Týždeň: Saganovci s Baškom s pozitívnym testom na koronavírus, UCI upravila pravidlá

8.2.2021, 08:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Aj minulý týždeň priniesol v cyklistickom svete niekoľko zaujímavých noviniek. Nepríjemnosti postihli bratov Saganovcov spoločne s Erikom Baškom. Počas tréningového kempu na Kanárskych ostrovoch sa všetci traja infikovali koronavírusom. Medzinárodná cyklistická únia povolila všetkým trom Grand Tours o jednu divokú kartu navyše. Cyklistický pelotón sa tak po novom rozrastie až na 23 tímov. UCI okrem toho schválila aj nariadenia týkajúce sa bezpečnosti jazdcov. Nie všetky sa však stretli s pochopením.
 
 
Peter Sagan si už takto nezazjazduje (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Saganovci s Baškom s pozitívnym testom
 
Všetci traja slovenskí pretekári Bory majú koronavírus. Odhalil to PCR test, ktorý podstúpili 29. januára v tréningovom kempe na Kanárskych ostrovoch. Všetci traja preto museli zostať v karanténe a už o niekoľko dní ich čaká ďalšie testovanie, ktoré rozhodne o tom, či budú môcť odletieť domov. Podľa najnovších informácii sa slovenské trio cíti dobre a komplikované príznaky ich zatiaľ obchádzajú. Aký dopad na ich formu bude mať nútená pauza, sa však ešte len uvidí. Peter Sagan mal pôvodne absolvovať úvodné preteky už koncom februára. Jeho účasť na nich zatiaľ stále nie je vylúčená. Asi horšie to bude s jeho krajanmi, ktorí budu musieť tvrdo bojovať o miesto na niektorých pretekoch. Nie je ich toľko veľa ako v minulosti.
 
"Zatiaľ sa cítime dobre. Od dňa pozitívneho testu sme museli zostať v izolácii. Cítime však veľkú podporu od nášho tímu. Poďakovanie patrí nášmu manažérovi Ralphovi Denkovi aj tímovým lekárom. Hoci sme tisíce kilometrov ďaleko, cítime sa akoby sme boli so zvyškom tímu. V karanténe zostaneme tak dlho, ako bude treba. Veríme však, že výsledky nových testov už budú negatívne a budeme tak môcť pokračovať v normálnom tréningu," napísal Peter Sagan na svoj Facebookový profil.
 
 

 
 
O jeden tím navyše na všetkých Grand Tours
 
Pelotón na Grand Tours v roku 2021 bude napokon počítať až 23 tímov oproti pôvodným 22. Rozhodla o tom Medzinárodná cyklistická únia koncom minulého týždňa. Štartová listina sa po novom rozrastie až na 184 pretekárov. Znamená to teda o jednu divokú kartu navyše pre Giro, Tour aj Vueltu. Istú účasť má všetkých 19 WT tímov spoločne s minuloročným najlepším Pro tímom, ktorým je Van der Poelov Alpecin-Fenix.
 
Táto správa potešila usporiadateľov všetkých troch podujatí. Tour de France udelí divoké karty všetkým trom francúzskym prokontinentálnym tímom. Total Direct Énergie, Arkéa-Samsic aj B&B Hotels nebudú chýbať na najväčšom cyklistickom podujatí.
 
Všetky tri španielske profesionálne tímy - Burgos-BH, Caja Rural aj Euskaltel-Euskadi - si teraz pravdepodobne zabezpečia miesta na Vuelte. Divoká karta navyše pomôže aj Giru, ktoré nemusí odmietnuť až dva svoje lokálne tímy.
 
Očakáva sa, že divokú kartu si určite zabezpečí tím Eolo-Kometa, ktorý vytvorili Alberto Contador a Ivan Basso. Pri postupe na prokontinentálny level zároveň vyjadrili túžbu štartovať na najvýznamnejšom talianskom cyklistickom sviatku. O zvyšné pozvánky sa pobijú Androni Giocattoli, Bardiani-CSF, Vini Zabu, Gazprom a Arkea-Samsic, ktorá by sem rada poslala Naira Quintanu ako svojho lídra. Organizátorov Gira teda ešte čaká neľahké rozhodovanie.
 
 
quintana 20 nice triumf asofb
Nairo Quintana (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
UCI zakázala jazdu na rámovej trubke
 
Medzinárodná cyklistická únia zaviedla koncom minulého týždňa nové opatrenia na zlepšenie bezpečnosti jazdcov. Týka sa to aj zákazu zjazdárskej techniky, pri ktorej je cyklista skrčený na hornej časti rámu. Vyhlásenie prišlo aj s ďalšími úpravami pravidiel, ktoré by mali posilniť bezpečnosť cyklistov počas pretekov. Nové pravidlá by mali vstúpiť do platnosti od prvého apríla.
 
Zákaz pozície známej ako "super tuck", sa stretla s vlnou nesúhlasu a kritiky. V poslednej dekáde si totiž v cyklistickom svete našla značnú popularitu. Opakovane ju využívali aj Peter Sagan, Michal Kwiatkowski či Chris Froome, ktorí v pretekoch ťažili zo svojej vynikajúcej zjazdárskej techniky jazdy.
 
"Existuje veľa iných opatrení, ktoré sa mohli schváliť ako prvé, pokiaľ ide o bezpečnosť jazdcov. Ale jazda na ráme? Nesúhlasím s tým. Snáď nám budúci rok nezakážu dvíhať v cieli ruky nad hlavu," žartoval Kwiatkowski a dodal, "myslím si, že by sme mali posilniť skôr organizačnú stránku pretekov. Tam osobne ešte vidím limity," dodal.
 
"Pred etapou som odpovedal na otázky o zákaze jazde na ráme. UCI, porozmýšľajte prosím o skutočných rizikách, akým bol napríklad dnešný olej na ceste. Neobviňujte nás zo zaviňovania pádov. Po stránke bezpečnosti a organizácii v cyklistike je ešte veľa čo robiť," napísal poľský pretekár aj na Twitter.
 
 

 
 
UCI sa rovnako rozhodla vynútiť nariadenia týkajúce sa jazdcov pri odhadzovaní fliaš a bidonov na cestu, ktoré môžu ohroziť bezpečnosť iných jazdcov. Od roku 2022 sa tiež vytvoria nové pravidlá pre bariéry na cestách. Proces má byť vedený expertmi a cieľom by malo predovšetkým predchádzať fatálnym hromadným pádom na konci etáp.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop