Tohtoročný Amstel Gold Race bez Sagana a van der Poela, šancu cíti Alaphilippe

17.4.2021, 00:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Po ročnom výpadku sa do pretekárskeho kalendára opäť vracia Amstel Gold Race. Organizátori čelili neľahkej úlohe. Podujatie sa im síce podarilo zabezpečiť v pôvodnom termíne, no nevyhli sa zásadným zmenám v jeho trase. Obľúbená klasika z krajiny tulipánov však opäť prilákala množstvo veľkých klasikárskych mien. Chýbať však bude domáci pretekár a obhajca titulu z posledného ročníka Mathieu van der Poel.
Julian Alaphilippe a Wout Van Aert (© Pool/Luca Bettini/LaPresse)
V uplynulých rokoch zvyklo podujatie štartovať v Maastrichte, odkiaľ sa pretekári vydali na juhovýchod, kde bol pre nich prichystaný zvlnený terén. Tento rok sa mu však jazdci vyhnú. Začiatok odmávajú netradične v meste Valkenburg a cyklistov následne čaká trinásť okruhov v jeho bezprostrednom okolí. Jeden má dĺžku 18 kilometrov a dominuje mu trojica krátkych stúpaní. Všetky tri sú známe aj z predchádzajúcich ročníkov.
Ako prvé jazdci absolvujú stúpanie Geulhemmerberg (1200m; 4,6 %). Nasleduje Bemelerberg (900 m; 4,5 %) a po ňom ešte Cauberg (800m; 6,5 %), ktoré hneď v úvode dosahuje prudké dvanásťpercentné sklony.
zprofil do pretekov
profil pretekov, 3027 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Posledný okruh sa oproti tým ostatným líši. Tesne pred tým ako doň pretekári vstúpia, je pripravený Cauberg. Po krátkom zjazde pretekári absolvujú Geulhemmerberg, ktorého koniec sa nachádza iba 13 kilometrov pred cieľom. Ako posledný sa pôjde Bemelerberg, ktorý vrcholí šesť kilometrov pred páskou. Potom pretekári odbočia doľava a po úzkych cestách zvlneným terénom sa vydajú až do cieľa.
Bez Sagana a van der Poela, no s množstvom favoritov
Tak ako to býva zvykom, podujatie prilákalo klasikársku špičku. V štartovej listine by sme však márne hľadali meno obhajcu titulu. Mathieu van der Poel sa rozhodol, po náročnej cyklokrosárskej zime a jarnej časti na ceste, pre zaslúžený oddych. Pretekov sa nezúčastní ani Peter Sagan, ktorý odcestuje do Švajčiarska na preteky Okolo Romandie.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Najväčšiu pozornosť prirodzene priťahuje duo Julian Alaphilippe a Wout van Aert. Ani jeden z nich tu ešte žiaden výrazný úspech nezaznamenal, hoci Alaphilippe od neho v roku 2019 nebol ďaleko. Obral ho oň vtedy fantastický van der Poel. Obaja budú mať dobrú tímovú podporu. Alaphilippovi pomôžu najmä vo forme jazdiaci Florian Sénéchal a mladučký Mauri Vansevenant. Van Aertovi budú robiť spoločnosť aj Primož Roglič či Jonas Vingegaard.
Po nedávnom úspechu si bude opäť veriť Thomas Pidcock, ktorého v drese britského celku doplní aj Michal Kwiatkowski. AG2R Citroën verí naďalej Gregovi Van Avermaetovi, ktorý sa tu postaví po boku Boba Jungelsa. Na silnú zostavu bude spoliehať aj Trek, ktorého lídrom bude Jasper Stuyven. Najväčší tohtoročný klasikársky úspech Bory zaznamenal naposledy Ide Schelling, ktorý aj teraz spoločne s Maxom Schachmanom povedie nemecký tím. Bez šance nezostanú ani Jakob Fuglsang, Dylan Teuns, Alejandro Valverde či Matteo Trentin.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop