závere ako prvý začal šprintovať Frison, ale došli mu sily a napokon o polovicu kolesa zvíťazil Jasper Philipsen. Druhý skončil Olav Kooij, tretie miesto obsadil Yves Lampaert. Druhá skupina stratitla 21 sekúnd a po piatu priečku si prišiel Fabio Jakobsen. Alpecin si pripísal štvrté víťazstvo v sezóne. 
Rozhodujúci moment pretekov sa udial pätnásť kilometrov pred cieľom. Vtedy si vytvorili náskok Frederik Frison, Yves LampaertOlav Kooij Jasper Philipsen. Táto štvorica vydržala pred skupinou favoritov až do cieľa a v závere naplnil papierové predpoklady šprintér Alpecinu. Ten si pripísal tretí triumf v sezóne, keďže vyhral aj v tretej a siedmej etape na Tirreno-Adriatico.  
Olav Kooij dosiahol už štvrté druhé miesto v tejto sezóne a piatykrát sa umiestnil v Top 3. Naopak, pre Yvesa Lampaerta to bol najlepší výsledok v roku 2023. Totožné konštatovanie platí aj o Frederikovi Frisonovi, ktorý ako posledný zachytil únik a urobil správne. V Top 10 podľa papierových predpokladov nechýbal ani Fabio Jakobsen. Naopak, nedostali sa tam Pascal AckermannArnaud Démare ani Dylan Groenewegen.  
Kým vlani prišlo do cieľa s menej ako minútou straty 97 ľudí, tento rok na rovnakej rovinatej trase sa pelotón úplne rozbil a polovica štartujúcich neprišla do cieľa. Aj taká nevyspytateľná je cyklistika. Rozdiely boli dnes obrovské a len sa potvrdilo, že šprintéri nie sú iba pretekármi na 200 metrov, ale vedia aj v ťažkých pretekoch zabrať.
Výsledky
1. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Deceuninck 04:38:52
2. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 00:00
3. LAMPAERT Yves Soudal Quick-Step 00:00
4. FRISON Frederik Lotto Dstny 00:01
5. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:21
6. RICKAERT Jonas Alpecin-Deceuninck 00:21
7. BEULLENS Cédric Lotto Dstny 00:21
8. FREDHEIM Stian Uno-X Pro Cycling Team 00:21
9. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 00:21
10. VAN DEN BERG Marijn EF Education-EasyPost 00:21
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop