Baskicko: Aranburu zaskočil favoritov nebojácnym atakom a takmer vyzliekol Rogliča

6.4.2021, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Baskicko: Aranburu zaskočil favoritov nebojácnym atakom a takmer vyzliekol Rogliča
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)

2. 6.4. zvlnena etapa ciel rovina Zalla > Sestao 155 km Aranburu
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
zprofil etapy
profil etapy, 2512 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
Preteky v Baskicku mávajú dobrú účasť, ale tento rok sem prišla vyslovene obrovská vrchárska konkurencia, ktorá sa tu v takej sile zišla naposledy asi v roku 2016. Navyše tieto terény skôr s kratšími stúpaniami nedávali šancu len typom ako Roglič a Pogačar, ale aj Valverdemu, Schachmannovi či Izagirremu. To by ale nemohol etapák včera začať časovkou, kde Primož Roglič súperov doslova rozbil. Už druhému najlepšiemu vrchárovi Pogačarovi nadelil 28 sekúnd, čo bude veľmi ťažké dohnať, lebo pri tejto konkurencii si budú napríklad bonifikácie asi kradnúť mnohí. Nemusel by všetko vyhrávať len jeden pretekár.
Zvlnená trasa druhého dňa zo Zally do Sestaoa mala len 154 kilometrov a dávala malé nádeje úniku. Bol oň veľký záujem. Odišla sedmička Kevin Vermaerke a Martijn Tusveld (2x DSM), Ben Gastauer (Ag2r), Quinten Hermans (Intermarché), Jon Irisarri (Caja Rural), Oscar Cabedo (Burgos) a Mikel Iturria (Euskaltel).
Bolo to pomerne veľa pretekárov, ktorým Jumbo nechcelo dať príliš priestoru. Držalo ich len na štyroch minútach. Primož Roglič si určite veril. Po skvelom Paríž - Nice, kde mal jasný náskok, no v poslednej etape o všetko prišiel, už zaváhanie určite dopustiť nechcel. Už aj dnes mal šancu. Krátky kopček v poslednom kilometri mu papierovo sedel. Mal pri sebe aj silný tím a zdalo sa byť sci-fi, aby ostal po poslednom riadnom stúpaní štrnásť kilometrov pred cieľom v skupine favoritov sám.
Napriek tomu, že bolo celý deň mokro i vlhko a až hodinu a pol pred cieľom prestalo pršať, neboli hlásené žiadne hromadné pády. Celá etapa sa niesla vo veľmi pokojnom duchu, všetko bolo pod kontrolou a čakal sa náročný záver v kombinácií kopcov Bezi (52 km), La Asturiana (14 km) a samotného cieľového v meste Sestao. Mal 800 metrov pri 7,8 %.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

Bezi bolo takou prvou previerkou. Malo 3,8 km pri sklone 6 %. Dialo sa to, čo sme videli v Katalánsku, že akonáhle sa šiel kopec, do čela si vyšiel Movistar, ktorý chcel vyššie tempo ako "pohoďáci" z Jumba, ktorí robili celý deň a hlavne sa starali o to, ako ďaleko je únik. Tempo sa s blížiacim sa cieľom výrazne zrýchlilo, akoby sa dostavila nervozita a už začali robiť aj ľudia v Ineose. Technické problémy urobili problémy Wilcovi Keldermannovi (Bora) aj Guillamovi Martinovi (Cofidis).
Keď sa prišlo pod La Asturiana (7,4 km; 6,5 %), z pelotónu rýchlo poodpadávali pretekári a únik bol zlikvidovaný. Už 18,5 km pred cieľom nastúpil Tadej Pogačar (UAE), ktorému pomohlo aj to, že v momente, keď odchádzal s Davidom Gaudom (Groumapa), v klzskej zákrute spadol Richard Carapaz (Ineos), ktorý chcel reagovať. Víťaz Tour vydržal v malom odskoku kilometer a došla ho asi 25-členná skupina, v ktorej ale chýbal co-líder Ineosu. Najsilnejší tam vyzeral byť Michael Woods (Israel), alebo mu najviac záležalo na tom, aby dolepil Slovinca. Na vrchol kopca ešte ostávali tri kilometre.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Následne útočili ďalší ľudia. Krátko Ion Izagirre (Astana) aj Max Schachmann (Bora). Primož Roglič sa dlho držal v úzadí, ale nevyhovovala mu neustála cukatúra a v momente, keď sa spomalilo, sám šiel do čela. Pridali sa k nemu Schachamnn, Brandon McNulty (UAE) a Sergio Higuita (EF). Za nimi to nemalo absolútne žiadneho pána. Akoby tam ostali len lídri tímov, ktorí sa ponúkali, kto bude robiť. Až na konci kopca začal robiť Pello Bilbao z Bahrainu Victorious. Carapaz už strácal minútu.
V totálne rozbitom zjazde na cestách, kadiaľ by ani Okolo Slovenska nešlo, navyše na mokrom teréne, sa prvé dve skupiny spojili a potom už na širokej ceste sa objavili na čele asi dvadsiati ľudia. Neustále aktívna potom bola Astana. Omarovi Frailemu pokus nevyšiel, a tak nastúpil Alex Aranburu. Čakal ho ešte dosť technický zjazd, čiže ak nemal pud sebazáchovy, mohol si tam vybudovať dôležitý náskok. Za ním znova dlho trvalo, kým sa začalo robiť. Španielovi sa dokonca podarilo získať tridsať sekúnd, teda presne toľko, koľko včera stratil v časovke.
Svetlo-modrí mali dokonca aj prevahu v skupine favoritov, takže vždy si vyšli na druhú-tretiu pozíciu a robili nervy súperom. Vyzeralo to tak, že Roglič ani Pogačar tam nemajú žiadnych kolegov. Sťahovať Aranburua dokonca začal Emanuel Buchamnn (Bora). Tri kilometre pred páskou malo veľké prekvapenie etapy už štyridsať sekúnd k dobru. Bolo jasné, že ho veľmi zbrzdí záverečná rampa, ale rozhodne si na triumf veriť mohol. Na žltý dres asi nie. Aj preto, že prišiel do krátkej rovinatej pasáže, kde mal veľkú nevýhodu. Navyše, skupina ho pred sebou zbadala. Viedol ju Patrick Konrad (Bora).
Alex Aranburu svoj parádny únik doviedol do víťazného konca a počítal sekundy. Iba pätnásť napokon trvalo skupine dostať sa do cieľa, takže do žltého dresu mu po zarátaní bonifikácií chýbalo päť sekúnd. Skvelý výkon od muža, ktorého favoriti zrejme podcenili. Záver mal určite naštudovaný, veď sa dokonca sa neďaleko odtiaľto narodil. Rozhodujúcu výhodu získal v kľukatom zjazde a poriadne ich vyškolil.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Dokonca sa ešte na druhom mieste prirútil do cieľa už oslavujúci Omar Fraile. Tretí bol Pogačar, takže bral štyri bonifikačné sekundy a aspoň symbolicky sa priblížil k čelu pretekov. Za ním finišovali Gaudu, Woods a Roglič. Z top favoritov si zapísali 15-sekundovú stratu ešte aj Schachmann, Landa, Higuita, Valverde, I. Izagirre a A. Yates. O štyri sekundy viac Cháves, Fuglsang, Keldermann i včerajší hrdina McNulty.
Roglič ostal na čele celkového poradia o spomínaných päť sekúnd pred dnešným víťazom, ktorý ešte etapu na pretekoch World Tour nevyhral. McNulty kvôli mierne pokazenému záveru spadol na tretiu pozíciu s odstupom šiestich sekúnd, takže to si bude určite vyčítať. Iste mal v hlave to, že skúsi zabojovať o bonifikácie a vyzliecť Rogliča. Za neho sa už dostal kolega Pogačar, ktorý ale zaostáva o 24 sekúnd.
Výsledky
1. ARANBURU Álex Astana - Premier Tech 3:45:32
2. FRAILE Omar Astana - Premier Tech 00:15
3. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:15
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:15
5. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 00:15
6. ROGLIč Primož Team Jumbo - Visma 00:15
7. SCHACHMANN Maximilian Bora - Hansgrohe link ikonka 00:15
8. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 00:15
9. HIGUITA Sergio EF Education - Nippo 00:15
10. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:15
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIč Primož Team Jumbo - Visma 4:03:04
2. ARANBURU Álex Astana - Premier Tech 00:05
3. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 00:06
4. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:24
5. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 00:28
6. SCHACHMANN Maximilian Bora - Hansgrohe link ikonka 00:31
7. VINGEGAARD Jonas Team Jumbo - Visma 00:32
8. FRAILE Omar Astana - Premier Tech 00:40
9. KELDERMAN Wilco link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 00:40
10. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:42
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na trase etapy:
3 20 76 km - San Cosme: dĺžka 4 km; sklon 4 %
3 20 52 km - Bezi: dĺžka 3,8 km; sklon 6 %
3 20 14 km - La Asturiana: dĺžka 7,4 km; sklon 6,5 %
Krátke preview etapy:
V druhej časti etapy sa bude prechádzať po zvlnenom teréne a pelotón musí predviesť koncentrovanú jazdu, aby utečenci nedostali príliš veľkú voľnosť. Kľúčový kopec La Asturiana (7,4 km; 6,5 %) sa nachádza len štrnásť kilometrov pred cieľom a bude výborným miestom na útok vrchárov. Prvé tri kilometre dosiahnu priemerný sklon cez deväť percent, druhá časť stúpania je jednoduchšia. Po jeho prekonaní zostáva na cieľovú pásku len dlhé klesanie a záverečných 800 metrov vybehne na necelých osem percent s maximom dvanásť percent. Útočná snaha na stúpaní La Asturiana môže byť odmenená etapovým triumfom a získaním dôležitého času v klasifikácii.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop