Kalendár WT odštartuje atraktívnymi pretekmi v Emirátoch, favoritmi Pogačar či Yates

19.2.2021, 23:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Pre komplikovanú pandemickú situáciu bolo v predchádzajúcich týždňoch zrušených alebo preložených množstvo menších aj väčších pretekov. Po viac než troch mesiacoch predĺženej zimnej pauzy sa však kalendár World Tour, zdá sa, opätovne rozbehne. Ako prvé dostali "zelenú" preteky v Spojených arabských emirátoch. Organizátorom sa podarilo zabezpečiť, aby sa mohli konať v pôvodnom termíne.
 
Preteky na horúcom arabskom polostrove si za posledné roky získali stabilné miesto v pretekárskom kalendári. Spočiatku ich fanúšikovia poznali ako "Abu Dhabi Tour", no pred dvoma rokmi prešli premenou a ich názov dnes činí "UAE Tour". Aj v zimných mesiacoch tu panujú ideálne podmienky pre uskutočnenie pretekov, a práve to má na svedomí ich rýchlo rastúcu popularitu. Podujatie pre svoju vyváženú trať zvyknú vyhľadávať šprintéri, klasikári aj vrchári. Inak tomu nebude ani tento rok.
 
Pretekári budú súperiť o červený, zelený, biely aj čierny dres. Červený bude patriť lídrovi celkovej klasifikácie, zelený pre lídra bodovačky, biely získa najlepší mladý pretekár do 25 rokov a čierny bude nosiť od druhej etapy najaktívnejší pretekár na prémiách. Oficiálnym vozidlom pretekov sa stalo Audi od miestneho distribútora Al Nabooda.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© la-flamme-rouge.eu)
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
Fotografia 1 z 7
 
Rozhodnú dve cieľové stúpania a časovka
 
Podujatie odštartuje 21. februára v meste Al Ruwais a skončí 27. februára v Abu Dhabi. Jeho dĺžka sa počas siedmich etáp vyšplhá na celkových 1045 kilometrov, počas ktorých jazdci prekonajú približne 3500 metrov prevýšenia. Štyri etapy sú určené pre šprintérov, dve pre vrchárov a jedna pre časovkárov. 13 kilometrov dlhá individuálna časovka určite zamieša kartami v celkovom poradí.
 
Úvodná etapa je kompletne rovinatá, bez akéhokoľvek kopca. Pretekári sa počas nej vydajú cez Abú Zabí do prímorskej destinácie v meste Al Mirfa. V jej samom závere sa k slovu prihlásia tí najrýchlejší borci na podujatí.
 
V druhej etape osedlajú pretekári svoje časovkárske stroje a vydajú sa na boj proti chronometru. Na pozore sa už musia mať aj favoriti v celkovom poradí, lebo aj 13 kilometrov dlhá časovka môže zamiešať kartami v boji o červený dres.
 
Tretí deň bude patriť vrchárom. Takmer celá etapa bude paradoxne úplne po rovine, no v jej samotnom závere striehne tradičné stúpanie na vrchol hory Jebel Hafeet. Záverečných desať a pol kilometra bude v takmer sedem percentom stúpaní a na jeho vrchole sa čaká súboj tých najodolnejších vrchárov.
 
 
uae 20 etapa 5 ilustrak rcsfp
Dojazd na Jebel Hafeet (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Štvrtá etapa bude najdlhšou na podujatí. Ako jediná presiahne dĺžku 200 kilometrov. Napriek tomu bude mať celkom jednoduchý charakter. Jej záver by si opäť mali postrážiť šprintérske celky. 
 
Piaty deň bude rozhodujúci v boji o celkové poradie. Záver etapy je situovaný na vrchole Jebel Jais, ktorý sa nachádza vo výške 1491 metrov nad morom. Ten bude zároveň najvyšším bodom celého podujatia. Stúpanie má viac než 20 kilometrov, no jeho priemerný sklon dosahuje ledva päť a pol percenta. Dôležitá preto bude najmä vytrvalosť. Na jeho konci pravdepodobne spoznáme aj celkového víťaza podujatia.
 
Predposledná etapa má naplánovaný finiš na ikonickej pláži Palm Jumeirah, teda umelo vytvorenom ostrove v tvare Palmy. K slovu sa opäť prihlásia šprintéri. Tohtoročnú edíciu uzatvorí etapa, ktorá povedie mestom Abú Dhabi. V jej závere dostanú príležitosť opäť šprintéri a na záver budú korunovaní víťazi jednotlivých súťaží.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Najlepšiu štartovku vedú Pogačar a Valverde. Froome premiérovo v novom drese
 
UAE Tour bude mať v tomto roku pravdepodobne najlepšiu štartovú listinu vo svojej krátkej histórii. Zavážilo viacero faktorov. V januári aj februári bolo zrušených niekoľko väčších pretekov a lídri, ktorí na nich mali štartovať, sa prirodzene presunuli inam. Často na úkor menej zvučných mien. Takto si polepšili aj preteky v Emirátoch. Pre väčšinu jazdcov to budú prvé preteky v sezóne. Väčšina z nich tu preto plánuje ladiť formu do nadchádzajúcich mesiacov.
 
O červený dres zabojuje aj víťaz posledného ročníka Tour de France Tadej Pogačar. V kopcoch mu pomôže čerstvá akvizícia z Bory Rafal Majka. Slovinský pretekár sa zúčastnil aj prezentácie trate: "Som veľmi rád, že môžem zahájiť sezónu práve v Spojených arabských emirátoch. Mali sme tu aj predsezónny kemp a veľmi sa mi páčil výstup na Jebel Hafeet. Cítim sa dobre a to ma motivuje pretekať. Po minuloročnom etapovom víťazstve sa vraciam späť a som hladný po ďalších úspechoch. Pre mňa i celý tím je to obrovská udalosť, pretože ide o domáce preteky. Budeme bojovať o víťazstvo v každej etape," vyjadril sa Pogačar.
 
Chýbať nebude ani minuloročný celkový víťaz Adam Yates. Brit cez zimu zmenil kolektív a preteky na Arabskom polostrove pre neho budú premiérovými v novom drese. Spoločne s Ivánom Sosom, víťazom nedávno skončených Okolo Provance, bude lídrom tímu Ineos Grenadiers.
 
 
yates a 20 uae triumf rcsff
Adam Yates vlani s triumfom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Lídrom Bory bude Emanuel Buchmann. Nemecký pretekár tu štartoval nepretržite od roku 2017, teda odkedy Bora vstúpila medzi World Tour. Jeho najlepším výsledkom je zatiaľ štvrté miesto spred dvoch rokov. Aj tento rok bude určite útočiť na najvyššie priečky, pretože jeho sezónnym cieľom sa stalo premiérovo Giro. Bora však bude mať pre tento účel v zálohe aj Patricka Konrada.
 
Vo farbách tímu Israel Start-Up Nation sa premiérovo predstaví aj Chris Froome. Britský pretekár strávil v zime tri mesiace v Kalifornii, kde si doliečoval svoje hororové zranenie z roku 2019. Na jeseň počas Vuelty totiž zistil, že jeho pravá noha stále nedokáže vyvinúť takú silu ako ľavá. V zime na tom následne spolu s odborníkmi poriadne zapracoval: "Konečne môžem povedať, že mám svoj rehabilitačný proces za sebou. Sezónu 2021 preto štartujem s veľkým očakávaním. Budú to moje prvé preteky s tímom Israel Start-Up Nation a štart nového dobrodružstva. Teším sa na svojich nových spoluhráčov a aj na otestovanie nôh po produktívnej zime," uviedol sympatický Brit. Na pretekoch v Emirátoch však ešte na celkové poradie nemyslí. Dôležité je budovať si postupne stratenú formu.
 

 
 
Na najvyššie priečky zaútočia aj Joao Almeida, Sepp Kuss, Rigoberto Uran, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde a Wout Poels, ktorý sa ukázal vo výbornom svetle už vo Francúzsku.
 
O etapový vavrín v rovinatých etapách zabojuje množstvo pretekárov. Medzi najväčších favoritov sa radia Giacomo Nizzolo, Sam Bennett, Caleb Ewan, André Greipel, Cees Bol, Luka Mezgec, Elia Viviani, Fernando Gaviria, Pascal Ackermann a Phil Bauhaus. V ktorejkoľvek etape môže prekvapiť aj Mathieu Van der Poel, čerstvý víťaz majstrovstiev sveta v cyklokrose. Najhorúcejším favoritom na zisk víťazstva v časovke je jednoznačne Filippo Ganna, ktorému sa v tejto sezóne podarilo zvíťaziť už dvakrát, z toho jeden raz práve v časovke.
 
 
1. 21.2. rovinata etapa ciel rovina Dhafra Castle > Al Mirfa 176 km cieľ: 13:30
2. 22.2. rovinata etapa ciel rovina Hudyriat Island 13 km cieľ: 13:30
3. 23.2. zvlnena etapa ciel rovina Al Ain > Jebel Hafeet 166 km cieľ: 13:30
4. 24.2. rovinata etapa ciel rovina Marjan Island > Marjan Island 204 km cieľ: 13:30
5. 25.2. rovinata etapa ciel rovina Fujairah > Jebel Jais 170 km cieľ: 13:30
6. 26.2. rovinata etapa ciel rovina Dubaj > Palm Jumeirah 168 km cieľ: 13:30
7. 27.2. rovinata etapa ciel rovina Yas Marina > Abu Zabí 147 km cieľ: 13:30
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop