Rodríguez ovládol etapu typickým atakom, Horner už predbehol Nibaliho

7.8.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor
Vuelta sa blíži ku koncu a tento rok finišujú náročné etapy v Astúrii. Vyvrcholenie boja o la roja sa predpokladá na sobotu, no ani v piatok si vrchári nemohli dovoliť šetriť sily a malé rozdiely sa dali urobiť aj na Alto del Naranco neďaleko Ovieda a rodiska Samu Sáncheza s Fernandom Alonsom.
 
 
19. ETAPA 13.9. kopcovitá ciel rovina S. Vicente Barquera > Oviedo 181 km víť.: Rodríguez
 
 
Na začiatku devätnástej etapy sa naplnili očakávania a do okamžitého úniku sa prepracovalo až dvadsať pretekárov. Títo jazdci to však na čele pretekov nemali vôbec ľahké, pretože pelotón im nedovolil v prvej polovici etapy vzdialiť sa ďalej ako na dve a pol minúty. 
 
Iniciátorom brejku bol vedúci muž vrchárskej súťaže Nicolas Edet (Cofidis), ku ktorému sa, samozrejme, musel pridať aj druhý pretekár v tomto hodnotení Daniele Ratto (Cannondale). Okrem nich sa v čelnej skupine usadili Intxausti (Movistar), Preidler (Argos-Shimano), Grivko (Astana), Tanner (Belkin), Santaromita, Nerz, Wyss (všetci BMC), Arroyo (Caja Rural), Sijmens (Cofidis), Urtasun (Euskaltel-Euskadi), Mori (Lampre-Merida), de Greef (Lotto-Belisol), Voss (NetApp), Meier, Howard (obaja Orica), Boasson Hagen, Zandio (obaja Sky) a Valls Ferri (Vacansoleil).
 
Pelotón zatiaľ viedla veľmi aktívne Kaťuša, ktorá cítila ohrozenú jedenástu priečku Daniela Morena, na ktorého sa mohol dotiahnuť David Arroyo, ktorý bol pred štartom na štrnástom mieste. Keďže sa vedúcej skupine nepodarilo navýšiť svoj náskok, ktorý pomáhal strážiť aj OPQS, tak sa prirodzene približne v polovici etapy pokúsili najsilnejší pretekári v brejku rozbiť túto veľkú skupinu, a tak navýšiť svoju časovú výhodu. Nakoniec sa to podarilo Boassonovi Hagenovi a Georgovi Preidlerovi, ktorých bolo schopných prenasledovať len sedem pretekárov z pôvodného úniku - Grivko, Wyss, Arroyo, Edet, Mori, Voss a Valls Ferri.
 
Do úzkych sa dostal najmä Nicolas Edet, ktorý si potreboval poistiť vedenie vo vrchárskej súťaži pred Chrisom Hornerom, ktorý bol zatiaľ na nebezpečnom treťom mieste. Vedúca dvojica však predvádzala kolegiálny a bojovný výkon, čím si pred svojími prenasledovateľmi vypracovala náskok až dve minúty. Hlavná skupina zaostávala tri minúty, v ktorej neúnavnú prácu naďalej odvádzali Kaťuša a OPQS
 
Dnes predvádzalo celé štartové pole doslova letecký deň, pretože prvé tri hodiny absolvovalo pri priemernej rýchlosti 45 km/h. Dnešné úvodné kategorizované stúpanie približovalo prenasledovateľov s Edetom skôr k pelotónu ako k vedúcej dvojici. Motivovaný Francúz si na tomto stúpaní aj tak vybojoval aspoň jeden bodík. Nasledujúci zjazd už spojil pelotón s prenasledovateľmi, ale Kaťuša letela ďalej. Purito alebo Moreno tak ťahali pre etapové víťazstvo. Napriek tomu sme videli pre druhou šprintérskou prémiou atak niekoľkých pretekárov.
 
Pred pelotónom sa tak usadilo okolo desať pretekárov, ktorí pracovali s náskokom blížiacim sa k jednej minúte. Medzi nimi bol aj Jose Herrada (Movistar), ktorý sa nachádzal v priebežnej klasifikácii na trinástom mieste. Medzitým druhé stúpanie rýchlym tempom poriadne cedilo pelotón, vedúca dvojica tak bola na čele len s minútovým náskokom. Ešte pred vrcholom sa k nim pripjili Herrada, Flecha a Verdugo. S tým sa nezmieril Preidler a na Manzanede bol prvý.  
Stúpania po týchto kopcoch ovládla Astana a viditeľne znižovala odstup vedúcej skupiny, ktorá sa pred posledným stúpaním rozrástla na desať mužov. Z čelnej skupiny útočil ako prvý Mendes (NetApp). Pelotón mu na úpätí stúpania doprial jednu minútu. Saxo-Tinkoff prevádzal celú hlavnú skupinu týmto stúpaním znamenitým tempom. Dva kilometre pred cieľom zostali pred nimi už len Mendes a Herrada. Kilometer pred cieľom útočil Roche a všetci favoriti sa vybrali za ním. Potom predviedol perfektné zrýchlenie Rodríguez, na ktoré nedokázal nikto reagovať.
 
Purito nakoniec udržal svoj náskok a po svojom typickom útoku vyhral devätnástu etapu. Po jeho útoku sa rozpútala bitka medzi najväčšími favoritmi, na druhom mieste však dorazil Ulissi, tretí skončil Moreno. Sánchez sa uspokojol s piatym miestom, hneď za ním prišli do cieľa Valverde a Horner, zatiaľ čo Nibali strácal. A nakoniec tá strata na Hornera presahovala tri sekundy, takže tento sympatický Američan vyzliekol po dnešnej etape Nibaliho z červeného trička! Ten dorazil až na deviatom mieste so stratou šesť sekúnd na Hornera spoločne s Konigom. Pred nich sa dostal ešte Scarponi. Roche dosiahol len desiate miesto, napriek tomu, že jeho tím ťahal takmer celý záverečný kopec. Problémy mal prekvapujúco aj Pinot, ktorého strata v cieli presahoval jednu minútu na víťaza.
 
V celkovej klasifikácii sa udiala v najlepšej desiatke najvýznamnejšia zmena, keď sa na čelo prepracoval Chris Horner, ktorý na týchto pretekoch akoby netrpel, a pred Nibalim sa môže v tejto chvíli pýšiť náskokom troch sekúnd. Rodríguez sa priblížil k Valverdemu a pódiovému umiestneniu. Pinot klesol na ôsmu priečku, jeho zaváhanie dnes využil Konig, ktorý ja zatiaľ na perfektnom siedmom mieste. Do najlepšej desiatky sa prepracoval aj Daniel Moreno, čo znamená, že len Kaťuša má dvoch pretekárov v elitnej spoločnosti.
 
V ostatných klasifikáciách sa už piaty deň nič nemenilo a všetky tri sú veľkým negatívom tohto ročníka. O bodovačku s kombináciou nie je žiadny záujem a vrchársku súťaž vedie muž, ktorý má iba 38 bodov zásluhou dvoch únikov a ďalších mini pokusov. Niečo treba zmeniť...
 
 
VÝSLEDKY 19. ETAPY
1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM 4h 16' 13''
2. vlajka ULISSI Diego LAMPRE - MERIDA + 00' 11''
3. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 11''
4. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 11''
5. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 14''
6. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 14''
7. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 00' 16''
8. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 00' 20''
9. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 20''
10. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 23''
11. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 00' 25''
12. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 33''
22. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 01' 05''
 
 
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 19. ETAPE
1. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK 77h 56' 05''
2. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 03''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 06''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 57''
5. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 03' 49''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 06' 00''
7. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 06' 38''
8. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 07' 02''
9. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 07' 45''
10. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 11' 05''
11. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 11' 18''
12. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 12' 13''
13. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 12' 53''
14. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 15' 55''
15. vlajka NERZ Dominik BMC RACING TEAM + 18' 52''
 
 
         
Horské prémie:
3-20-modre 32,7 km: Alto de San Emillano (6,3 km; 4,7 %)
3-20-modre 12,4 km: Alto de la Manzaneda (3,6 km; 6,3 %)
2-20-modre Cieľ: Alto del Naranco (5,7 km; 6,1 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Vuelta má za sebou 18 etáp. Napriek tomu, že sme videli rekordných desať finišov v stúpaní sa okrem Hornera s Rochem ostatní favoriti na najvyšší stupienok etapy nedostali. Predpokladáme, že sa to dnes nezmení. Opäť bude veľmi silný únik, ktorý si bude veriť viac ako včera, keďže záverečné stúpanie je je až také hrozivé. 5700 metrov pri šiestich percentách sklonu sa dá zvládnuť. Očakávať tiež môžeme ataky ľudí mimo poradia z pelotónu, za ktorými sa najlepší vrchári nebudú blázniť. Len to musí prísť v správnom okamihu. Presadiť by sa už mohol konečne niekto z Kolumbie, prípadne Euskaltelu. Pravdepodobne bude v cieli dnešnej etapy prítomný aj Fernando Alonso, preto by mohli mať Baskovia o to väčšiu motiváciu.
 
 
Krátky opis trasy:
V devätnástom dejstve pelotón konečne dorazí do Astúrie, kde v predposlednej etape vyvrcholí celý 68. ročník španielskej Grand Tour, ale ešte predtým si jazdci odskočia do mesta Oviedo, aby potešili fanúšikov na známom stúpaní Alto del Naranco. Tento kopec určite nie je taký náročný, aby spôsobil nejaké medzery medzi favoritmi, najmä ak zajtra striehne ako vlk na svoju korisť Alto de l'Angliru. Je teda veľmi pravdepodobné, že vytrvalý únik má veľkú šancu na víťazstvo, ak si ešte pred záverečným stúpaním poradí s dvomi kategorizovanými kopcami a na samotnom konečnom výstupe s veľkým množstvom bláznivých fanúšikov.
 
 
vuelta-2013-19-oprava
 
 

 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY Z VUELTY 2013:
 
 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop