Anglíru prekvapujúco pokoril Elissonde, Horner celkovým víťazom

7.8.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor
68. ročník Vuelty vrcholil na Angliru, masívnom stúpaní v astúrijskej pustatine, s ktorým má problémy aj mapa Google. Bola to posledná šanca na zvrat v celkovom poradí a pódium bolo stále otvorené.
 
 
20. ETAPA 14.9. horská ciel rovina Avilés > Alto de L'Angliru 142,2 km víť.: Elissonde
 
 
Pomerne krátka, ale počtom kopcov veľmi intenzívna predposledná etapa na Vuelte, sa začala veľkou snahou niektorých pretekárov okamžite vytvoriť únik. Tento prvý pokus však Radioshack-Leopard potlačil. Pri druhom sa už od pelotónu podarilo odpojiť mnohým cyklistom, ktorí tak na čele pretekov vytvorili mimoriadne veľkú a zaujímavú skupinu, ktorá mala za úlohu minimálne dostať pod tlak Hornerov tím.
 
Podľa predpokladov sa dnes na Angliru mala odohrať bitka medzi najväčšími favoritmi, no do brejku sa podarilo dostať až 32 pretekárom, ktorí  tak mohli narušiť ich ambície. V úniku sa predstavili Mendes, Bárta (obaja NetApp), Arroyo, Piedra, Cardoso (všetci Caja Rural), Grivko, Tiralongo, Fuglsang (všetci Astana), Kirienka, Cataldo (obaja Sky), Nocentini, Betancur (obaja Ag2r), Oroz (obaja Euskaltel), Pauwels (OPQS), Mollema, Garate (obaja Belkin), Flecha, Valls Ferri (obaja Vacansoleil), Edet, Coppel (obaja Cofidis), Paterski (Cannondale), Nerz, Santaromita (obaja BMC), de Greef (Lotto-Belisol), Elissonde (FDJ), Frohlinger (Argos-Shimano), Kozončuk, Vicioso (obaja Kaťuša), Intxausti, Erviti (obaja Movistar) a Ulissi (Lampre-Merida).           
 
Radioshack-Leopard mal pokope všetkých jazdcov pri Hornerovi, zatiaľ čo Nibali, Valverde a Rodríguez vyslali dopredu svojich dôležitých vrchárov, aby ich mohli použiť pri neskoršom útoku. Početná čelná skupina bola ochotná spolupracovať, takže na prvom stúpaní si vytvorili náskok presahujúci štyri minúty. Tri body na vrchole bral Nicolas Edet a priblížil si víťazstvo vo vrchárskej súťaži. V nasledujúcom zjazde si utečenci ešte polepšili, keď svoj náskok navýšili o ďalšiu minútu.
 
Ani s takouto časovou výhodou však neboli všetci spokojní, preto sa z vedúcej skupiny odpojila pätica Grivko, Arroyo, Perez, Edet a Kirienka. Pomaličky si zvyšovali náskok pred svojími prenasledovateľmi, ktorý sa v prípade pelotónu blížil už k šiestim minútam. Už na Alto de Tenebredo sa nestačil udržať v tejto skupine Perez. Edet bral opäť najviac vrchárskych bodov. Prenasledujúca skupina sa na tomto stúpaní mierne oslabila, ale zostávali v nej všetci dôležití členovia. Medzitým pelotón previedol cez tento úsek Movistar.
 
Na rovinatej pasáži sa pred vyvrcholením tohtoročnej Vuelty opäť spojila vedúca štvorica so svojími prenasledovateľmi, takže sme na čele pretekov mali takmer pôvodnú zhruba 20-člennú skupinu. Euskaltel prebral iniciatívu v pelotóne a chcel si poradiť so stratou päť minút. Medzi utečencami a hlavnou skupinou sa pohybovali nezaradení de Greef, Betancur, Frohlinger a Kozončuk.
 
Pod Alto del Cordal, predposledným prudkým stúpaním na Vuelte, si utečenci udržiavali nezmenenú časovú výhodu. V pelotóne Kaťuša vystriedala Euskaltel a už na tomto stúpaní sme sa mohli tešiť na sviežu cyklistiku. Z prvej skupiny najskôr zaútočil Paolo Tiralongo. V hlavnej skupine sa držal Chris Horner na tomto stúpaní hneď na druhom mieste za jazdcom z Euskaltelu (Landa) a namotivovaný si s ním neváhal vybudovať mierny náskok. Aj keď to bola len chvíľka, bolo vidno, že veľká sebadôvera sršala z tohto veterána, ktorý stál na prahu životného výsledku kariéry.
 
K Tiralongovi sa dokázal pridať ďalší výborný vrchár Elissonde a na vrchole Alto del Cordal mali len mierny náskok pred potrhanou bývalou vedúcou skupinou. Ani pelotón na tom nebol lepšie, pretože strácal konštantných päť minút, ale v oveľa menšom vydaní. Dvojica na čele pretekov si udržala pred najťažším kopcom na Vuelte náskok tridsať sekúnd na svojich prenasledovateľov. V pelotóne si technický zjazd evidentne užíval Samuel Sánchez, ale medzi favoritmi sa ani na tomto úseku nič nedialo.
 
Na poslednom úseku pred Anglíru sa predsa len potrhala aj redukovaná hlavná skupina, ktorá mala na čele stále najväčšie hviezdy, ale na všetkých ostatných čakala náročná cesta späť. Bezprostredne pred stúpaním napokon obsahovala okolo 25 pretekárov. Desať kilometrov pred cieľom mala dvojica Tiralongo - Elissonde náskok štyri a pol minúty. V tom momente sa oprel do tempa Moreno, hneď za ním sa držal Rodríguez a hlavná skupina začala prežívať peklo na bicykli. Preto sa v nej udržalo len jedenásť cyklistov.
 
Prvý z TOP 10 odpadol Konig. Moreno predvádzal zničujúcu jazdu a nielenže vyčerpával Puritových súperov, ale každým metrom sťahoval náskok vedúcej dvojice. Sedem kilometrov pred vrcholom to boli už len tri minúty. Spolu s nimi sa tam udržali len Horner, Valverde, Nibali, Pozzovivo, Pinot, Sánchez, Kangert, Roche, Majka a Herrada
 
V týchto prudkých pasážach sa najskôr ukázal Sánchez, ale prvý poriadny útok predviedol Vincenzo Nibali. Na chvíľu sa za ním otvorila medzera, do ktorej už nikto nevkročil. Prenasledovanie tak viedol Horner, za ním Valverde a Rodríguez. Za nimi bojovali Sánchez, Pinot a Pozzovivo. Žralok z Mesiny však vyzeral byť veľmi hladný po úspechu a zatiaľ predvádzal výnimočný výkon. Lenže Horner sa ani zďaleka nevzdával a pomaličky sa s Rodríguezom k nemu približoval, až sa mu to päť kilometrov pred cieľom podarilo. Najsilnejšie vrchárske trio však malo ešte pred sebou tie najťažšie pasáže.
 
O malú chvíľu sa situácia zmenila, pretože si na nich počkali Tiralongo a Fuglsang. Čoskoro si ich dobehol aj neúnavný Valverde a začínalo sa od začiatku. Tri kilometre pred vrcholom opäť útočil Nibali, ale Horner, Rodríguez, Valverde ho nepustili dopredu. Potom znovu Nibali útočil a podarilo sa mu zbaviť obidvoch Španielov. Horner sa zatiaľ držal na jeho zadnom kolese. Nibali však neprestával atakovať, ale Horner bol ako lepidlo. Talian sa zďaleka nevzdával a asi na štvrtý pokus si dokázal vypracovať aspoň malú medzierku pred Hornerom, ale ani to nestačilo.    
Zatiaľ zabudnutý Elissonde sa stále udržiaval na čele pretekov. Potom Horner prebral iniciatívu a Valverde sa odpútal od Purita. Dva kilometre pred vrcholom stratil po útokoch úplne vyčerpaný Nibali kontakt s Hornerom, ktorý sa mu stratil v hmle a išiel si pre celkové víťazstvo.
 
horner-chris-vuelta-podiumV cieli sme tak mohli vidieť fantastické etapové viťazstvo Kennyho Elissonda na Angliru, ktorým sa zaradil medzi také mená ako Contador, Heras či Simoni. Dvadsaťdvaročný Francúz, ktorý jazdí len druhý rok medzi profesionálmi, sa tak už teraz zaradil medzi legendy. Christopher Horner si nakoniec vybojoval druhé miesto, ktoré mu s prehľadom udržalo najvyššiu priečku v celkovom poradí. Tretí prišiel do cieľa Valverde a len štvrtý Nibali, ktorý predviedol neskutočnú chuť poraziť Hornera. Spolu s nimi boli na vrchole aj Cardozo a Nerz. Do etapovej desiatky sa ešte zmestili Mendes, Rodríguez, Pauwels a Pinot
 
Chris Horner sa tak ako 41-ročný stal najstarším pretekárom, ktorý vyhral Grand Tour. Po stabilných a sebavedomých výkonoch sa prepracoval na čelo celkového poradia, ktoré dokázal ubrániť aj pred dobiedzajúcim žralokom. Vincenzo Nibali po neuveriteľnej etape a túžbe pokoriť svojho konkurenta sa musel uspokojiť len s druhým miestom, pretože Horner bol jednoducho silnejší. Ale jeho štýl jazdy je presne to, čo teší všetkých fanúšikov cyklistiky na celom svete. Tretí Alejandro Valverde napokon obhájil pódium pred Puritom, za čo môže vďačiť predovšetkým svojej obrovskej vôli a konštantným výkonom.
 
Joaquim Rodríguez musí byť spokojný aj so štvrtým miestom, pretože po náročnej Tour de France asi nemal sily, aby dokázal viac. Nicolas Roche splnil svoj cieľ pred Vueltou a dostal sa medzi päť najlepších pretekárov. Pre tohto Íra je to určite veľká vzpruha do budúcnosti. Šiesty Domenico Pozzovivo odjazdil svoje maximum takisto ako siedmy Thibaut Pinot. Na ôsmom mieste Samuel Sánchez možno čakal lepší výsledok, ale vo svojom veku aj tak dokázal, že stále patrí medzi elitných vrchárov. Deviata priečka pre Leopolda Königa je fantastickým výsledkom, ktorým si doslova vypýtal angažmán v tíme World Tour. Desiaty Daniel Moreno musí byť takisto maximálne spokojný s tohtoročnou Vueltou, veď popri pomáhaní Rodríguezovi sa dostal do Top 10 a vyhral dve etapy.
 
 
VÝSLEDKY 20. ETAPY
1. vlajka ELISSONDE Kenny FDJ 3h 55' 36''
2. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 26''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 54''
4. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 54''
5. vlajka CARDOSO André CAJA RURAL + 00' 54''
6. vlajka NERZ Dominik BMC RACING TEAM + 00' 54''
7. vlajka MENDEZ José TEAM NETAPP - ENDURA + 01' 15''
8. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 01' 45''
9. albansko PAUWELS Serge OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 01' 52''
10. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 01' 59''
11. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 01' 59''
12. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 02' 20''
13. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 02' 26''
14. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 02' 26''
16. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 03' 07''
19. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 03' 42''
20. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 03' 53''
21. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 04' 15''
39. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 10' 11''
 
 
 
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 20. ETAPE
1. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK 81h 52' 01''
2. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 37''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 36''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 03' 22''
5. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 07' 11''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 08' 00''
7. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 08' 51''
8. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 09' 51''
9. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 10' 11''
10. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 13' 11''
11. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 14' 05''
12. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 16' 48''
13. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 17' 34''
14. vlajka NERZ Dominik BMC RACING TEAM + 19' 26''
15. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 22' 04''
 
 
Horské prémie:
3-20-modre 96,7 km: Alto de la Cabruňana (5,2 km; 6,6 %)
2-20-modre 63,1 km: Alto de Tenebredo (3,5 km; 10,3 %)
1-20-modre 21,3 km: Alto del Cordal (5,3 km; 9,6 %; max. 12,1 %)
hc-20-modre Cieľ: Alto de L'Angliru (12,2 km; 10,2 %; max. 23,5 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Angliru je slávny pojem najprestížnejších španielskych pretekov, no nemá za sebou takú mohutnú históriu ako jeho bratranci z Tour de France. Organizátori Vuelty si ho po prvý raz v tejto podobe vybrali ako cieľ etapy až v roku 1999 a odvtedy sa šiel päťkrát. Šielané parametre sme rozobrali nižšie, budeme sa venovať favoritom. Veľmi dobre stúpanie poznajú Valverde, Rodríguez aj Sánchez. Prví dvaja menovaní boli na jeho vrchole za Contadorom v roku 2008 a ostatní na nich výrazne stratili. Purito tu šiel dobre aj pred dvoma rokmi. Vzhľadom na aktuálnu formu pasujeme do roly najväčšieho favorita Hornera v tesnom závese práve s Rodríguezom. Ťažko povedať, čo predvádza Sánchez. Či šiel v poslednom týždni každú etapu naplno, alebo sa šetril špeciálne na dnešný deň. Ak je to druhá možnosť, mohol by mať šancu. Otázkou bude výkon Nibaliho, ktorý môže mať naštrbenú psychiku po ôsmich dňoch v červenom drese, keď ho o honor najlepšieho pretekára zosadil niekto, od koho by to pred troma týždňami nečakal. U ľudí ako Pinot, Roche, Pozzovivo či König zrejme uvidíme stratu od jednej do troch minút. Či sa medzi nimi niečo poprehadzuje, uvidíme. Predpokladáme výborný výkon Daniho Morena, ktorý však v GC stráca príliš veľa. Akýkoľvek výkon kohokoľvek môže prekvapiť. Jedná sa o poslednú horskú etapu so šialeným stúpaním pri úseckoch nad dvadsiatimi percentami sklonu, a to môže spôsobiť krízu aj ľuďom, od ktorých by sme to nečakali.
 
 
Krátky opis trasy:
Každý jeden cyklista, fanúšik, organizátor, či sponzor sa teší na tento deň. Môžete si byť istí, že po toľkých finišoch na vrchole stúpania, ktoré ponúka tohtoročná Vuelta, ešte nebude nič rozhodnuté. Prečo? Pretože Alto de l’Angliru. Podľa mnohých jeden z najťažších kopcov v cyklistike dokáže na dvanástich kilometroch preosiať na nepoznanie aj TOP 10. Etapa od začiatku graduje, kopec tretej kategórie strieda o triedu ťažší Alto de Tenebredo (3,4 km; 10,5 m%), na ktorom už pretekári pocítia celé tri týždne na týchto pretekoch. Ale to bude len začiatok. Predposledné stúpanie na Vuelte Alto del Cordial (5,3 km; 9,6 %; max 12,1 %), bezprostredne pred epickým finále, poslúži na otestovanie si svojich konkurentov, keďže jeho sklon neklesá pod sedem percent. Samotné stúpanie na Alto de l'Angliru (12,2 km; 10,2 %, max. 23,5 %) je neopakovateľné. Prvých šesť kilometrov má "prijateľný“ sklon 8-9 %, nasledujúce štyri kilometre majú minimálnu hodnotu 12 % a obsahujú aj maximálnu hodnotu tohto stúpania 23,5 %. Posledné dva kilometre mierne poľavia na desať percent, ale aj tak sa tam bude nachádzať ešte dvadsaťjedenpercentná rampa. Žiadny kopec na Vuelte nemá takú silu, aby poprehadzoval celkovú klasifikáciu tak, ako Alto de l'Angliru. Vedia to aj cyklisti, preto ich pretekanie počas troch týždňov bude ovplyvnené práve týmto kopcom.
 
 
vuelta-2013-20
 
 

 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY Z VUELTY 2013:
 
 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop