GP Miguel Indurain: Valverde priniesol Movistaru prvý triumf, v Top 3 aj dvojica z Astany

3.4.2021, 15:10 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
GP Miguel Indurain: Valverde priniesol Movistaru prvý triumf, v Top 3 aj dvojica z Astany
(© Photo Gomez Sport / Movistar Team)

so 3.4. rovinata etapa ciel rovina Estella > Estella 203 km Valverde
zprofil do pretekov
profil pretekov, 3345 nastúpaných metrov (© clubciclistaestella.es)
Úvodný aprílový víkend pútal pozornosť fanúšikov cestnej cyklistiky najmä druhým monumentom v sezóne Okolo Flámska, no pretekalo sa aj v Španielsku, kde sa uskutočnila kopcovitá jednorázovka s deviatimi World Tour zástupcami, ktorým chcelo konkurovať deväť zoskupení druhej ligy a dva kontinentálne celky. Medzi hlavných favoritov patril Alejandro ValverdeBauke Mollema Diego Ulissi.
Do vedúcej skupiny sa dostalo poltucet jazdcov. Pred pelotónom jazdili Angel Madrazo (Burgos - BH), Jon Irisarri (Caja Rural), Vincenzo Albanese (EOLO - Kometa), Emerson Oronte (Rally Cycling), Mikel Aristi (Euskaltel - Euskadi) a Antonio Carvalho (Efapel). Pretekári dnes bojovali aj v súťažiach o najviac bodov na šprintérskych a horských prémiach. 
Na prvej šprintérskej prémii sa presadil Albanese a v pelotóne sa oprela do pedálov Astana, ktorá tu prišla s Alexejom Lucenkom či s Ionom Izagirrem. Na prvú horskú prémiu sa ako prvý vyštveral Madrazo, víťaz etapy na Vuelte z roku 2019. Ďalšia šprintérska prémia skončila u Irisarriho. V hlavnej skupine Kazachov na čele vymenili Francúzi z Cofidisu, ktorí dnes pracovali pre Guillaumeho Martina.
Sedemdesiat kilometrov pred cieľom zosadol z bicykla Enric Mas (Movistar) a o chvíľu neskôr sa skončila púť vedúcej skupiny. Balíku najdlhšie vzdoroval pretekár Caja Rural. Na druhej horskej prémií bral najviac bodov Masov kolega Hector Carretero. V tom čase už riadil tempo pelotónu Movistar. Pred predposlednou HP Alto de Lezeun (3,9 km; 5,5%) zaútočil jeden z pretekárov Israel Start-Upu, ale dlho pred balíkom nevydržal a hlavná skupina sa začala riediť. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Tento kopec využilo šestnásť pretekárov na vytvorenie novej vedúcej skupiny. Dopredu sa dostali ľudia ako Ben Swift (Ineos), Luis Leon Sanchéz (Astana) či Pello Bilbao (Bahrain - Victorious), no balík veľa nezaostával. Napokon sa na čele sformovalo kvarteto Swift, Sanchéz, Ben Hermans (Israel Start-Up) a Jefferson Cepeda (Caja Rural). Natiahnutý pelotón strácal dvadsať sekúnd. 
Astana a Caja Rural dnes bojovali aj o prvé víťazstvo v tejto sezóne. V balíku začali pracovať jednotlivci z Movistaru a Treku. Útoky z pelotónu pokračovali, tentoraz zaútočil Nicola Conci (Trek - Segafredo). Vedúce kvarteto si dokázalo vypracovať takmer minútu k dobru. Talian v službách amerického tímu sa vrátil do hlavnej skupiny. Mechanické problémy musel riešiť jeden z pretekárov Equipo Kern Pharma.  
Dvadsať kilometrov pred cieľom malo vedúce kvarteto k dobru štyridsať sekúnd. Movistaru v pelotóne pomáhali aj cyklisti Cofidisu. Pred pretekármi bol druhý prejazd cez Alto de Eraul (3,8 km; 5,5%), kde podľa papierových predpokladov mali mať navrch Sanchéz a Hermans. Trinásť kilometrov pred páskou vycúval z vedúcej skupiny Cepeda a v pelotóne došlo ku kolízii. V tráve skončili dvaja pretekári Cofidisu a Treku, no obaja obišli bez zranení. 
Vpredu zaútočil Sanchéz a do úzkych sa dostal Swift. Nelenilo sa ani v balíku, odkiaľ odišiel Alejandro Valverde. Do pelotónu sa vrátil aj Hermans a Sanchéz mal už len minimálny náskok. Valverde dorazil svojho krajana, spolu s ním preťal vrchol HP a spoločne pokračovali so štvrťminútou k dobru. Balík ostal po poslednej prémií značne okresaný a tentoraz zaútočil Alexej Lucenko
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Za vedúcim triom zostávali Bauke MollemaJesús Herrada (Cofidis), Laurens De Plus (Ineos) a Pello Bilbao. Dva kilometre pred cieľom zaútočil Valverde a pokračoval sám. Z dvojice vo farbách Astany sa javil ako silnejší Lucenko. Alejandro Valverde v závere nič nepokazil a priniesol svojmu tímu prvé víťazstvo v tomto roku. Astana dostala na pódium dvoch ľudí. Alexej Lucenko skončil druhý a za ním preťal pásku Luis Leon Sanchéz.
Alejandro Valverde potvrdil dobrú formu, ktorú predviedol už na Okolo Katalánska a v sobotu sa stal najstarším víťaz GP Miguel Indurain v histórii. Zároveň sa mohol radovať z víťazstva prvýkrát od roku 2019, keď si podmanil siedmu etapu Vuelty. Slušný tímový výkon predviedla aj dvojica z Astany. Skorý útok priviedol Luisa Leona Sanchéza na pódium a Alexej Lucenko v závere srdnato vzdoroval majstrovi sveta z roku 2018. Napokon mu v cieli chýbalo šesť sekúnd. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
Sklamaný bude Pello Bilbao, ktorý na konci takmer dobehol Sanchéza, no napokon mu chýbali dve sekundy. Pekný výkon predviedol dnes nenápadný Elie Gesbert (Arkéa Samsic) a tímovú dominanciu Astany podčiarkol deviatym miestom Omar Fraile. Spolu s Frailem finišoval aj MollemaNeilands a Jesús Herrada. Naopak, do elitnej spoločnosti sa nedostal Diego Ulissi ani Mikel Nieve.
vyjadrenie ikonky ciernaAlejandro Valverde (víťaz)
"Toto víťazstvo je pre ľudí, ktorí ma podporujú. Ďakujem tímu, ktorý dnes odviedol skvelú prácu. Vedeli sme, že to bude veľmi ťažké, ale dokázali sme zvíťaziť. Astana nám to sťažila, bol to najsilnejší tím a skoro od začiatku sa snažili ovládnuť preteky. Po poslednom prejazde cez Alto de Eraul som sa trochu bál dvoch jazdcov Astany. Lucenko aj Sanchéz sú silní a vedel som, že to v závere bude komplikované. Chcem toto víťazstvo venovať Garymu Baňosovi, ktorý nedávno zomrel pri nehode."
 
Výsledky
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 5:10:47 200
2. LUTSENKO Alexej Astana - Premier Tech 00:06 150
3. SáNCHEZ LuisLeón Astana - Premier Tech 00:15 125
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:17 100
5. GESBERT Elie Team Arkéa - Samsic 00:18 85
6. NEILANDS Krists Israel Start-Up Nation 00:21 70
7. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:21 60
8. HERRADA Jesús Cofidis 00:21 50
9. FRAILE Omar Astana - Premier Tech 00:21 40
10. DE PLUS Laurens Ineos Grenadiers 00:30 35
Zobraziť kompletné poradie

Krátke preview pretekov:
Španielska jednorázovka pomenovaná po päťnásobnom víťazovi Starej dámy Miguelovi Indurainovi ponúka atraktívny profil pre vrchárov a odolných klasikárov. Na cyklistov čaká dvojnásobný prejazd cez Alto de Eraul (3,8 km; 5,5%), pričom vrchol druhého prejazdu sa nachádza len desať kilometrov pred páskou. Po prvom prejazde ich čaká Alto Guirguillano (2,8 km; 5,9%) a po následnom zjazde aj Alto de Lezaun (3,9 km; 5,5%). Vlani sa jednorázovka neuskutočnila vinou pandémie a pred dvoma rokmi tu zvíťazil Jonathan Hivert (B&B Hotels). Francúz tu tento rok nepríde a na tróne ho môže nahradiť hneď niekoľko pretekárov.
Astana sa bude spoliehať na kvality Alexeja Lucenka a bez šancí nie je ani Ion Izagirre. Francúzsky Cofidis zas vysiela do boja držiteľa bodkovaného dresu na vlaňajšej Vuelte Guillaumeho Martina. V Movistare bude mať hlavné slovo Alejandro Valverde, ktorý sa na Okolo Katalánska po dlhšom čase predviedol vo výbornej forme. V Španielsku bude prítomný aj víťaz Trofeo Laigueglia a víťaz úvodnej etapy na Tour des Alpes Bauke Mollema. Ponúknuté kopce predstavujú výzvu aj pre Diega Ulissiho, ktorý by mal byť lídrom UAE Team Emirates. Z pretekárov druhej ligy sa môžu zapojiť do boja o najvyššie priečky mená ako Pierre Latour, Jonathan Lastra či Diego Rosa.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop