Prekvapujúcim víťazom kráľovskej etapy Vuelty Alexandre Geniez

7.8.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor
Pätnásty deň sľuboval veľké cyklistické dobrodružstvo. Andorrsko-španielsko-francúzska etapa so štyroma náročnými stúpanami mala až 225 kilometrov. Očakával sa súboj vrchárov.
 
 
15. ETAPA 8.9. horská ciel rovina Andorra > Peyragudes 224,9 km víťaz: Geniez
 
 
Po včerajšom premrznutom dni sa postavil na štart pätnástej etapy poriadne preriedený pelotón, v ktorom oproti včerajšku chýbalo až 14 cyklistov, medzi inými aj Roman Kreuziger a Haimar Zubeldia. Poveternostné podmienky mali byť aj v dnešnej kráľovskej etape veľmi komplikované, nepríjemný dážď a chlad tak mohli opäť zdecimovať štartové pole. V takýchto podmienkach sa len ťažko napĺňajú predpoklady, preto sme sa tešili na dynamickú a nepredvídateľnú cyklistiku. 
 
Okamžite od otvorenia etapy prebiehali mnohé ataky, ktoré chceli vytvoriť hlavný únik dnešného dňa. Keďže takmer každý tím túžil mať svojho zástupcu v čelnej skupine, chvíľu trvalo, kým sa niekoľkým jazdcom podarilo definitívne odčleniť od pelotónu. Po dvadsiatich kilometroch napokon vystrelil z hlavnej skupiny Bartosz Huzarski (NetApp), ku ktorému sa pridalo až 27 pretekárov, ktorí mali ohromnú silu vytrápiť pelotón až do samého konca etapy.
 
Do úniku sa dostali okrem poľského cyklistu ešte Herrada (Movistar), Moreno (Movistar), Cherel (Ag2r), Barguil (Argos-Shimano), Garate (Belkin), Eijssen (BMC), Arroyo (Caja-Rural), Cardoso (Caja-Rural), Paterski (Cannondale), Edet (Cofidis), Landa, Nieve, Verdugo (všetci Euskaltel), Elissonde, Geniez (obaja FDJ), Caruso (Kaťuša), Scarponi (Lampre-Merida), De Greef (Lotto-Belisol), Mendes (NetApp), Pauwels (OPQS), Popovič (Radioshack), Henao, Cataldo (obaja Sky), Majka, Zaugg (obaja Saxo-Tinkoff) a Flecha (Vacansoleil).
 
Len Astana a Garmin-Sharp tu nemali svojho zástupcu. Kazašský tím sa rozhodol bojovať, preto na vrchole prvého dnešného stúpania mal únik výhodu len dvoch minút, čo bola zatiaľ luxusná pozícia pre Nibaliho, pretože pred najlepšie postaveným mužom z tejto skupiny Davidom Arroyom mal náskok až jedenásť minút. Aj v priebehu dnešného dňa prichádzali správy o niekoľkých odstúpeniach z pretekov, zaujímavými menami boli Gilbert, Štybar, Vandewalle, Stortoni.
 
Na druhom stúpaní došlo k pohybu aj vo veľkej vedúcej skupine, keď sa do popredia dostala šestica Cherel, Barguil, Cardoso, Edet, Geniez a De Greef, a ako prvá pokorila jeho vrchol. Medzitým odpadli z pôvodného úniku Cataldo a Popovič. Po Port de la Bonaigua bolo teda na čele pretekov šesť pretekárov, ktorým dýchala na chrbát ďalšia skupina, v ktorej bolo ďalších 19 jazdcov, medzi ktorými boli určite veľkí favoriti na dnešné víťazstvo. Tieto dve skupiny delili už tri minúty, zatiaľčo pelotón zaostával za líderskou šesticou päť minút.
 
Potom sa cyklisti presunuli na francúzske územie, kde ich privítalo prívetivejšie počasie. V dlhom zjazde sa pelotón čoraz rýchlejšie približoval k druhej skupine a radikálne tak znižoval šance mnohým výborným pretekárom na úspech v dnešnej etape. Aj keď títo bezprostredne neohrozovali Nibaliho v celkovej klasifikácii, Astana ich nechcela vrátiť do hry vydareným brejkom. 
 
Pod prvým z dvoch francúzskych kopcov mala vedúca skupina náskok pred svojími prenasledovateľmi 3:30. Za nimi bol pelotón už len jednu minútu. Na Port de Balé sa všetko zmenilo. Na čele sa udržiavala len dvojica Geniez - Cardoso. Za nimi sa nachádzal osamotený Cherel. Z veľkej skupiny prenasledovateľov zostali pred pelotónom len Scarponi, Herrada, Arroyo, Majka, Caruso a Garate. Vedúca dvojica jazdila s náskokom päť a pol minúty na hlavnú skupinu, ktorá mala už len okolo 25 jazdcov. Nechýbal tu ani jeden z favoritov na celkové prvenstvo. O výdatné tempo sa staral tím Saxo-Tinkoff. Ešte pred vrcholom tohto stúpania zaútočil Nicolas Roche a vypracoval si približne dvadsaťsekundový náskok.
 
V nasledujúcom klesaní sa spojil so svojím kolegom Zauggom a pred hlavnou skupinou vytvorili silnú dvojicu. Navyše ešte mal pred sebou ďalšieho spolujazdca Majku. Geniez zatiaľ využil v zjazde svoju nebojácnosť a odpútal sa od Cardosa. Francúzsky pretekár si udržiaval odstup od šestice prenasledovateľov so Scarponim na úrovni dve a pol minúty. 
 
Osamoteného Alexandre Genieza delilo od víťazstva len posledné stúpanie na Peyragudes, na ktoré začal liezť s nezmenenou časovou výhodou. Roche si zatiaľ vybudoval náskok jednu minútu pred hlavnou skupinou, ktorú kontrolovala Astana. Jedenásť kilometrov pred cieľom útočil Daniel Moreno z Kaťuše, no Movistar a Radioshack dokázali okamžite zažehnať nebezpečenstvo. V skupine najväčších favoritov tak zostalo len 11 cyklistov.
 
Na méte desať kilometrov potom najskôr atakoval Valverde, za ním to skúšal Nibali, ktorého sa dokázal udržať len Horner. Z hlavnej skupiny sa podarilo zaceliť túto medzeru Uránovi, ktorý všetko opäť spojil. Vedúci Geniez však s tým nemal žiadny problém, pretože jeho odstup sa menil veľmi pomaly. Roche už dokončoval toto stúpanie spoločne s Majkom
 
Najväčší favoriti si neustále nastupovali, ale zatiaľ sa nikomu nepodarilo odpútať od svojich konkurentov. Nibali, Horner, Valverde, Rodríguez, Sánchez, Urán, Pozzovivo, Konig, Pinot a Kišerlovski tak rozohrávali vzájomnú hru nervov. Šesť kilometrov pred cieľom vzal tempo do svojich rúk Kišerlovski a Horner začal skúšať svojich súperov. Ako prví odpadli Sánchez a Konig. Roche bol v tej chvíli pred touto skupinou len s dvadsaťsekundovým náskokom.
 
Geniez v žiadnom prípade nepoľavoval vo svojom úsilí a kráčal v ústrety obrovskému úspechu svojej kariéry. Počas krátkeho zjazdu mal pohodlný päťminútový náskok. Na tomto úseku sa Sánchez spolu s Konigom vrátili späť medzi Nibaliho a spol. a španielsky veterán začal okamžite útočiť. Všetko to však bolo len kozmetické snaženie.
 
Dvadsaťpäťročný francúzsky cyklista Alexandre Geniez si napokon nenechal utiecť životné víťazstvo a po dlhom úniku sa stal prekvapujúcim, ale úplne zaslúženým, víťazom kráľovskej etapy na Vuelte. Na druhom mieste dorazil taliansky veterán Michele Scarponi, ktorý takisto strávil takmer celý deň v úniku. Tretie miesto patrí Nicolasovi Rocheovi, ktorému odvážny atak na Port de Balé priniesol 13 sekúnd + štyri bonifikačné. Skupina najväčších favoritov v zložení Nibali, Valverde, Horner, Rodríguez a Pozzovivo dorazila v rovnakom čase (+3:20). Za nimi sa mohli v cieli tešiť Herrada a Arroyo takisto z pôvodného brejku. Jedenásta priečka sa ušla pre Pinota, ktorého nasledovali Sánchez, König a Urán. Z najlepšej desiatky GC sa vpredu neudržali iba Kangert s Morenom z jej chvosta.
 
Celková klasifikácia žiadne zmeny v Top 8 nezaznamenala. Šiesty Roche sa máličko priblížil k Pozzovivovi. König na ôsmom mieste sa môže tešiť náskoku minúty a pol pred Sánchezom, ktorý sa podľa našich predpovedí dostal medzi desať najlepších. Kangert sa zosunul z deviatej na desiatu pozíciu. Každým dňom zhoršujúci sa Moreno už padol na jedenáste miesto. Scarponi si vďaka dvom únikom v horských etapách polepšil na trinástu pozíciu.

V bodovačke žiadne zmeny. Valverde ostáva zelený. Menil sa opäť dres pre lídra vrchárskej súťaže. Po Hornerovi a Rattovi sa oblečie do bodkovanej Nicolas Edet z Cofidisu, ktorý vyhral prvé dve prémie dnešného dňa a keďže už mal na svojom konte malé prídely zo štvrtej a piatej etapy, s náskokom troch bodov vedie pred Rattom. Vrchárska súťaž je v doterajšom priebehu Vuelty takmer neviditeľná. Neexistuje skupina hladných pretekárov, ktorá by o tretí najcennejší dres tvrdo bojovala najmä v únikoch. Až samotného Edeta môžeme považovať za reálneho kandidáta na víťazstvo, hoci sa nachádzame už na konci druhého týždňa. Kombinácia ostáva Hornerovi.
 
 
VÝSLEDKY 15. ETAPY
1. vlajka GENIEZ Alexandre FDJ 6h 20' 12''
2. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 03' 03''
3. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 03' 07''
4. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 03' 20''
5. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 03' 20''
6. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 03' 20''
7. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 03' 20''
8. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 03' 20''
9. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 03' 23''
10. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 03' 23''
11. vlajka PINOT Thibault FDJ + 03' 45''
12. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 03' 56''
13. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 03' 56''
14. URÁN Rigoberto SKY PROCYCLING + 03' 56''
18. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 05' 46''
19. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 06' 13''
 
 
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 15. ETAPE
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 60h 20' 21''
2. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 50''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 42''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 57''
5. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 03' 43''
6. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 03' 49''
7. vlajka PINOT Thibault FDJ + 04' 59''
8. vlajka KÖNIG Leppold TEAM NETAPP - ENDURA + 06' 18''
9. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 07' 46''
10. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 09' 11''
11. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 09' 21''
12. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 11' 17''
13. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 12' 03''
14. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 13' 31''
15. vlajka ANTON Igor EUSKALTEL-EUSKADI + 14' 49''
 
 
 
Horské prémie:
1-20-modre 193,5 km: Col del Cantó (24,4 km; 4,2 %; max. 10 %)
1-20-modre 123,9 km: Port de la Bonaigua (20 km; 5,5 %; max. 12 %)
1-20-modre 31,7 km: Col du Port de Balé (19,2 km; 6,2 %; max. 10 %)
1-20-modre Cieľ: Col de Peyragudes (16,7 km; 4,7 %; max. 13 %)
 
 
Krátke preview etapy:
15. etapa tohtoročného Giro d'Italia zavítala na Col du Galibier, 15. etapa Vuelty zasa prichádza na Col de Peyragudes. Obe stúpania sa zapísali do histórie Tour de France, hoci Peyragudes menšími písmenami. Pamätá si na to najmä Alejandro Valverde, ktorý vyhral 17. etapu vlaňajšej Tour končiacu práve na vrchole tohto kopca. Bolo to po samostatnom úniku, o celkové poradie vtedy nebojoval. Dnes organizátori postavili na posledných 60 kilometroch rovnakú trasu aj s Col du Port de Balé (19,2 km; 6,2 %). 33-ročnému Španielovi Peyragudes sedí, preto si myslíme, že by mohol triumfovať aj dnes. Stále čakáme, či ho nepostihene kríza kvôli náročnej Tour, ktorú má za sebou a išiel ju takmer každý deň naplno. Rodríguez už nevyzerá najčerstvejšie. Zvedaví budeme na to, čo sa udeje v súboji Nibali - Horner. Víťaz etapy však môže vzísť z úniku po vzore včerajška. Začínajú sa nám množiť výborní vrchári so stratami v celkovom poradí. Najmä v Sky určite nie sú spokojní s vývojom Vuelty. V Euskalteli má zasa takmer každý jazdec voľné ruky. Etapa vedúca z Andorry cez Španielsko do Francúzska sľubuje ďalšiu oslavu cyklistiky.
 
 
Krátky opis trasy:
Organizátori sa rozhodli vzdať hold jubileu Tour de France, preto sa v pätnástej etape presunie štartové pole z Andorry do Francúzska. Na tejto najdlhšej horskej etape sú pripravené štyri nesmierne ťažké stúpania. Najskôr to bude Puerto del Cantó, potom ešte náročnejšie Puerto de la Bonaigua. Obidva kopce presahujú dĺžkou dvadsať kilometrov a budú veľmi zložitým vstupom do etapy po včerajšom komplikovanom dni. Pelotón potom dostane 66-kilometrové klesanie na zotavenie a presunutie sa na francúzske územie, kde sa bude finišovať na klasických stúpaniach Tour de France. Prvým z nich bude Col du Port de Balés (19,2 km, 6,2%, max. 10,5%). Prvá tretina tohto kopca je vcelku jednoduchá, ale potom sa profil zdvihne a sklon len málokedy klesne pod 8 %. Po prekonaní tohto vrcholu budú mať pretekári k dispozícii na odpočinok len niečo cez osem kilometrov a okamžite začnú stúpať na ďalší tvrdý kopec Col de Peyresourde. Etapa však nekončí klasickým zjazdom z tohto stúpania, ale nakoniec sa musia pretekári ešte vyšplhať do cieľa v Peyragudes, čo robí z tohto stúpania takmer sedemnásťkilometrové monštrum s priemerom 4,7 %. Táto kombinácia štyroch stúpaní bude pre mnohých cyklistov smrteľná a s najväčšou pravdepodobnosťou sa dozvieme, kto stratí možnosť bojovať o pódiové umiestnenie.
 
 
vuelta-2013-15
 
 

 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY Z VUELTY 2013:
 
 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop