Na ardenské klasiky útočia Roglič s Pogačarom, slovinská dvojica bude pod tlakom súperov

20.4.2021, 20:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Na ardenské klasiky útočia Roglič s Pogačarom, slovinská dvojica bude pod tlakom súperov
Stupne víťazov L-B-L 2020 (© ASO / Gautier Demouveaux)

Prestížne klasiky Valónsky šíp a Liége - Bastogne - Liége sa odohrajú na tradičných profiloch a znovu prilákali silnú konkurenciu. Na obidvoch pretekoch bude pokračovať slovinská rivalita medzi Primožom Rogličom a Tadejom Pogačarom, ktorých doplní na svojom obľúbenom javisku Julian Alaphilippe, a do výbornej formy sa dostal aj skúsený Alejandro Valverde.
Mur de Huy (© la-fleche-wallonne.be)
Všetko rozhodne posledný kilometer
Na Valónskom šípe znovu predvedie svoju náročnosť koncovka na Mur de Huy (1,2 km; 10,3 %). Trasa neobsahuje žiadne prekvapujúce momenty, ktoré by mohli prekaziť záverečný šprint do kopca na strmých sklonoch. Predposledný kopec sa nachádza jedenásť kilometrov pred cieľom, tímy hlavných favoritov budú kvalitne pripravené, preto bude prekvapením, ak by niektorí z útočiacich jazdcov prekazili očakávanú koncovku na Mur de Huy.
Na prudkom stúpaní je dôležité správne načasovanie šprintu a budeme zvedaví, ako si s tým poradí Primož Roglič, ktorý na Valónskom šípe ešte nikdy nepretekal. Jazdec tímu Jumbo - Visma patrí na strmých kopcoch k najsilnejším cyklistom na svete, potvrdil to aj v Baskicku, preto bude útočiť na výhru. Vo finále sa budú vyžadovať pevné nervy a vynikajúce zrýchlenie aj od Tadeja Pogačara, ktorý takýmto spôsobom vyhral tretiu etapu na Okolo Baskicka. V tíme UAE Emirates  sa predstaví aj obhajca titulu Marc Hirschi, no švajčiarsky jazdec v doterajších pretekoch nepredvádzal svoje najlepšie výkony.
Marc Hirschi vlani (© Cor Vos | Team Sunweb)
Julian Alaphilippe triumfoval na podujatí v rokoch 2018 a 2019, výbušná koncovka obsahujúca tvrdé sklony mu mimoriadne vyhovuje. V predchádzajúcich klasikách nedosiahol želané výsledky, ale tentoraz sa môže koncentrovať iba na súboj na Mur de Huy, kde bude jeho akcelerácia obávaným protivníkom. Vo forme jazdí Alejandro Valverde, 5-násobný víťaz pretekov, a jeho skúsenosti môžu byť kľúčovým faktorom na získanie ďalšieho dobrého výsledku. Nikto nebude môcť podceniť Toma Pidcocka a talentovaný britský pretekár  si môže otestovať svoje zrýchlenie v kopci proti elitnej konkurencii. Výbornú výkonnosť predvádza aj Max Schachmann a v takejto koncovke sa môžu ukázať Woods, Gaudu alebo Teuns.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Vo finále musia prísť útoky
Preteky L-B-L preveria odolnosť cyklistov a na konci ponúkajú aj priestor na taktické manévre. Finále obstarajú svižné kopce Côte de la Redoute (1,9 km; 8,9 %), Côte des Forges (1,1 km; 7,4 %) a najmä Côte de la Roche aux Faucons (1,2 km; 10,6 %), ktoré sú pripravené vytvoriť rozhodujúci selekciu, ale na úspech bude potrebný aj kvalitný šprint na konci ťažkých pretekov. Hlavní favoriti musia mať okolo seba silnú podporu, aby svoje kvality vytiahli len na samom konci.
Minuloročný víťaz Primož Roglič má všetky predpoklady, aby znovu bojoval o víťazstvo, a jeho súperi musia nájsť spôsob, ako ho vo finále dostať do nepohody. Na krátkych stúpaniach bude veľmi ťažké zbaviť sa ho a disponuje aj silným šprintom. Konkurencia tak môže vytiahnuť nečakaný útok alebo pokúsiť sa ho izolovať od spolujazdcov a v rozhodujúcich momentoch ho vyčerpať. Vingegaard, Oomen, Gesink budú mať jasnú úlohu, aby počas pretekov čo najviac chránili svojho lídra. V šprinte proti Rogličovi si môže veriť Tadej Pogačar, ktorý svojho krajana niekoľkokrát porazil na konci vyčerpávajúceho dňa. Jazdec tímu UAE Emirates sa môže spoliehať nielen na svoj šprint, ale aj akceleráciu na kopcoch a očakávanú výbornú podporu od Formola a Hirschiho, ktorí môžu útočiť z väčšej diaľky, ale aj držať pod kontrolou skupinu favoritov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Hlavnou zbraňou Juliana Alaphilippa bude záverečný šprint, ale predtým čaká na francúzskeho cyklistu náročná úloha, aby zostal na čele pretekov so silnejšími vrchármi, ako sú Roglič s Pogačarom. Tím Deceuninck - Quick-Step tak môže staviť aj na Joaa Almeidu, ktorý sa môže zapojiť do niektorého z ďalekých útokov. V  Movistare sa budú spoliehať na odolnosť Alejandra Valverdeho, ale španielsky celok určite nebude čakať len na finále, ale bude útočiť. Podobne je na tom Bora - hansgrohe, ktorá ma dobrú zostavu na aktívnu jazdu, ktorá vyhovuje aj Maxovi Schachmannovi, a dobrý výkon sa očakáva od Jakoba Fuglsanga, ktorý je stále silný na kopcovitých jednorazovkách.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop