Švajčiarsko: Štvrtá etapa priniesla triumf úniku, Stefan Bissegger porazil Thomasa

9.6.2021, 15:00 | Preteky vo svete | Jakub Andacký
4. 9.6. rovinata etapa ciel rovina St Urban > Moudon 171 km Bissegger
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
zprofil etapy
profil etapy, 2100 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
V stredu bola naplánovaná ďalšia zaujímavá kopcovitá previerka. Opäť vyhovovala predovšetkým pretekárom s dobrým zrýchlením. Na konci dňa sa očakával šprint malej skupiny, no domestici hlavných favoritov si prv museli postrážiť utečencov. Etape dominovalo stúpanie Saanenmöser (7,5 km; 4,4 %), ktorého vrchol bol umiestnený len deväť a pol kilometra pred páskou. Práve na jeho sklonoch sa mal rozhorieť súboj o etapový triumf. Do dnešnej etapy nenastúpilo celé družstvo Intermarché - Wanty pre pozitívny prípad na koronavírus.
Líder pretekov Mathieu van der Poel bol síce povzbudený dvoma víťazstvami, no bolo otázne, či dokáže prežiť Saanenmöser spoločne s ostatnými, ak by vrchári nasadili privysoké tempo. Do kariet mu však hral jeho mierny sklon. Motivovaní boli aj Julian Alaphilippe a Max Schachmann, ktorí preukázali dobrú výkonnosť a v prípade etapového úspechu sa mohli navyše navliecť do žltého dresu. Bez šance neboli ani Richard Carapaz a Michael Woods, no ich deň mal prísť pravdepodobne až zajtra.
 
Odštartovalo sa krátko popoludní a do úniku si najprv naskočila šestica pretekárov. Marcus Burghardt (Bora), Hugo Houle (Astana), Edward Theuns (Trek), Antwan Tolhoek (Jumbo), Jelle Wallays (Cofidis) a Simon Pellaud (Švajčiarsko) si však pred balíkom vypracovali len veľmi drobný náskok. Pelotón im nechcel dopriať veľký odstup a tak to bola dlho naháňačka.
100 kilometrov pred cieľom to utečenci vzdali a tentokrát zaútočila trojica papierovo slabších pretekárov. Ku Benjaminovi Thomasovi (Groupama - FDJ), Joey Rosskopfovi (Rally Cycling) a Joelovi Suterovi (Švajčiarsko) sa po chvíli pridal ešte druhý muž z úvodnej časovky Stefan Bissegger (EF Education) a táto štvorica dostala od balíka zelenú. Vypracovali si pred ním sedemminútový náskok a s ich šancami to vyzeralo veľmi optimisticky.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Prvú šprintérsku prémiu ovládol bez boja domáci Suter a ich náskok pred hlavnou skupinou sa stabilizoval. Nasledoval veľmi dlhý nájazd do záverečného stúpania. Na čelo pelotónu sa dostal Movistar, no časová výhoda brejku stále neklesala tak, ako by si jazdci španielského tímu predstavovali. Každým šliapnutím to pre utečencov vyzeralo čoraz optimistickejšie. 20 kilometrov pred cieľom mali náskok stále na úrovni siedmich minút a vyzeralo, že pelotón sa stotožnil s faktom, že dnes o triumf nezabojuje.
Tri bonusové sekundy na poslednej prémii získal Joey Rosskopf. Počas finálneho výstupu začalo pršať a mokré vozovky mohli hrať v zjazde opäť kľúčovú rolu. Joel Suter bol v stúpaní najslabší a s trojicou súperov stratil kontakt. Naopak, Joey Rosskopf bol pri chuti a zaútočil. Dvojice kolegov z úniku sa však nezbavil. Z pelotónu to zatiaľ vyskúšal Anton Palzer, no ani on neuspel. Tesne pred vrcholom stúpania zaútočil Benjamin Thomas, no bez úspechu. Nasledoval zjazd až do cieľa, do ktorého sa čelná trojica pustila spoločne.
Zjazd bol mokrý, čo chceli viackrát využiť Thomas aj Rosskopf, no rozhodlo sa napokon až v záverečnom šprinte. Ten ako prvý započal Joey Rosskopf, no výborne si ho postrážil Stefan Bissegger a v samom závere bol najrýchlejší. Na druhej priečke skončil Benjamin Thomas.
 
Štvrtá etapa sa skončila triumfom úniku. Ten mal síce iba štyroch členov, no pelotón im doprial dostatočný náskok na to, aby sa v závere mohli pobiť o víťazstvo. Stefan Bissegger ukázal, že nie je len dobrým časovkárom a pripísal si na svoje konto druhé profesionálne víťazstvo.
Pelotón napokon finišoval pohromade so stratou 5:16 a Mathieu van der Poel si tak udržal žltý dres. Počas dňa ho ohrozovoval práve Bissegger, no ten na jeho zisk napokon potreboval ešte ďalších 38 sekúnd. Po dnešku však aspoň uzatvára elitnú desiatku. Zajtra bude k dispozícii ťažká horská etapa s cieľovým dojazdom na kopec.
Výsledky etapy
1. BISSEGGER Stefan EF Education-NIPPO 03:46:21 60
2. THOMAS Benjamin Groupama-FDJ 00:00 25
3. ROSSKOPF Joey Rally Cycling 00:00 10
4. SUTER Joel Switzerland 00:23
5. THEUNS Edward Trek-Segafredo 05:16
6. MOLANO Sebastian UAE Team Emirates 05:16
7. FRAILE Omar Astana-Premier Tech 05:16
8. TEUNISSEN Mike Jumbo-Visma 05:16
9. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 05:16
10. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 05:16
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 12:40:51
2. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 00:01
3. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 00:04
4. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 00:06
5. CATTANEO Mattia Deceuninck - Quick-Step 00:13
6. GARCIA Ivan Movistar Team 00:16
7. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 00:17
8. POWLESS Neilson EF Education-NIPPO 00:29
9. KRON Andreas Lotto Soudal 00:37
10. BISSEGGER Stefan EF Education-NIPPO 00:38
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 24
2. BISSEGGER Stefan EF Education-NIPPO 21
3. KÜNG Stefan Groupama-FDJ 12
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ZUKOWSKY Nickolas Rally Cycling 10
2. BOHLI Tom Cofidis 10
3. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 6
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POWLESS Neilson EF Education-NIPPO 12:41:20
2. KRON Andreas Lotto Soudal 00:08
3. BISSEGGER Stefan EF Education-NIPPO 00:09
Kopec na trase etapy:
2 20 10 km - Saanenmöser: dĺžka 7,5 km; sklon 4,4 %

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop