Giro: Prvú šprintérsku etapu vyhral Tim Merlier, Sagan piaty, Ganna navýšil svoj náskok

9.5.2021, 14:00 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
Giro: Prvú šprintérsku etapu vyhral Tim Merlier, Sagan piaty, Ganna navýšil svoj náskok
(© LaPresse/Marco Alpozzi)

2. 9.5. rovinata etapa ciel rovina Stupinigi > Novara 179 km Merlier
zprofil etapy
profil etapy, 600 nastúpaných metrov (© giroditalia.it)
Po včerajšom otvorení prvej Grand Tour a víťazstve Filippa Gannu sa dnes začínal súboj o cyklámenový dres. Cyklistov čakala rovinatá previerka, ktorá mala na konci vyvrcholiť súbojom najrýchlejších mužov v pelotóne. Medzi nich patril aj náš Peter Sagan. Jeho najväčšími konkurentmi mali byť Caleb Ewan a Tim Merlier. Do súboja o víťazstvo chcel prehovoriť aj Giacomo Nizzolo alebo Elia Viviani
Prvý tohtoročný únik vytvorili Filippo Tagliani (Androni Giocattoli - Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani CSF) a Vincenzo Albanese (EOLO - Kometa). 128 kilometrov pred páskou mala vedúca skupina k dobru päť minút. V balíku diktoval tempo najskôr Ineos, no neskôr ho na čele vymenili domestici šprintérskych celkov. Cieľom všetkých členov úniku bolo uchmatnutie vrchárskeho dresu. 
Filippo Tagliani naposledy súťažil v spoločnosti Duklákov na etapových pretekoch Belehrad - Banja Luka a preteky dokončil na celkovom šiestom mieste. Umberto Marengo uzatváral na totožných pretekoch Top 15 a vedúcu skupinu dopĺňal šprintér Vincenzo Albanese, ktorý sa na nedávnych etapových pretekoch Okolo Turecka umiestnil trikrát v Top 10. Posledný menovaný bol zároveň najvyššie postaveným pretekárom, včera stratil 54 sekúnd na Gannu. 
Napriek aktuálnej pandémií podporovalo cyklistov množstvo divákov, ktorí postávali popri trase dnešnej etapy. Mimochodom, do bieleho dresu sa dnes obliekol Tobias Foss (Jumbo - Visma), ktorý v roku 2018 obsadil na Okolo Slovenska šiestu priečku. Cyklámenový dres mal na sebe jeho kolega a niekdajší cyklista Mitcheltonu Edoardo Affini. Obidvaja sa na Gire predstavili aj vlani a obidvaja museli so svojimi tímami predčasne opustiť talianskú GT.  
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Odstup vedúcej skupiny klesol ku dvom minútam, no balík následne spomalil a únik tak mohol opäť navyšovať svoj náskok. Do dnešnej etapy už nenastúpil Krists Neilands (Israel Start-Up Nation) a stal sa prvým odstupujúcim pretekárom. Lotyš po časovke cestou na hotel spadol a vyšetrenie v nemocnici odhalilo zlomeninu pravej kľúčnej kosti. Daniel Martin tak skoro stratil jedného z domestikov. 
Oproti prechádzajúcim rokov sme v šprintérskych dojazdoch nerátali s Deceuninckom, ktorý sa sústredí výlučne na úspech v GC. Na konci pelotónu sa nachádzal Giacomo Nizzolo (Qhubeka Assos), ktorý si na prilbu nechal zvečniť negatívny test na koronavírus. V pelotóne pracovali domestici Jumba, Alpecinu aj Lotta a úspech celodenného úniku bol tak prakticky vylúčený. 
Jumbo - Visma malo dnes dve možnosti do záverečného dojazdu. Mohlo staviť na vracajucého sa Dylana Groenewegena, alebo mladíka Davida Dekkera, ktorý na Grand Tour debutuje a tento rok na seba upozornil skvelými výkonmi na UAE Tour. Jediná horská prémia dnešného dňa Montechiaro d'Asti mala 1800 metrov a päťpercetný sklon. Trojica vpredu taktizovala a napokon si z prvej pozície prišiel po tri body Albanese. Jeho tím tak hneď na prvej Grand Tour bude minimálne na jeden deň majiteľom modrého dresu. 
Taktizovanie čelného tria malo za následok zníženie ich náskoku na menej ako dve minúty. Mimochodom, Albanese nosil bodkovaný dres už na tohtoročnom Tirrene - Adriaticu, kde v ňom vydržal tri etapy. Najviac triumfov spomedzi tohtoročných účastníkov Gira mal na konte Diego Ulissi (UAE Team Emirates), ktorý by ďalšie víťazstvo mohol pridať v zajtrajšej previerke. 
Celý bicykel musel meniť Albanese, ktorý sa rozhodol počkať na hlavnú skupinu. Favoriti na dnešnú etapu a kandidáti na celkové poradie doposiaľ nehlásili žiadne problémy. Nakoľko sme mali vpredu len dvoch pretekárov, na druhej šprintérskych prémiach sme mohli očakávať súboj o bonusovú sekundu. Štyridsať kilometrov pred páskou bola na programe prvá šprintérska prémia, kde by za predpokladu, že ňou prejde ako prvý únik, mal pelotón bojovať o osem bodov.  
Odstup balíka od úniku sa pohyboval na deväťdesiatich sekundách. Narodeniny dnes oslavoval debutant na Grand Tour Lorenzo Fortunato (EOLO - Kometa). Mimochodom, na Giro so zlomeným zápästím nastúpil Vincenzo Nibali (Trek - Segafredo), ktorý sa tak musel vyvarovať akýmkoľvek kolíziám. V jeho tíme sa nachádzal aj najstarší účastník Gira, už 38-ročný Koen de Kort
45 kilometrov pred páskou došlo k prvému pádu, ktorý si odniesol tohtoročný víťaz Grand Prix Alanya Davide Gabburo (Bardiani CSF). Do predných pozícií v pelotóne sa začal posúvať aj Peter Sagan. V úniku sa na prémii presadil Tagliani a o šesť bodov zviedli súboj viacerí šprintéri. Najviac bodov získal Gaviria pred Vivianim Pasqualonom, za ktorým preťal prémiu Peter Sagan. Slovák si tak pripísal prvé tri body. 
Tridsaťjeden kilometrov pred cieľom mala vedúca dvojica k dobru už len dvadsať sekúnd a jej osud bol spečatený. Čelné duo ale nechcelo vzdať svoju snahu, no tesne pred druhou prémiou kapitulovalo a tri bonusové sekundy uchmatol Filippo Ganna, ktorý tak zvýšil svoj náskok na Affiniho na trinásť sekúnd. Dve sekundy získal Remco Evenepoel a jednu Gianni Moscon
Štrnásť kilometrov pred páskou mali všetky šprintérske tímy svojich zástupcov na samom čele. Zároveň sa tam otáčali tímy, ktoré chránili svojich lídrov na GC. Tri kilometre pred cieľom okupovali predné pozície jazdci Movistaru a Ineosu. V závere takmer skončil na bariérach Fernando Gaviria a napokon sa radoval Tim Merlier. Druhý skončil Giacomo Nizzolo, za ním preťal pásku Elia Viviani. Štvrtý finišoval Dylan Groenewegen a Top 5 uzavrel Peter Sagan, ktorý mal na konci horšiu pozíciu. 
Alpecin - Fenix hneď v prvej etape na Grand Tour vybojoval etapový triumf. Na konci odviedol výbornú prácu Oscar Riesebeek Tim Merlier v závere nemal konkurenciu. Veľmi dobre šprintoval aj Giacomo Nizzolo, ale majster Európy na Merliera rýchlostne nevyzrel. Slušné tretie miesto na úvod Gira vybojoval Elia Viviani a po návrate zamiešal karty aj Dylan Groenewegen. Za Vivianiho kolesom v závere šprintoval Peter Sagan, ale na viac ako piate miesto to nestačilo. 
Na dnešný záver nebudú v dobrom spomínať v tímoch Lotto Soudal a UAE. Caleb Ewan bol na konci príliš vzadu a napokon získal len umiestnenie na konci Top 10. Ešte horšie dopadol Fernando Gaviria, ktorého Juan Sebastián Molano nechtiac pritlačil ku bariére a obidvaja Kolumbíjčania môžu byť radi, že nespadli. Petrov tím sa opäť snažil pracovať celý deň, ale v závere si musel poradiť sám. Preskakoval si rôznych súperov a aj keď bol v jednu chvíľu dosť vpredu, zrazu prišiel o päť-šesť pozícií a nedalo sa už s tým nič robiť.
V celkovom poradí nastali drobné zmeny. Filippo Ganna udržal ružový dres, navýšil svoj náskok o tri sekundy a Remco Evenepoel sa vďaku bonusu posunul na štvrté miesto. Pondelok na Gire prinesie etapu vhodnú pre klasikárov, ale zrejme aj šprintérov, teda ďalšiu príležitosť na body pre Petra Sagana.
vyjadrenie ikonky ciernaTim Merlier (víťaz)
"Som veľmi šťastný a nadšený. Koniec etapy som poznal a vedel som, že kruhový objazd bude veľmi dôležitý. Keď som z neho vyšiel, vedel som, že musím ísť čo najrýchlejšie. Vytvoril som si dobrú pozíciu a začal som šprintovať veľmi skoro, ale nakoniec to stačilo. Takmer mesiac som strávil na sústredení vo vysokej nadmorskej výške, aby som sa na Giro pripravil a dnes sa mi to vyplatilo."
vyjadrenie ikonky ciernaPeter Sagan (5. miesto)
"Etapa prebiehala tak, ako sme očakávali, s rýchlym šprintérskym koncom. Až do posledných kilometroch to šlo ľahko, ale vo finále som musel byť naozaj koncentrovaný, pretože to mohlo byť nepríjemné. Bolo dôležité byť v bezpečí a vyhnúť sa akýmkoľvek zrážkam. Myslím, že výsledok odráža kvalitu šprintérov na Gire. Rád by som sa poďakoval svojim spolujazdcom za celodennú prácu."
vyjadrenie ikonky ciernaFilippo Ganna (ružový dres)
"Šprintoval som, aby som si vzal bonusové sekundy. Nie kvôli ružovému dresu, ale aby som odobral čas ostatným jazdcom na GC a pomohol tak Bernalovi a Sivakovovi v najbližších dňoch. Dnešná etapa bola úžasná, fandilo mi veľa ľudí a bolo to naozaj zvláštne. Viem, že zajtra je ťažká etapa a perfektná pre Sagana, pretože pôjdeme hore-dole cez úzke cesty. My sa môžeme pokúsiť udržať dres na ďalší deň."
Výsledky etapy
1. MERLIER Tim Alpecin - Fenix 04:21:09 100
2. NIZZOLO Giacomo Qhubeka ASSOS 00:00 40
3. VIVIANI Elia Cofidis, Solutions Crédits 00:00 20
4. GROENEWEGEN Dylan Jumbo - Visma 00:00 12
5. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 00:00 4
6. MOSCHETTI Matteo Trek - Segafredo 00:00
7. FIORELLI Filippo Bardiani CSF Faizané 00:00
8. NAESEN Lawrence Ag2r Citroën Team 00:00
9. CIMOLAI Davide Israel Start-Up Nation 00:00
10. EWAN Caleb Lotto Soudal 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GANNA Filippo Ineos Grenadiers 04:29:53 20
2. AFFINI Edoardo Jumbo - Visma 00:13
3. FOSS Tobias Jumbo - Visma 00:16
4. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:20
5. ALMEIDA Joao Deceuninck - Quick-Step 00:20
6. CAVAGNA Remi Deceuninck - Quick-Step 00:21
7. VAN EMDEN Jos Jumbo - Visma 00:21
8. WALSCHEID Max Qhubeka ASSOS 00:22
9. BRÄNDLE Matthias Israel Start-Up Nation 00:25
10. MOSCON Gianni Ineos Grenadiers 00:26
51. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 00:44
Zobraziť kompletné poradie
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MERLIER Tim Alpecin - Fenix 50
2. NIZZOLO Giacomo Qhubeka ASSOS 35
3. VIVIANI Elia Cofidis, Solutions Crédits 30
4. GROENEWEGEN Dylan Jumbo - Visma 18
5. SAGAN Peter Bora - hansgrohe 17
6. GANNA Filippo Ineos Grenadiers 15
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ALBANESE Vincenzo EOLO-KOMETA 3
2. TAGLIANI Filippo Androni Giocattoli Sidermec 2
3. MARENGO Umberto Bardiani CSF Faizané 1
 
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. GANNA Filippo Ineos Grenadiers 04:29:53
2. AFFINI Edoardo Jumbo - Visma 00:13
3. FOSS Tobias Jumbo - Visma 00:16
4. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step 00:20
5. ALMEIDA Joao Deceuninck - Quick-Step 00:20
6. VLASOV Aleksandr Astana - Premier Tech 00:27
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Všetky prémie na trase etapy:
4 20 modre 84 km - Montechiaro d'Asti: dĺžka 1,8 km; sklon 5,5 % (3-2-1)
sprint-20 40 km - Tricerro (12-8-6-5-4-3-2-1)
sprint-20 26 km - Vercelli (len 3-2-1 bonusové sekundy)
ciel Cieľ - Novara (50-35-25-18-14-11-10-8-7-6-5-4-3-2-1)
Krátky úvod k etape:
V prvý klasický deň organizátori nič zvláštne nepripravili a v Novare malo by sa špurtovať. Najväčším favoritom by mal byť v tom prípade Caleb Ewan, ktorý sa v prológu absolútne šetril a šiel na štvrť plynu. Prežíva však zvláštnu sezónu. V Abú Zabí síce porazil Bennetta a na San Reme by asi nebyť úniku Stuyvena vyhral, no v apríli sa trochu stratil a štartoval len vo Valencii, kde sa v dvoch šprintoch nepresadil. Alpecin poslal do boja silného Tima Merliera, ktorý ide svoju prvú Grand Tour a určite bude chcieť vyhrať. To platí aj o Petrovi Saganovi, ktorý má tiež veľmi dobrú šancu a bude chcieť zbierať aj body. Potom je tu séria otáznikov pri Gaviriovi, Vivianim či Nizzolovi, no a najmä Groenewegenovi, o ktorého forme netuší nič možno ani on sám. Ganna si vybojoval taký veľký časovkový náskok, že Ineos môže byť úplne pokojný a maglia rosa by sa za normálnych okolností prezliekať nemala.
Krátky opis trasy etapy:
Druhý deň sa bude odohrávať na severe krajiny v regióne Piemonte. Rovinatý profil obsahuje len jednu menšiu horskú prémiu Montechiaro d'Asti, ktorá bude hlavnou motiváciou pre jazdcov v úniku, pretože garantuje získanie vrchárskeho dresu. V prostrednej časti sa cesta mierne zvlní a pre šprintérske zoskupenia, plné energie na začiatku pretekov, nebude problém zariadiť hromadný dojazd pelotónu. Koncovka v meste Novara nie je technicky náročná. Posledná zákruta sa objaví 1500 metrov pred cieľom a nič nebude brániť šprintérom, aby v plnej miere predviedli svoju formu.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop