Gent - Wevelgem: Jumbo opäť dominovalo, Van Aert daroval víťazstvo Laportemu, veterán Vanmarcke na pódiu

26.3.2023, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
ne 26.3. zvlnena etapa ciel rovina Ieper > Wevelgem 261 km Laporte
profil pretekov, 2000 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Druhá najprestížnejšia belgická kocková klasika má veľmi špecifický profil, ktorý sa už roky zásadnejšie nemení. Uspieť na ňom môžu najlepší klasikári, ktorí majú v pasáži od 95 do 35 kilometrov pred cieľom k dispozícii sériu hellingenov, na ktorých môžu vytvoriť rozdiel, no preteky sa v minulosti skončili mnohokrát aj hromadným dojazdom, pretože záver pretekov je úplne jednoduchý. A naháňačku medzi útočiacimi klasikármi a šprintérskymi tímami sme mali sledovať aj v tomto ročníku.
Najsilnejšou zostavou disponovalo Jumbo, ktoré sa tu dnes predstavilo s Woutom Van Aertom, Olavom Kooijom i Christophom Laportem. Medzi ich najväčších súperov mal určite patriť Trek s Madsom Pedersenom a Jasperom Stuyvenom, nomináciou Tima Merliera i Fabia Jakobsena zaujal Soudal dúfajúci v hromadný dojazd, no a nechýbal ani obhajca titulu Biniam Girmay (Intermarché). Naposledy sa na pretekoch predstavil aj Peter Sagan (Total). Gent-Wevelgem predstavoval najlepšiu možnosť pre zisk posledného väčšieho klasikárskeho výsledku v jeho kariére.
- reklama -
- reklama -
Úvod pretekov bol hektický, veĺa pretekárov sa snažilo dostať do denného brejku, ktorý to tu zvykne každoročne dotiahnuť ďaleko, no a navyše v úvode dňa hrozili aj terezíny. Nervózny štart si odniesol pádom a odstúpením druhý muž Sanrema, Filippo Ganna (Ineos). Problémy museli riešiť aj ďalší favoriti ako Jasper Philipsen (Alepcin) alebo Caleb Ewan (Lotto). Napokon sa dopredu dostala veľká a poriadne nebezpečná skupina aj s bývalým víťazom týchto pretekov, Gregom Van Avermaetom (Ag2r).
Okrem olympijského šampióna z Ria sa vpredu objavili aj ďalšie silné mená ako Mike Teunissen (Intermarché), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Jevgenij Fedorov (Astana), Jelle Wallays (Cofidis), Jenthe Biermans (Arkéa), Guillaume Van Keirsbulck (Bingoal) a okrem nich aj Johan Jacobs (Movistar), Luca Van Boven (Bingoal), Milan Fretin a Aaron Van Poucke (2x Flanders), Colin Joyce (HPH), Elmar Reinders (Jayco) a taktiež Saganov kolega Sandy Dujardin (Total).
- ponuka ehopu -
- ponuka eshopu -
Soudal, Ineos a Jumbo museli tak veľmi intenzívne kontrolovať túto silnú skupinu počas celého dňa. Po veľkom páde 126 kilometrov pred cieľom skončili na pretekoch Michal Kwiatkowski (Ineos), Sam Bennett (Bora) a zo zeme sa zdvíhali aj Piet Allegaert (Cofidis), Jonathan Milan (Bahrain Victorious) alebo Jake Stewart (Groupama-FDJ). Pri nájazde do najťažšej pasáže pretekov mala vedúca skupina náskok v okolí dvoch minút.
Veľký moment pretekov nastal na najťažšom kopci pretekov Kemmelbergu. Z pelotónu zaútočila veľmi silná skupina v zložení Christophe Laporte a Nathan Van Hooydonck (2x Jumbo), Mads Pedersen, Soren Kragh Andersen (Alpecin), Matej Mohorič (Bahrain Victorious), Ben Turner (Ineos), Florian Vermeersch (Lotto), Erik Resell (Uno-X) a Anthony Turgis (Total). Na poslednú chvíľu sa pokúsil dostať sa tam aj Fabio Jakobsen (Soudal), no nevydalo a belgická zostava sa ocitla v katastrofálnej pozícii.
V pelotóne stále zostával aj Peter Sagan, no odstup od dvoch vedúcich skupín sa začal zväčšovať. 65 kilometrov pred páskou zaútočil z čela sólo Van Keirsbulck, kedysi považovaný za obrovský klasikársky talent. Belgičan má však stále kvalitu a výborné tempárske schopnosti a tento ťah sa mu mohol oplatiť neskôr keď budú Laporte a spol. útočiť.
Kasper Asgreen (Soudal) svojpomocne udržiaval vedúcu skupinu na minúte odstupu dlhé kilometre a technický problém Vermeerscha na čele mu taktiež zahral do kariet, pretože Lotto tak stratilo zastúpenie na čele a muselo začať pracovať pre Ewana s De Liem. Pridlo sa aj Groupama-FDJ a zrazu začal odstup prvej skupiny výrazne klesať. Van Keirsbulck bol pohltený.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
55 kilometrov pred cieľom Soudal a Groupama po výbornej práci eliminovali nebezpečný útok a všetko bolo pokope. Ďalší útok prišiel z nôh Anthonyho Turgisa, ktorý si vypracoval malý náskok pred druhým Kemmelbergom. Na jeho prudkých sklonoch však Francúz nemal šancu odpovedať na brutálny útok Wouta Van Aerta a Christopha Laporteho. S dvojicou Jumba sa skúšali udržať Ewan i Turner, no nikto na nich nemal a sledovali sme reprízu minuloročného E3.
Za belgicko-francúzskou dvojičkou sa spojil pomerne veľký, asi 40-členný balík, kde pracovali najmä Trek a Groupama. Peter Sagan tu už nebol. Postupne sa zapojili do práce aj Lotto, Alpecin, Ineos a Bahrain Victorious, no pred posledným výjazdom na Kemmelberg sa náskok vyhupol už nad minútu. Na poslednom kopci bol Van Aert viditeľne silnejší ako Laporte, no na vrchole Wout svojho kolegu počkal a spolu upaľovali smer Wevelgem.
Duo na čele už iba zväčšovalo svoj náskok a Jumbo mierilo za štvrtým víťazstvom zo štyroch veľkých kockových klasík (Omloop, Kuurne, E3, G-W). Ak by vyhral Laporte, bol by štvrtým pretekárom v žltočiernom drese, ktorý by si pripísal veľký klasikársky triumf v tejto sezóne. Skvelá štatistika pred obomi kockovými monumentami. 
Van Aert s Laportem nepochopiteľne stále navyšovali svoj náskok na skupinu za nimi, ktorá išla viditeľne naplno a dokonca na rovine z nej odpadali ľudia ako napríklad Philipsen či Fred Wright (Bahrain Victorious), no i tak sa ich strata vyšplhala nad dve minúty 15 kilometrov pred cieľom. Potom to už vzdali a začali si nastupovať o tretie miesto. Po jednom útoku sa na zemi ocitol Matej Mohorič, ktorý to prehnal v jednej mokrej zákrute.
Wout Van Aert a Christophe Laporte dotiahli svoju snahu do úspešného konca a na páske Wout daroval víťazstvo svojmu francúzskemu kolegovi. Za nimi sa zo skupiny úspešne odpútalo kvarteto a v šprinte o tretie miesto veterán Sep Vanmarcke (Israel) porazil Frederika Frisona (Lotto), Madsa Pedersena a Mikkela Bjerga (UAE). Šprint hlavnej skupiny nečakane vyhral talentovaný mladík z Cofidisu Alexis Renard.
Jumbo tak opäť ukázalo svoju kolektívnu prevahu a po Omloope s Van Baarlem, Kuurne s Benootom a E3 s Van Aertom vyhralo aj štvrtú veľkú kockovú klasiku v sezóne, prostredníctvom Christopha Laporteho. Zatiaľ im z World Tour klasík unikli iba Strade Bianche a Miláno-Sanremo, kde boli Benoot s Van Aertom iba tretí, no a taktiež Olav Kooij tesne prehral Brugge-De Panne. Famózna štatistika.
Peter Sagan napokon pri svojej poslednej účasti na svojej najúspešnejšej klasike, ktorú v minulosti vyhral trikrát a drží tak delený historický rekord, doputoval do cieľa na 83. mieste. Stratil vyše 11 minút, keď odpadol niekde medzi prvým a druhým Kemmelbergom.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Christopha Laporteho (víťaz)
"Wout sa ma spýtal či nechcem vyhrať, no a bola to samozrejme pre mňa pocta. Gent-Wevelgem nevyhráte každý deň, toto je veľký deň v mojej kariére. Woutovi vďačím za všetko. Ešte som nevyhral veľkú klasiku, je to skvelý pocit. Som ale strašne unavený. Na poslednom Kemmelbergu som už mal na mále, ale počkal na mňa a dotiahli sme to spolu do cieľa."
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Wouta Van Aerta (druhé miesto)
"Jednoducho sme išli naplno až do cieľa, dôležité bolo víťazstvo pre tím. Christophe bol chorý na začiatku sezóny a je to skvelý kolega, nebolo ťažké nechať mu to. Akurát pred pár dňami sme sa bavili o minuloročnej E3, že sa nám to už zrejme nikdy nepodarí, no a dnes sme to doslova zopakovali. Je to privelégium, rozhodovať sa s kamarátom kto z vás vyhrá na takejto klasike, ale je to odmena za tvrdú prácu.​​"

 
Výsledky
1. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 05:49:39
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:00
3. VANMARCKE Sep Israel - Premier Tech 01:56
4. FRISON Frederik Lotto Dstny 01:56
5. PEDERSEN Mads Trek-Segafredo 01:56
6. BJERG Mikkel UAE Team Emirates 01:56
7. RENARD Alexis Cofidis 02:04
8. KOOIJ Olav Jumbo-Visma 02:04
9. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 02:04
10. MCLAY Daniel Team Arkéa-Samsic 02:04
83. SAGAN Peter TotalEnergies 11:18
Zobraziť kompletné poradie
Kopce na trase pretekov (km do cieľa):
1. 95 km: Scherpenberg (1500 m; 4 %; 9 %)
2. 90 km: Baneberg (300 m; 10 %; 20 %)
3. 84 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
4. 82 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
-. 67 km: Plugstreets - kocky a šotolina (spolu 4700 m)
5. 54 km: Monteberg (1000 m; 7,3 %; 13 %)
6. 52 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
7. 44 km: Scherpenberg (1500 m; 4 %; 9 %)
8. 40 km: Baneberg (270 m; 9 %; 20 %)
9. 34 km: Kemmelberg (530 m; 6,2 %; 19 %; kocky / celkovo 3000 m; 4 %; 22 %)
video v clanku ikonka ciernaVideosumár vlaňajšej edície
 
Náš eshop