Baskicko: V úniku dominovala dvojica z Deceuninck - Quick-Step, Honoré prišiel do cieľa spoločne s Černým

9.4.2021, 15:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Baskicko: V úniku dominovala dvojica z Deceuninck - Quick-Step, Honoré prišiel do cieľa spoločne s Černým
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)

5. 9.4. zvlnena etapa ciel rovina Hondarribia > Ondarroa 160 km Honoré
Etapy tohto ročníka pretekov:
123456
zprofil etapy
profil etapy, 2260 nastúpaných metrov (© itzulia.eus)
Na baskické pomery v jednoduchej etape chceli využiť možnosť na etapový triumf odolní a rýchli jazdci, ale na zvlneneom teréne sa mohol presadiť aj odhodlaný únik. Jazdci na celkové poradie si mohli odpočinúť na jeden deň.

Na čele pretekov sa prezentovali Josef Černý, Mikkel Honoré (obaja Deceuninck - Quick-Step), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Ide Schelling (Bora-hansgrohe) a Andrey Amador (Ineos), ku ktorým sa po dlhej sólovej stíhacej jazde pripojil aj Andreas Leknessund (DSM). Skupina skúsených cyklistov disponovala kvalitou, aby svoje ťaženie dotiahla až do cieľa, ale v balíku tvrdo pracovali tímy, ktoré chceli vo finále šprintovať. EF Education, Israel Start-Up a Caja Rural nedopriali vedúcej skupine náskok väčší ako tri minúty.
Na čele pretekov mala vytvorenú dobrú pozíciu dvojica z tímu Deceuninck - Quick-Step, ktorá mohla vo finále využiť svoju početnú výhodu, ak by brejk bojoval o etapový triumf. Amador s Bernardom mohli potiahnuť únik svojimi tempárskymi schopnosťami a aj talentovaní borci Schelling s Leknessundom boli hladní po úspechu. Toto si uvedomovali najrýchlejší jazdci v pelotóne a Magnus Cort, Daryl Impey, Jon Aberasturi dostávali potrebnú podporu od spolujazdcov, ktorí vedúcej skupine nedávali veľký náskok.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Dobrú spoluprácu v hlavnom balíku ešte umocnila aktivita Astany - Premier Tech, ktorá mala pripraveného do záverečného šprintu Alexa Aranburuho, a na čele pelotónu sa ukazovali aj farby Euskaltel - Euskadi. V hlavnej skupine sa sformovala silná palebná sila, ktorá tlačila na utečencov. Na druhej strane vedúca šestica mala tiež svoje kvality a pred poslednou horskou prémiou udržiavala náskok 1:40. Ak by na kopci Urkaregi neprišla o podstatnú časť zo svojho odstupu, vzľadom na tempárske schopnosti brejku sme mohli sledovať dramatickú naháňačku až do cieľa.
Na poslednej horskej prémii balík zabral a stiahol náskok brejku na jednu minútu. Vedúca skupina sa rozdelila a na čele pretekov zostali iba Černý, Honoré a Bernard. V klesaní atakovali španielski jazdci Alex Aranburu a Omair Fraile, pretekári Astany, a vzdialili sa od hlavnej skupiny.
Pelotón v tomto momente zaváhal. Vedúca trojica utečencov z pôvodného úniku zvýšila svoj náskok na minútu a pol a Aranburu s Frailem sa pohybovali medzi týmito dvomi skupinami. Vpredu mal dvoch jazdcov Deceuninck - Quick-Step a výbornú šancu na získanie etapy. Dvojici z Astany došla energia, blížila sa späť do pelotónu a Černý, Honoré, Bernard dostali otvorený priestor na získanie etapového trumfu. Český jazdec Josef Černý sa obetoval pre svojho tímového kolegu a vytváral mu pozíciu. Pred cieľom sa nachádzalo niekoľko menších stúpaní, na jednom z nich sa zastavil Julien Bernard a dvojica z tímu Deceuninck - Quick-Step mierila spoločne do cieľa s dostatočným náskokom pred konkurenciou.
Na cieľovej páske bolo už len otázkou, ako sa zachovajú pretekári belgického tímu a kto z dvojice Josef Černý a Mikkel Honoré získa etapový triumf. Napokon vyhral dánsky jazdec. Tretí skončil Julien Bernard, pelotón stratil pol minúty.
Dnes sme podľa predpokladov sledovali zaujímavý súboj medzi pelotónom a únikom. Aj keď sa striedalo v hlavnej skupine niekoľko tímov, na čele pretekov jazdila silná skupina a svoju snahu dotiahla až do cieľa. Perfektný výkon predviedli Josef Černý a Mikkel Honoré, ktorí boli najsilnejší v brejku a mali dostatok energie, aby udržali za sebou hlavný balík. Český pretekár na konci pracoval pre svojho kolegu a odrážal stíhaciu jazdu pelotónu. Mikkel Honoré vo finále zaútočil, aby sa zbavil Juliena Bernarda, a keď francúzsky cyklista zvesil nohy, dopredu vyrazil aj Josef Černý. Mikkel Honoré vyhral v tomto roku etapu aj na Coppi e Bartali.
Z pôvodného úniku zostal na čele pretekov s pekným tretím miestom Julien Bernard, ktorý nemal šancu proti presile Quick-Stepu. Šprint pelotónu o štvrtú priečku vyhral Daryl Impey, ktorý patril k favoritom etapy, ak by skončila v hromadnom šprinte. Israel Start-Up alebo EF Education si nedokázali poradiť s vedúcou skupinou, hoci pri kontrole brejku vynaložili množstvo energie, a za svoju aktivitu nič nezískala ani Astana. V celkovom poradí sa nič nemenilo a v zajtrajšej etape sa môžeme tešiť na súboj o celkový triumf medzi UAE Emirates a Jumbo - Visma.
Výsledky
1. HONORé Mikkel Deceuninck - Quick-Step 3:39:54 50
2. ČERNý Josef Deceuninck - Quick-Step 00:00 20
3. BERNARD Julien Trek - Segafredo link ikonka 00:17 10
4. IMPEY Daryl Israel Start-Up Nation 00:28
5. CLARKE Simon Team Qhubeka Assos 00:28
6. OLDANI Stefano Lotto - Soudal 00:28
7. ROGLIč Primož Jumbo - Visma 00:28
8. SIMON Julien Total Direct Energie 00:28
9. CORT Magnus EF Education - Nippo 00:28
10. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:28
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. MCNULTY Brandon UAE Team Emirates link ikonka 16:05:43 8
2. ROGLIč Primož Jumbo - Visma 00:23
3. VINGEGAARD Jonas Jumbo - Visma 00:28
4. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:36
5. POGAčAR Tadej UAE Team Emirates link ikonka 00:43
6. YATES Adam link ikonka Ineos Grenadiers 01:02
7. BUCHMANN Emanuel Bora - Hansgrohe link ikonka 01:07
8. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:13
9. IZAGIRRE Ion Astana - Premier Tech 01:15
10. LANDA Mikel link ikonka Bahrain Victorious 01:23
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na trase etapy:
3 20 69 km - Mendexa: dĺžka 1,7 km; sklon 7,7 %
3 20 45 km - Gontzagaraigana: dĺžka 2,6 km; sklon 6,5 %
3 20 29 km - Urkaregi: dĺžka 5 km; sklon 4,8 %
Krátke preview etapy:
Najľahšia etapa na podujatí, ktorá ponúka možnosť pre odolných a rýchlych borcov, ale takisto bude motivovať utečencov, aby zakončili pobyt v brejku etapovým triumfom. Posledné dve horské prémie Gontzagaraigana a Urkaregi dosahujú priemerný sklon päť až šesť percent a táto pasáž končí tridsať kilometrov pred cieľom. V meste Ondarroa je pripravený hektický finiš, pred cieľovou páskou sa objaví niekoľko kratších stúpaní, ktoré ani nemusia mať prudké sklony, aby natiahli pelotón a prípadne podporili útočné aktivity.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop