Fantastická cyklistika v závere 2. týždňa Vuelty, Nibali s problémami

7.8.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
Pondelok je na Grand Tours často voľným dňom. Španieli si však vybrali utorky, a tak musí 150 statočných ešte zvládnuť posledných 147 kilometrov pred zaslúženým dňom odpočinku.
 
 
16. ETAPA 9.9. horská ciel rovina Graus > Sallent de Gállego 146,8 km víťaz: Barguil
 
 
V pelotóne existovalo množstvo pretekárov, ktorí nemali čo stratiť, no zároveň od nich športoví riaditelia, sponzori a v neposlednom rade aj fanúšikovia, čakali boj o svoju povesť obľúbených  bojovníkov. Takými boli napríklad Edvald Boasson Hagen (Sky), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil) a Bauke Mollema (Belkin), ktorí skúšali ujsť už na ôsmom kilometri dnešnej etapy. Movistar, Lampre-Merida a následne aj Saxo-Tinkoffu sa situácia nepáčila a v prvom stúpaní dňa na Puerto de la Foradada tretej kategórie sa všetko miešalo. Po prémiu si prišiel Nicolas Edet (Cofidis) v drese lídra vrchárskej súťaže.
 
Za prvú hodinu zvládli borci 46 kilometrov a žiadny reálny únik stále neexistoval. Po šprintérsku prémiu si úspešne zašpurtoval Alejandro Valverde, ktorý by si rád vybojoval aspoň zelený dres, rovnako ako vlani. Samozrejme, bral aj tri bonifikačné sekundy.
 
Napokon sa na 58. kilometri podarilo odčleniť deviatim ľuďom z ôsmich tímov a pelotón si dal malú pauzu. Vpredu boli Juan Antonio Flecha (Vacansoleil), Dominik Nerz a Martin Kohler (2x BMC), Chris Anker Sörensen (Saxo-Tinkoff), Rigoberto Uran (Sky), Egoi Martinez (Euskaltel-Euskadi), Nico Sijmens (Cofidis), Bartosz Huzarski (Netapp) a Amets Txurruka (Caja Rural).
 
Na čele pelotónu pracoval Movistar a Astana bez výraznejšej podpory ostatných, napriek tomu náskok 62 km pred koncom druhého týždňa pretekov dosahoval 90 sekúnd. Mohli dostať aj väčšiu voľnosť. Najvyššie v poradí bol sedemnásty Nerz so stratou 17:34, ktorá nemusela nikoho zaujímať.
 
V stúpaní na Puerto de Cotéfablo druhej kategórie sa vytvorila ďalšia skupina za únikom a na vrchole, teda 47 km pred cieľom, malo deväť ľudí vpredu náskok 45 sekúnd na prenasledovateľov a minútu na pelotón vedený Astanou. Prémiu vyhral Sijmens, ktorý takto pomohol kolegovi Edetovi.
 
Keďže bol náskok minimálny, dopredu si doskakovalo čoraz viac ľudí a jazdilo si svoje vlastné preteky. Ukázali sa napríklad Egoi Martínez (Euskaltel), Sylwester Szmyd (Movistar), Juan Manuel Garate (Belkin), Ben Gastauer (Ag2r), Lauren Barguil (Argos), Vladimir Gusev alebo Niki Sörensen (2x Saxo). Pelotón s favoritmi ostával pohromade a pomaličky sa presúval zvlnených terénom pod záverečné stúpanie.
 
25 km pred cieľom sa konečne zrodila/preosiala skupina, v ktorej mal zastúpenie takmer každý tím a Astana prestala pracovať. Boli tam Warren Barguil, Sylvester Szmyd, Christian Meier, Bartosz Huzarski, Rigoberto Uran, Nicki Sörensen, Nico Sijmens, Juan Manuel Garate, Mikael Cherel, Chris Anker Sörensen, Vladimir Gusev, Amets Txurruka, Juan Antonio Flecha, Egoi Martinez, Beňat Intxausti, Dominik Nerz, Martin Kohler, Jose Herrada, Dmitrij Kozontčuk, Maciej Patersk, Ben Gastauer, Luis Angel Mate a Andre Cardoso. Náskok sa zvyšoval a atakoval až hranicu 3:25 tesne pred oficiálnym začiatkom záverečného stúpania.
 
Bolo jasné, že 22 pretekárov na čele stúpanie neprejde spolu. V jeho prvej tretine sa oddelili Juan Manuel Garate (Belkin), Warren Barguil (Argos) a Mikael Cherel (Ag2r), ale prenasledovatelia boli blízko. Pelotón viedol Euskaltel, ktorý vpredu mal iba jedného pretekára a zrejme cítil šancu vyhrať etapu niektorým zo svojich ľudí, teda asi Sánchezom, Antonom alebo Landou.
 
V čele sa zdal byť v najlepšej forme 21-ročný Warren Barguil z Argosu. Vlaňajší víťaz Tour de l'Avenir sa vpredu osamostatnil a po vzore trinástej etapy putoval za víťazstvom. Nemal to zďaleka vyhraté. Sedem kilometrov pred cieľom boli Urán a spol za ním o 25 sekúnd a favoriti strácali 2:45. Tí taktizovali a nikto nič neskúšal. K úniku sa ani nepribližovali.
 
Našťastie sme to zakríkli a asi 2500 metrov pred páskou rozdelil vrchárov Daniel Moreno a následne atakoval Alejandro Valverde. Ostalo tam asi 12 pretekárov z čela celkového poradia v rátane Königa.
 
barguil-warren-vuelta-2V samom závere sa nám rozpútala fantastická cyklo vojna. Barguila dostihli Urán, Huzarski a Nerz. V špurte tejto štvorice mal najviac síl obrovský francúzsky talent a získal druhé víťazstvo na Vuelte. Bolo to mimoriadne tesné. Z kamerových záznamov bolo ťažké určiť víťaza, Barguil to ale rozlíšiť vedel a začal sa radovať. Urán bral druhé miesto. Poliak Huzarski v životnom výkone tretie.
 
Favoriti roztočili vynikajúci kolotoč. Na rozhodujúci nástup zavelil 1500 metrov pred páskou Joaquim Rodríguez a nikto sa ho nedokázal chytiť. Viacero kríz prekonal Valverde a cieli sa obajvil so stratou troch sekúnd na krajana. Za ním finišovali Pinot s Hornerom. Tak došiel Sánchez, Roche, Pozzovivo a König. Líder celkového poradia Nibali zažil krízu a prišiel spomezi najlepších posledný so stratou 28 sekúnd na Purita, 22 na Hornera.
 
Poradie v Top 10 ostalo nezmenené, no Horner po novom nemá Nibaliho až tak ďaleko, konkrétne 28 sekúnd. Na Anglíru sa dajú robiť minúty... Valverde stráca 1:14. Rodríguez, ktorý ukazuje opäť tú svoju rastúcu formu, má stále riešiteľných 2:29. O piate miesto sa naďalej bijú Pozzovivo, Roche a Pinot. König je bezpečne ôsmy. Pri najhoršom ho možno prekoná Sánchez, no umiestnenie v Top 10 je na dosah. Posledné dni pretekov budú veľmi zaujímavé. Ukazuje sa klasická bezdopingová cyklistika, kde má každý lepšie aj horšie dni. Dnes to odniesol Nibali.
 
Napriek rozdielom v cieli sa na popredných miestach nemenila žiadna klasifikácia. Valverde vedie bodovaciu, Edet vrchársku a Horner kombinovanú. Po dni voľna by sa mali k slovu dostať šprintéri. Uvidíme, či sa tak naozaj stane. Vedeli by sme si predstaviť aktivitu Cancellaru...
 
 
VÝSLEDKY 16. ETAPY
1. vlajka BARGUIL Warren TEAM ARGOS-SHIMANO 3h 43' 31''
2. URÁN Rigoberto SKY PROCYCLING + 00' 00''
3. vlajka HUZARSKI Bartosz TEAM NETAPP - ENDURA + 00' 03''
4. vlajka NERZ Dominik BMC RACING TEAM + 00' 08''
5. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 00' 20''
6. vlajka CHEREL Mikael AG2R LA MONDIALE + 00' 37''
17. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 41''
18. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 44''
19. vlajka PINOT Thibault FDJ + 01' 47''
20. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 01' 47''
21. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 01' 56''
22. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 02' 03''
23. vlajka ANTON Igor EUSKALTEL-EUSKADI + 02' 04''
24. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 02' 04''
25. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 02' 08''
26. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 02' 09''
27. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 02' 14''
28. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 02' 14''
29. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 02' 19''
30. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 02' 19''
31. vlajka KIŠERLOVSKI Robert RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 02' 19''
 
 
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 16. ETAPE
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 64h 06' 01''
2. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 28''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 14''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 29''
5. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 03' 38''
6. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 03' 43''
7. vlajka PINOT Thibault FDJ + 04' 37''
8. vlajka KÖNIG Leppold TEAM NETAPP - ENDURA + 06' 17''
9. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 07' 33''
10. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 09' 21''
11. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 09' 31''
12. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 11' 22''
13. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 11' 42''
14. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 12' 08''
15. vlajka ANTON Igor EUSKALTEL-EUSKADI + 14' 44''
 
 
 
Horské prémie:
3-20-modre 120,6 km: Puerto de la Foradada (5,9 km; 5,9 %)
2-20-modre 46,8 km: Puerto de Cotéfablo (12,5 km; 4,1 %)
1-20-modre Cieľ: Aramón Formigal (15,8 km; 4 %; max. 9,5 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Vuelta a Espaňa 2013 má atraktívny priebeh a jednou z viacerých zaujímavostí je menoslov víťazov etáp. Iba Hornerovi sa podarilo vyhrať dvakrát, trinásť jazdcov má jeden tiumf. Sú to však viac či menej neočakávanemé mená. Pred štartom Vuelty by sme si možno tipli maximálne víťazstvo Daniela Morena. Zo šprintérov sa radoval iba Matthews, čo je naozaj neuveriteľné. Maximálnu 10-sekundovú bonifikáciu si ani raz nepripísali také mená ako Nibali, Rodríguez alebo Valverde. Ešte aj Cancellara prvý raz v sezóne zdolal Martina v boji proti chronometru. Predchádzajúcimi vetami sme chceli naznačiť, že ani dnes nepredpokladáme víťazstvo niekoho z favoritov. Šestnásta etapa je stvorená pre únik, ktorý nebude ohrozovať najlepších v poradí a presadiť sa môže zo štyridsať pretekárov. Preto víťaza dnes nebudeme tipovať.
Medzi favoritmi by mohli nastať rozdiely. Cieľový kopec Aramón Formigal má veľmi ďaleko od tempárskeho stúpania a každú chvíľu mení sklon, takže poskytuje priestor pre ataky. No zdá sa, že favoriti sú vyrovnaní a už nikto nenájde v sebe toľko síl, aby ušiel súperom na viac než pol minúty. Zrejme to bude všetko iba v sekundách.
 
 
Krátky opis trasy:
Tretí deň v Pyrenejách pôsobí možno najprijateľnejšie, ale nemôžeme zabúdať na obrovské horské porcie, ktoré už majú pretekári v nohách, čo môže byť významným prvkom pre celkovú klasifikáciu. Na začiatku etapy stojí po dlhom čase kopec len tretej kategórie, ktorý si už teraz niektorí agresívni cyklisti označili červenou farbou za miesto svojho útoku na zisk etapového vavrínu. Potom nasleduje ďalší ľahší kopec Puerto de Cotefablo (12,5 km, 4%), ktorý udrží najväčších favoritov istotne pohromade. Tretí horský finiš v rade Aramón Formigal je z pyrenejských záverov asi najmenej náročný, ale jeho necelých 16 kilometrov s priemerom 4 % bude ťažkým vyvrcholením druhého týždňa, aj keď toto nepravidelné stúpanie by nemalo narobiť veľké zmeny v celkovej klasifikácii.
 
 
vuelta-2013-16
 
 

 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY Z VUELTY 2013:
 
 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop