Giro, Tour alebo Vuelta? Lídri v tom už majú jasno. Sagan spadol v deň narodenín

31.1.2021, 14:30 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Peter Sagan oslávil v utorok svoje tridsiate prvé narodeniny najhoršie ako mohol. Pádom. Úvodné týždne pretekárskeho kalendára sa každým dňom menia. Vypadli z neho ďalšie preteky. Cyklisti napriek tomu predstavili svoje plány. Do útoku na žltý dres velia Pogačar a Roglič. Movistar sa so štvoricou lídrov chystá dobiť španielsku Vueltu, zatiaľčo Thibaut Pinot s Vincenzom Nibalim uprednostňujú Giro. 
 
 
Pretekári predstavili svoje plány. Quintana verí v divokú kartu na Gire, Pinot prekvapením
 
Giro, Tour alebo Vuelta? Sezóna síce ešte nezačala, no mnohí lídri už majú vo svojich sezónnych vrcholoch jasno. Pozrime sa najprv ako sú na tom šprintéri.
 
Odvážny cieľ si určil Caleb Ewan. Austrálsky šprintér by tento rok rád objazdil všetky tri Grand Tours. Jeho cieľom je ukoristiť etapy na každej z nich. Na Gire mu bude konkurovať Fernando Gaviria, ktorý by rád napodobnil svoje dominantné výkony na tomto podujatí spred štyroch rokov. Podarilo sa mu vtedy zvíťaziť v štyroch etapách a domov si odniesol aj cyklámenový dres. Svoju účasť v Taliansku deklaroval aj Elia Viviani. Aj on by tu chcel znovu objaviť svoju stratenú formu. Na konci júna by ho následne mala čakať aj Tour de France.
 
 
viviani 20 prezentacia asoftm
Elia Viviani (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Ako obyčajne, aj tento rok priláka najviac rýchlikov na štart Stará dáma. K Ewanovi a Vivianimu sa pridajú aj Giacomo Nizzolo, Sam Bennett, Alexander Kristoff, Mads Pedersen a Arnaud Démare, ktorý sa tu s vidinou etapových úspechov predstaví na úkor Thibauta Pinota.
 
Šušká sa, že Bora premiérovo pošle na Tour Pascala Ackermanna. Či sa tak stane a či sa tu nemecký šprintér predstaví po boku Petra Sagana alebo osamotene, sa zatiaľ nevie. Peter Sagan zatiaľ nevylúčil zopakovanie minuloročnej kombinácie Giro-Tour, presný program má však zatiaľ daný len do Paríž - Roubaix.
 
Na Vuelte je zatiaľ štartová listina, tak ako zvyčajne v tomto období, pomerne redšia. Z rýchlych jazdcov príde určite Caleb Ewan a Matteo Trentin.
 
 

 
 
Medzi vrchármi to zatiaľ vyzerá veľmi zaujímavo. Pomerne veľa z nich potvrdilo svoju účasť na Gire, ktoré bude mať možno najlepšiu štartovku vo svojej modernej histórii.
 
Predstaví sa tu aj Simon Yates, ktorý by si v tejto sezóne rád vyskúšal double Giro-Tour. Uvidíme ako sa mu bude dariť bez brata Adama, ktorý v zime prestúpil do Ineosu. Svojim rozhodnutím prekvapil Thibaut Pinot, ktorý sa takisto rozhodol pre talianske preteky. Lídrom Bory v celkovom poradí by tu mal byť Emanuel Buchmann. Líderskú pozíciu na Tour prenechal čerstvej akvizícii Wilcovi Keldermanovi. Ďalším favoritom na titul bude nestarnúci Vincenzo Nibali. Minulá sezóna mu priveľmi nevyšla, tento rok bude mať šancu na reparát. Naopak, najmladším horúcim favoritom bude Remco Evenepoel. Uvidíme, ako sa na ňom prejaví dlhá súťažná pauza po zlomenine panvy. Ďalšími zaujímavými menami sú Mikel Landa, Marc Soler, Alexandr Vlasov, George Bennett, Domenico Pozzovivo a Brandon McNulty.
 

 
 
Na ružový dres by po štyroch rokoch opäť rád zaútočil aj Nairo Quintana. Kolumbijský vrchár však svoju účasť nemá istú. Organizátori by mu najprv museli udeliť divokú kartu. Tých čaká v najbližších týždňoch ťažké rozhodovanie. Istú účasť má všetkých 19 World Tour tímov a najlepší Pro Team minulej sezóny - Alpecin-Fenix. Zostávajú teda ešte dve divoké karty, o ktoré sa pobijú najmä štyri domáce tímy - Androni, Bardiani, Eolo-Kometa a Vini Zabú s ruským Gazpromom, ktorý tu v minulosti tiež zvykol štartovať a po novom aj s Quintanovou Arkéou. Neistý osud poriadne preverí najmä stabilitu tradičných talianskych prokontinentálnych tímov, ktoré roky prežívajú najmä vďaka účasti na Gire. Minimálne dva z nich sa tam tento rok pravdepodobne nedostanú.
 
Najkvalitnejšiu štartovú listinu bude mať opäť Tour de France. To však nie je žiadnym prekvapením. Uvidíme, ako do toho napokon zasiahne olympiáda a pandemická situácia. Môže sa stať, že niektorí pretekári, ktorým sa napríklad až tak nebude dariť, predčasne odstúpia, aby sa mohli zúčastniť pretekov v Tokiu. Pre všetkých cudzincov, ktorí prekročia hranice, tam zatiaľ platí povinná dvojtýždňová karanténa. Do leta je však ešte času dosť a situácia sa dovtedy môže zmeniť.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Najhorúcejším favoritom na zisk žltého dresu bude opäť Primož Roglič. Pomáhať by mu mali najmä Steven Kruijswijk a Wout Van Aert. Pôvodne tu mal v pláne odštartovať aj Tom Dumoulin, no po novom to s jeho účasťou nevyzerá veľmi reálne. Obhajovať titul bude Tadej Pogačar. Spojené arabské emiráty to chcú poskladať viac-menej okolo neho. Samostatnú pozíciu budú mať asi iba Alexander Kristoff a Marc Hirschi. Movistar sa spoľahne na dvojicu Enric Mas a Miguel Angel López. Lídrom Bory bude už spomínaný Wilco Kelderman. O vysoké priečky sa pobijú aj Bauke Mollema, Mikel Landa a David Gaudu.
 
Svoj veľký comeback zároveň chystá Chris Froome. Britský pretekár sa momentálne pripravuje v špeciálnom rehabilitačnom centre v Kalifornii a vraví, že sa konečne dostáva do starých koľají. Ak sa mu podarí vrátiť do svojej starej formy, bude veľmi nebezpečný.
 
Španielsku Vueltu sa chystá dobiť Movistar, ktorý sem plánuje poslať všetkých štyroch svojich lídrov. Enric Mas, Miguel Angel López, Marc Soler aj Alejandro Valverde sa pokúsia tímovou silou pokoriť svojich súperov. V Jumbe dostanú šancu Steven Kruijswijk so Seppom Kussom. Účasť potvrdili aj Giulio Ciccone spolu so spomínaným Tadejom Pogačarom.
 
 
kuss 19 vuelta divaci asofv
Sep Kuss (©PHOTOGOMEZSPORT2021)
 
 
Peter Sagan spadol
 
Stalo sa tak počas narodeninového tréningu na Kanárskych ostrovoch. Peter Sagan tam absolvoval tréningový kemp v malej skupinke, spoločne s bratom Jurajom. "Chcel by som sa veľmi pekne poďakovať za všetky krásne priania, ktoré ste mi poslali. Dnes som prežil krásnu jazdu. Šesť hodín v tomto krásnom počasí. Utržil som zopár nových škrabancov a jazvy, ale som stále živý, takže je všetko v poriadku. Tento deň si určite dobre zapamätám," povedal Peter Sagan vo videu, ktoré zverejnil na svojom účte na Twitteri.
 

 
 
Pribudli ďalšie zmeny v kalendári
 
Preteky Okolo Valencie pre zlú pandemickú situáciu preložili na neurčito. Pôvodne mali odštartovať už tretieho februára a mala nimi začať európska sezóna etapákov. To sa však nestane. Viacerí pretekári preto museli na rýchlo meniť svoje plány. Vincenzo Nibali odštartuje na Tour de la Provence. Giulio Ciccone, pre zmenu, na Étoile de Bessèges. Ani tieto preteky však nemajú na ružiach ustlané a kedykoľvek sa takisto ešte môžu zrušiť alebo preložiť. Jedinými španielskymi pretekmi, ktoré zatiaľ zostávajú v pôvodnom termíne (tj. 14. februára) sú zatiaľ Clasica de Almeria. Odštartovať by tu mali aj Giacomo Nizzolo, Pascal Ackermann, Alexander Kristoff a Mark Cavendish, ktorý by tu mal absolvovať svoju premiéru v drese Deceunincku.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop