Katalánsko: De Gendt po špičkovom výkone i taktike s triumfom, Ineos dostal na pódium všetkých lídrov

28.3.2021, 12:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Katalánsko: De Gendt po špičkovom výkone i taktike s triumfom, Ineos dostal na pódium všetkých lídrov
(© A.S.O. / Pauline Ballet)

7. 28.3. zvlnena etapa ciel rovina Barcelona > Barcelona 133 km De Gendt
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
zprofil etapy
profil etapy, 1789 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Peter Sagan sa včera v Katalánsku ukázal ako za starých čias. Je pravdou, že tu nemal silných súperov, ale urobil všetko správne a prvý raz od 10. júla 2019 vyhral špurt. Mohol tak dať bodku za nevydareným úvodom sezóny s koronavírusom v tele. Dnešok už mohol byť len čerešničkou, platilo, že v Katalánsku to "má vybavené" a už sa bude pripravovať na flámsky monument, ktorý bude pre neho mimoriadne ťažký.
Hoci sa slovenské nádeje upierali už pred pretekmi k tejto etape, po včerajšom triumfe v Bore dobre vedeli, že tímy im nebudú chcieť pomáhať a klasická koncovka s rýchlymi pretekármi pre nich nebude prioritou. Bolo jasné, že veľmi silný bude únik tak ako v piatkovej etape. Dnes sa rodil dlho a ťažko, nie a nie to odísť. Stále boli nejaké tímy nespokojné. Napokon odišlo až 32 ľudí v náročnom teréne prvej hodiny etapy.
Peter Sagan s Josefom Černým (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Komu sa podarilo získať štvorminútovú výhodu. Marc Soler, Sergio Samitier, Dario Cataldo (3x Movistar), Attila Valter, Matteo Badilatti, Sebastien Reichenbach (3x Groupama), Luis León Sánchez, Stefan De Bod (2x Astana), Josef Černy, James Knox (2x Deceuninck), Dion Smith, Tanel Kangert (2x BikeExchange), Hermannn Pernsteiner, Matej Mohorič (2x Bahrain Victorious), Clement Champoussin, Jaakko Hänninen (2x AG2R), Louis Meintjes, Rein Taaramäe (2x Intermarché), Nicolas Edet, Fernando Barceló (2x Cofidis), Elie Gesbert, Laurent Pichon (2x Arkéa), Daniel Martin (Israel), David de la Cruz (UAE), Chris Hamilton (DSM), Rigoberto Urán (EF), Juan Pedro López (Trek), Thomas De Gendt (Lotto), Koen Bouwman (Jumbo), Ide Schelling (Bora), Sean Bennett (Qhubeka), Juan José Lobato (Euskaltel).
Peter Sagan si síce prišiel po body na prvej prémii, ešte keď vpredu nebola skupina, teda dostal sa za Chávesa len na tri body v bodovacej súťaži. No do úniku sa netlačil. Vedel, že by s ním asi súperi nespolupracovali. Nechal to už na osud a ten nebol priaznivý, pretože vpredu malo zastúpenie až dvadsať tímov. Chýbal tam logicky len Ineos a nelogicky Gazprom a Rally.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Veľkou výhodou úniku bolo, ž e vôbec nikto  neohrozoval trojicu Ineosu na čele celkového poradia, takže  Briti nemali žiadny záujem ich naháňať. Jediný Nicolas Edet bol  na 22. priečke GC so startou 6:42m takže potrebovali to uhrať do tých piatich minút, aby to bolo v poriadku. Keďže bola vpredu široká zmes pretekárov od šprintérov po vrchárov a ešte ich aj bolo veľa, bolo jasné, že sa ideálne spolupracovať nebude a uvidíme veľa atakov.
48 kilometrov pred páskou prišli pretekári na cieľové okruhy v Barcelone. Tých bolo šesť a toľkokrát sa prechádzalo aj stúpaním Alt de Montjuic (2,4 km; 4,3 %). To bola živná pôda pre vrchárov vpredu ako Urán, Soler, Cataldo, Reichenbach, D. Martin, De la Cruz, Pernsteiner a pod. Práve bývalý rakúsky biker to prvý vyskúšal už pri prvom prejazde kopca. Neskôr ho v pokuse vymenil De Gendt, ktorého doplnil Mohorič.
Na kopec prišli aj stovky až tisícky divákov, čo bolo na túto éru pandémie veľmi neobvyklé. Niektorí mali rúška či respirátory, iní nie. V zjazde nemal problém Mohorič jazdiť na hornej rámovej trubke, čo je už zakázané. Peter Sagan si medzi tým hovel v pelotóne a mal obrovské šťastie, že napokon nešiel belgické klasiky, lebo ich tím kvôli covidu na E3 ani dnešný Gent-Wevelgem organizátori nepustili.
De Gendtovi s Mohoričom sa podarilo získať na nekompaktnú partiu za nimi 40 sekúnd. Otázkou bolo, či to nebolo príliš skoro. Do cieľa ostávalo ešte trištvrte hodiny. Za nimi sa to ešte zatiaľ výraznejšie nerozbíjalo, resp. vytvorili sa dve väčšie skupinky. No aj kopec dobrých silných ľudí bolo úplne bez šance proti čelnej dvojke. Jej náskok rástol stále viac a viac. Pätnásť kilometrov pred páskou bolo prakticky rozhodnuté.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
V pelotóne zvýšil tempo počas stúpaní Movistar, aby skúsil aspoň symbolickú snahu proti Ineosu. A podarilo sa im pomerne dosť roztrhať hlavné pole. Tri prejazdy kopca pred cieľom mala skupina favoritov sotva dvadsať ľudí. Peter Sagan tam už logicky nefiguroval.
Mohorič zjazdoval oveľa lepšie ako De Gendt, je tým známy. Belgický veterán ho preto musel doiehať s vynaložením väčšieho množstva síl, čo hralo do karát Slovincovi. Rovnako ako to, že v prípade špurtu mal byť trochu papierovo rýchlejší. Pri poslednom prejazde Alt de Montjuic zaútočil starý mazák De Gendt, ktorý predtým vyzeral slabší ako jeho súper, ale nazbieral zvyšky síl a pustil sa hore vabankom, pretože si bol vedomý toho, že v zjazde na súpera určite stratí. Podarilo sa mu ho zlomiť a vyhral už svoju piatu etapu na týchto pretekoch.
V cieli mu porazený súper z celého dňa zagratuloval. Dnešný deň zvládli parádne. Hoci sa zdalo, že skupine odišli skoro, tá bola taká nesúrodá až lenivá, že nemala šancu. Kvôli Movistaru bola napokon aj väčšina z pôvodného úniku dobehnutá. Netýkalo sa to už len tesne Attilu Valtera, ktorý finišoval tretí. Za ním už špurtovala skupina s hlavnými favoritmi z Top 10 celkového poradia. Ineos tak zavŕšil úžasný týždeň a opanoval celé pódium.
V Top 10 celkového poradia sa udiala len taká zmena, že medzi favoritmi nevydržal Sep Kuss a prepadol sa na 12. priečku. Na chvost Top 10 sa teda dostal Hamilton. Dva tímy tak majú až šesť ľudí v desiatke. No tomu, čo dokázal Ineos, sa asi dlho nik nevyrovná. V pretekoch World Tour obsadiť celé pódium.
Výsledky
1. DE GENDT Thomas Lotto - Soudal 3:06:10 50
2. MOHORIč Matej Bahrain Victorious 00:22 20
3. VALTER Attila Groupama - FDJ link ikonka 01:42 10
4. REICHENBACH Sébastien Groupama - FDJ link ikonka 01:46
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:46
6. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 01:46
7. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates link ikonka 01:46
8. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step 01:46
9. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 01:46
10. CHAMPOUSSIN Clément Ag2r Citroën Team 01:46
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 26:16:41 400
2. PORTE Richie link ikonka Ineos Grenadiers 00:45 320
3. THOMAS Geraint link ikonka Ineos Grenadiers 00:49 260
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:03 220
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 01:03 180
6. CHAVES Esteban Team BikeExchange 01:04 140
7. ALMEIDA João Deceuninck - Quick-Step 01:05 120
8. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 01:20 100
9. YATES Simon link ikonka Team BikeExchange 01:32 80
10. HAMILTON Lucas Team BikeExchange 01:35 68
Zobraziť kompletné poradie
 

Kopec na cieľovom okruhu:
Alt de Montjuic (2,4 km; 4,3 %)
Krátke preview etapy:
Na konci pretekov sa musí dostať pelotón do Barcelony a na stúpanie Alt de Montjuic (2,4 km; 4,3 %). Cez osvedčené okruhy sa prebehne osemkrát a posledný prejazd cez tento známy kopec je naplánovaný 4200 metrov pred páskou. Finálny profil je útočný, čo sa využíva na získanie etapového triumfu a vždy prinesie dramatickú jazdu, ale ostatné edície ukázali, že nie je dostatočne drsný, aby rozdelil najsilnejších jazdcov na podujatí. Tentoraz sa pôjde cez Alt de Montjuic z tej náročnejšej strany, kde sa objaví pred vrcholom takmer kilometrový úsek s priemerom cez osem percent, a to bude ideálna ponuka na atak.  

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop