Alpy: V utorok si silný Simon Yates vybudoval veľký náskok na Sivakova

20.4.2021, 14:03 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Alpy: V utorok si silný Simon Yates vybudoval veľký náskok na Sivakova
(© Tour of the Alps / Bettini Photo)

2. 20.4. rovinata etapa ciel rovina Innsbruck > Feichten 121 km S. Yates
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
zprofil etapy
profil etapy, 2640 nastúpaných metrov (© tourofthealps.eu)
V utorok bola na programe veľmi krátka, za to úderná etapa so zaujímavými parametrami dvoch náročných kopcov v poslednej hodine a pol, no aj takým polokopčekom v závere. Ťažko sa odhadovalo, ako to dopadne a kto by sa mohol presadiť. Isté bolo, že vedúci muž pretekov Gianni Moscon dnes oslavuje 27. narodeniny.
Nebýva zvykom, že tímy v takej krátkej etape pustia hneď jeden z prvých pokusov o únik. Dnes sa to stalo, keď sme videli vpredu šesticu Reuben Thompson (Groupama), Reinardt Janse van Rensburg (Qhubeka), Davide Bais (Eolo), Morten Hulgaard (Uno-X), Mathias Vacek (Gazprom) a Felix Engelhardt (Tirol). Aj keď im hlavné pole nedoprialo väčší náskok, podarilo sa im slušne vzdorovať a vpredu sa držali ešte aj na začiatku najnáročnejšieho stúpania Kaunergrat s vrcholom 22 km pred páskou.
Skupina ale nevydržala ísť kompaktne a na čele pretekov ostávala dvojička Thompson - Bais, ostatní sa postupne prepadávali dozadu. Pod veľmi prudkým Kaunergratom (7,5 km; 9,3 %) sa tempa ujali ľudia z Arkéa-Samsic pre Naira Quintanu a kopec šli poriadne brutálne. Pelotón sa rýchlo zmenšoval a mnoho ľudí malo problémy. Platilo to aj o Mosconovi. Možno išlo aj o to, že pred pár dňami Arkéa definitívne prišla o šancu na Giro d'Italia, teda Quintana momentálne nemá pred sebou rukolapný vrchol jari, takže absolútne tu nemal čo stratiť. Rovnako ako jeho tím, ktorý potreboval byť na objektívoch TV kamier.
No to tempo bolo také obrovské, že domestici Kolumbijčanovi došli už štyri kilometre pred vrcholom, teda 26 km pred cieľom. To znamenalo, že to musel už vyskúšať aj samotný Nairo, ktorý sa skúsil pozrieť, ako zareagujú ostatní. A bolo to celkom zaujímavé, okamžite tam ostalo len zo pätnásť ľudí. Vtipné bolo, že asi piati boli z Ineosu, no bez Moscona. Následne to preto vyskúšal Daniel Martínez (Ineos), aby hrali na viac karát. No Simon Yates a Nairo Quintana jeho pokus zrušili a po nasledujúcom ataku Yatesa sa ho chytili už len Quintana, Pavel Sivakov (Ineos) a Hugh Carthy (EF).
Po treťom pokuse Brita vo farbách austrálskeho celku sa ho udržal už len Sivakov. No a po štvrtom ataku kilometer pred vrcholom nekončiacej prudkej steny už ostal sám. Na vrchole kopca sme mu namerali 33 sekúnd náskoku na už spojenú trojicu Sivakov, Carthy, Quintana. Nasledovala ešte taká trojkilometrová plošina ani nie do kopca ani nie zjazdu, kde sa trio striedalo, takže malo výhodu, no nezdalo sa, žeby sa približovali. Nasledoval zjazd, ktorý vyzeral byť suchý, no hore bolo popri ceste veľa snehu a žiadna krajnica. Vyzeralo to zradne.
Yates viditeľne riskoval viac ako súperi a jeho náskok sa mierne zvyšoval. No na konci zjazdu nebol cieľ, muselo sa ísť ešte desať kilometrov do takého tiahlého kopčeka, kde mala spolupráca zmysel. Zozadu sa navyše blížila skupina asi dvanástich pretekárov. Tam boli Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Daniel Martínez (Ineos), Romain Bardet (DSM), Dan Martin (Israel) a ďalší. Spojili sa s trojicou prenasledovateľov Yatesa a preto to ešte nemal vyhraté. No boli tam len samí lídri a spolupráca bolo slovo, ktoré nepoznali. Atak striedal atak, každý chcel ísť sám. Znova to skúsil Martínez. No zdalo sa, že už je neskoro v stíhaní Brita vpredu. Najmä Ineos bol porazeným tímom, lebo sem prišiel so silnou zostavou.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Väčšia skupina prenasledovateľov sa naozaj rozbila a vyprofilovala pätica, ktorá prenasledovala Yatesa. Boli to Pavel Sivakov (Ineos), Alexander Vlasov (Astana), Daniel Martin (Israel), Jay Hindely (DSM) a Jefferson Cepeda (Androni). Päť kilometrov pred cieľom zaostávali 40 sekúnd. Sivakovovi to nestačilo, lebo zdalo sa, že sa príliš nepribližujú. Nastúpil v najprudšej pasáži a hoci sa ho chvíľu držal Cepeda, 4700 metrov pred páskou už bol sám. Yatesa však pred sebou nevidel.
28-ročný borec v drese BikeExchange si prišiel po parádny sólový triumf s veľkým náskokom 41 sekúnd pred Pavlom Sivakovom. K tomu treba pridať aj bonifikácie. Martin, Vlasov a Cepeda dostali 58 sekúnd. Hindley a Carthy zaostali o 1:17. Quintana napokon dostal až 1:42 v skupine s Bardetom, Bilbaom či Sosom. Arkea teda spokojná byť nemohla s tým, ako sa to v závere vyvinulo.
Asi málokto čakal, že sa v dnešnej etape s cieľom do mierneho ani neklasifikovaného kopca vytvoria také veľké rozdiely, no Simon Yates predviedol mimoriadne zaujímavý výkon s atakom ďaleko pred páskou. Okrem skvelých nôh v kopci využil aj nebezpečný zjazd a silný motor v závere. Tiež mu pomohla aj nekompaktnosť súperov. Prišlo to po jeho dobrých, ale nie až takých nápadných účastiach na Tirrene a v Katalánsku. Rozhodne nevyzeral na to, žeby už mal skvelú formu. Zjavne sa do nej dostáva.
Zajtra čakajú pelotón ďalšie veľké kopce, no posledný krátky je 18 km pred páskou, takže by sa Yatesovi nemuselo vypomstiť použitie dnešnej energie, no austrálsky celok to na tom kopci bude mať určite ťažké. Súperi budú hrýzsť.

 
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Simona Yatesa (víťaz)
"Bol to veľmi ťažký deň s ťažkým kopcom, tým predposledným. Veľmi mám rád takéto etapy, keď sa preteká skoro od štartu a nie sa 150 kilometrov veziete a potom sa niečo deje na konci. Chcel som to dnes takto skúsiť a som veľmi šťastný, že to super vyšlo. No ešte prídu veľmi ťažké etapy, takže uvidíme, čo sa bude diať."
Výsledky
1. YATES Simon link ikonka Team BikeExchange 3:17:42 20
2. SIVAKOV Pavel Ineos Grenadiers 00:41 10
3. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 00:58 5
4. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:58
5. CEPEDA Alexander Androni Giocattoli 00:58
6. HINDLEY Jai Team DSM 01:17
7. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 01:17
8. SCHULTZ Nick Team BikeExchange 01:42
9. BARDET Romain link ikonka Team DSM 01:42
10. GUERREIRO Ruben EF Education - Nippo 01:42
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Team BikeExchange 6:46:56 5
2. SIVAKOV Pavel Ineos Grenadiers 00:45
3. MARTIN Daniel link ikonka Israel Start-Up Nation 01:04
4. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 01:08
5. CEPEDA Alexander Androni Giocattoli 01:08
6. HINDLEY Jai Team DSM 01:27
7. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 01:27
8. SCHULTZ Nick Team BikeExchange 01:52
9. GUERREIRO Ruben EF Education - Nippo 01:52
10. BILBAO Pello Bahrain Victorious 01:52
Zobraziť kompletné poradie
 

Kopce na trase etapy:
2 20 46 km - Gachenblick: dĺžka 9,1 km; sklon 5,9 %
1 20 22 km - Kaunergrat: dĺžka 7,5 km; sklon 9,3 %
Krátke preview etapy:
Po jednoduchej úvodnej polovici etapy sa dostane pelotón v druhej časti do kopcov, ktoré zamiešajú poradím v celkovej klasifikácii. Najskôr preverí pelotón nehodnotený kopec s priemerom do päť percent, potom stúpanie Gachenblick, kde posledné dva kilometre dosiahnu sklon deväť percent. Po horskej prémii druhej kategórie sa bude čakať na rozhodujúci kopec etapy 19 kilometrov. Stúpanie Kaunergrat - Piller Sattel (7,5 km; 9,3 %) je náročné od začiatku do konca a presne v polovici dosahuje dvojciferné sklony. Posledný hodnotený kopec má slúžiť na selektívnu a aktívnu jazdu vrchárov, keďže z jeho vrcholu zostáva do cieľa len 21 kilometrov. Posledných desať kilometrov prebehne v kopci s priemerom do štyroch percent, ale na méte päť kilometrov pred páskou sa cesta zdvihne aj na sedem percent. Záverečných 2000 metrov je úplne jednoduchých.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop