Giro: V úvodnej časovke deklasoval konkurenciu Filippo Ganna, Almeida získal cenný čas

8.5.2021, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
Giro: V úvodnej časovke deklasoval konkurenciu Filippo Ganna, Almeida získal cenný čas
(© LaPresse/Massimo Paolone)

1. 8.5. rovinata etapa ciel rovina Turín > Turín 8,6 km Ganna
zprofil etapy
profil etapy, 50 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Stoštvrtý ročník pretekov Giro d'Italia odštartovala časovka jednotlivcov. Na štartovú pozíciu sa postavilo 184 pretekárov. Organizátori si pre pretekárov pripravili 8,6 kilometra dlhú trasu v meste Turín, ktorá však neobsahovala žiadne technické pasáže a svedčať mala predovšetkým špecialistom na túto disciplínu. Medzi najväčších favoritov sa zaradili Filippo Ganna, Rémi Cavagna, Victor Campenaerts, Edoardo Affini a Joao Almeida.
Na pozore sa hneď od začiatku museli mať aj favoriti na celkové poradie. Tí časovkársky zdatnejší dnes chceli získať cenný čas, kdežto iní mali za cieľ nestratiť príliš veľa. Zaujímalo nás aj to, ako pôjde Peter Sagan. Slovenský šampión sa vyjadril, že mu trať časovky až tak nesvedčí, keďže má priamočiary profil. Útok na ružový dres teda v úmysle nemal.
Ako prvý z favoritov sa na štart postavil Victor Campenaerts. Belgičan zajazdil dobre najmä druhú polovicu trate a dostal sa do priebežného vedenia pred mladého rýchlika z Jumba Davida Dekkera. Netrvalo však dlho a na vedúcej pozícii ho vystriedal domestik Caleba Ewana Roger Kluge. Ani ten sa tam však dlho neohrial, pretože Jonathan Castroviejo z Ineosu stanovil časom 9:15 nový vedúci čas.
Po dlhých deviatich mesiacoch sa do pretekárskeho dresu navliekol Dylan Groenewegen. Pôvodne mal štartovať na pretekoch Okolo Maďarska, no napokon sa v tíme uvoľnilo miesto práve v Taliansku a Holanďan ho zaujal. Na jeho štart boli rôzne reakcie. Na názor sa pýtali aj Petra Sagana: "Každý môže spraviť v športe aj v živote chybu. Nesúdim ho. V pelotóne som proti nemu absolvoval veľa šprintov a myslím si, že je fajn, že je späť," vyjadril sa v pozitívnom duchu Sagan. Groenewegen sa napokon s časom rovných desať minút zaradil na koniec výsledkovej listiny.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Naopak, výborne išla dvojica Matthias Brändle a Alexandr Vlasov. Prvý menovaný patril medzi širší okruh favoritov a potvrdil to časom 9:10. Vlasov patril k pretekárom na celkové poradie, ktorí dnes mohli čo-to získať, v cieli bol napokon len o dve sekundy pomalší ako Brändle. Ešte pred štartom Rémiho Cavagnu zaujal Tobias Foss. Mladý Nór potvrdil svoje časovkárske umenie. Na prvom medzičase síce strácal jednu sekundu, no v druhej polovici trate zabral a cieľovú pásku preťal za rovných deväť minút. To bola hodená rukavica aj pre Gannu s Cavagnom.
Papierovo silnejší Rémi Cavagna na neho napokon nevyzrel. Na medzičase strácal dve skundy a v cieli sa napokon s časom 9:05 zaradil na priebežnú druhú priečku. Vincenzo Nibali bol jedným z prvých pretekárov na celkové poradie a v cieli stratil 28 sekúnd. Dominantné výkony jazdcov Jumbo Visma následne podčiarkol Edoardo Affini. Domáci pretekár vyskočil na prvé miesto už na medzičase a drobný dvojsekundový náskok na tímového kolegu si udržal až do cieľa. Ako prvý sa zároveň dostal pod hranicu deviatich minút.
 
Ešte pred štartom hlavných favoritov celkového poradia sa do cieľa dostali Jos Van Emden a Max Walscheid. Obaja zajazdili veľmi dobré časy a dostali sa na priebežné štvrté, respektíve piate miesto. Peter Sagan prišiel do cieľa v čase 9:28.
Joao Almeida začal Giro skvele a potvrdil povesť šikovného časovkára. V cieli bol o sekundu rýchlejší ako jeho tímový kolega a usadil sa na priebežnú tretiu priečku. Za ním dorazili do cieľa Egan Bernal a Simon Yates. Obaja šli takmer identicky a do cieľa prišli v čase 9:26, respektíve 9:25. Veľké problémy mal Daniel Martin, ktorý sa do cieľa dostal v čase 9:44. Zo všetkých adeptov na ružový dres to bol najslabší výkon. O tri sekundy bol rýchlejší Romain Bardet, no ani jemu dnešná časovka nevyšla. Rozostupy medzi Yatesom, Bernalom, Bennettom, Carthym, Hindleym a Nibalim boli veľmi malé. Šli v podstate totožne, rozdiely boli len v sekundách. Pomerne slabo šiel aj Emanuel Buchmann. Líder Bory prišiel do cieľa v podobnom čase ako Bardet.
Veľmi sme boli zvedaví na Remca Evenepoela, ktorý pred štartom krotil vášne a nechcel o sebe vravieť ako o favoritovi. V tíme mal byť lídrom Joao Almeida a mladý Belgičan bral Giro najmä ako prípravu pred Olympiádou. Do časovky však vstúpil vo veľkom. Na medzičase strácal iba sekundu a v cieli zajazdil čas na úrovni Cavagnu. Veľmi dobrý výkon na to, že šlo o jeho sezónny debut.
Následne sa na trať dostal uradujúci majster sveta. Filippo Ganna patril k hlavným adeptom na zisk etapy a to aj napriek tomu, že niekoľko odborníkov spochybňovalo jeho aktuálnu formu. Ganna im však zalepil ústa a cieľovú pásku preťal s desaťsekundovýn náskokom v čase 8:47. V zajtrajšej etape sa oblečie do ružového dresu.
Filippo Ganna dnes zajazdil suverénne najlepší čas a pripísal si už štvrté víťazstvo v tejto sezóne. Zo šiestich časoviek, ktoré tento rok prešiel, si podmanil až tri. Za očakávaniami zaostal v Romandii, no tento neúspech ho po dnešku určite trápiť nebude. Pozitívnym prekvapením dnešného dňa sú pretekári Jumba. Holandský tím sem prišiel bez svojich dvoch najväčších hviezd. Napriek tomu sa hneď od úvodu prezentovali skvelým dojmom a odmenou sú im hneď tri umiestnenia v top 6.
Z favoritov na celkové poradie šiel presvedčivo najlepšie Joao Almeida. Svoje kvality potvrdil aj druhý pretekár Deuceunicku Remco Evenepoel. Budeme zvedaví, akú taktiku zvolia podlahári do nasledujúcich dní. Svojim výkonom potešil Alexandr Vlasov, ktorý na svojich najväčších súperov získal približne dvadsať sekúnd. Romain Bardet, Emanuel Buchmann a Daniel Martin sú, naopak, medzi tými, ktorým dnešná časovka nevyšla. Ich straty nie sú také hrozné, no verili si určite na viac. Zajtra je na programe rovinatá etapa, kde dostane šancu aj Peter Sagan.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Filippa Gannu (víťaz)
"Je to skvelý pocit vyhrať časovku po dlhšom čase. V minulých pretekoch som sa necítil dobre, nemal som ani potrebné sebavedomie a do dnešnej etapy som vstupoval s miernou obavou. Sústredil som sa však najmä na seba, na atmosféru okolo mňa a šiel som naplno od začiatku až do konca. Som veľmi šťastný, že mi to vyšlo. Teraz si musíme najmä dobre odpočinúť a pripraviť sa na ďalšie dni."
Výsledky etapy
1. GANNA Filippo Ineos Grenadiers 08:47 100
2. AFFINI Edoardo Jumbo - Visma 00:10 40
3. FOSS Tobias Jumbo - Visma 00:13 20
4. ALMEIDA Joao Deceuninck - Quick-Step 00:17 12
5. CAVAGNA Remi Deceuninck - Quick-Step 00:18 4
6. VAN EMDEN Jos Jumbo - Visma 00:18
7. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:19
8. WALSCHEID Max Qhubeka ASSOS 00:19
9. BRÄNDLE Matthias Israel Start-Up Nation 00:22
10. MOSCON Gianni Ineos Grenadiers 00:23
51. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 00:41
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Prémie na trase etapy:
ciel Cieľ - Turín (15-12-9-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
Úvodný deň v Turíne patrí prológu/časovke a domáci by určite radi videli triumf svetového šampióna Filippa Gannu. Špecialista z Ineosu ale príliš nepresvedčil v posledných troch časovkách. V Romandii ho v obidvoch prípadoch prekonal Cavagna, ktorý bude mať veľkú šancu uspieť aj dnes, ale takéto krátke časovky aú aj o vyslovene dobrom dni a správnom prejazde pár zákrut. Bez šancí určite nebude ani záhadný superfavorit Remco Evenepoel. Ak by si už po prvom dni obliekol maglia rosa, bola by show okolo neho ešte väčšia. Čiernym koňom by mohol byť napríkald Tobias Foss.
Krátky opis trasy etapy:
Krátka jazda proti chronometru s dĺžkou 8600 metrov je určená pre špecialistov na túto disciplínu. Ružový dres si prvýkrát oblečie časovkár, ktorý vytiahne najvyššiu rýchlosť v uliciach Turína. Rovinatá trasa obsahuje presne v polovici technické úseky, keď budú pretekári prechádzať po moste cez rieku Pád. Inak sa pôjde po priamočiarej trase, kde bude rozhodovať schopnosť udržať maximálnu rýchlosť počas celej časovky. Finišovať sa bude na úpätí stúpania Superga, ktoré býva rozhodujúcim faktorom na jesennej jednorazovke Miláno - Turín.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop