Jednu z mála šprintérskych etáp opäť nevyhral rýchlik, ale Bauke Mollema

7.8.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
Sedemnásty deň Vuelta a Espaňa 2013 mal charakter zvlnenej, resp. kopcovitej etapy. Niekde na hrane medzi týmito novinárskymi prívlastkami pre etapy v profesionálnej cyklistike. V Burgose, metropole autonómnej oblasti Kastília a León, sa očakával šprintérsky dojazd.
 
 
17. ETAPA 11.9. zvlnená ciel rovina Calahorra > Burgos 189 km víťaz: Mollema
 
 
Podľa španielskych zdrojov žiadny pretekár po voľnom dni nevzdal, teda odštartovalo 150 ľudí. Ihneď v prvých stovkách metrov atakovala dvojica Javier Aramendia (Caja Rural) a Adam Hansen (Lotto-Belisol). Obaja známe unikajúce firmy a lahôdky pre pelotón.
 
Prvých sto minút etapy šla na čele pelotónu Astana a strata na únik vystúpila na osem minút. Na 60. kilometri sa však tempa ujala Orica-GreenEdge a o chvíľu sa pridali aj Taliani z Lampre-Merida. Medzera sa okamžite začala zmenšovať a na stom kilometri etapy už nedosahovala ani štyri minúty.
 
Určite si pamätáte na Aramendiovu prvú Vueltu, ktorú šiel vlani. Výsledok síce nezaznamenal, no zaujal vtedy piatimi dlhými únikmi a v štyroch bol navyše najaktívnejší. Získal štyri ocenenia pre najbojovnešieho jazdca etapy. Bask začínal svoju kariéru v Euskalteli, no už druhý rok pôsobí v prokontinentálnom Caja Rural. Za šesť rokov v profi cyklistike nemá na konte žiadny úspech.
 
Na prvom hodnotenom stúpaní sa odohral súboj o posledný vrchársky bod medzi Edetom (Cofidis) a Rattom (Cannondale). Cofidis to zvládol a Ratta napokon o body obral Sijmens. Edetovi ostal šesťbodový náskok. Náskok úniku ešte v týchto chvíľach mierne stúpol. Bod z druhej prémie už bral samotný Edet.
 
Tridsať kilometrov pred cieľom bolo jasné, že táto Vuelta asi nebude mať ani jeden nudný deň. Aramedia a Hansen boli dostihnutí a vietor potrhal pelotón. Vytvorili sa viaceré skupiny. Podľa prvých informácií ostali vzadu Thibaut Pinot (FDJ) a Domenico Pozzovivo (Ag2r). 16 km pred páskou strácali na ostatných favoritov v prvej skupine z pelotónu 45 sekúnd. Vpredu ťahali najmä borci Saxo-Tinkoffu pre Rocha, ktorý mohol vyťažiť zo straty Pozzoviva. Vpredu sme sa snažili nájsť aj šprintérov, ale zachytili sme tam iba Fabiana Cancellaru.
 
Desať kilometrov pred cieľom prišlo maličké stúpanie, kde čelnej 40-člennej skupine atakoval Diego Ulissi (Lampre-Merida). Favoritov to príliš nevyrušovalo a vpredu sme si všimli aj Edvalda Boassona Hagena (Sky). Argos a Orica tam vôbec neboli.
 
900 metrov pred cieľom nastúpil čelnej skupine Bauke Mollema (Belkin) a ostatní sa iba prizerali. Bez klasických vlakov nechcel nikto čerpať svoje sily a vyťažil z toho Bauke Mollema, ktorý mal vynikajúce nohy aj načasovanie a zvíťazil. Štvorica od druhého do piateho miesta ostala s dlhým nosom. Hagen, Richeze, Farrar a Cancellara premrhali veľkú šancu na triumf pri menšej konkurencii. Môžeme konštatovať, že v jednej z mála šprintérskych etáp sa opäť neradoval rýchlik a Matthewsove víťazstvo v piatej etape je stále jediné!
 
Nešťastníci Pinot, Pozzovivo, Moreno, Anton, Capecchi, Kangert, Nerz či Urán stratili kvôli vetru 1:31. Vzadu bolo množstvo členov druhej desiatky celkového poradia.
 
V klasifikácii o červený dres nám teda nastali malé zmeny, v Top 10 jedna. Piate miesto prepustil Pozzovivo Rochemu a ôsmy König má už na dosah (9 sekúnd) siedmeho Pinota. Zmeny zrejme urobí aj zajtrajší dojazd na známy Peňa Cabarga (5,9 km; 9,2 %; max. 20 %).
 
 
VÝSLEDKY 17. ETAPY
1. vlajka MOLLEMA Bauke BELKIN PRO CYCLING TEAM 4h 44' 28''
2. vlajka BOASSON HAGEN Edvald SKY PROCYCLING + 00' 00''
3. albansko RICHEZE Maximiliano LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
4. vlajka FARRAR Tyler GARMIN - SHARP + 00' 00''
5. vlajka CANCELLARA Fabian RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 00''
37. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 01' 31''
39. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 31''
40. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 01' 31''
54. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 01' 31''
 
 
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 17. ETAPE
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 68h 50' 29''
2. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 28''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 14''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 29''
5. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 03' 43''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 05' 09''
7. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 06' 08''
8. vlajka KÖNIG Leppold TEAM NETAPP - ENDURA + 06' 17''
9. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 07' 33''
10. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 10' 52''
11. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 11' 02''
12. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 11' 22''
13. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 11' 42''
14. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 12' 08''
15. vlajka ANTON Igor EUSKALTEL-EUSKADI + 16' 15''
 
 
Horské prémie:
3-20-modre 73,2 km: Alto Paradilla (6 km; 5,4 %)
3-20-modre 49,7 km: Alto de Valmala (5,8 km; 4,5 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Utorňajší pokoj zbraniam by si mali vrchári predĺžiť aj na stredu a z Calahorry do Burgosu sa iba transportovať. V profi cyklistike však nikdy neviete. S najväčšou pravdepodobnosťou sa dnes bude radovať šprintér a zaujímavé je, že pyrenejský odliv pretekárov prežili úplne všetci poprední šprintéri, ktorí tu štartujú. Takže dnes by sa malo rozhodnúť medzi šestkou Matthews, Richeze, Farrar, Meersman, Hagen a Arndt.
 
 
Krátky opis trasy:
Sedemnásta etapa po zaslúženom voľnom dni je pripravená pre špurtérov, ktorí určite nebudú chcieť uraziť veľkorysosť organizátorov. Problémy im môžu spôsobiť dve stúpania tretej kategórie v druhej tretine etapy, na ktorých by si mohli utečenci vypracovať sľubný náskok, ktorý by im vydržal až do cieľa. Predpokladáme, že šprintérske zoskupenia urobia všetko preto, aby sa tak nestalo, pretože by to bola pre nich športová tragédia, keďže ich rýchlikom sa podarilo preliezť aj obávané Pyreneje len kvôli tejto a poslednej etape. V celkovej klasifikácii bude tentoraz pokoj, aj keď v pamäti každého favorita bude vibrovať spomienka na minuloročný nezabudnuteľný útok po odpočinkovom dni Alberta Contadora.
 
 
vuelta-2013-17
 
 

 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY Z VUELTY 2013:
 
 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop