Okolo Álp: Pello Bilbao porazil vo finále Vlasova so Simonom Yatesom, ten udržal líderskú pozíciu

22.4.2021, 14:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Álp: Pello Bilbao porazil vo finále Vlasova so Simonom Yatesom, ten udržal líderskú pozíciu
(© Tour of the Alps / Bettini Photo)

4. 22.4. rovinata etapa ciel rovina Naturno > Pieve Bono 169 km Bilbao
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345
zprofil etapy
profil etapy, 3880 nastúpaných metrov (© tourofthealps.eu)
Na kopcovitom profile sme očakávali útoky jazdcov na celkové poradie, posledná horská prémia obsahovala dlhé úseky s prevýšením desať percent. V druhej etape predviedol najlepší vrchársky výkon Simon Yates a britský jazdec mohol využiť svoju formu aj na stúpaní Boniprati. Vysoké ambície mohol mať Pavel Sivakov, druhý muž celkového poradia, a dobrý výkon sa očakával aj od Carthyho, Quintanu alebo Daniela Martina.

Po štarte sme sledovali veľký záujem mnohých tímov dostať sa do brejku a z toho dôvodu sa vytvoril klasický únik až po štyridsiatich kilometroch. Pred pelotón sa dostali Attila Valter (Groupama-FDJ), Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo), LL Sánchez (Astana-Premier Tech), Felix Grossschartner (Bora-hansgrohe), Chris Froome (Israel Start Up), Hermann Pernsteiner (Bahrajn Victorious), Nicolas Prodhomme (Ag2r Citroën), Nicolas Roche (DSM) a Márton Dina (EOLO-Kometa). V hlavnom balíku chránil najcennejší dres tím BikeExchange a musel predviesť sústredený výkon, lebo Felix Grossschartner strácal na Simona Yatesa 2:26 minút.
Vedúca skupina bola zložená zo skúsených jazdcov, medzi ktorými vynikal Chris Froome. Britský pretekár sa prirpavuje na Tour de France, ale jeho forma nie je na najvyššej úrovni po ťažkom zranení z roku 2019. Medzi kvalitných vrchárov patrili Roche, Pernsteiner, Grossschartner, ktorý skončil v minulej sezóne deviaty na Vuelte, a v únikoch sa vie pohybovať aj LL Sánchez, preto na tím BikeExchange nečakala ľahká úloha pri obrane Simona Yatesa. Na vrchole stúpania Passo Campo Carlo bol rozdiel medzi skupinami jedna minúta. Horskú prémiu vyhral Márton Dina a virtuálne sa dostal na čelo vrchárskej klasifikácie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V pelotóne pracoval jedine tím BikeExchange a svoju úlohu zvládal bez problémov. Austrálska zostava sa zaujímala najmä o to, aby vedúca skupina nedostala veľký priestor a Felix Grossschartner nemohol ohroziť Simona Yatesa. V údolí pred záverečným stúpaním klesol náskok brejku pod jednu minútu. Vyzeralo to tak, že austrálska zostava chce druhý etapový triumf Simona Yatesa, a to bola dobrá správa pre ostatných vrchárov, ktorí mohli zatiaľ šetriť svojich spolujazdcov. Tím BikeExchange jazdil výborne a kvalitný únik chytil ešte pred posledným kopcom.
Na stúpaní Boniprati rozbehol tempo Arkea - Samsic, potom tlačil na súperov Ineos Greniaders. Simon Yates si strážil Pavla Sivakova. V polovici stúpania zostala na čele pretekov približne 20-členná skupina, favoriti s útokmi vyčkávali. Potom to vyskúšal Hugh Carthy, rozohral bitku najsilnejších a nečakane začal zaostávať Pavel Sivakov. Tri kilometre pred vrcholom zrýchlil Simon Yates a zostali s ním iba Vlasov a Martin. Záverečný kopec napokon najlepšie zvládli Yates a Vlasov, za nimi zostali Daniel Martin, Bilbao, Hindley, Carthy.
Do cieľa nasledoval nepríjemný zjazd a keďže medzi vedúcimi pretekármi neboli vytvorené veľké rozdiely, mnohí z nich riskovali. Pello Bilbao sa pripojil k Yatesovi s Vlasovom a táto trojica napokon bojovala o etapový triumf. V zjazde predvádzal vynikajúci výkon Pello Bilbao, dostával pod tlak svojich súperov a v šprinte trojice najsilnejších pretekárov získal etapový triumf. Druhý skončil Alexander Vlasov, tretí Simon Yates, ktorý bez problémov obhájil vedúcu pozíciu v GC.
Po vytvorení kvalitného úniku to mohlo vyzerať na úspech utečencov, ale proti tomu sa postavil tím BikeExchange, ktorý túto skupinu eliminoval pred záverečným kopcom. Na sklonoch Boniprati sa predviedli najsilnejší vrchári a medzi nimi opäť nechýbal Simon Yates. Tentoraz sa pri ňom udržal v kopci Alexander Vlasov a vo finálnom klesaní sa dostal na čelo pretekov ešte Pello Bilbao. Práve jazdec tímu Bahrajn Victorious odviedol na konci výbornú prácu a mal ešte dostatok energie, aby v šprinte vyhral etapu. Na toto víťazstvo čakal dlhú dobu, naposledy bol úspešný na Gire v roku 2019.
Na kľúčovom kopci si všetko postrážil Simon Yates a ešte upevnil svoje vedenie v kvalifikácii. Na cieľovej páske bol od neho Bilbao silnejší. Na záverečnom kopci zaváhal Pavel Sivakov, na konci stratil dôležitý čas aj Hugh Carthy a etapa nevyšla ani Danielovi Martinovi, ktorý síce predviedol bojovný výkon, ale tesne pred cieľom spadol v klesaní. Na druhé meisto v GC sa tak posunul Pello Bilbao a tretia priečka patrí Alexandrovi Vlasovovi. Ruský jazdec sa veľmi snažil vyhrať etapu, ale aspoň si polepšil v klasifikácii.       
Výsledky
1. BILBAO Pello Bahrain Victorious 4:39:42 20
2. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:00 10
3. YATES Simon link ikonka Team BikeExchange 00:00 5
4. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa - Samsic 00:58
5. CEPEDA Alexander Androni Giocattoli 01:06
6. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 01:06
7. GUERREIRO Ruben EF Education - Nippo 01:16
8. BARDET Romain link ikonka Team DSM 01:16
9. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 01:16
10. FABBRO Matteo Bora - Hansgrohe link ikonka 01:22
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Team BikeExchange 15:31:48 5
2. BILBAO Pello Bahrain Victorious 00:58
3. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 01:06
4. CEPEDA Alexander Androni Giocattoli 02:18
5. SIVAKOV Pavel Ineos Grenadiers 02:37
6. CARTHY Hugh EF Education - Nippo 02:37
7. QUINTANA Nairo link ikonka Team Arkéa - Samsic 02:54
8. GUERREIRO Ruben EF Education - Nippo 03:12
9. BARDET Romain link ikonka Team DSM 03:12
10. SCHULTZ Nick Team BikeExchange 03:36
Zobraziť kompletné poradie
 
Kopce na trase etapy:
119 km - Passo Castrin: dĺžka 24,4 km; sklon 5,6 %
1 20 67 km - Passo Campo Carlo Magno: dĺžka 14,4 km; sklon 6,6 %
2 20 7 km - Boniprati: dĺžka 10 km; sklon 6,8 %
 
Krátke preview etapy:
Etapa obsahuje tri náročné stúpania a na tom poslednom budú útočiť favoriti na titul. Kopec Passo Castrin (24,4 km; 5,6 %) síce obsahuje v strednej časti dlhé úseky s miernymi sklonmi, ale na jeho začiatku a konci sa objavia pasáže v okolí desiatich percent, ktoré vyčerpajú cyklistov. Potom si pretekári nejaký čas počkajú na Passo Campo (14,4 km; 6,6%) a musia sa pripraviť najmä na jeho nepríjemnú prvú polovicu s prevýšením cez osem percent. Etapa sa rozhodne až na záverečnom kopci a Boniprati (10 km; 6,8 %) poskytne vrchárom na útočenie niekoľko úsekov so sklonmi deväť až desať percent. Stúpanie končí šesť kilometrov pred cieľom, posledných tisíc metrov bude rovinatých.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop