Víkendové jednorazovky vo Francúzsku ovládli FDJ a Deceunick, Froome cíti lepšiu formu

1.3.2021, 12:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Minulý týždeň sa niesol najmä v znamení pretekov v Emirátoch a víkendových klasík v Belgicku. Uskutočnila sa však aj dvojica ďalších jednorazoviek, vo Francúzsku, ktorým sa však neušlo toľkej pozornosti, ako tým populárnejším v susednej krajine. Úspech tam napokon žali tímy FDJ a Deceunick, ktorý si cez víkend pripísal hneď dva cenné skalpy. Nepríjemnosti medzitým postretli Brandona Riveru a Georga Bennetta. Každý bol však iného charakteru. Stratenú formu naďalej hľadá Chris Froome, ktorý však zostáva mysľou pozitívny.
 
 
Nepríjemnosti so šťastným koncom
 
Začiatkom minulého týždňa sa do domu Brandona Rivery v Zipaquira v Kolumbii vlámali lupiči. Mladý kolumbijský cyklista sa v tom čase účastnil pretekov v Spojených arabských emirátoch a v kopcoch bol platným pretekárom pre Adama Yatesa. Na opačnej strane sveta mu však zatiaľ ukradli dvojicu bicyklov značky Pinarello súčasne s ďalším pretekárskym vybavením. Brandon Rivera však môže mať predsa len dôvod na úsmev, pretože miestni policajti jeho vybavenie, vrátane bicyklov, po piatich dňoch našli. 
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
Froome sa cíti každým dňom lepšie
 
Štvornásobný víťaz Tour de France sa v Spojených arabských emirátoch po prvýkrát predstavil v nových farbách. Pred pretekmi si pochvaľoval podmienky v novom tíme a spomenul aj novú motiváciu, ktorú po prestupe objavil. Na Arabskom polostrove sa však v kľúčových okamihoch nebol schopný presadiť a v oboch cieľových stúpaniach ťahal zakaždým za kratší koniec.
 
Britský pretekár však neprepadá panike. Vraví, že preteky v Emirátoch mu mali pomôcť k rozbehnutiu sezóny a znovuobjaveniu stratenej formy: "Potrebujem v prvom rade absolvovať čo najviac pretekárskych dní, pretože som z toho v minulosti na dlhú dobu vypadol. Na jeseň počas Vuelty som cítil sklamanie. Z dát, ktoré som mal dispozícii som videl, že som na tom nebol tak, ako som byť mal. Teraz je to už lepšie. Každým dňom sa cítim lepšie a lepšie a verím, že sa mi v budúcnosti podarí uspieť," vyjadril sa Chris Froome, ktorý sa najbližšie predstaví v marci na pretekoch Okolo Katalánska.
 
 
Chris Froome (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Starosti majstra Nového Zélandu
 
Štrnásteho februára sa v Novom Zélande konali majstrovstvá v cestnej cyklistike. Preteky s hromadným štartom ovládol s prehľadom George Bennett. Tím Jumbo-Visma krátko na to predstavil Bennettov dres pre ročník 2021. Novozélandská cyklistická federácia však s jeho dizajnom nebola stotožnená a návrh Jumba zamietla pre veľkú podobnosť s národným dresom. Ako napokon bude vyzerať dres Georga Bennetta sa dozvieme v nasledujúcich dňoch.
 

 
 
Francúzske jednorazovky ovládol FDJ a Quick-Step
 
Cez víkend bola vo Francúzsku na programe dvojica jednodňových pretekov kategórie 1.Pro. V sobotu sa konala klasika Faun-Ardèche a v nedeľu, pre zmenu, Royal Bernard Drome. Obe mali pomerne kvalitné zastúpenie. Cestu si naň našlo zhodne jedenásť tímov z najvyššej kategórie, ktoré boli doplnené špičkou mužstiev z "druhej ligy".
 
Sobotňajšia klasika bola profilovo náročnejšia. Pretekárom sa do cesty postavilo množstvo nepríjemných a nepredvídateľných stúpaní, ktoré narobili neplechu. Rozhodlo sa na posledných dvoch prudkých stúpaniach, ktoré potrhali hlavnú skupinu. V špurte o víťazstvo si to nakoniec rozdala dvojica mladých Francúzov. Zvíťazil o niečo starší a skúsenejší David Gaudu z Groupama - FDJ pred Clémentom Champoussinom z konkurenčného AG2R Citroën. Pódiové umiestnenie zaknihoval Hugh Carthy, pre ktorého išlo o prvé preteky v tejto sezóne.
 
V nedeľu sa už išli podstatne miernejšie kopce, ktoré najviac sadli pretekárom Quick-Stepu. Po úspešnom ataku nakoniec zvíťazil ďalší mladíček Andrea Bagioli pred veteránom Darylom Impeym z Izraelu. Na pódiu ich doplnil Talianov tímový kolega Mikkel Frølich Honoré, ktorému v sobotu len tesne ušlo pódium. Pre belgický klasikársky tím sa jednalo o úspešný víkend, pretože triumfovali hneď dva razy - na Omloope aj Royal Bernard Drome.
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop