Týždeň: Dumoulin prekvapivo prerušil kariéru, Van Aert predĺžil s Jumbom, Algarve preložili

24.1.2021, 18:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Cyklistická sezóna síce ešte nezačala, no zaujímavé správy nechýbajú. Wout Van Aert napriek záujmu Ineosu predĺžil zmluvu s Jumbom. Preteky v Portugalsku Volta Algarve museli, tak ako aj mnohé iné, preložiť. No a najzásadnejšou správou týždňa bolo nečakané ohlásenie prerušenia kariéry Toma Dumoulina. Stalo sa tak len deň po ohlásení jeho sezónnych plánov.
 
 
Van Aert predĺžil kontrakt
 
Belgický pretekár zostáva v tíme Jumbo-Visma aspoň do roku 2024. Napriek údajnému záujmu zo strany Ineosu Grenadiers sa Belgičan rozhodol pre pokračovanie v holandskom celku.
 
"Aj po roku 2021 zostanem hrdým členom Jumbo-Visma. Som z toho nadšený," komentoval svoje rozhodnutie Van Aert. "Veľmi som túžil po predĺžení zmluvy, pretože sa tu zo mňa stál lepší jazdec. Myslím si, že všetci mali šancu vidieť, aký progres som za posledné roky urobil. S pomocou tímu som sa vždy vedel dostať do požadovanej formy. Dlhujem mu veľa," povedal.
 
Wout Van Aert sa za posledné roky zaradil na úplnú špičku v profesionálnej cyklistike. Absolútne prelomovou sa pre neho stala minuloročná sezóna. Podarilo sa mu triumfovať na dvoch etapách na Tour de France. K tomu pridal cenné víťazstvá zo Strade Bianche, Milano Sanremo a etapy na Dauphiné. Na majstrovstvách sveta skončil druhý.
 

 
 
Van Aert si v budúcich sezónach polepší aj finančne. Aký bude jeho ročný plat a či náhodou netromfne najlepšie plateného cyklistu súčasnosti Petra Sagana sa zatiaľ nevie. Isté však je, že ho v Jumbe vidia ako kľúčovú súčasť svojej sponzorskej stratégie a tak si ho neváhali poistiť aj do najbližších rokov.
 
 
Dumoulin potrebuje čas
 
Iba deň po oznámení plánov na sezónu ohlásil Tom Dumoulin nečakanú správu. Ešte v piatok v tímovom videu ohlásil útok na žltý dres na Tour de France, kde mal zdieľať líderskú pozíciu s Primožom Rogličom. To sa však napokon pravdepodobne nestane.
 
"Rozhodol som sa včera. Celý tím ma v tom podporil a cítim, že som sa rozhodol správne. Je to, akoby mi z chrba opadol obrovský balvan. Dnes ráno som sa zobudil a bol som šťastný. Konečne som spravil rozhodnutie, ktoré vyhovuje najmä mne," uviedol Dumoulin vo videu na profile tímového Twitteru, "Vždy som to robil tak, aby boli spokojní sponzori, tím, manželka aj rodina. Ale zabudol som na seba. Čo chce skutočne Tom Dumoulin? Túto otázku som sa pýtal posledné mesiace. Chcem byť ešte vôbec cyklistom?"
 

 
 
Holanďan má za sebou náročné obdobie. V 2019 si na Gire nepríjemne poranil koleno a odvtedy mesiace maródoval. Na konci toho roku posilnil Jumbo-Visma a zdalo sa, že mu nový tím priivial novú energiu. Na Tour de France pracoval pre kolegu Rogliča a po dobrých výkonoch skončil celkovo siedmy. Vuelta mu síce vôbec nevyšla, no predpoklad na dobré umiestnenie v celkovom poradí tu stále bol. Navyše, Dumoulin mal v tejto sezóne okúsiť aj kockové klasiky.
 
Nateraz nie je jasné, či Dumoulin ukončí kariéru natrvalo. "Potrebujem trochu času na premyslenie. Nie je to rozhodnutie zo dňa na deň," prezradil.
 
dumoulin 19 detail z profilu rcsfg
Tom Dumoulin (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Ani ďalšie preteky začiatkom roka neodštartujú
 
Začalo to austrálskym podujatím Santos Tour Down Under, ktoré organizátori pre nepriaznivú pandemickú situáciu zrušili. Neuskutočnia sa ani preteky Okolo Kolumbie, Okolo Ománu či Vuelta San Juan, na ktorej mal pôvodne štartovať aj Peter Sagan. Jednorazovky na Malorke presunuli na máj. V polovici februára bola v pláne portugalská Volta Algarve. Ani tá sa však v pôvodnom termíne neuskutoční.
 
"Odloženie pretekov bolo ťažké rozhodnutie, ale vzhľadom na vývoj pandemickej situácie v Portugalsku sa stalo nevyhnutným," uviedli vo vyhlásení organizátori pretekov. Tí zároveň veria v nový termín, ktorým by mohol byť 5. až 9. máj. Najprv to však musí odsúhlasiť Medzinárodná cyklistická únia (UCI).
 
S okliešťovaním cyklistického kalendára sa mnohým pretekárom komplikujú možnosti na uskutočnenie sezónneho debutu. Vo februári zatiaľ zostáva v platnosti niekoľko pretekov kategórie Europe Tour, vrátane Volta la Valenciana, Etoile de Bessèges, Tour de la Provence či Tour Alpes Maritimes a Var. No rovnako vypadla aj často mimoridne dobre obsadená Vuelta a Andalucia rovnakej úrovne 2.Pro ako Algarve v rovnakom termíne.
 
Prvými pretekmi, na ktorých odštartuje kompletná devätnástka World Tour tímov bude UAE Tour so štartom v nedeľu 21. februára. Nemali by chýbať Chris Froome, Tadej Pogačar, Marc Hirschi, Adam Yates, Mathieu Van der Poel, Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Sam Bennett či Pascal Ackermann. Peter Sagan otvorí sezónu v Belgicku na jednorazovke Omloop Het Nieuwsblad.
 
 
Organizátori plánujú rozšíriť ženskú Vueltu
 
Sedem. Presne toľko etáp by po novom mohla obsahovať ženská verzia španielskej Vuelty. Riaditeľ pretekov Javier Guillén potvrdil plán rozširovania najpopulárnejšieho španielskeho cyklistického podujatia. "Investície do ženských pretekov nás veľmi napĺňajú. Súčasná trojdňová Vuelta má podľa nášho názoru priestor pre ďalší rast. S piatimi až siedmimi etapami by sa jednalo o jedny z najväčších pretekov v ženskom pretekárskom kalendári," uviedol Guillén. V ktorom roku by sa preteky mali rozširovať, však neuviedol.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop