Dwars door Vlaanderen: Dylan van Baarle zaskočil favoritov dlhým sólovým útokom

31.3.2021, 14:55 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
st 31.3. zvlnena etapa ciel rovina Roeselare > Waregem 184 km Van Baarle
zprofil do pretekov
profil pretekov, 1217 nastúpaných metrov, 2019 (© ddvl.eu)

Belgická klasika bola poslednou generálkou pred Ronde van Vlaanderen a pritiahla silnú konkurenciu. O titule mala rozhodovať prostredná časť, kde sa objavili najťažšie bergy. Ten úplne najnáročnejší, Taaienberg, sa nachádzal takmer šesťdesiat kilometrov pred cieľom. Potom už neboli na trati príliš prudké stúpania, čo vytváralo priestor aj pre šprintérov, aby si trúfali na víťazstvo.

V tíme Alpecin - Fénix sa spoliehali na agresívne jazdiaceho Van der Poela a zároveň šprintéra vo forme Merliera. Aj Deceuninck - Quick-Step mal pripraveného na útoky Alaphilippa a na prípadný záverečný šprint Balleriniho. Na štarte nechýbali Van Avermaet, Trentin, Kristoff, Démare,Viviani, Nizzolo a v priebehu dňa sme mali sledovať prelínanie stratégii medzi útokmi a snahou zariadiť hromadný dojazd. Na pretekoch sa zúčastnil aj tím Bora - hansgrohe, ktorému bola zrušené karanténa, amedzi lídrov nemeckej zostavy patrili Ackermann s Polittom.
Dylan van Baarle neurobil vo finále žiadnu chybu a svoj náskok udržal až do cieľa. Vybojoval životný výsledok, ešte nikdy v kariére nevyhral žiadnu klasiku. Druhé miesto získal Christophe Laporte a tretiu priečku vybojoval Tim Merlier, keďže tesne pred páskou hlavný balík chytil skupinu prenasledovateľov.
Preteky vyzerali byť dlhú dobu vhodné aj pre klasických šprintérov, ale všetko sa zmenilo po prudkom kopci Taaienberg, ktorý roztriedil pelotón natoľko, že sa mohla rozohrať bitka klasikárov. Až do konca sme sledovali množstvo pokusov, zlý deň Mathieu van der Poela či takticky nesprávnu jazdu borcov z Deceuninck - Quick-Step, ktorí nevyužili svoju kvalitu a po kľúčových selekciách im zostal vpredu iba Sénéchal.
Dylan van Baarle rozhodol o svojom triumfe po dlhom, takmer 50-kilometrovom útoku a väčšinu času strávil na čele pretekov osamote. Aj keď si nevybudoval príliš veľký náskok, holandský jazdec bol dostatočne silný a vytrvalý, aby nechal za sebou všetkých prenasledovateľov. Dostal sa do vynikajúcej formy a v Top 10 skončil na E3 a G-W.
Dlhú dobu sa ho snažila chytiť dobrá skupina prenasledovateľov, ale tá nedokázala potrebne spolupracovať a napokon nebojovala o víťazstvo. Vo finále mal v nej najviac energie Christophe Laporte, ktorý ešte stihol uchmatnúť druhé miesto. Ostatných dobehla hlavná skupina, ktorá sa postupne sformovala a obsahovala šprintérov, a na stupne víťazov sa dostal aj Tim Merlier, pre ktorého pracoval na konci Van der Poel. V balíku šprintovali aj Lampaert, Van der Sande a Kristoff.
Výsledky
1. VAN BAARLE Dylan Ineos Grenadiers 3:58:59 300
2. LAPORTE Christophe Cofidis 00:26 250
3. MERLIER Tim Alpecin - Fenix 00:26 215
4. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step 00:26 175
5. VAN DER SANDE Tosh Lotto - Soudal 00:26 120
6. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:26 115
7. VAN AVERMAET Greg link ikonka Ag2r Citroën Team 00:26 95
8. TURGIS Anthony Total Direct Energie 00:26 75
9. SéNéCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step 00:26 60
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:26 50
Zobraziť kompletné poradie
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop