Paríž - Nice: V úvodnej etape triumfoval v šprinte Sam Bennett, porazil Démara

7.3.2021, 12:30 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
1. 7.3. zvlnena etapa ciel rovina Saint-Cyr-l'École 166 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
 
nice 1
profil etapy, 1800 nastúpaných metrov (© paris-nice.fr)
 
 
79. ročník tradičných etapových pretekov vo Francúzsku odštartoval etapou na zvlnenom teréne. Pretekárov čakali dva okruhy okolo mesta Saint-Cyr-l'École so sériou krátkych stúpaní. O etapový vavrín sa preto v závere mali pobiť práve šprintéri s klasikármi. Rýchlych cyklistov tu bolo ako maku. Väčšina totiž uprednostnila práve francúzske preteky pred Tirreno - Adriatico. Medzi hlavných favoritov sa preto radili Sam Bennett, Arnaud Démare, Pascal Ackermann, Mads Pedersen, Giacomo Nizzolo a Michael Matthews.
 
Odštartovalo sa v slnečnom počasí, no ručička na teplomeri ukazovala len približne desať stupňov. Bolo teda pomerne chladno. O únik dňa spočiatku nebol žiaden záujem a pred pelotónom sa napokon usalašil iba osamotený Fabien Doubey z Total Direct Energie. Ovládol prvé dve vrchárske prémie Côte de Senlisse a Côte de Méridon a zakrátko nato aj tú šprintérsku v meste Châteaufort. O dve bonusové sekundy šprintoval peletón a napokon ich ukoristil Michael Matthews. Ben Swift bral jednu.
 
 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
 
 
65 kilometrov pred cieľom sa v hlavnej skupine odohral pád. Na zemi skončil napríklad Laurens de Plus a pravdepdoobne aj víťaz minulého ročníka Max Schachmann. Obaja však boli schopní pokračovať v pretekoch. Následne v balíku zrýchlil Philippe Gilbert (Lotto). Chytili sa ho Anthony Perez (Cofidis) a Stefano Oldani (Lotto) a onedlho sa pripojili k Francúzovi na čelo pretekov. Ten stihol ovládnuť aj tretiu vrchársku prémiu a následne si počkal na pelotón. Svojou aktivitou si do zajtrajšieho dňa zabezpčil držanie vrchárskeho dresu. Náskok čelnej trojice však rýchlo klesal a onedlho bola ich snaha minulosťou. Plný počet bodov na poslednej vrchárskej prémii bral už Nills Politt z pelotónu. Na jeho čele jazdili aktívne Bora, FDJ a Lotto. A práve z tohto tímu si nastúpil Kobe Goossens a vyskúšal to osamotene. Vypracoval si však len malý náskok, šprintérske celky to mali pevne pod kontrolou.
 
 
nice 21 etapa 1 ilustrak asofb
Atak na konci (© ASO / Fabien Boukla)
 
 
V zjazde spadol Maxime Bouet z Arkéi a musel meniť bicykel. Krátko nato sa na zemi ocitol aj Richie Porte a austrálsky pretekár zakrátko odstúpil z pretekov. Medzitým sa na čelo balíka naskladali šprintérske vláčiky a mali za cieľ to takto doviesť až do cieľa. Do cesty sa im následne postavil ďalší kopec, na ktorého vrchole bola umiestnená šprintérska prémia s tromi bonusovými sekundami. Získal ich Michael Matthews. Kobe Goossensa nahradila na čele početnejšia skupina prevažne klasikárov, ktorí zaútočili pri prejazde horizontom stúpania. Boli tam Søren Kragh Andersen, Mattia Cattaneo, David De La Cruz, Pierre Latour, Cyril Gautier a Kristian Sbaragli. Pridala sa k nim aj dvojička Astany Luis Leon Sanchez a Alexandr Vlasov. Avšak ani táto skupina úspešná nebola, postarali sa o to najmä jazdci Bory, ktorí do záveru dôverovali Pascalovi Ackermannovi.
 
Samotný záver sa napokon neobišieľ bez kolízie, spadla približne desiatka pretekárov, no všetci šprintéri sa jej vyhli. Záverečný šprint otvorili pretekári Bory. Pascal Ackermann však začal šprintovať priskoro, Sam Bennett využil závetrie za jeho zadným kolesom a v úplnom finiši bol jasne najsilnejší. Druhé miesto ukoristil Arnaud Démare pred tretím Madsom Pedersenom.
 
 

 
 
Sam Bennett nedal napokon svojim súperom žiadnu šancu a pripísal si už tretie víťazstvo v tejto sezóne. Írsky šprintér má hneď od úvodu sezóny formu ako hrom. Deceuninck sa zároveň v tejto sezóne raduje už po ôsmykrát. Sila tohto belgického celku je nespochybniteľná. Pre Arnauda Démara môže byť druhé miesto povzbudením. Francúz má na čom stavať. Pozitívne prekvapili Jasper Philipsen a Bryan Coquard, na štvrtom a piatom mieste. Pascalovi Ackermannovi, naopak, v závere úplne došli sily. Určite veril v lepšie ako šieste miesto. Elitnú desiatku uzatvorilo duo Izraelu. André Greipel ukazuje, že ešte nepatrí do starého železa, aj keď na najlepších mu stále ešte čosi chýba. Do zajtrajšej etapy nastúpi v žltom drese lídra Sam Bennett. Ír drží aj bodovačku, do zeleného dresu sa zajtra oblečie druhý Arnaud Démare. Bodkovaný dres si po celodennom úniku vyslúžil Fabien Doubey.
 
 
nice 21 etapa 1 ilustrak asofb
Dojazd etapy (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Sama Bennetta (víťaz)
"Nebol to jednoduchý dojazd, môj tím však odviedol skvelú prácu. V posledných kilometroch sme jazdili dosť vzadu, nemali sme dobrú pozíciu. Boli sme zavretí, no moji spoluhráči ma našťastie dokázali včas dostať úplne dopredu a v závere sa mi podarilo zvíťaziť. Veľmi sa z toho teším. Určite mi pomohlo aj príjemné počasie. Dodalo mi to energiu do záveru etapy."
 
 
Výsledky
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step 3:51:38 60
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:00 25
3. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:00 10
4. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Fenix 00:00  
5. COQUARD Bryan B&B Hôtels p/b KTM 00:00  
6. ACKERMANN Pascal Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
7. BAUHAUS Phil Bahrain Victorious 00:00  
8. LAPORTE Christophe Cofidis 00:00  
9. GREIPEL AndrÉ Israel Start-Up Nation 00:00  
10. BARBIER Rudy Israel Start-Up Nation 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam Deceuninck - Quick-Step 3:51:28 10
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 00:04  
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team BikeExchange 00:05  
4. PEDERSEN Mads Trek - Segafredo link ikonka 00:06  
5. BENOOT Tiesj Team DSM 00:08  
6. SWIFT Ben Ineos Grenadiers 00:09  
7. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:09  
8. PHILIPSEN Jasper Alpecin - Fenix 00:10  
9. COQUARD Bryan B&B Hôtels p/b KTM 00:10  
10. ACKERMANN Pascal Bora - Hansgrohe link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Krátke preview etapy:
Zvlnený terén si budú pochvaľovať najmä odolní šprintéri. Pretekári absolvujú dva okruhy okolo mesta Saint-Cyr-l'École, ktoré obsahuje krátke stúpania. Tým najťažším bude horská prémia Côte de Méridon so siedmimi percentami. Na konci sa môže rozohrať bitka o bonusové sekundy na druhej rýchlostnej prémii, kde prevýšenie miestami preskočí osem percent. Osem kilometrov pred páskou sa ešte objaví 700-metrový úsek so sklonom päť percent a samotná cieľová páska sa nachádza na miernom stúpaní s priemerom cez dve percentá. Finále vytvára priestor na útoky, ale odhodlané šprintérske zostavy so šprintérom vo forme by mali mať na začiatku podujatia kapacity na to, aby zariadili hromadný dojazd balíka.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop