Na Okolo Flámska plánuje Deceuninck - Quick-Step rozhodiť Van Aerta s Van der Poelom

2.4.2021, 13:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na Okolo Flámska plánuje Deceuninck - Quick-Step rozhodiť Van Aerta s Van der Poelom
(© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

Na kockovom monumente smeruje najväčšia pozornosť na Van Aerta, Van der Poela a Alaphilippa, ktorí sa dostali do vynikajúcej formy. Ostatní cyklisti nebudú chcieť zostať v úzadí a budú hľadať spôsoby, ako vypojiť z hry trojicu hlavných favoritov. Peter Sagan nepatrí medzi najväčších adeptov na víťazstvo a môže mu prospieť väčšia voľnosť na trati.
Selektívna trasa len pre najodolnejších
Rozhodujúce okamihy sa odohrajú na okruhoch v okolí mesta Oudenaarde, ktorých náročnosť bude postupne gradovať. V polovici podujatia otvorí menu Oude Kwaremont. Tento prejazd bude mať pre všetkých zoznamovací charakter, ale od tohto momentu už bude musieť každý cyklista jazdiť obozretne. Nasledujúcich šesťdesiat kilometrov bude obsahovať sedem krátkych stúpaní, ale ani jedno z nich neprebehne na kockách. Mačacie hlavy však budú zastupovať úseky Holleweg a Haaghoek. Po stúpaní Valkenberg príde pomerne jednoduchý úsek, ktorý musia pretekári využiť na zotavenie, lebo záverečných šesťdesiat kilometrov pripraví veľmi tvrdú jazdu.
 
Finále odpáli prvýkrát použitá kombinácia Kwaremont - Paterberg. Od tejto chvíle sa musia pohybovať favoriti na samom čele pretekov, v silnom štartovom poli už môžeme uvidieť relevantné ataky v podstate hocikedy. Len o niekoľko kilometrov neskôr sa postaví do cesty brutálny kockový Koppenberg, stúpanie, ktoré môže zlomiť aj toho najväčšieho favorita. Kwaremont, Paterberg, Koppenberg značne oslabia zloženej hlavnej skupiny, pre kandidátov na titul bude dôležité, aby po tomto úseku nezostali bez spolujazdcov.
Sep Vanmarcke na Paterbergu (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
Priestor na odpočinok tu naruší dlhý úsek na mačacích hlavách Mariaborrestraat, po ktorom okamžite nasledujú v tesnom závese ďalšie dva bergy. Steenbeekdries nemá tvrdé sklony, ale Taaienberg opäť preverí najsilnejších jazdcov. Z jeho vrcholu zostáva do cieľa 37 kilometrov, ale to nemusí byť prekážkou na útok. Po tomto ťažkom kopci vedie na rozhodujúci prechod cez Kwaremont - Paterberg ešte dvadsať kilometrov, ktoré pretne iba Kruisberg/Hotond. Pred kľúčovou pasážou tak budú mať favoriti akú-takú šancu dostať situáciu pod kontrolu, ale nebude to jednoduché, lebo na konci pretekov už nemusia disponovať tímovou podporou a energie nebude nazvyš.
 
Najsledovanejším momentom podujatia budú Oude Kwaremont a Paterberg. Prvý z nich je dlhý, miestami prudký, sedí rýchlemu, ale pravidelnému tempu a práve tu sa zvyknú vytiahnuť najodolnejší cyklisti. O necelé štyri kilometre neskôr sa bude bojovať na Paterbergu. Krátkom, ale o to prudšom stúpaní, kde rozhoduje akcelerácia. Tento výbušný berg je posledným miestom na vytvorenie selekcie, potom zostáva do cieľa ešte trinásť kilometrov, kde môžeme uvidieť víťaznú jazdu jednotlivca, hektickú naháňačku alebo nervózne čakanie na šprint malej skupiny.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Vyrovnaná kondícia, rozhodnú maličkosti
Po výbornej cyklistike na predchádzajúcich klasikách E3 a G-W sa len utvrdila rivalita medzi tímom Deceuninck - Quick-Step, Woutom van Aertom a Mathieu van der Poelom. Belgická zostava dostala potrebný impulz na E3, že tímovým výkonom dokáže rozhodiť hlavných konkurentov. Asgreen, Štybar, Lampaert majú vynikajúcu formu, na trase môžu zaútočiť ďaleko pred cieľom a konkurentov dostať pod tlak. Ak sa hocikto z trojice menovaných dostane po útoku do silnej skupiny, môže bojovať o výhru a ako bonus dostane podpornú jazdu od kolegov, ktorí budú kontrolovať stíhaciu jazdu ostatných favoritov.
Deceuninck - Quick-Step si užil takúto stratégiu na E3, mal by jej dôverovať aj na Ronde a vyťažiť z toho môže Julian Alaphilippe. Francúzsky borec sa môže ako jeden z mála vyrovnať Van Aertovi a Van der Poelovi v prípadnom rozhodujúcom súboji na Oude Kwaremonte a Paterbergu. Proti obidvom si môže trúfať aj na šprint na cieľovej páske, hoci v tomto smere môže byť na rovine pomalší.  Svetový šampión tak môže pri očakávanej aktivite svojich kolegov len sledovať, čo urobia Van Aert a Van der Poel, tieňovať ich pohyby a spoliehať sa na to, že Deceuninck - Quick-Step dvojicu hlavných protivníkov pred finálnymi úsekmi vyčerpá, ako sa im to  podarilo na E3. Ak bude Alaphilippe sviežejší na záverečných bergoch alebo v samotnom šprinte ako Van Aert s Van der Poelom, jeho šance na titul výrazne narastú.
Julian Alaphilippe a Wout Van Aert (© Luca Bettini/LaPresse)
Wout van Aert nabral sebavedomie po výhre na G-W najmä v tom, že jeho šprint na konci ťažkých pretekov je na vysokej úrovni, a to môže byť rozhodujúce aj na Ronde. Na druhej strane na E3 sa presvedčil, že s energiou treba narátať rozumne, aby potom nechýbala v kľúčových momentoch. A práve tam, na konci pretekov, bude belgický jazdec pre súperov najnepríjemnejší. Na bergy je perfektne pripravený a najmä na Kwaremonte s Paterbergom môže nasadiť rozhodujúci úder. Pri očakávaných skorých útokoch tímu Deceuninck - Quick-Step, ku ktorým sa ochotne pridajú menej sledovaní borci, musí predviesť takticky správny výkon, aby sa rozhodovalo o titule len na posledných dvoch bergoch alebo v šprinte na páske. Potrebuje výborný výkon aj od svojich kolegov, aby mu pomáhali kontrolovať situáciu na trati až do rozhodujúceho prejazdu cez kľúčové bergy a ušetriť mu čo najviac energie na vzájomnú bitku favoritov.
Mathieu van der Poel obľubuje otvorené preteky s útočnými pokusmi a mnohokrát vyzýva konkurentov do priameho súboja ďaleko pred cieľom. Pred strmými, kockovými stúpaniami nemá rešpekt a dôveruje svojej šprintérskej koncovke. Ako obhajcovi titulu bude len vyhovovať, keď sa odtrhne skoro skupina favoritov, v ktorej nebude chýbať, a na konci bude rozhodovať iba výkonnosť  najsilnejších jazdcov. Na druhej strane presne takémuto scenáru sa chce vyhnúť Deceuninck - Quick-Step. Ak sa ocitne Van der Poel vo finále proti početnej presile belgickej zostavy, bude mať náročnú úlohu, aby sa vymanil z tohto tlaku, hoci jeho kondícia bude na parádnej úrovni. Jedným z riešením môže byť to, že vytvorí tichú koalíciu s Van Aertom. Počas celého dňa potrebuje jazdiť správne a bezchybne, aby neplytval silami a mohol ich vytiahnuť len v správnom čase. V tíme Alpecin - Fénix budú pre neho pracovať skúsení Vakoč, Dillier alebo Rickaert, čo mu poskytne dobrú podporu pred rozhodujúcou fázou pretekov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Peter Sagan môže vyťažiť z voľnosti
Ostatní pretekári musia nájsť taktiku, ako sa presadiť hlavným favoritom. Pomôže im, že Van Aert, Van der Poel s Alaphilippom sa budú sústrediť jeden na druhého a nebudú chcieť plytvať energiou príliš ďaleko pred cieľom. To vytvára ďalším jazdcom priestor na  dlhý útok alebo nečakaný manéver v záverečnej časti. Útočným štýlom sa môžu predviesť traja zohratí lídri tímu Trek - Segafredo, ale uvidíme, ako sa prejaví na ich výkone odstúpenie z G-W a následné riešenie nákazy koronavírusom v tíme. Jasper Stuyven vyhral MSR po nečakanom útoku a rovnaká taktika môže byť pre Trek – Segafredo úspešná aj na Ronde. Stuyven, Pedersen, Theuns sa nevyrovnajú akcelerácii troch hlavných favoritov, preto sa musia dostať dopredu ešte predtým, ako rozbehnú akciu najsilnejší jazdci. Pretekári tímu Trek disponujú aj kvalitnou koncovkou, ktorá sa im bude hodiť v šprinte malej skupiny.
Až do poslednej chvíle bojovala o víťazstvo na E3 dvojica z celku Ag2r Citroën Greg van Avermaet a Oliver Naesen. Spoločnými silami predviedli dobrý výkon, ale zároveň objavili svoje obmedzenia. Ani oni dvaja nezmohli nič proti presile Deceuninck – Quick-Step a v záverečnom šprinte nepodal očakávaný výkon Van Avermaet. Stále však boli silní na bergoch, čo im dáva motiváciu, aby  na krátkych stúpaniach jazdili na Ronde ešte aktívnejšie. Šancu na výhru budú mať najmä vtedy, keď neprídu do cieľa s hlavnými favoritmi a nebudú vystavení početnej prevahe Deceuninck - Quick-Step. V tíme Ineos Grenadiers sa dostal do formy Dylan van Baarle, ktorý vyhral Dwars door Vlaanderen a skončil v Top 10 na E3 a G-W. Na jeho výkonoch zaujala predovšetkým húževnatosť. Nikdy sa nevzdal a až do konca bojoval o čo najlepší výsledok. Jeho mladší kolega Thomas Pidcock potrebuje ešte získať skúsenosti, preto by mohol jazdiť odviazanejšie a skúšať sa dostať do zaujímavého úniku ešte pred záverečnou časťou pretekov.
Peter Sagan na Kwaremonte (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Matteo Trentin obsadil tretie miesto na G-W, na trati patril medzi najsilnejších jazdcov, ale bol sklamaný, že nepredviedol lepší finiš. Jeho koncovka už nie je taká silná ako v minulosti a na prudkých bergoch takisto nepôsobí príliš istým spôsobom. V skupine dobrých a odolných šprintérov sa nachádzajú aj Colbrelli, Nizzolo, Kristoff, Matthews, ktorí sa však musia pripraviť na veľké výkony favoritov na najťažších stúpaniach. Na pretekoch nechýbajú ani Vanmarcke, Benoot, Bettiol, ale ich doterajšie výsledky nenaznačujú, že by sa dostali do maximálnej formy.                                 
 
Zaujímavá situácia nastala v celku Bora - hansgrohe. Klasikárska partia vynechala dôležité preteky E3 a G-W kvôli pozitívnemu prípadu koronavírusu v nemeckom tíme. Politt, Pöstlberger alebo Oss prišli o dôležité súťažné kilometre pred Ronde a to sa môže prejaviť na ich výkonnosti, predovšetkým na konci vypätého a ťažkého monumentu. Na druhej strane Peter Sagan prichádza rozjazdený z Katalánska, kde vyhral etapu a predvádzal čoraz lepšie výkony. Po dlhom tréningovom výpadku však bude pre neho náročné reagovať na útoky Van Aerta, Van der Poela alebo Alaphilippa na bergoch. Môže len prekvapiť ako na MSR a jeho výhodou bude, že nikto nemal možnosť posúdiť, ako sa počas katalánskych pretekov zlepšila jeho dynamika na krátkych, výbušných stúpaniach. Nebude pod takým drobnohľadom, ako v predchádzajúcich edíciách, a môže to využiť, aby sa dostal do útočnej skupiny vytvorenej ďaleko pred cieľom a na čele pretekov si vytvoril dobrú pozíciu pred finálnymi úsekmi. Na MSR a v šiestej etape na Okolo Katalánska ukázal kvalitný šprint, ktorý mu môže aj na Ronde zaručiť dobrý výsledok.
Preteky vysiela Dvojka RTVS od 14:00. Komentujú Vladimír Genda, Marek Marušiak a Peter Privara.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop