Sumár týždňa: Peter Sagan možno na konci roka opustí Boru, Paríž - Roubaix až na jeseň

6.4.2021, 00:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Minulý týždeň priniesol vlnu špekulácii o budúcnosti Petra Sagana. Odštartoval ich rozhovor manažéra Bory Ralpha Denka pre nemecký denník, v ktorom priznal, že na konci roka možno so slovenským šampiónom opätovne nepredĺži zmluvu. Sagana pravdepodobne nepotešila ani správa o preložení Paríž - Roubaix. Po prekonaní koronavírusu sa Peter stále nedostal do potrebnej formy a nutne potrebuje súťažné kilometre. Otvára sa mu preto možnosť štartovať na Gire. Po čerstvej dopingovej kauze Vini Zabú, tu napokon možno predsa len odštartuje aj Nairo Quintana.
Kráľovná klasík na jar nebude
Tohtoročný monument Paríž – Roubaix sa napokon tento rok pre zlú pandemickú situáciu na severe Francúzska v plánovanom termíne neuskutoční. Organizátori ho presunuli na začiatok októbra. Preteky mužov sa uskutočnia len týždeň po majstrovstvách sveta vo Flámsku, teda v nedeľu tretieho októbra. Ženská edícia odštartuje o deň skôr. Mužské preteky síce budú kolidovať s Giro dell’Emilia, no tieto dve podujatia zvyknú prilákať odlišný druh jazdcov. Talianske preteky svedčia vrchárom, kdežto tí na P-R väčšinou neštartujú.
Peter Sagan na Paríž - Roubaix (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
Ostatné preteky v celej Európe majú zatiaľ zelenú. Francúzsky prezident Emmanuel Macron však v stredu večer oznámil nový trojtýždňový lockdown v celej krajine, pretože počet nových prípadov koronavírusu od februára narástol až dvojnásobne. Či to bude mať dopad na niektoré z nasledujúcich pretekov, zatiaľ zostáva otázne.
Nový termín bol schválený ako miestnymi organizátormi, tak aj Medzinárodnou cyklistickou úniou: „Pre UCI a celú cyklistickú komunitu bolo veľmi dôležité, aby sa preteky mohli v roku 2021 konať a som rád, že sme našli nový vhodný termín vyhovujúci pre všetky strany,“ uviedol prezident UCI David Lappartient.
Presunutie pretekov predstavuje ďalšiu komplikáciu pre Petra Sagana, ktorý má za sebou v tejto sezóne iba 16 súťažných dní. Jeho plán do zvyšku sezóny zostáva otvorený, no už je takmer isté, že sa predstaví na májovom Gire. Na druhej strane, ak bude dobre pripravený na MS, Roubaix o týždeň neskôr na podobnom teréne nebude musieť byť zlou variantou.
Paríž - Roubaix (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)

Opustí Sagan na konci roka Boru?
Slovenský šampión aj tímový manažér Ralph Denk pripustili túto možnosť. Peter Sagan patrí bezpochyby k najväčším osobnostiam v cyklistickom pelotóne. Na svojom konte má už 115 víťazstiev, vrátane troch z majstrovstiev sveta. S ročným platom na úrovni piatich miliónov eur patrí v súčasnosti k najlepšie zarábajúcim pretekárom. Zhrňme si, čo sa okolo neho v poslednej dobe dialo.
Posledné mesiace sa však výkonnostne začal trápiť. V minulej sezóne triumfoval iba raz a na ostrosledovanej Tour de France neobhájil zelený dres. Porazil ho bývalý spolujazdec Sam Bennett. Už vtedy sa na povrch začali dostávať informácie o jeho možnom odchode. Skloňoval sa najmä tím UAE Emirates, ktorý patrí k tým finančne zabezpečeným celkom. Navyše, vo výbornej forme jazdil Pascal Ackermann, domáci jazdec nemeckého tímu. V skrátenej predošlej sezóne musel ustúpiť Saganovým ambíciám a nešiel nakoniec Giro ani Tour. Od Denka však dostal prísľub, že ak bude opäť v dobrej forme, tento rok sa určite dostane na Tour de France.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Peter Sagan strávil predsezónnu prípravu na Kanárskych ostrovoch. V priebehu februára sa však infikoval koronavírusom a svoj tréningový proces musel prerušiť. Prišiel preto kompletne o svoju formu a na úvodných pretekoch nebol konkurencieschopný. Naopak, raketový nástup zaznamenala dvojica cyklokrosárov Mathieu van der Poel a Wout van Aert, ktorí v spoločnosti silného Deceunincku v klasikách nedávajú šancu žiadnemu z konkurentov. Aj ostatní pretekári „Saganovej generácie“ preto výsledkovo zaostávajú. Príkladom sú napríklad Greg van Avermaet či Michael Matthews.
Sme Petrovi veľmi vďační za to, čo pre nás urobil. Sponzori vďaka nemu získali veľa pozornosti. Patrí k najlepšie plateným jazdcom v súčasnosti a musíme zvážiť, či mu budeme platiť naďalej, alebo bude lepšie investovať do mladších. Peter vstupuje do jesene svojej kariéry. Výsledok nášho rozhovoru je stále otvorený a radi by sme v apríli dospeli k rozhodnutiu. Netrúfam si povedať, ako to napokon dopadne. Ak odíde, budem mať k dispozícii množstvo peňazí. Sponzori mi dôverujú, že dokážem dať dokopy najlepší možný tím,“ vyjadril sa Ralph Denk pre nemecký Kölner Stadt-Anzeiger.
Peter Sagan a Ralph Denk (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
Saganova reakcia na seba nenechala dlho čakať. "Neviem, či Ralph povedal presne to, čo bolo napísané v médiách, občas sa niektoré frázy zvyknú vytrhnúť z kontextu. Ak mám úprimne povedať, necítim sa byť starý. Mám 31 rokov, necítim sa byť na jeseni svojej kariéry a myslím si, že som viackrát ukázal, že som stále schopný vyhrávať preteky, napriek tomu, že moju tohtoročnú prípravu negatívne ovplyvnil koronavírus,“ povedal Peter Sagan.
S Ralphom som sa o budúcnosti ešte nerozprával, bol som zaneprázdnený pretekmi. V Bore som zažil niekoľko skvelých rokov, ale ak si Ralph myslí, že to najlepšie mám už za sebou, je to jeho názor. Ak si myslí, že ma už nepotrebuje, aby som víťazil pre tím, tak budem tým prvým človekom, čo sa zodvihne a budem si hľadať nový tím, ktorý ma bude naozaj chcieť,“ priznal.
Podľa francúzskeho L’Équipe je jasné, že Peter Sagan na konci roka Boru opustí. Zamieriť by mohol prekvapivo ku najväčšej konkurencii. Manažér tímu Deceuninck - Quick-Step Patrick Lefevere oznámil, že sa v budúcom roku pokúsi zvýšiť rozpočet tímu až na 40 miliónov eur. Ak sa tak stane, bude mať dostatok peňazí na predĺženie zmlúv všetkých kľúčových jazdcov a zostane mu zároveň aj na angažovanie takej hviezdy, akou je Peter Sagan. Svoje v tom zohráva aj fakt, že belgický tím jazdí, rovnako ako Bora, na bicykloch značky Specialized, ktorý každoročne hradí časť Petrovej výplaty. Samozrejme, v tejto chvíli ide zatiaľ čisto o špekuláciu.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -

Účasť Vini Zabú na Gire je neistá  
Taliansky prokontinentálny tím síce nedávno v tvrdej konkurencii vybojoval divokú kartu na talianske trojtýždňové preteky, no po novom dopingovom prehrešku ich pretekára je štart celého tímu ohrozený. Matteo De Bonis odovzdal v priebehu zimnej prestávky pozitívny test na krvný doping. Taliansky pretekár môže požiadať o analýzu druhej vzorky, no keď aj tá potvrdí doping, trestu sa pravdepodobne nevyhne on ani jeho tím.
V tlačovej správe UCI začiatkom minulého týždňa oznámila, že De Bonisovi dočasne pozastavila činnosť po pozitívnom teste zo 16. februára. Talianovi hrozí stopka až na štyri roky. Jeho tím sa síce od celého prípadu dištancuje, no keďže ide už o druhý dopingový prípad medzi jeho pretekármi za posledných dvanásť mesiacov, hrozí mu trest v podobe pozastavenia štartov na 15 až 45 dní. Giro d'Italia pritom štartuje už 8. mája.
Táto správa nepochybne potešila Naira Quintanu, ktorý vyjadril túžbu štartovať na tohtoročnom Gire. Jeho tím však napokon nevybojoval divokú kartu. Tá je teraz opäť v hre. Podľa slov kolumbijského vrchára bola Arkéa menovaná ako prvý záložný tím a Quintana sa nechal počuť, že je na Giro pripravený nastúpiť. Ako sa celá situácia napokon vyvinie, bude známe v nasledujúcich dňoch. Netreba ale zabúdať ani na Androni Giocattoli, ktoré tiež divokú kartu nedostalo.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop