Na Vuelte stále dominujú kopce, ale o všetkom rozhodne dlhá ITT v poslednej etape

11.2.2021, 12:00 | Aktuality zo sveta | Redakcia C-I.sk
Španielska Grand Tour bude aj v tomto ročníku posiata deviatimi cieľovými kopcami naprieč celými pretekmi, ktorým budú dominovať Lagos de Covadonga a nový objav Alto del Gamoniteiro, a kľúčovú úlohu takisto zohrá aj časovka jednotlivcov v záverečnej etape. Na vyváženej trase dostanú dostatok príležitostí aj šprintéri.
 
Organizátorom sa podarilo vytvoriť vhodný balans a v každom týždni budeme sledovať nielen dôležité súboje o titul, ale aj napínavé šprintérske koncovky či útoky za etapovým triumfom. Preteky sú ohraničené dvomi časovkami jednotlivcov, pričom tá záverečná poznačí dynamiku celého podujatia a prinúti vrchárov útočiť, kde to bude len možné. V prvom súťažnom bloku zaujmú cieľové kopce Picón Blanco, Balcón de Alicante alebo Puerto de Velefique. V polovici pretekov sa rozbehne bitka o červený dres na Pico Villuercas, ale všetkému bude kraľovať záverečný týždeň s takými koncovkami ako Covadonga, Gamoniteiro a aj Castro de Herville. Na šprintérov čaká v ideálnom prípade až sedem hromadných dojazdov, čo nebývalo zvykom v uplynulých ročníkoch a Vuelta sa tak stane dôležitým cieľom pre mnohých šprintérov v aktuálnej sezóne.
            
 
fotogaleria ikonkaCelková trasa pretekov (© Unipublic / La Vuelta)
celkova mapa 2021
 

Na začiatku si príde každý na svoje
 
Na začiatku pretekov absolvuje pelotón tri etapy na severe krajiny v provincii Burgos, v autonómnom spoločenstve Kastilia a León, a počas týchto dní organizátori pripravili pre cyklistov typologicky rozdielne previerky. Najskôr sa bude súperiť v krátkej 8-kilometrovej časovke jednotlivcov, ktorá vzdá hold známej miestnej Katedrále Panny Márie. Gotická stavba sa začala stavať presne pred osemsto rokmi. Trasa nie je dlhá, ale v prvej časti obsahuje tri mierne stúpania, ktorým bude dominovať krátky úsek s prevýšením osem percent.
 
Potom sa dostanú k slovu šprintéri a v malej dedinke Gamonal, nachádzajúcej sa v blízkosti Burgosu, sa hneď v druhej etape predvedú najrýchlejší jazdci v balíku. Tretí deň bude zakončený poriadnym cieľovým stúpaním a tvrdé finále na Picón Blanco (8,8 km; 8,9 %) môže vytvoriť aj prekvapenie medzi vrchármi. Cieľový kopec bol objavený v roku 2017, keď sa prvýkrát predstavil na Okolo Burgosu, a teraz si odkrúti premiéru aj na Vuelte. Stúpanie je veľmi ťažké najmä v druhej polovici, kde priemer dosahuje dvojciferné sklony a aj tesne pred cieľom sa objavia 17-percentné úseky, čo bude priestor na získanie zaujímavých sekúnd medzi favoritmi.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPicón Blanco v roku 2020 na Okolo Burgosu
 
 
Potom bude čakať na pretekárov dlhší transport na začiatok štvrtej etapy, pelotón sa presunie viac do vnútrozemia Španielska, a nasledujúce dva dni budú sedieť cyklistom s rýchlou koncovkou. Na konci štvrtého dňa sa bude po prekonaní zvlneného profilu v meste Molina de Aragón finišovať do mierneho stúpania, čo sadne výbušným typom pretekárov a odolným šprintérom. Na druhý deň bude nachystaný ešte jednoduchší profil a v mestečku Albacete bude všetko pripravené na hromadný dojazd pelotónu. Obidva tieto dni sa však odohrajú vo veternom kraji a priebeh etáp môže byť z toho dôvodu nervózny. Na konci šiesteho dňa sa objaví pelotón na Costa Blanca, pobreží Stredozemného mora, a v prímorskom meste Cullera sa vytiahnu výbušní vrchári. Etapa je zakončená krátkym, ale prudkým kopcom Bola de Cullera (2 km; 8,6 %). Stúpanie je pravidelné, pred cieľom sa vynorí maximum dvanásť percent a veľmi technické s niekoľkými zákrutami. V roku 2020 tu finišovala etapa na Okolo Valencie, Tadej Pogačar porazil na vrchole Alejandra Valverdeho.
             
V závere prvého týždňa sa objavia dve náročné horské etapy s cieľovými stúpaniami. Kopcovitý siedmy deň bude finišovať na strmom kopci Balcón de Alicante (4,4 km; 8,2 %). Druhá časť stúpania je mimoriadne prudká s dlhými úsekmi na úrovni pätnásť percent a práve tu môžu nasadiť niektorí z favoritov zaujímavý útok. Posledný kilometer je úplne jednoduchý a až do konca sa bude odohrávať atraktívny súboj o potrebné sekundy. Nasledovať bude ľahká trasa určená pre šprintérov, kde pelotón bude na konci krúžiť okolo prímorskej destinácie La Manga del Mar Menor, a potom bude nachystaná vytrvalostná vrchárska bitka na dvoch dlhých stúpaniach. Deviatu etapu najskôr okorení Collado Venta Luisa, takmer 30-kilometrový výstup s priemerom do päť percent, a na konci bude rozhodovať o víťazovi etapy  Puerto de Velefique (20 km; 5,7 %). Cieľový kopec obsahuje v strede päť kilometrov so sklonom deväť percent, potom posledných desať kilometrov dosahuje priemerný sklon šesť až sedem percent a táto vyčerpávajúca záležitosť bude vyhovovať len najlepšie pripraveným vrchárom.
 
 
vuelta 20 dresy asofv
Vlani najlepší (©PHOTOGOMEZSPORT2021)

 
Druhý týždeň s dobrými ponukami
 
Po prvom voľnom dni sa bude nachádzať pelotón na samom juhu krajiny a aj v tomto prostredí našli organizátori atraktívne profily. Desiaty deň nebude nijako vyčnievať, ale pätnásť kilometrov pred cieľom vrcholí nepríjemný kopec Puerto de Almachar (5 km; 9 %), kde sa dá vytiahnuť pekný útok vedúci za etapovým triumfom. Potom sa bude prechádzať po kopcovitom profile a na jeho konci bude čnieť výbušná stena. Hlavným motívom jedenástej etapy bude koncovka Valdepeñas de Jaén (900 m; 9,1 %), kde sa vyšplhajú maximá na dvadsať percent, a favoriti tu môžu získať dôležité sekundy. Na tejto stene sa finišovalo naposledy v roku 2013, keď Daniel Moreno si poradil s Valverdem a Puritom. Dvanásta etapa bude lahodiť útočiacim utečencom. Na konci cesty vedúcej do Cordoby sa nachádzajú dve stúpania, pričom posledné z nich finišuje iba šestnásť kilometrov pred cieľom a na dĺžke sedem kilometrov dosahuje sklon šesť percent. Aj v druhom týždni sa nájde jedna príležitosť pre šprintérov, ktorí budú netrpezlivo čakať na koncovku v meste Villanueva de la Serena. Na trati im nebudú komplikovať situáciu žiadne nepríjemnosti.
 
V štrnástej etape opäť uvidíme v akcii jazdcov na celkové poradie. V polovici sa pretekári zahrejú na kopci Collado de Ballesteros (3 km; 13 %), ale potom zostáva na cieľové stúpanie Pico Villuercas (16,6 km; 6,3 %) ešte dostatok času, aby sa maximálne skoncentrovali na náročné vyvrcholenie. Rozhodujúci kopec je dlhý, prevýšenie sa pohybuje na úrovni šesť až osem percent a aj bez vyslovene prudkých úsekov bude mať potenciál rozprúdiť bitku o titul. Pomôže k tomu jeho značná dĺžka. Na konci pätnásteho dňa bude úspešný posun v klasifikácii len v tom prípade, ak sa favoriti odhodlajú na odvážny útok. Trasa obsahuje štyri horské prémie a kľúčový úsek odštartuje na kopci Puerto de Mijares (20,4 km; 5,6 %), kde nie sú prudké sklony, ale kopec zaujme svojou dĺžkou. Potom však zostáva tridsať kilometrov na posledný výstup a ani na Puerto San Juan de la Nava (4,8 km; 5,7%) sa neobjavia potrebné sklony a okrem toho cieľová čiara sa nachádza o päť kilometrov ďalej po prekonaní stúpania. Na takomto profile budú favoriti len ťažko získavať čas na konkurenciu.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
doprava zdarma 560x300
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
Náročný záverečný súťažný blok vyčerpá aj favoritov
      
Šprintéri budú mať dôvod pokračovať na podujatí aj v treťom týždni. Hneď šestnásta etapa obsahuje len dve menšie horské prémie a najrýchlejší jazdci tak v balíku dostanú ďalšiu príležitosť zabojovať o etapový triumf. Potom sa už môžeme tešiť na dve krásne horské etapy v Astúrii zakončené náročnými stúpaniami. Sedemnásty deň poskytne dve horské prémie prvej kategórie a známy finiš na legendárnom kopci Lagos de Covadonga (12,2 km; 7,2 %). Toto stúpanie privedie jazdcov k nádherným jazerám a jeho sklony sa pohybujú v rozpätí siedmich až trinástich percent, najťažšie úseky sú pripravené v hornej polovici. Tesne pred vrcholom sa nachádzajú dva krátke zjazdy, ale cieľová páska je na 17-percentnom kopčeku. Lagos de Covadonga má veľký potenciál výrazne zamiešať priebežným poradím a uvidíme, ako sa k tomu postavia favoriti na titul, lebo nasledujúca etapa takisto obsahuje ťažké kopce.
 
 
video v clanku ikonka ciernaFinále na Lagos de Covadonga v sezóne 2016
 
 
Aj osemnásta previerka obsahuje dve stúpania prvej kategórie, pretekárov pripraví na veľkolepé finále Alto del Cordal (7,9 km; 6 %) a potom sa už postaví cyklistom do cesty brutálny výstup Alto del Gamoniteiro (14,9 km; 9,7 %), ktorý bude mať premiéru na Vuelte. Značná dĺžka vyčerpá aj favoritov na titul a neochvejné dvojciferné sklony po celý čas majú údernosť na vytvorenie kľúčovej vrchárskej bitky celých pretekov. Nesmierne náročný kopec končí 2000-metrovým úsekom s priemerom dvanásť percent a najlepší vrchári si nemôžu želať lepšiu príležitosť, ako získať čas na svojich súperov. Potom sa upokojí na jeden deň súboj o celkový titul a počas devätnásteho dňa sa budú pretláčať o etapový triumf šprintérske celky a utečenci. Prvá polovica etapy je kopcovitejšia, čo bude favorizovať brejk.
 
Preteky nemôžu vyvrcholiť ideálnejším spôsobom, keďže posledný víkend obsahuje horskú etapu zakončenú na stúpaní a dlhú časovku jednotlivcov. Záverečná horská previerka sa odohrá na piatich kopcoch a ten posledný z nich,  Castro de Herville (7,2 km; 6,6 %) môže vytvoriť prekvapenie. V unavenom pelotóne sa bude dať atakovať aj na sklonoch necelých sedem percent a najmä ak predposledný kilometer vyskočí na desať percent. Parádnu drámu o červený dres zakončí až úplne posledná etapa, takmer 34-kilometrová časovka jednotlivcov. Vuelta naposledy končila jazdou proti chronometru v roku 2014. Dlhá a zvlnená trasa môže výrazným spôsobom udrieť na celkovú klasifikáciu a bude favorizovať univerzálnych jazdcov na celkové poradie. Rýchla časovka bude mať veľký dopad na celkové poradie a pre všetkých vrchárov bude mementom, aby v horských etapách čo najviac atakovali.
 
 
vuelta 20 podium asofv
Vlani najlepší (©PHOTOGOMEZSPORT2021)

 
Rozhodnúť môže ITT, ale aj kopce posledného týždňa
 
Pretekári na celkové poradie musia jazdiť obozretne od začiatku pretekov, lebo už v tretej etape sa im postaví do cesty nepríjemné stúpanie Picón Blanco, kde sa dajú stratiť cenné sekundy. Správnu pozičnú jazdu bude od nich vyžadovať Bola de Cullera a napínavý súboj sa môže medzi nimi odohrať aj na prudkom Balcón de Alicante. Vytrvalostné danosti musia preukázať v deviatej etape na Puerto de Velefique a teda počas prvého týždňa sa im naskytne hneď niekoľko príležitostí, ako si vytvoriť dobrú pozíciu v klasifikácii pred kľúčovými previerkami. V druhom týždni musia zvládnuť najmä nervózny finiš na Valdepeñas de Jaén a dlhý cieľový kopec Pico Villuercas, ktorý však neobsahuje strmé sklony.
 
Podujatie bude správnym spôsobom gradovať a to najlepšie budeme sledovať až v treťom týždni, kde sú pripravené až štyri etapy, ktoré budú miešať poradím. Lagos de Covadonga a Alto del Gamoniteiro budú lahôdkami pre vrchárov, aby popreli údernosť záverečnej ITT, a zaujímavé momenty sa môžu odohrať aj na Castro de Herville. Finálna jazda proti chronometru bude silnou zbraňou pre výborných časovkárov spomedzi jazdcov na GC, ale jej dôležitosť bude záležať predovšetkým od toho, ako sa bude dariť vytvárať selekciu v horských etapách. Ak budú vrchári v kopcoch odhodlaní, na pripravených cieľových stúpaniach môžu získavať významný čas do klasifikácie a nikto z favoritov sa nebude môcť spoliehať iba na ITT. Šprintéri sa môžu pripraviť na štyri hromadné dojazdy v prvom týždni, druhý súťažný blok im ponúkne jednu príležitosť a v záverečnom týždni môžu byť úspešní dvakrát.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© Unipublic / La Vuelta)
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
Fotografia 1 z 21
 
Program pretekov:
1. etapa, 14. augusta: Burgos - Burgos (8 km, ITT)
2. etapa, 15. augusta: Caleruega - Burgos (169,5 km)
3. etapa, 16. augusta: Santo Domingo de Silos - Picón Blanco (203 km)
4. etapa, 17. augusta: El Burgo de Osma - Molina de Aragón (163,6 km)
5. etapa, 18. augusta: Tarancón - Albacete (184,4 km)
6. etapa, 19. augusta: Requena - Alto de la Montaña de Cullera (159 km)
7. etapa, 20. augusta: Gandía - Balcón de Alicante (152 km)
8. etapa, 21. augusta: Santa Pola - La Manga del Mar Menor (163,3 km)
9. etapa, 22. augusta: Puerto Lumbreras - Alto de Velefique (187,8 km)
Voľný deň, 23. augusta
10. etapa, 24. augusta: Roquetas del Mar - Rincón de la Victoria (190,2 km)
11. etapa, 25. augusta: Antequera - Veldepeñas de Jáen (131,6 km)
12. etapa, 26. augusta: Jáen - Córdoba (166,7 km)
13. etapa, 27. augusta: Belmez - Villanueva de la Serena (197,2 km)
14. etapa, 28. augusta: Don Benito - Pico Villuercas (159,7 km)
15. etapa, 29. augusta: Navalmoral de la Mata - El Barraco (193,4 km)
Voľný deň, 30. augusta
16. etapa, 31. augusta:  Laredo - Santa Cruz de Bezana (170,8 km)
17. etapa, 1. septembra: Unquera - Lagos de Covadonga (181,6 km)
18. etapa, 2. septembra: Salas - Alto d’El Gamoniteiru (159,2 km)
19. etapa, 3. septembra: Tapia - Monforte de Lemos (187,8 km)
20. etapa, 4. septembra: Sanxenxo - Mos (173,6 km)
21. etapa, 5. septembra: Padrón - Santiago de Compostella (33,7 km, ITT)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop