Katalánsko: Zvlnenú etapu si podmanil Peter Sagan, zdolal Impeyho a Molana

27.3.2021, 15:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Katalánsko: Zvlnenú etapu si podmanil Peter Sagan, zdolal Impeyho a Molana
(© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

6. 27.3. zvlnena etapa ciel rovina Tarragona > Mataró 194 km P. Sagan
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
zprofil etapy
profil etapy, 1745 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Predposledná etapa katalánskeho dobrodružstva bola profilovo najľahšia. Previerka s dvoma horskými prémiami a prijateľným profilom ponúkala príležitosť na etapový triumf pre odolných šprintérov a klasikárov. Do obidvoch kategórií sa radí aj Peter Sagan, ktorému mali konkurovať Daryl ImpeyClément Venturini alebo Dion Smith. Spomedzi vrchárov mohol v závere zabojovať o bonifikačné sekundy Alejandro Valverde
Dnešný únik tvorilo päť pretekárov a videli sme tam aj ľudí, ktorí boli súčasťou vedúcej skupiny aj včera. Druhýkrát za sebou unikali Matej Mohorič (Bahrain - Victorious), Harold Tejada (Astana) a Dmitrij Strakhov (Gazprom - RusVelo). Doplnil ich Mattias Skjelmose Jensen (Trek - Segafredo) a Antoine Duchesne (Groupama - FDJ). Na prvých dvoch šprintérskych prémiach si o šesť sekúnd polepšil ruský pretekár.   
Na prvej horskej prémii Port de l'Ullastrell (10,4 km; 3%) vzal tri body Mohorič. 68 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina k dobru viac ako štyri minúty na pelotón. Tam sa už nenachádzal Giulio Ciccone (Trek - Segafredo), ktorý predčasne ukončil svoje účinkovanie na pretekoch. Jeho oddielový kolega Mattias Skjelmose Jensen, jeden z členov úniku, prekvapil tento rok svojimi výkonmi na UAE Tour, kde skončil na celkovom šiestom mieste.     
Najvyššie postaveným mužom vo vedúcej skupine bol Tejada, Kolumbíjčan strácal viac ako dvadsaťosem minút na Adama Yatesa. Na štart dnešnej etapy sa už nepostavil Rubén Fernández ani José Herrada (2x Cofidis). V priebehu etapy odstúpil okrem Cicconeho aj Nathan Brown (Rally Cycling). V pelotóne sa na čelných pozíciach striedali ľudia z Bory, Israel - Start-Upu, Euskaltelu a UAE. Posledný menovaný tím dnes mohol šprintovať s Juanom Sebastiánom Molanom.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Včera sa dočkala prvého etapového triumfu aj Bora a tak bez víťaznej etapy v tomto roku zostali už len tri World Tour tímy - Astana, Intermarché Wanty Movistar. V Bore dnes rozvážal kolegom vodu včerajší hrdina Lennard Kämna. V pelotóne sa začali otáčať aj ľudia z AG2R Citroënu a DSM. Paralelne s týmito pretekmi prebiehali v Taliansku etapové preteky Coppi e Bartali, ktoré sa dnes skončili a celkovým víťazom sa tam stal Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma). 
Štyridsať kilometrov pred cieľom vstúpil únik na okruh Formuly 1 a jeho náskok klesol na minútu. Včerajší scenár s úspechom unikajúcej skupiny tak bol nepravdepodobný. Na konci hlavnej skupiny sa pohyboval aj držiteľ dresu pre najlepšieho vrchára Koen Bouwman (Jumbo - Visma). Pelotón následne spomalil a Mohoričovi a spol. doprial k dobru pár sekúnd navyše. 
Poslednú šprintérsku prémiu uchmatol Kanaďan Duchesne, ktorý naposledy vyhral v roku 2018, keď sa stal národným šampiónom v pretekoch jednotlivcov. Náskok vedúcej skupiny už nemal ani minútu, hlavná skupina si dnes svedomito plnila svoje povinnosti. Na čele sa otáčal aj Chris Froome (Israel Start-Up Nation). 24 kilometrov pred cieľom sa v balíku začalo útočiť, ale nikomu sa nepodarilo ujsť. Iná situácia bola vo vedúcej skupine, kde sa utrhol Strakhov. Zvyšok úniku počkal na pelotón. 
Dvadsať kilometrov pred páskou mal Strakhov k dobru chudobných dvadsať sekúnd, v balíku sa už otáčal aj Movistar. Bonifikácie v cieli by sa Valverdemu hodili, nakoľko má zhodný čas ako Wilco Kelderman (Bora). Ruský cyklista sa stal súčasťou pelotónu osemnásť kilometrov pred cieľom. Dva kilometre pred vrcholom horskej prémie Alt El Collet (2,9 km; 3%) zaútočil James Knox (Deceuninck - Quick-Step). Pridali sa k nemu Wout Poels (Bahrain - Victorious), Marc Soler (Movistar) a Reinardt Janse van Rensburg (Qhubeka Assos). Tento pokus o únik ale skončil nezdarom. 
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Následne to vyskúšal Elie Gesbert (Arkéa Samsic) a ten vzal body na HP. Neskôr ho na čele vymenil Rémi Cavagna (Deceuninck - Quick-Step). Pelotón si bol vedomý časovkársky kvalít Francúza a preto sa hneď otáčalo viacero tímov vrátane Bory. Cavagna to čoskoro vzdal a na predných priečkach pelotónu sme videli aj Petra Sagana. Útokom ale nebolo konca, tentoraz to skúsil Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step). Pokus o únik víťaza etapy na Gire bol rýchlo zmarený.
V závere sme ďalšie útoky nevideli a hromadný špurt na našu radosť opanoval Peter Sagan! Líder Bory pre dnešný deň nechal za sebou Daryla Impeyho, tretí finišoval Juan Sebastián Molano. Štvrtý skončil Reinardt Janse van Rensburg, Top 5 uzavrel Alexander Kamp (Trek - Segafredo). V celkovom poradí sa nič nezmenilo a Adam Yates urobil ďalší krok za celkovým víťazstvom. 
Peter Sagan prišiel na Okolo Katalánska s prvoradým cieľom zbierať súťažné kilometre. Dnešná etapa mu však profilovo vyhovovala a pelotón oproti včerajšku úspešne zlikvidoval všetky útoky. V závere si našiel správnu pozíciu a spomedzi zadného kolesa Daryla Impeyho si našiel priestor medzi Maxom Kanterom Reinardtom Janse van Rensburgom. V Španielsku tak dosiahol 115. víťazstvo v kariére a prvé v tejto sezóne. Zároveň sa stal prvým Slovákom s víťazstvom na Okolo Katalánska. Toto víťazstvo je taktiež signálom zlepšujúcej sa formy pred monumentom Okolo Flámska (Paríž - Roubaix bol kvôli zlej epidemiologickej situácií preložený).
Pochvalu si zaslúži celý tím Bora - hansgrohe, ktorý celý deň kontroloval vedúcu skupinu a v závere nedovolil pretekárom Deceunincku, aby ušli hlavnej skupine. Nemci sa dlho márne snažili o etapové víťazstvo, no teraz získali hneď dva triumfy za dva dni. Celkovému poradiu naďalej velí Adam Yates a chrbát mu kryje Richie Porte Geraintom Thomasom. Ako sme už spomínali, štvrtý Alejandro Valverde má totožný čas ako Wilco Kelderman a Bora bude určite chcieť vyšperkovať vydarené preteky posunom v celkovom poradí. Len sekundu je za nimi vo forme jazdiaci Esteban Chaves a ďalšie tri sekundy stráca Joao Almeida. Rozhodnuté nie je ani v bodovačke. Sagan dnes získal desať bodov a teraz stráca šesť na Chavésa. Ak sa mu podarí vyhrať aj zajtra alebo príde do cieľa na druhom mieste, dostane sa v tejto súťaži na prvé miesto. 
Špurt (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
vyjadrenie ikonky ciernaPeter Sagan (víťaz)
"Cítim sa výborne. Od začiatku sme sa snažili kontrolovať etapu a chcem preto poďakovať mojim tímovým kolegom. Veľmi sa teším z tohto etapového víťazstva, ale pociťujem únavu, lebo som po pretekoch Tirreno – Adriatico a Miláno – San Remo prišiel na toto podujatie bez odpočinku. Je to pre mňa špeciálne víťazstvo kvôli tomu, čo som musel prekonať za posledné dva mesiace. Nebolo to ľahké obdobie, ale teraz je všetko pekné,"
vyjadrenie ikonky ciernaChristian Pömer (DS Bora - hansgrohe)
"Gratulujem Petrovi a celému tímu k dnešnému výkonu a víťazstvu. Bolo to skutočné tímové víťazstvo, no nerodilo sa ľahko. V polovici etapy bol úsek s kľukatými cestami a báli sme sa, že Mohorič bude schopný zvíťaziť. Preto sme išli naplno od polovice etapy, neskôr sme si dali na chvíľu pauzu a v závere sme boli svedkami veľkého úsilia celého tímu. Nestáva sa často, že pretekár na GC ako Wilco Kelderman ťahá na konci šprintérskej etapy. Veľmi sme chceli zvíťaziť a podarilo sa nám to. Našu snahu zavŕšil Peter vynikajúcim šprintom. Načasoval to veľmi dobre a počkal na vhodný okamih. Dnes to bol pre náš tím veľmi dobrý deň."
Výsledky
1. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 4:23:18 50
2. IMPEY Daryl Israel Start-Up Nation 00:00 20
3. MOLANO Sebastián UAE Team Emirates link ikonka 00:00 10
4. JANSE VAN RENSBURG Team Qhubeka Assos 00:00
5. KAMP Alexander Trek - Segafredo link ikonka 00:00
6. VENTURINI Clément Ag2r Citroën Team 00:00
7. KANTER Max Team DSM 00:00
8. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step 00:00
9. VALGREN Michael EF Education - Nippo 00:00
10. VAN GILS Maxim Lotto - Soudal 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 23:08:45 8
2. PORTE Richie link ikonka Ineos Grenadiers 00:45
3. THOMAS Geraint link ikonka Ineos Grenadiers 00:49
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:03
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 01:03
6. CHAVES Esteban Team BikeExchange 01:04
7. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step 01:07
8. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 01:20
9. KUSS Sepp Team Jumbo - Visma 01:29
10. YATES Simon link ikonka Team BikeExchange 01:32
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na trase etapy:
Port de l'Ullastrell (10,4 km; 3%, max. 7%)
Alt El Collet (2,9 km; 3%, max. 5%)
Krátke preview etapy:
Najľahšia etapa tohtoročnej edície. Zvlnený terén neobsahuje žiadne náročné stúpania a obidve horské prémie dosahujú prevýšenie v okolí troch percent. Posledný kopec Alt El Collet má dĺžku len tri kilometre a stojí trinásť kilometrov pred cieľom. Keď sa nájde v pelotóne ochota kontrolovať únik a zariadiť hromadný dojazd, takýto profil bude favorizovať hlavný balík proti utečencom.

TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
VÍŤAZSTVÁ: 115
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 150
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 24
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 36
Tour de Suisse (WT) 8x 2011-2015, 2017-2019
Tour de France (WT) 7x 2012-2016, 2018, 2019
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 342
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 398
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 9583
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 2992 bodov / 2. miesto
Rok 2019: 2232 bodov / 10. miesto
Rok 2020: 860 bodov / 45. miesto
 
VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 8 (vrátane iných disciplín 11)
Rok 2019 - 4 (vrátane iných disciplín 6)
Rok 2020 - 1 (vrátane iných disciplín 1)
Rok 2021 - 1 (vrátane iných disciplín 1)
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 43 (54 % z 80 odjazdených dní)
Rok 2019: 35 (51 % z 69 odjazdených dní)
Rok 2020: 22 (34 % z 64 odjazdených dní)
Rok 2021: 2 (14 % z 14 odjazdených dní)
- tímové časovky nerátame
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017, 2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2019): 17 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018, 2019): 12
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2
Tour Down Under, WT (2018-2019): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2019): 17 víťazstiev z 76 etáp (22,4%), 7x bodovacia súťaž (70%), 7 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2019): 17 víťazstiev z 82 etáp (20,7%), 8x bodovacia súťaž (80%), 6 dní v žltom drese
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 41
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016, 2019): 7
Tour de Suisse, WT (2012, 2016, 2019): 6
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop