Týždenný súhrn: Štart Sama Bennetta na Tour de France je ohrozený, nahradí ho Cavendish?

14.6.2021, 10:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Andacký
Patrick Lefevere má vrásky na čele. Jeho šprintérsky líder na Tour de France Sam Bennett sa v súčasnosti doliečuje zo zranenia kolena a stále nie je isté, či to stihne do štartu najvýznamnejšieho cyklistického podujatia. Šepká sa, že by ho mohol nahradiť veterán Mark Cavendish. Vrchárske preteky v Occitánii ovládol Movistar a ten istý tím triumfoval aj na legendárnom Mont Ventoux.
Otvára sa Cavendishovi cesta na Tour?
Generálny manažér tímu Deceuninck - Quick-Step Patrick Lefevere prezradil, že zranenie kolena môže Sama Bennetta vyradiť z účasti na Tour de France.
Írsky šprintér mal pôvodne štartovať na etapových pretekoch v Belgicku, no pre zranenie ho v belgickom celku nahradil Mark Cavendish. Práve o ňom sa momentálne rozpráva ako o prípadnej náhrade, ak sa Bennett nestihne zotaviť do štartu Tour de France 26. júna.
Sam Bennett (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Lefevere však túto možnosť zatiaľ nepotvrdil. Naopak. Tvrdí, že Cavendish žiadal pred sezónou lepší kontrakt pre prípad, že by mal byť v pozícii lídra na Tour, ktorá obnáša predovšetkým veľkú mieru zodpovednosti. A ten napokon podpísaný nebol.
"Sam Bennett trpí zápalom kolennej šľachy. Jedná sa o dlhodobé zranenie a to je problém,“ napísal Lefevere vo svojom týždennom stĺpčeku pre belgický Nieuwsblad. „Už sme si tým prešli spolu s Tomom Boonenom, Zdenkom Štybarom aj Andreom Bagiolim. Všetci traja napokon museli byť operovaní. Neviem ako sa to vyvinie so Samom. Zatiaľ nevieme, či stihne Tour. Má predpísaný oddych minimálne do pondelka. Potom uvidíme,“ prezradil.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Zatiaľ na Tour nemáme žiaden plán B. Marka Cavendisha som sa pri večeri pýtal, či by chcel odjazdiť Grand Tour v tejto sezóne. Povedal mi, že s takýmto platom nie. Môže to znieť cynicky, no ja mu rozumiem. Mark sa k nám pridal na poslednú chvíľu. Líderská pozícia v tej chvíli absolútne neprichádzala do úvahy. Mark preto podpísal zmluvu s minimálnu mzdou. Nemali sme s ním veľké očakávania a najmä sme nemali veľa financií. Teraz je to iné. Markovi sa darí. Ukazuje, že svoju rýchlosť ešte nestratil. Veľmi nás všetkých prekvapil,“ vyjadril sa Lefevere.
La Route d'Occitanie korisťou Antonia Pedrera z Movistaru
V nedeľu skončil 45. ročník pretekov Okolo Occitánie vo Francúzsku. Na svoje cesty tradične priláka silnú štartovú listinu. Inak tomu nebolo ani tohto roku. Osem tímov z najvyššej kategórie doplnil zhodný počet z nižšej prokontinentálnej úrovne.
- reklama -
rusko satky 560x300
- reklama -
Tak ako býva zvykom, všetky etapy boli kopcovitého charakteru. Prvú ovládol Andrea Vendrame, ktorý si spravil meno na tohtoročnom Gire. Opäť sa mu podarilo prekabátiť konkurenciu šikovným útokom z úniku. Druhá etapa finišovala do kilometrového stúpania a jeho záver mal veľmi dobre naštudovaný Arnaud Démare.
V tretej etape číhal na pretekárov ťažký cieľový kopec Le Mourtis (12,7 km; 6,3%) a na jeho vrchol sa ako prvý vyšplhal s pomerne veľkým náskokom Antonio Pedrero. Aj posledný deň sedel vrchárom. Na jeho konci bolo ďalšie cieľové stúpanie, no tentokrát kratšie. Najlepšie si s ním poradil Magnus Cort a žltý dres si udržal španielsky pretekár Antonio Pedrero. Na pódiu ho doplnili Jesús Herrada z Cofidisu a Óscar Rodríguez z Astany.
 
Miguel López na Mont Ventoux prevalcoval konkurenciu
Kolumbijčan mal po prekonaní koronavírusu problém dostať sa do súťažného rytmu. Dlho nepretekal a sezónnu premiéru si preto odbil až koncom apríla na pretekoch v Romandii. Jeho forma sa každými pretekmi zlepšovala. Ovládol preteky v Andalúzii a na lepšie obsadenom Dauphiné skončil celkovo šiesty.
Najnovšie deklasoval konkurenciu na prestížnej jednorazovke Mont Ventoux Challenge. Jej dominantou je, tak ako napovedá samotný názov, legendárne a vyčerpávajúce stúpanie Mont Ventoux vo francúzskych Alpách. López zaútočil už dvanásť a pol kilometra pred vrcholom a do cieľa prišiel s dva a pol minútovým náskokom pred druhým Óscarom Rodríguezom z Astany. Elitnú trojku uzavrel Enric Mas. Len pre zaujímavosť, desiaty Geoffrey Bouchard stratil viac než šesť minút.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop