V Québecu ovládol typický kanadský dojazd Gesink. Sagan 10., Velits 30.

12.9.2013, 17:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Tomáš Šandor
Prvá septembrová kanadská klasika odštartovala odpútaním sa trojice Valerio Agnoli (Astana), Peio Bilbao (Euskaltel-Euskadi) a Tiago Machado (RadioShack), ktorá okamžite prinútila pelotón k pozornej jazde. Na čelo hlavnej skupiny sa tak postavili s týmto osudom zmierení chlapci z Cannondalu, ktorí boli odhodlaní vydať posledné sily pre svojho kapitána Petra Sagana, ktorý patril medzi najväčších favoritov týchto pretekov. Na americkom kontinente už výborne aklimatizovaný slovenský borec sa totiž po Tour de France rozjazdil k parádnym výkonom a jedným z vrcholov jeho jesenného ťaženia bol práve Québec.
 
Pomocnú ruku im od začiatku podával tím Movistar, ktorý bojoval za svojho lídra Ruia Costu. Takmer na domácej pôde jazdiace zoskupenie BMC určite chcelo takisto vo svojom silnom zložení zanechať minimálne dojem na týchto pretekoch. Všetci si boli vedomí, že nič sa na tomto podujatí nedá podceniť, preto Movistar a Cannondale nepustili utečencov veľmi ďaleko. V prvej polovici pretekov táto dvojica tímov udržiavala ich odstup na úrovni dvoch - troch minút.    
Náskok vedúcej trojice sa pomaly, ale iste prepadal, preto sa 75 kilometrov pred cieľom na konci desiateho koliečka rozhodol zaútočiť na miernom stúpaní tím BMC. Dopredu vyrazila trojica Morabito, Moinard a van Garderen a pred pelotónom sa objavila malá medzera. Tento odstup sa ešte podarilo prekonať Herradovi Lopezovi, Vorganovovi a Bobridgeovi, ktorý s pôvodným únikom najskôr vytvorili na čele pretekov silnú skupinu. Cannondale mal zatiaľ plné ruky práce, aby sa im podarilo držať pod kontrolou tento útok. Vedúce skupina tak pracovala s náskokom 30 sekúnd.
 
Nakoniec z čelnej skupiny odpadli Agnoli a Bilbao. Svoju šancu sa pokúsil využiť aj Peter Velits, ktorý sa rozhodol stíhať vedúcu skupinu, ale pelotón si s jeho atakom, podobne ako so Selvaggiho, poradil. Peter Velits prišiel v priebehu pretekov o dôležitého člena tímu Michala Kwiatkowskeho, ktorý musel odstúpiť z poduajtia po nepríjemnom páde, do ktorého bolo zapojených viacero cyklistov. Hlavná skupina sa pod vplyvom týchto dramatických udalostí zredukovala. Na jej čele už aktívne jazdil opäť sfromovaný tím Cannondale, ale s veľkým vypätím síl. Tempo pretekov neustále stúpalo a všetko zostávalo otvorené. 
 
Ďalším odpadlíkom z čelnej skupiny bol Vorganov. Potom sa situácia mierne upokojila a zvyšná pätica bola na dohľad hlavného balíka. Na jeho čelo sa tak dostával aj tím Lampre-Merida. Šytridsať kilometrov pred cieľom bol pelotón aspoň na chvíľu pokope, keďže takmer okamžite sa od neho odpojili Marcato, Oss a Offredo. V závere pretekov sme teda nemohli očakávať ani jeden nudný kilometer. Dopredu sa ešte prepracovali Devenyns a Černetskij. Ale všetko bolo na dohľad pelotónu.
 
To využili Thurau a Lagutin, ktorí vytvorili na čele pretekov opäť silnejšiu skupinu. Zoskupenie Cannondale zatiaľ spoľahlivo udržiavalo tento únik pod kontrolou a pre svojho lídra vytvárali čoraz lepšiu pozíciu pred vyvrcholením pretekov. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom bol ďalší únik zlikvidovaný, čo využil Geroge Bennett a dostal sa na čelo pretekov. V tej chvíli však pelotón pôsobil veľmi motivovane, čo výrazne znižovalo šance tohto Novozélanďana. Do popredia sa tak dostávali všetky veľké mená, hlavne BMC začal pôsobiť impozantne. Peter Sagan bol však tam, kde mal byť. Najmä vďaka tímovej podpore.
 
Ešte v predposlednom kole útočil Terpstra, ktorý si do posledného úseku niesol náskok cez dvadsať sekúnd. Na odvážnu akciu na jeho dolapenie sa vydal Nordhaug. Ale hlavná skupina sa opierala najskôr o silu tímu Lampre-Merida, za ktorým hneď číhali Terpstrovi spolujazdci, medzi ktorými bol aj Peter Velits. Potom sa na čelo vrátil neúnavný Cannondale.
 
Päť kilometrov pred cieľom mal stále Terpstra náskok 30 sekúnd, ale to už na čele hlavnej skupiny makal tím Sky. Štyri kilometre pred cieľom útočil Sagan! A musel pokračovať sám, pretože nikto z tých, ktorí sa udržali, nechceli spolupracovať. Dva kilometre pred cieľom už boli Sagan a Van Avermaet za Terpstrom. Ďalší únik zlikvidovaný a oklieštená skupina mala pred sebou len kilometer. 
        
gesink-tdf-2013V záverečnom stúpaní sa podniklo niekoľko útokov, ale rozhodlo sa v silovom hromadnom dojazde medzi klasikármi a vrchármi, v ktorom Peter Sagan ani nešpurtoval, pretože mal možno defekt alebo iný technický problém. Prepadať sa začal 120 metrov pred cieľom a rozhodcovia mu napokon po troch zmenách pridelili šesť sekúnd straty.
 
Z viťazstva sa napokon tešil Robert Gesink (Belkin). Po triumfe v roku 2010 v Montreale si tak pripísal ďalšie kanadské víťazstvo, vtedy to bolo to malom úniku. Druhé miesto pre Arthura Vichota (FDJ), ktorý z hrdosťou hájil dres francúzskeho majstra vo frankofonnej oblasti Kanady. Tretia pozícia putuje do rúk Van Avermaeta (BMC). Štvrtú priečku si vybojoval Wegmann, piaty skončil Costa. Do TOP 10 sa ešte zmestili Terpstra, Slagter, Breschel, Geschke a desiatku bral Sagan.
 
Slovenský šampión zariadil hromadný dojazd, pretože štyri kilometre pred cieľom atakoval Terpstrovu sólovú pozíciu. Na definitívne potvrdenie toho, čo sa mu stalo v závere - technický problém / nedostatok síl - si budeme musieť počkať.
 
Výborne si počas celého dňa počítal aj Peter Velits. Už iba pár pretekov jazdec OPQS sa chvíľočku predstavil v úniku asi 55 km pred cieľom, napokon finišoval v druhej skupine za Gesinkom na 30. mieste, čo je po Terpstrovi druhý najlepší výkon z belgického tímu.
 
 
VÝSLEDKY GP QUÉBEC 2013
1. vlajka GESINK Robert BELKIN PRO CYCLING TEAM 4h 58' 13''
2. vlajka VICHOT Arthur FDJ + 00' 01''
3. albansko VAN AVERMAET Greg BMC RACING TEAM + 00' 01''
4. vlajka WEGMANN Fabian GARMIN - SHARP + 00' 01''
5. vlajka FARIA DA COSTA Rui MOVISTAR TEAM + 00' 01''
6. vlajka TERPSTRA Niki OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 01''
7. vlajka SLAGTER Tom-Jelte BELKIN PRO CYCLING TEAM + 00' 01''
8. vlajka BRESCHEL Matti TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 01''
9. vlajka GESCHKE Simon TEAM ARGOS-SHIMANO + 00' 01''
10. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 06''
30. vlajka VELITS Peter OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 08''
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Krátky úvod:
 
Prvé preteky kanadského víkendu GP Cycliste de Québec privítajú vo svojom štvrtom ročníku zaujímavé štartové pole, ktoré si v silnom zložení prichádza na severoamerický kontinent otestovať svoju formu pred blížiacimi sa Majstrovstvami sveta vo Florencii a bojovať o jedny z posledných bodov do rebríčka UCI. Cyklisti sa predstavia na okruhu dlhom 12,6 kilometra, ktorý budú musieť  prekonať až 16-krát. Zvlnený profil obsahuje na posledných štyroch kilometroch tri veľmi krátke stúpania s priemerom 7 až 10 % a je zakončený stúpajúcim posledným kilometrom s hodnotou štyroch percent. Keďže tieto kopčeky nie sú vhodné na odtrhnutie svojich súperov, rozhodujúcim momentom v týchto pretekoch je tak agresívna jazda a únava, pretože jazdci absolvujú v meste Québec až dvesto kilometrov.
 
V minulých ročníkoch sa z víťazstva tešili Voeckler, GilbertGerrans, takže je jasné, že trasa vyhovuje predovšetkým výbušným a útočným cyklistom. Napriek tomu je vždy ťažké predpovedať priebeh týchto pretekov, pretože o víťazstvo môže bojovať aj odolný šprintér či dokonca dlhotrvajúci únik. Aj pohľad na štartovú listinu hovorí, že do Québecu prišla rôznorodá spoločnosť. Ak by sa preteky končili hromadným dojazdom, medzi najrýchlejších jazdcov by mali patriť Peter Sagan, John DegenkolbDaniel Oss. Na takomto profile však môžu tímy ako ArgosCannondale len veľmi ťažko kontrolovať celý priebeh podujatia, z toho dôvodu majú veľkú šancu uspieť iniciatívni cyklisti, ktorých sa tu predstaví dostatok. Peter Sagan však ukázal v závere sezóny neutíchajúcu chuť po víťazstvách a zároveň potrebnú výkonnosť, čo je na kopcovitom teréne pre jeho súperov veľmi zlá správa.
 
Výbornú formu na jeseň potvrdili Greg van Avermaet, Filippo Pozzato a Tejay van Garderen. V silnom zložení prichádza aj Astana so svojou ardénskou skupinou. Bez šancí nemusia byť ani chlapci z OPQS Chavanel, Kwiatkowski, s ktorými bude miešať karty Peter Velits. Nebezpečenstvo pre ostatných predstavujú aj belgickí jazdci ako Bakelants, LeukemansRoelandts. Cadel Evans, Rui Costa či úradujúci víťaz Tour de France Chris Froome môžu takisto prekvapiť.
 
 

 
 
Štart: 17:00, cieľ cca. 22:15, dĺžka: 201,6 kilometrov (16 kôl)
Predpoveď počasia: daždivo, 15°C, mierny vietor
 
 
gp-quebec-profil
 

JEDNORAZOVKA 4. KATEGÓRIE WORLD TOUR (80 B.), 13. SEPTEMBER 2013, KANADA
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop