Týždeň: Sagan predstavil program, odštartuje na klasikách v Belgicku. Tour je zatiaľ ďaleko

16.1.2021, 23:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Peter Sagan predstavil počas sústredenia v Taliansku svoj jarný program. Ten musel pre výpadok argentínskych pretekov narýchlo prejsť drobnými zmenami. Na tlačovke Quick-Stepu sa po prvýkrát po desivom páde ukázal aj Fabio Jakobsen. Dátum svojho návratu však zatiaľ neoznámil. Tím UAE Emirates sa medzitým stal prvým zaočkovaným tímom proti koronavírusu. Ponúknutú vakcínu využili všetci jazdci.
 
 
Peter Sagan (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Jakobsena čaká ďalšia operácia a po nej pripravuje comeback
 
Päť mesiacov po hrozivom páde z pretekov Okolo Poľska sa Fabio Jakobsen prvýkrát posadil pred médiá. Stalo sa tak počas tréningového kempu Deceuninck - Quick-Stepu, ktorý sa v týchto dňoch koná v Španielsku.
 
"Ťažko sa mi to opisuje slovami, ale je to skvelé," odpovedal Jakobsen na otázku, aké je to opäť sedieť na bicykli spolu s tímom. "Ten pád bol pre mňa jednou z najhorších skúseností môjho života. To, že tu teraz môžem opäť byť, ma preto nesmierne teší," povedal.
 
"Už som konečne späť na bicykli. Rád by som vám dal aj presný dátum prvých pretekov, ale jediné, čo vám teraz môžem povedať je, že vo februári podstúpim ďalšiu operáciu a až po nej sa rozhodne, ako ďalej. Ak sa vydarí, možno mesiac-dva po nej budem môcť znovu pretekať. Ak by nastali komplikácie, tak svoj comeback budem musieť odložiť. Verím však, že sa vrátim čo najskôr. Po rýchlom návrate túži predsa každý pretekár, ktorý sa po zranení vracia späť," uzavrel Jakobsen.
 

 
 
O svojich plánoch rozprávali aj ďalší pretekári. Remco Evenepoel by sa opäť chcel presadiť na Gire, zatiaľčo Julian Alaphilippe si dal za cieľ jarné klasiky, Tour de France a následne Olympijské hry v Tokiu. Hlavný bod jarného programu budú pre neho preteky Okolo Flámska, kde na jeseň po sľubnom výkone narazil do motorky a po nešťastnom páde prišiel o šancu na úspech.
 
 
UAE prvým zaočkovaným tímom, v príprave už aj s Hirschim
 
UAE Emirates sa stal prvým zaočkovaným tímom proti koronavírusu. Vakcína bola zdarma a na dobrovoľnej báze ponúknutá všetkým jazdcom a realizačnému tímu, z ktorých sa všetci túto možnosť rozhodli využiť. Očkovalo sa čínskou vakcínou Sinopharm, ktorá počas klinických testov zaznamenala 79 percentnú účinnosť.
 
 

 
 
Pretekári arabského celku sa momentálne naplno pripravujú v priaznivých podmienkach teplého podnebia v Abu Dabí. K tímu sa pripojila už aj čerstvá posila Marc Hirschi, ktorý len pred niekoľkými dňami nečakane opustil Tím DSM (minuloročný Sunweb). Zimnú prípravu na cestách v púšti si zatiaľ pochvaľuje aj Tadej Pogačar, ktorý v lete plánuje obhajovať titul na Tour de France.
 
 
Peter Sagan predstavil úvodný jarný program, Tour de France je podľa neho ešte veľmi vzdialená
 
Preteky Vuelta a San Juan, ktoré sa mali konať koncom januára v Argentíne, napokon pre nepriaznivú pandemickú situáciu zrušili. Peter Sagan preto musel narýchlo meniť svoj úvodný program. Slovenský pretekár napokon odštartuje na jednorázových pretekoch Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne-Brussel-Kuurne v Belgicku, ktoré sa uskutočnia 27. a 28. februára.
 
Nasledovať bude tradičný presun na talianske cesty. Začiatkom marca absolvuje ďašie jednodňové podujatie Strade Bianche (6. marec) a následne aj etapové preteky Tirreno-Adriatico (10. - 16. marec), ktoré od roku 2012 vynechal len raz, a to práve minulý rok kvôli zmenenému programu. Jeho príprava vyvrcholí prvým monumentom sezóny Miláno – San Remo (20. marec). Poslednou potvrdenou dvojicou pretekov v kalendári sú jeho obľúbené monumenty Okolo Flámska (4. apríl) a Paríž-Roubaix (11. apríl).
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
kalendar c i 2021 website
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Ján Valach v rozhovore pre Denník Pravda naznačil, že otvorené zostáva opäť double Giro-Tour, ktoré Sagan absolvoval aj v hektickom minulom roku.
 
"Uvidíme, ako sa to celé vyvinie. V tejto chvíli mám naplánované iba jarné klasiky. Všetko ostatné vrátane Tour de France je ešte veľmi vzdialené," vyjadril sa na margo svojho programu Peter Sagan.
 
 
Autonehoda počas tréningu
 
Sedem pretekárov Bora-hansgrohe zrazilo v sobotu počas tréningu v Taliansku auto. Traja z nich utrpeli vážnejšie zranenia a museli byť prevezení do nemocnice. Wilco Kelderman a Rudiger Selig utrpeli otras mozgu. Andreas Schilliger si zlomil stavec. Marcus Burghardt, Anton Palzer, Maximilian Schachmann a Michael Schwarzmann utrpeli po páde len menšie zranenia a mohli sa vrátiť späť do hotela. V nasledujúcich dňoch ich čaká regenerácia. Ostatní pretekári Bory, vrátane Slovákov, do nehody zapletení neboli.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop