Na prokonti scéne uvidíme aj nové prírastky Eolo - Kometa alebo Equipo Kern Pharma

13.1.2021, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek, lt
Aj pred touto sezónou sa, ako obvykle, menil menoslov tímov na prokontinentálnej scéne, ktorej celky budú mať druhý rok názov UCI ProTeams. V druhej lige už neuvidíme dánsky celok Riwal Cycling Team, ktorý v uplynulých dvoch rokoch katapultoval viacerých pretekárov na najvyššie poschodie cyklistiky. Naopak, status Pro tímu si vybojovali zverenci Alberta Contadora či španielsky Equipo Kern Pharma.
 
 
kern pharma 21 ilustrak
Ilustračný záber (© Ziklo / Equipo Kern Pharma)
 
 
Najprv sa pozrieme na odchody. Z druhej ligy odchádza Riwal Cycling Team. Cez dánsky tím v posledných dvoch rokoch prešlo do najvyššej cyklistickej ligy viacero pretekárov. Alexander Kamp vlani posilnil Trek – Segafredo. Jeho krajan Andreas Stokbro zas prestúpil do tímu Qhubeka Assos, kde sa k nemu od januára pripojí aj Emil Vinjebo. Kvalitný časovkár Mathias Norsgaard minulý rok zamieril do Movistaru a táto sezóna bude vo World Tour premiérová pre Andreasa Krona, ktorý posilní farby Lotta Soudal.
 
Dôvodom pádu dánskeho tímu do tretej ligy sú financie. Vplyvom pandémie musel hlavný sponzor tímu Reanydez znížiť svoju finančnú podporu a vzniknutú dieru nezalepil ani druhý sponzor Securitas. „Uvedomujeme si, že sme vyčerpali všetky možnosti, aby sme udržali status Pro tímu na rok 2021. Bol to dlhý proces a tvrdo sme pracovali, ale, bohužiaľ, sa nám to nepodarilo,“ povedal majiteľ tímu Steffen Kromann pre Ekstra Blatet.
 
 
riwal 19 prezentacia melf
Cyklisti Riwalu na Okolo Slovenska (© Ján Melicher)
 
 
Naopak, do druhej ligy postúpila donedávna španielska Kometa, ktorá sa na papieri presťahovala do Talianska a tím sa premenoval na Eolo - Kometa. Jadro tímu tvoria talianskí pretekári, medzi ktorými je aj Edward Ravasi. Ten posledné štyri roky obliekal farby UAE Team Emirates. Hneď kvarteto cyklistov prišlo z Androni Giocattoli – Sidermec. Najznámejším z nich je skúsený matador Francesco Gavazzi, víťaz etapy na Vuelte a účastník ôsmich Grand Tour. V záverečných šprintoch by mal tím reprezentovať Manuel Belletti. Víťaza etapy na Gire sme mohli v posledných sezónach vídavať najmä na talianskej GT, kde sa v rovinatých etapách viackrát zmestil do Top 10. V prípade jeho absencie by mohol šprintovať Luca Pacioni a kvarteto dopĺňa Mattia Frapporti.
 
Z Vini – Zabú prichádzajú minuloročný víťaz Tour du Limousin Luca Wackermann a mladá nádej na celkové poradie Lorenzo Fortunato. V kopcoch by mal potiahnuť tím aj Maďar Márton Dina. Realizačný tím celku, za ktorým stoja bývalí profesionáli Alberto ContadorIvan Basso, sa posilnil o Seana Yatesa, víťaza etapy na Tour de France.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Druhým prírastkom na druholigovej scéne je tím Equipo Kern Pharma, ktorý vznikol iba vlani a po roku sa posúva do druhej ligy. Najznámejším cyklistom v ich farbách bude Jaime Castrillo. Pretekár na celkové poradie jazdil dva roky v Movistare a dobre ho poznajú aj v našej Dukle, keďže Španiel skončil vlani na Okolo Srbska celkovo druhý, pričom nad jeho sily bol len Martin Haring. Okrem toho bol šiesty na Banjej Luke - Belehrad, kde Marek Čanecký na neho stratil trinásť sekúnd.
 
V záverečných dojazdoch by mal tím reprezentovať ďalší cyklista z Pyrenejského polostrova Enrique Sanz. Na GC by sa mal koncentrovať aj Marti Marquez, druhý muž v GC na Belgrade Banjaluka. Po životnej sezóne prichádza do Španielska aj majster Česka do 23 rokov Vojtěch Repa, ktorý vlani skončil na ME do 23 rokov tretí, bronz bral aj z národnej časovky do 23 rokov a v Poľsku ovládol Tour of Malopolska aj v konkurencii TJ Slávie ŠG Trenčín.
 
 
repa 20 po mcr melf
Vojtěch Repa (© Ján Melicher)
 
 
V súčasnosti zaznamenávame veľký boom španielskych Pro tímov. Ešte v roku 2017 bol jediným celkom tejto ligy tradičný Caja Rural a na Vuelte štartovalo s domácim domicilom len toto zoskupenie plus Movistar. V roku 2021 už budú mať organizátori problém, ktoré tímy nevezmú. Okrem Caja Rural je tu Burgos - BH, Equipo Kern Pharma, Euskaltel - Euskadi a ako ste čítali vyššie, aj Eolo - Kometa má silné španielske zázemie s Contadorom a španielskymi športovými riaditeľmi. Doteraz to aj bol španielsky celok, ale zásluhou Bassa podpísali ako hlavného sponzora talianského poskytovateľa internetových služieb Eolo, ktorý pravdepodobne vyžadoval, aby tím vyzeral viac taliansky.
 
 
Pro tímy v abecednom poradí
albansko Alpecin - Fenix
vlajka Androni Giocattoli - Sidermec
vlajka B&B Hotels p/b KTM
vlajka Bardiani - CSF - Faizané
albansko Bingoal - Wallonie Bruxelles
vlajka Burgos - BH
vlajka Caja Rural - Seguros RGA
vlajka Delko
vlajka Eolo - Kometa Team
vlajka Equipo Kern Pharma
vlajka Euskaltel - Euskadi
vlajka Gazprom - RusVelo
vlajka Rally Cycling
albansko Sport Vlaanderen - Baloise
vlajka Team Arkéa Samsic
vlajka Team Novo Nordisk
vlajka Total Direct Energie
vlajka Uno-X Pro Cycling
vlajka Vini Zabú - Brado - KTM
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop