Na Okolo Valencie sa vracia ITT, najväčším favoritov na GC Mas, prídu len štyri tímy z WT

13.4.2021, 21:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Ďalšie preteky, ktoré doplatili na nepriaznivú situáciu s koronavírusom, sú Okolo Valencie. Organizátorom sa podarilo nájsť nový termín, ale štartová listina je po vlaňajšku výrazne ochudobnená. Počet etáp ostal rovnaký, ale do programu sa vracia individuálny boj proti chronometru. Titul nebude obhajovať Tadej Pogačar a šancu na zviditeľnenie dostali tri kontinentálne celky – Tartelleto - Isorex, EvoPro Racing a Mg.k Vis VPM. 
Enric Mas (© SprintCycling / Movistar Team)
Preteky odštartujú v meste Elche, odkiaľ cyklisti pôjdu takmer 180 kilometrov do mesta Ondara. Štyri horské prémie by mali vyselektovať čistokrvných šprintérov a po triumf by si mali prísť odolní šprintéri alebo klasikári, no ak sa vo vedúcej skupine stretne silná partia, nie je vylúčený ani úspech úniku. Nasledujúci deň čaká na cyklistov najdlhšia etapa, ktorá bude začínať aj končiť v Alicante. Tentoraz čaká pelotón iba jedna horská prémia, ktorá je na pláne viac ako sto kilometrov pred páskou. Na konci by sme tak mali vidieť hromadný dojazd.
Tretia etapa výrazne prehovorí do boja o celkový triumf a práve tu sa ukážu najlepší vrchári na podujatí. Celý deň sa pôjde hore-dole a na konci číha osemkilometrové stúpanie na Dos Aguas. Celkové poradie sa tu ale neuzavrie, pretože po roku sa do itinerára pretekov vracia individuálna časovka. Boj proti chronometru prebehne po rovinatej trase a tak by o etapový triumf mohli zabojovať špecialisti. Tohtoročný ročník Okolo Valencie uzavrie záverečná previerka, ktorá má len 91 kilometrov a vo Valencii by sme mali vidieť súboj najrýchlejších mužov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Mohutný pokles WT tímov, najväčším favoritom Enric Mas
 
Epidemiologická situácia v Španielsku na začiatku februára neumožnila konanie pretekov a tak organizátori posunuli etapák o dva mesiace. Napriek pomerne nízkej konkurencii v podobe etapových pretekov Okolo Turecka prišla na Pyrenejský polostrov len tretina tímov z najvyššej ligy v porovnaní s vlaňajškom. Väčšina WT tímov už sústredí všetky svoje sily na blížiace sa ardénske klasiky. V identický deň ako Okolo Valencie sa koná Brabantský šíp, kde budú všetky WT tímy okrem Astany a Movistaru.
Na pretekoch nesmie chýbať domáci Movistar, ktorý doplní belgický Lotto Soudal a francúzske stajne Cofidis Groupama - FDJ. „Telekomunikátorom“ bude veliť Enric Mas. Piaty muž vlaňajšej Starej dámy aj Vuelty sa v tejto sezóne zatiaľ nepresadil, no treba dodať, že lídrom tímu v Katalánsku aj Baskicku bol Valverde. V Cofidise by mohol šancu na celkové poradie dostať pravidelný účastník José Herrada. Z pretekárov druhej ligy sa môžu presadiť Daniel Navarro, Jelle Vanendert, Mikel Bizkarra alebo Diego Rosa.
V šprintérskych súbojoch budú najväčšími favoritmi Arnaud Démare Caleb Ewan. Víťaz cyklámenového dresu na Gire by mal mať navrch, pretože v kopcoch je odolnejší ako Austrálčan. Ak by Ewan v niektorej etape nestíhal tempu balíka, šancu by mohol dostať John Degenkolb. Konkurovať im bude aj Simone Consonni, Timothy Dupont alebo Jon Aberasturi. V individuálnej časovke by o víťazstvo mal bojovať Stefan Küng, Nelson Oliveira alebo Američan Joey Rosskopf.
fotogaleria ikonkaŠtartová listina pretekov (odkaz)
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© la-flamme-rouge.eu)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop