Okolo Švajčiarska: V horskej etape zvíťazil v úniku Andreas Kron, klasifikácia bez zmien

11.6.2021, 15:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Okolo Švajčiarska: V horskej etape zvíťazil v úniku Andreas Kron, klasifikácia bez zmien
(© Sam Buchli / Tour de Suisse)

6. 11.6. rovinata etapa ciel rovina Fiesch > Disentis-Sedrun 162 km Kron
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
zprofil etapy
profil etapy, 3720 nastúpaných metrov (© tourdesuisse.ch)
V druhej horskej etape na podujatí dominovalo dlhé stúpanie Lukmanierpass, ktoré mohli využiť najsilnejší vrchári, ale samotné finále bolo veľmi jednoduché. Posledné kilometre prebehli na miernom stúpaní s priemerom tri percentná a to vyhovovalo odolným pretekárom s dobrou koncovkou ako Julian Alaphilippe alebo Marc Hirschi.

Z pretekov odstúpil Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý ochorel. Pred Tour de France a olympijskými hrami nechcel nič riskovať a zvolil odpočinok. Zdravotné ťažkosti zasiahli tím BikeExchange a štyria jazdci Hamilton, Bauer, Jansen, Durbridge nepokračovali na podujatí pre žalúdočné problémy.

Na prvom kopci Gotthardpass sa rozbehli útoky zaujímavých cyklistov a napokon zostali na čele pretekov  Julian Alaphilippe, Mattia Cattaneo (obaja Deceuninck - Quick-Step), Marc Soler (Movistar) a Antonio Nibali (Trek-Segafredo), pričom to skúšali aj Hirschi, Rui Costa alebo Matthews.
Keďže Julian Alaphilippe strácal v poradí len 53 sekúnd, tím Ineos na čele balíka doprial vedúcej skupine iba minútový náskok. Po dlhom klesaní nasledovala dlhá jazda v údolí a Alaphilippe sa vrátil späť do pelotónu. To zmenilo dynamiku etapy, do brejku sa dostali noví pretekári a napokon sa sformovala na čele pretekov 29-členná skupina. Pred rýchlostnou prémiou však bola situácia hektická a množstvo cyklistov sa snažilo dostať do vedúcej skupiny. Na trati sa odohrávali nové a nové útoky.
Pred pelotónon sa pohybovalo vyše štyridsať cyklistov, ale nikto neohrozoval vedúce postavenie Richarda Carapaza. Najvyššie postaveným mužom v brejku bol Mattia Cattaneo so stratou 4:39 na lídra pretekov. V úniku sa nachádzali aj Hirschi, Rui Costa, Vakoč, Soler, Fraile, Latour alebo Matthews.
Na kopci Lukmanierpass vyrazil vpredu do sólového útoku David de la Cruz (UAE Emirates) a početný brejk sa začal deliť. Tím Ineos mal všetko pod kontrolou a nemusel chytať únik. De la Cruz využil dobrý moment na útok a získal minútový  náskok na druhú skupinu v zložení Costa (UAE Emirates), Leknessund (DSM), Tolhoek (Jumbo-Visma), Fabbro (Bora-hansgrohe), Powless (EF Education) a Pernsteiner (Bahrain Victorious), ku ktorej sa čoskoro pripojilo ďalších sedem jazdcov - Vansevenant, Hirschi, Samitier, Serrano, Fraile, Kron, Latour. Na vrchole stúpania prvej kategórie mal David de la Cruz náskok sedemdesiat sekúnd pred druhou skupinou, balík zaostával štyri minúty.
David de la Cruz zvládal dobre aj klesanie a stále mal slušný náskok pred prenasledovateľmi. Druhá skupina sa v klesaní ešte viac rozrástla. Posledné kilometre etapy však boli do mierneho kopca a tam sa mohla prejaviť na jeho výkone únava, pretože celý kopec Lukmanierpass absolvoval osamote. Taliansky cyklista strácal zo svojho náskoku a šesť kilometrov pred vrcholom bol chytený. Na čelo pretekov sa dostali Rui Costa, Pernsteiner a Kron.   
Táto trojica bola napokon najsilnejšia a etapové víťazstvo získal Rui Costa, ale portugalský jazdec v záverečnom šprinte vytlačil na okraj Andreasa Krona. Tretí finišoval Hermann Pernsteiner. Pelotón stratil necelé tri minúty a v poradí nenastali žiadne zmeny.
V horskej etape smerovala dlhú dobu pozornosť na Juliana Alpaphilippa, ktorý sa dostal do brejku, ale akonáhle sa vrátil späť do balíka, pelotón povolil a etapový triumf  získali utečenci. Na stúpaní Lukmanierpass vytiahol pekný útok David de la Cruz, no početná skupina prenasledovateľov bola napokon silnejšia. Na konci sa presadil jeho tímový kolega Rui Costa, ktorý získal šiesty etapový triumf na švajčiarskom podujatí. Portugalský cyklista mohol celý čas šetriť energiu v druhej skupine, kým bol De la Cruz na čele, a potom ukázal kvalitný šprint a aj dobrú formu.
Druhý v cieli Andreas Kron bol nespokojný, pretože Rui Costa ho trochu obmedzil v šprinte, a nepridal tak druhé víťazstvo v ročníku, keď predtým zvíťazil na Okolo Katalánska. Medzi najlepšími sa objavil aj Hermann Pernsteiner, no rakúsky pretekár nemal na konci potrebnú akceleráciu, aby bojoval o etapu.
Dojazd etapy (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
Potom rozhodcovia posudzovali záverečný šprint a Ruia Costu potrestali zaradením na posledné miesto svojej skupiny. Etapu tak vyhral Andreas Kron a Rui Costa skončil druhý.
Jazdci na GC sa nezapojili do akcie kvôli jednoduchému záveru etapy, ale pomery v klasifikácii zmení zajtrajšia časovka a aj posledná horská etapa, ktorá zavedie jazdcov do vysokej nadmorskej výšky.
Výsledky etapy
1. KRON Andreas Lotto Soudal 03:14:52 60
2. COSTA Rui UAE Team Emirates 00:00 25
3. PERNSTEINER Hermann Bahrain Victorious 00:01 10
4. SERRANO Gonzalo Movistar Team 00:03
5. LATOUR Pierre Total Direct Energie 00:03
6. HOULE Hugo Astana-Premier Tech 00:03
7. POWLESS Neilson EF Education-NIPPO 00:03
8. TOLHOEK Antwan Jumbo-Visma 00:03
9. FABBRO Matteo BORA-hansgrohe 00:50
10. LEKNESSUND Andreas Team DSM 01:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard INEOS Grenadiers 20:00:31
2. FUGLSANG Jakob Astana-Premier Tech 00:26
3. SCHACHMANN Maximilian BORA-hansgrohe 00:38
4. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 00:53
5. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 01:11
6. WOODS Michael Israel Start-Up Nation 01:32
7. OOMEN Sam Jumbo-Visma 02:19
8. CHAVES Esteban Team BikeExchange 02:22
9. POZZOVIVO Domenico Qhubeka ASSOS 03:10
10. COSTA Rui UAE Team Emirates 03:37
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. BISSEGGER Stefan EF Education-NIPPO 21
2. IMHOF Claudio Switzerland 16
3. KRON Andreas Lotto Soudal 14
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. NIBALI Antonio Trek-Segafredo 20
2. DE LA CRUZ David UAE Team Emirates 15
3. SAMITIER Sergio Movistar Team 15
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. DUNBAR Edward INEOS Grenadiers 20:04:59
2. LEKNESSUND Andreas Team DSM 00:11
3. POWLESS Neilson EF Education-NIPPO 01:53
Najťažší kopec na trase etapy:
1 20 29 km - Lukmanierpass: dĺžka 18 km; sklon 5,6 %
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop