Matthews sa tešil v poslednej etape na Vuelte

7.8.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor
V kopcoch dobojované, niektoré sny splnené a prekvapenia dokonané. Posledná Grand Tour sezóny mohla pokojne vyvrcholiť v uliciach Madridu pri hromadnom špurte.
 
 
21. ETAPA 15.9. rovinatá ciel rovina Leganés > Madrid 109,6 km víť.: Matthews
 
 
Záverečná etapa na mimoriadne útočnom ročníku Vuelty mala podľa všetkého patriť šprintérom, pretože sto kilometrov na rovinatom profile, ktoré končili na ôsmich krátkych okruhoch v Madride, mali na oslavu prekvapujúceho, ale zaslúženého víťazstva Chrisa Hornera priviesť do cieľa celé štartové pole pohromade.
 
To sa postavilo na štart v Leganés, predmestí španielskeho hlavného mesta, v oklieštenej podobe, lebo z pôvodných 197 pretekárov tam chýbalo až 53 jazdcov. Jedine čerstvý víťaz tímovej súťaže na Vuelte Euskaltel-Euskadi dokončil tieto preteky v kompletnom zložení, napríklad taký OPQS a Belkin sa mohli v závere tešiť len so štyroch svojich cyklistov. Hromadné odstúpenia spôsobilo hlavne kruté počasie v Pyrenejach, no v Madride všetkých bojovníkov privítalo slnečné počasie a príjemné letné teploty.
 
Prvá polovica etapy v ničom nezaostávala za tradičným vyvrcholením trojtýždňových pretekov, pohodová atmosféra v pelotóne bola v obrovskom kontraste so včerajšou zahmlenou bitkou na Anglíru, po ktorej sa pretekári cítili vyžmýkaní ako špongia. Dnes tváre cyklistov zdobili úsmev, a to najmä Chrisa Hornera, strašná úľava a ohromný pocit satisfakcie. Radioshack-Leopard na čele pelotónu nemal žiadne problémy a v idylickom tempe privážal pretekárov do Madridu.
 
Prvý prechod mestom slúžil ako rozlúčka tímu Euskaltel-Euskadi, ktorý v tejto sezóne končí a po dvadsiatich rokoch tak zmiznú z profesionálneho pelotónu jeho nezameniteľné oranžové dresy. Od nového ročníka budú španielski borci pretekať pod novým majiteľom Fernandom Alonsom.
 
Méta 40 kilometrov pred cieľom a prvý útok. Pelotón opustil Javier Aramendia (Caja Rural), ktorý už len z pricípu musel odštartovať nahánačku medzi pelotónom a utečencami, pretože aj v tohtoročnom vydaní sa stal najagresívnejším jazdcom na Vuelte, podobne ako minulý rok. V tom momente sa promenáda skončila a na čelo hlavnej skupiny sa dostali tímy, ktoré dnes chceli uspieť v špurte, a to Lampre-Merdia, Argos-Shimano, Garmin-Sharp a Orica-GreenEdge. Napriek tomu posilnil Aramendiu v úniku Alessandro Vanotti (Astana).  
 
Šprintérske tímy určite nechceli dopriať kazašskému zoskupeniu prvé víťazstvo na Vuelte, preto sa odstup vedúcej dvojice pohyboval okolo tridsiatich sekúnd. Pelotón sa začal naťahovať, ale situácia bola stále stabilizovaná. Ani pätnásť kilometrov pred cieľom sa nič nezmenilo, takže sme nevideli žiadne ďalšie útoky, čo bolo v protiklade s doterajším priebehom Vuelty. Pravdepodobne svoju úlohu zohrala únava a všetci pretekári to chceli mať čo najskôr za sebou.               
Dvojica to pelotónu vôbec nezľahčovala, no o ich osude bolo vopred rozhodnuté a na trati vykonané päť kilometrov pred cieľom. Záverečné kilometre na Vuelte tak pripravili férový hromadný dojazd pre šprintérov, ktorí sa dnes nemohli na nič sťažovať.
 
V závere tak demonštroval najviac síl Michael Matthews a vyhral poslednú etapu na Vuelte, svoju druhú na tomto ročníku. Tyler Farrar skončil druhý, tretia priečka putovala do rúk Nikiasa Arndta. Hneď za nimi dorazili Meersman a Richeze.
 
V cieli sme však videli naväčšiu radosť Chrisa Hornera, ktorý si vychutnával svoje celkové víťazstvo, navyše si odnáša aj prvenstvo v kombinovanej klasifikácii. V bodovacej súťaži uspel Alejandro Valverde. V tomto roku nudnejšiu vrchársku klasifikáciu ovládol Nicolas Edet.  
 
Tomáš Šandor sa v ďalších dňoch pozrie na Vueltu prostredníctvom dvoch sumárov...
 
 
VÝSLEDKY 21. ETAPY
1. albansko MATTHEWS Michael ORICA GREENEDGE 2h 44' 00''
2. vlajka FARRAR Tyler GARMIN - SHARP + 00' 00''
3. vlajka ARNDT Nikias TEAM ARGOS-SHIMANO + 00' 00''
4. albansko MEERSMAN Gianni OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
5. albansko RICHEZE Maximiliano LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
favoriti na celkové poradie + 00' 03''
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK 84h 36' 04''
2. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 00' 37''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 36''
4. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 03' 22''
5. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 07' 11''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 08' 00''
7. vlajka PINOT Thibaut FDJ + 08' 51''
8. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 09' 51''
9. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 10' 11''
10. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 13' 11''
11. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 14' 05''
12. vlajka HERRADA José MOVISTAR TEAM + 16' 48''
13. vlajka ARROYO David CAJA RURAL + 17' 34''
14. vlajka NERZ Dominik BMC RACING TEAM + 19' 26''
15. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 22' 04''
16. vlajka CARDOSO André CAJA RURAL + 25' 03''
17. vlajka KIŠERLOVSKI Robert RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 25' 06''
18. vlajka SÖRENSEN Chris Anker TEAM SAXO-TINKOFF + 27' 02''
19. vlajka MAJKA Rafal TEAM SAXO-TINKOFF + 32' 52''
20. vlajka ANTON Igor EUSKALTEL-EUSKADI + 33' 03''
 
 
 
Krátke preview etapy:
Madrid hostí Vueltu nepretržite od roku 1987 a okrem slávnostného epilógu v Santiago de Compostela v roku 1993 vždy záverečnú etapu. Posledné roky sa vždy radovali šprintéri, vlani Degenkolb, pred dvoma rokmi Sagan a postupne ďalej Farrar, Greipel, Bennati, Zabel a Petacchi. Všetko veľké mená hromadných dojazdov. Dnes sa k nim pridá nové meno a my to odhadujeme na trio Matthews - Richeze - Hagen. Najviac by si to zaslúžil asi Richeze za dve druhé a tretie miesta.
 
 
Krátky opis trasy:
Derniéra na španielskych cestách tradične patrí vychádzkovej jazde v Madride, kde dostanú honor bojovať o posledné víťazstvo na Vuelte šprintéri, ktorí vydržali muky na monumentálnych kopcoch. Červený dres bude mať svojho definitívneho majiteľa, ktorý sa bude v madridských uliciach pýšiť svojím vrchárskym majstrovstvom. Na cyklistov tak čaká zaslúžená fiesta po fantastických výkonoch.
 
 
vuelta-2013-21
 
 

 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY Z VUELTY 2013:
 
 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-11ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop