Romandia: Thomas spadol tesne pred cieľom, vyhral Michael Woods a má žltý dres

1.5.2021, 12:50 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
4. 1.5. rovinata etapa ciel rovina Sion > Thyon 2000 161 km Woods
Etapy tohto ročníka pretekov:
P12345
zprofil etapy
profil etapy, 4303 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Sobotňajšia etapa bola jednoznačne najťažšou v tohtoročnom programe Tour de Romandie. Po včerajšom individuálnom úniku si žltý dres navliekol na seba Marc Soler (Movistar), ale za ním číhala dvojica z Ineosu a o celkové víťazstvo mohlo stále zabojovať dvadsaťjeden pretekárov. Vyrovnaný bol aj súboj o biely dres. Za Marcom Hirschim (UAE Team Emirates) boli štyria pretekári, ktorí nestrácali ani dvadsať sekúnd. 
Na prvej horskej prémii Chamoson sa únik nevytvoril, čo využil Joel Suter (Švajčiarsko) na navýšenie náskoku v súťaži o bodkovaný dres. Následne sa dopredu dostali Kobe GoossensMatthew Holmes (2x Lotto Soudal), Josef Černý (Deceuninck - Quick-Step), Mads Würtz (Israel Start-Up Nation), Magnus Cort (EF Education - Nippo), Simone Petilli (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) a Simon Pellaud (Švajčiarsko). 
Ani dnes počasie neprialo cyklistom a na ceste ich sprevádzal dážď a zamračená obloha. Po včerajšej etape sa množili špekulácie o skrátení etapy, ale organizátori ponechali dnešnú previerku bez zmien. Na horskej prémiach Anzere (14,4 km; 7%) aj Lens (3,4 km; 7%) sa presadil Švajčiar v službách Androni Giocattoli - Sidermec Simon Pellaud. 90 kilometrov pred cieľom mala vedúca skupina k dobru viac ako päť minút. 
Ani dnes sa cyklisti nevyhli pádom. Na zemi skončil jeden z hlavných favoritov Ion Izagirre (Astana) a Tony Martin (Jumbo - Visma). Obidvaja ale pokračovali. Mimochodom, do dnešnej etapy už nenastúpili Nico Denz (DSM), Oliviero Troia (UAE Team Emirates). V priebehu etapy odstúpili aj Phil Bauhaus (Bahrain - Victorious), Filippo Conca (Lotto Soudal) aj Alexis Gougeard (AG2R Citroën Team). V balíku zatiaľ pracoval len Movistar. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Vo vedúcej skupine bol najsilnejším vrchárom Kobe Goossens, ktorý šiel výborne už včera a aj keď bol dobehnutý tesne pred vrcholom poslednej HP, došiel do cieľa v pelotóne. Včerajšiu previerku zvládol aj Magnus Cort, ktorému sedia aj kopcovité previerky, aj keď nepatrí ku vrchárom. Jeho účasť v úniku bola logická, nakoľko líder tímu Tejay Van Garderen nezvládol včerajšiu etapu a vypadol z boja o GC. Mads Würtz Josef Černý mohli v závere pomôcť Woodsovi, Masnadovi či Cattaneovi. 
Sedemdesiat kilometrov pred cieľom prišla informácia, že v cieli dnešnej etapy, teda na vrchole horskej prémie Thyon 2000 (20,6 km; 7,6%) sa nachádza sneh. Pretekárov už trápil silný dážď. Vedúcej skupine si naďalej udržiavala vysoký náskok a Magnus Cort sa tak virtuálne dostával do žltého dresu, ale bolo nepravdepodobné, že by v ňom ostal aj na konci etapy. Práve Dán vzal pätnásť bodov na šprintérskej prémii v Sione a v súťaži o zelený dres sa dostal na tretie miesto. 
Vedúca skupina už začala stúpať na predposlednú horskú prémiu Suen (13,8 km; 6,7%). Pretekárom tu prestalo pršať a český pretekár mal problémy s nastoleným tempom. V balíku sa do práce pustila švajčiarska reprezentácia a Peter Sagan si tu vystúpil z pelotónu. Soler mal k dispozícii ešte štyroch ľudí a z balíka vycúval aj Chris Froome (Israel Start-Up Nation). Preriedila sa aj vedúca skupiny, odkiaľ vypadol Černý aj Würtz. Český pretekár však pekne zabojoval a vrátil sa späť. 
V balíku mal problémy Rui Costa (UAE Team Emirates), ktorý dostal defekt a musel meniť bicykel. Z pelotónu si vycúval aj Suter a ďalší pretekári. Vynikajúco sa držal Sonny Colbrelli (Bahrain - Victorious), ktorý jazdil hned za vláčikom Ineosu. Opäť sa silno rozpršalo a tentoraz sa pridala aj hustá hmla. Na vrchole bral najviac bodov Goossens, ktorý prešprintoval Pellauda a obliekal sa do bodkovaného dresu. 90 sekúnd za vedúcou skupinou jazdil Würtz, balík strácal necelé štyri minúty. 
Následne boli preteky na tri kilometre neutralizované, aby nedošlo k podobným pádom, aké včera predviedli Küng či Dennis. Hneď po reštartovaní etapy vpredu zaútočil Cort a Černý, ale po chvíli boli obidvaja späť. Odstup pelotónu od vedúcej skupiny stúpol na päť minút a únik tak mal sľubné vyhliadky aj na etapový triumf. Na druhej šprintérskej prémii si opäť polepšil Cort a dostal sa na druhé miesto v bodovačke. 
Únik už začal stúpať do cieľa na Thyon 2000 (20,6 km; 7,6%). Vpredu už nemal viac síl Holmes a čoskoro ho nasledoval Černý. V pelotóne sa začali otáčať pretekári Ineosu. Magnus Cort vedel, že mu ide o žltý dres a tak nasadil tempo, ktorému nestačili ani Goossens a Pellaud. Ineos sa ale dlho na čele nezdržal. V hlavnej skupine sa držalo zhruba tridsať ľudí. Za vedúcou dvojicou jazdil s minútovým mankom Pellaud. 
Trinásť kilometrov pred páskou začal zaostávať Marc Hirschi a tak bolo jasné, že po etape uvidíme nového držiteľa bieleho dresu. Z pelotónu vycúval aj Ilan Van Wilder (DSM) a Clément Champoussin (AG2R Citroën Team). Soler mal pri sebe ešte dvoch ľudí. Deväť kilometrov pred páskou Cort odpáral Petilliho a pokračoval sám. V balíku diktoval tempo Ineos a líder pretekov už nemal pri sebe kolegov. Selekcia v pelotóne pokračovala, odpadol aj Rui Costa a následne nastúpil Marc Soler. Španiela ale rýchlo dolepil Michael Woods (Israel Start-Up Nation) a tak zvyšok balíka. 
Štyri kilometre pred páskou sa zdvihol Lucas Hamilton (BikeExchange). O chvíľu sa k nemu pridal Woods a neskôr k ním dorazil Ben O'Connor (AG2R Citroën Team). Kanaďan nastúpil ešte raz a v balíku sa dostal do problémov Sepp Kuss (Jumbo - Visma). Vyčerpaného Corta dorazil a následne predbehol Petilli a čoskoro ho nasledoval Woods. Kanaďan následne predbehol aj Taliana a šiel za etapou. 
O' Connora dorazil Fausto Masnada (Deceuninck - Quick-Step) a Geraint Thomas (Ineos). O chvíľu na to zaútočil Thomas, na Woodsa mal pätnásťsekundové manko. 2200 metrov pred páskou víťaz Tour de France 2018 dorazil Woodsa. Za nimi šiel O'Connor a Soler šiel v skupine s Carusom, Portom a Ionom Izagirrom. Tesne pred cieľom spadol Thomas a Michael Woods si prišiel po triumf. Brita predbehol aj Ben O' Connor a Thomasovi sa tak ušlo tretie miesto. 
Na štvrtom mieste napokon prišiel Hamilton a Top 5 uzavrel Masnada. 42 sekúnd stratili Porte Ion Izagirre, o desať sekúnd viac dostal Caruso a do minútovej straty sa zmestil aj Soler. Viac ako dve minúty dostal nový držiteľ bieleho dresu Thymen Arensman (DSM), spolu s ním prišiel do cieľa KeldermanPeter Sagan prišiel do cieľa na 98. priečke so stratou 33 minút. Jeho brat Juraj obsadil 117. miesto. 
Do žltého dresu sa tak obliekol Woods. Jedenásť sekúnd stráca Thomas a dvadsaťjeden sekúnd O'Connor. Na štvrté miesto spadol Soler, piate miesto patrí Portemu. Do Top 10 sa po dnešku dostali aj MasnadaIon IzagirreHamiltonCaruso a elitnú spoločnosť uzatvára Kelderman. Bodkovaný dres si vybojoval Kobe Goossens a v zelenom ostal Sonny Colbrelli.
Záverečná časovka bude veľmi zaujímavá, pretože Thomas určite papierovo má na Woodsa, jedenásť sekúnd by mal zmazať. O'Connor môže prekvapiť. Všetko ale za predpokladu, že sa Thomasovi v závere nič nestalo, jeho pokĺznutie bolo zvláštne, pretože pustil pravú ruku z riadítok a ani pri opätovnom naskočení na bicykel ju príliš nechcel použiť. Zdalo sa nám, že s ňou niečo nemá v poriadku. Možno dostal len kŕč.
Vyjadrenia najlepších doplníme v samostatnom článku...
Výsledky
1. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 4:58:35 60
2. O'CONNOR Ben Ag2r Citroën Team 00:17 25
3. THOMAS Geraint link ikonka Ineos Grenadiers 00:21 10
4. HAMILTON Lucas Team BikeExchange 00:34
5. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step 00:37
6. PORTE Richie link ikonka Ineos Grenadiers 00:42
7. IZAGIRRE Ion Astana - Premier Tech 00:42
8. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 00:52
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:53
10. ARENSMAN Thymen Team DSM 01:57
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 17:37:35 10
2. THOMAS Geraint link ikonka Ineos Grenadiers 00:11
3. O'CONNOR Ben Ag2r Citroën Team 00:21
4. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:33
5. PORTE Richie link ikonka Ineos Grenadiers 00:36
6. MASNADA Fausto Deceuninck - Quick-Step 00:45
7. IZAGIRRE Ion Astana - Premier Tech 00:48
8. HAMILTON Lucas Team BikeExchange 00:49
9. CARUSO Damiano Bahrain Victorious 01:04
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Bora - Hansgrohe link ikonka 01:58
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. COLBRELLI Sonny Bahrain Victorious 98
2. CORT Magnus EF Education - Nippo 76
3. SAGAN Peter Bora - Hansgrohe link ikonka 70
4. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 66
5. THOMAS Geraint link ikonka Ineos Grenadiers 47
6. PORTE Richie link ikonka Ineos Grenadiers 37
Kopce na trase etapy:
3 20 156 km - Chamoson: dĺžka 1,8km; sklon  7,6%
1 20 117 km - Anzere: dĺžka 14,4 km; sklon 7 %
3 20 104 km - Lens: dĺžka 3,4 km; sklon 7,4 %
47 km - Mase: dĺžka 10,4 km; sklon 7,7 %
1 2043,5 km - Suen: dĺžka 13,8 km; sklon 6,7 %
ciel Cieľ - Thyon 2000: dĺžka 20,6 km; sklon 7,6 %
Krátky úvod k etape:
Najťažšia etapa pretekov je zakončená dlhým a náročným stúpaním  Thyon 2000 (20,7 km; 7,6 %), kde môžu vrchári definitívne rozhodnúť o svojom úspechu v klasifikácii. Na trase sa nachádzajú dve horské prémie prvej kategórie, ktoré sú pomerne dlhé a poskytnú prevýšenie na úrovni sedem percent. Rozhodujúci vrchársky súboj sa odohrá na cieľovom kopci, ktorý je náročný od začiatku do konca a postupne bude vyžadovať od vrchárov čoraz väčšie nároky. Najdôležitejší úsek sa začne šesť kilometrov pred vrcholom, kde sa cesta zdvihne na osem až desať percent a náročnosť Thyon 2000 mierne povolí len tesne pred cieľom. Takéto dlhé stúpanie vyčerpaná všetkých pretekárov a na konci sa presadia len favoriti s najlepšou formou.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop