Týždeň: Organizátori Gira rozdali divoké karty, Bernal po zranení v dobrej forme

15.2.2021, 10:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Uplynulý týždeň sa niesol najmä v duchu etapových pretekov Okolo Provence a klasiky v Almérii. Veľký otáznik visel nad formou Egana Bernala, ktorý sa v zime boril so zraneným chrbátom. Organizátori Gira rozdali v stredu divoké karty. Ich rozhodnutie nepotešilo Naira Quintanu ani domáce Androni, ktorého šéf hovorí o hanebnosti.
 
 
Organizátori rozhodli
 
Dôvod na radosť môžu mať napokon tri talianske prokontinentálne celky. Eolo-Kometa, Bardiani-CSF a Vini Zabù. Práve im udelili organizátori Giro d'Italia RCS Sport vytúžené divoké karty.
 
Na Gire sa v máji premiérovo predstaví tím Alberta Contadora a Leonarda Bassa - Eolo-Kometa. Ich účasť však prekvapivá nie je. V kuloároch sa o tom šuškalo už od ich ohláseného postupu na prokontinentálny level. Hlavný sponzor, poskytovateľ internetu Eolo, je cyklistickým fanúšikom dôverne známy ako sponzor cyklistických pretekov Il Lombardia, Gran Piemonte, Tirreno-Adriatico a Strade Bianche. Všetky organizuje práve spoločnosť RCS Sport.
 
Vini Zabù si na najslávnejšie talianske podujatie vyslúžilo už jedenástu pozvánku. Od svojho vzniku, v roku 2009, vynechali iba dva ročníky. Jeden v roku 2010 a druhý o deväť rokov neskôr. Organizátori vtedy uprednostnili izraelský celok, pretože úvodné tri etapy sa konali práve v tejto púštnej krajine. Za organizáciou stál navyše prominentný podnikateľ Sylvan Adams, ktorý vlastní aj spomínaný cyklistický tím.
 
 
vini 20 giro pretekar rcsff
Cyklista Vini Zabú (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Partiu uzatvára Bardiani-CSF. Tento tím tu v priebehu rokov ovládol 21 etáp. Medzi víťazov sa zapísali napríklad Giulio Ciccone, Domenico Pozzovivo, Julio Alberto Pérez Cuapio, Giovanni Visconti alebo Stefano Zanini. Okrem toho držali dresy pre lídra bodovacej a vrchárskej súťaže a pre najlepšieho mladého jazdca.
 
Rozhodnutie prišlo po dlhom váhaní a nepotešilo najmä Naira Quintanu, ruský Gazprom a miestne Androni. Nairo Quintana tu veľmi chcel pretekať a pobiť sa o ružový dres. Arkéa ho v tomto podporila a bola pripravená na neho postaviť celé družstvo.
 
Osobité sklamanie zažíva tím Androni s majiteľom Gianni Saviom, ktorý roky prežíval najmä vďaka účastiam na Gire. Posledné tri roky zakaždým pozvánku dostali. Terajší neúspech Savio opísal ako "športovú hanebnosť".
 
"Objektívne je to veľká nespravodlivosť. Nazval by som to dokonca športovou hanebnosťou," vyjadril sa Savio, "Rozumiem, že organizátori musia nájsť balans medzi športovou a obchodnou stránkou. Eolo je ich ekonomická sila, sponzor pretekov. To, že dostali pozvánku, je pre mňa pochopiteľné. Bardiani investuje do Gira tiež a navyše v tejto sezóne podpísal dvoch platných jazdcov, akými sú Giovanni Visconti a Enrico Battaglin. Ak má však organizátor k dispozícii tri divoké karty, potom aspoň jedna by mala byť venovaná tímu, ktorý si ju zaslúži aj po športovej stránke. To je podstatné," vyjadril sa pre portál Cyclingnews.
 
 
- ponuka z nášho eshopu -
bidony update2020
- ponuka z nášho eshopu -
 
 
"Vini Zabú skončil v posledných eíciách zakaždým až za nami. Rovnako aj v rebríčkoch. Je to navyše tím, ktorému odišli jeho najlepší jazdci a angažovali len druhotriedneho šprintéra Mareczka. Porovnal by som ho s Matteo Malucellim od nás. Ak dostali pozvánku len kvôli tomuto prestupu, tak je to absurdné. Pamätáte si na jeho predošlé výkony na Gire? Veď nestáli za nič," pustil sa do konkurenčného celku.
 
"My sme v posledných rokoch vychovali niekoľkých špičkových pretekárov, vrátane Davide Balleriniho, Andrea Vendrameho, Mattiu Cattanea, Fausta Masnadu, Ivána Sosu a Egana Bernala. Narozdiel do Viní Zabú máme seriózny projekt," povedal.
 
"Ak sa ma v tejto chvíli spýtate, či budeme schopní pokračovať aj budúci rok, poviem vám, že neviem. Nehovorím, že odchádzam, ale tiež nehovorím, že budem určite pokračovať. Budem potrebovať čas na premýšľanie, pretože sa nachádzame vo svete, ktorý je príliš nespravodlivý a pokrytecký," uzavrel Savio.
 
Slabou náplasťou pre Androni môžu byť aspoň pozvánky na Milano-Sanremo, Strade Bianche a Tirreno Adriatico.
 

 
 
Bernal po zranení v dobrej forme
 
Egan Bernal síce v nedeľu prišiel o druhé miesto v celkovom poradí, no forma v akej sa vo Francúzsku ukázal, ho isto povzbudila. Kolumbíjsky vrchár vypadol z vlaňajšej Tour kvôli bolestiam chrbta, ktoré ho trápili už dlhšiu dobu. Na jeseň a v zime však popracoval na rehabilitácii, ktorá si, zdá sa, získala úspech.
 
"Môj zdravotný stav?" Cítim sa dobre a som šťastný," uviedol Bernal. "Môj chrbát ma veľmi nebolel, i keď ho ešte stále trochu cítim. To sa nezmení zo dňa na deň. Budem s tým asi bojovať ešte po celý tento rok. Podstatné je však, že sa to zlepšuje. Tempo akým som bol schopný výjsť záverečné stúpanie v tretej etape mi však do budúcna dodáva potrebné sebavedomie," povedal Bernal, ktorý by sa mal v drese Ineosu predstaviť ako líder na Gire.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop