Kto je favoritom na zisk žltého dresu? Top 10 adeptov na víťazstvo na Tour (blog)

27.6.2021, 08:30 | Blog | Pmts
Kto je favoritom na zisk žltého dresu? Top 10 adeptov na víťazstvo na Tour (blog)
(©PHOTOGOMEZSPORT2021)

Najväčšie cyklistické podujatie sveta a stredobod každej sezóny je konečne tu. Tour de France. V našom krásnom športe nič viac neexistuje, no a tak je úplne zrejmé, že na Tour uvidíme to najlepšie, čo aktuálne svetová cyklistika ponúka a o celkové víťazstvo sa pobijú najlepší GC pretekári súčasnosti, medzi ktorými vynikajú dvaja Slovinci.
Kto by ich mohol zaskočiť? Dokáže si Ineos opäť po ročnej odmlke zobrať žltý dres späť, hoci individuálnou kvalitou na Slovincov nemajú? Alebo sa bude radovať outsider? Poďme sa pozrieť na to, kto by mohol stáť pod Víťazným oblúkom na najvyššom stupienku pódia za necelý mesiac... Prinášam tradičných top 10 favoritov na celkové víťazstvo, aspoň teda podľa mojej analýzy. S rebríčkom samozrejme čitateľ nemusí súhlasiť a budem len rád, ak svoj iný názor napíšete do diskusie! Pripomínam že sa jedná o rebríček top adeptov na víťazstvo, nie prognózu celkovej top 10 alebo podobne.
Enric Mas (Movistar)*
Prvé meno je možno prekvapivé, vzhľadom nato, že Enric Mas toho zatiaľ v sezóne veľa nepredviedol a nemá na svojom konte ani veľa víťazstiev. Medzi top 10 favoritov som ho ale musel zaradiť, na úkor napríklad vrchárov kalibru Michaela Woodsa alebo Davida Gaudua, z prostého dôvodu; na tejto Tour budú hrať veľmi dôležitú úlohu dve dlhé a rovinaté časovky. Enric Mas je výborný časovkár a to aj na úplne plochých profiloch. Minúty získavať ale nebude, takže ak by chcel zaútočiť na žltý dres, bude nutné aby znova našiel svoje najlepšie vrchárske nohy, ktoré nám zatiaľ najlepšie ukázal na Vuelte 2018. V minuloročnej revidovanej sezóne sa síce umiestnil na Tour aj Vuelte na piatom mieste, čo sú fantastické výsledky, ale v oboch prípadoch sa k nim prepracoval skôr defenzívnou jazdou. Na Vuelte v roku 2018 to ale bolo inak; Mas sa stále lepšil a v treťom týždni lietal, vyhral etapu aj biely dres a vyšvihol sa až na druhé miesto. V posledných etapách navyše pôsobil silnejším dojmom ako víťazný Yates. Teraz je o tri roky starší, skúsenejší a so silnejším tímom po boku, no a tak v prípade zopakovania podobného útočného výkonu, podporeného silnými nohami (prípadne aj silnejšími), by mohol existovať scenár, v ktorom vyzve Slovincov na súboj o žltý dres. Treba ale dodať, že ako Roglič, tak Pogačar, boli zatiaľ svojimi výkonmi v kariére až príliš inde, takže Masovi naozaj nemôžme dávať veľké šance, hoci typologicky sa perfektne hodí na tohtoročnú trasu s rovinatými časovkami a minimom dojazdov na kopci. Z jeho nevýrazných výsledkov v sezóne si ťažkú hlavu robiť nemusíme, keďže Mas vie fantasticky načasovať formu a je takmer isté, že v treťom týždni bude silný a pripravený podávať výkony.
Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers)**
Samozrejme, tento výber sa nemôže zaobísť bez minuloročného víťaza Gira. Tao Geoghegan Hart ale prichádza na Tour až ako štvrtá možnosť pre svoj tím, čo je úplne nevídané vzhľadom na to, čo sa mu podarilo minulý rok na talianskych cestách. Z čierneho koňa sa ale veľmi rýchlo môže stať hlavný tromf britského tímu. Tao nemal zatiaľ dobrú sezónu, pád na Paríž-Nice mu úplne zničil jar, ale na Dauphiné jasne ukázal zlepšenie a nakoniec mu neunikla ani nominácia na olympiádu. Geoghegan Hart vlani na Gire ukázal, aký vrchársky talent v ňom drieme (hoci je fakt, že konkurencia jednoducho nebola až na takej úrovni ako bude na Tour), no a taktiež ukázal schopnosť limitovať svoje straty v časovkách. Do zoznamu ho ale zaraďujem z dôvodu, že sa zatiaľ v kariére každým rokom lepšil, no a vzhľadom nato že je stále v mladom veku, nie je dôvod aby sa teraz prestal zlepšovať. Je jasné, že s minuloročnou formou z Gira by Slovincom konkurovať nedokázal, ale je to práve jeho postupné zlepšovanie sa v kariére, ktoré dáva nádej, že príde s kondíciou opäť ešte o level vyššie, než s akou vyhral Giro. Na Tour navyše prichádza úplne bez tlaku, podobne ako na minuloročné Giro, čo mu môže veľmi pomôcť. Rovnako ako skutočnosť, že kvôli komplikovanej sezóne nemusel, narozdiel od súperov, držať kondíciu na takej vysokej úrovni tak dlhú dobu, čo znamená, že na Tour príde čerstvejší a je vysoký predpoklad, že bude počas júla len silnieť.
Julian Alaphilippe (Deceuninck - Quick-Step)**
Podľa vyjadrení Lefévera, aj Alaphilippových výkonov vo Švajčiarsku, je evidentné, že Francúz sa pokúsi uspieť v celkovom poradí. A narozdiel od roku 2019, tentoraz cielene. Alaphilippov veľký cieľ sú úvodné dve etapy a žltý dres hneď na začiatku podujatia, no a ak by sa mu to podarilo, je vysoký predpoklad, že mu maillot jaune a domáci fanúšikovia opäť nalejú energiu a Alaphilippe tak môže ukázať naozaj seriózny útok na žltý dres. V úvodnej časovke bude dobrý, takže do úvodného horského víkendu nabehne na dobrých pozíciách v gc, no a všetko bude záležať od jeho výkonu v Alpách. Ak sa udrží vysoko v gc aj po nich, nie je dôvod na nezopakovanie jazdy, ktorú ukázal v roku 2019. Vo Švajčiarsku bol silný v kopcoch a ešte silnejší v časovkách, čo je veľký rozdiel oproti jeho slabým výkonom na minuloročnom Dauphiné, po ktorom nasledovala aj slabšia Tour. Naopak, môžeme jasne vidieť paralely s ročníkom 2019, kedy po skvelom Dauphiné nasledovala neskutočná jazda na Starej dáme. Tím je opäť šprintérsky orientovaný, ale v skvelej forme jazdiaci Cattaneo aj Devenyns budú Julianovi absolútne oddaní a k dispozícií aj vo vysokých horách. Alaphilippe navyše nedávno oslávil príchod na svet jeho prvého syna, takže psychicky bude na tom určite skvele a pripravený opäť baviť francúzske publikum.
Miguel Angel López (Movistar)***
Jeden z najlepších vrchárov sveta a líder silného tímu Movistar si trúfa minimálne na pódium, ale ani víťazstvo nebude nemožné. V jeho neprospech hovorí ale nedostatok dojazdov na ťažké kopce, čo je jeho hlavná zbraň. Taktiež je veľmi nespoľahlivý v časovkách. Na týždňových etapákoch zväčša podá skvelý výkon v jazde proti chronometru, ktorý dáva nádej, že na tejto disciplíne zapracoval, ale potom príde kolaps na Grand Tour. Takto už stratil nejednu pozíciu v celkových poradiach na pretekoch veľkej trojky a ťažko si predstaviť, že zrovna na dvoch rovinatých tratiach, ktoré sú vo Francúzsku pripravené, to konečne zlomí. V kopcoch ale bude patriť k najlepším, veď na Dauphiné bol od neho lepší len Porte (a Padun) a na Mont Ventoux Denivelé Challenge podal famózny výkon a zaznamenal jeden z najlepších výkonov všetkých čias na obrovi Provensálska. K dispozícií bude mať silný tím, veď okrem spolu-lídra Masa Movistar nominoval aj Valverdeho so Solerom. Vďaka jeho neskoršiemu štartu do sezóny by mal byť aj dostatočne čerstvý, aby v horských dojazdoch v treťom týždni lietal. López bude serióznou hrozbou. 
Richie Porte (Ineos Grenadiers)***
Vo výčte top favoritov na víťazstvo samozrejme nemôže chýbať víťaz Dauphiné a tretí muž poslednej edície Starej dámy. Richie Porte prestúpil do Ineosu s jasným cieľom; raz a navždy sa zbaviť tlaku lídra a vrátiť sa do pozície superdomestika, ktorá ho vždy tak bavila a v kľude si dokončiť svoju dlhú a parádnu kariéru. Jeho vlastné výkony ho ale zradili a pasovali do role jedného z top favoritov Tour. Pravdupovediac, vyzerá vlastne v najlepšej forme od roku 2017 a fakt, že na staré kolená konečne vyhral Dauphiné, potvrdzuje, že rozhodne nepoľavuje a na Tour bude v skvelej forme. Dve rovinaté časovky sú pre neho skôr výhodou, rovnako býva silný v treťom týždni, takže aj horské dojazdy na Col de Portet a Luz Ardinen by mu mali byť po chuti, no a tak budú pre neho najväčšou výzvou horské etapy finišujúce po zjazde. Porte má nálepku smoliara, lenže jeho smola a chyby väčšinou pramenili z tlaku, ktorý bol na neho vyvíjaný, ako na lídra silného tímu. Tentoraz, aj napriek svojej aktuálnej fazóne, lídrom nebude, aspoň určite nie jednoznačným, čo by mu mohlo priniesť pokoj v duši a ak prežije úvod podujatia a spomínané zjazdy bez problémov a chýb, tak sa rázom stane silným adeptom na víťazstvo. 
Rigoberto Urán (Ef Education-Nippo)***
Rigoberto Urán sa svojim výkonom na Okolo Švajčiarska jasne zaradil k favoritom Starej dámy. Okrem výborných výkonov v kopcoch, dokázal napodobniť aj svoje niekdajšie skvelé výkony v časovkách a ak dokáže formu ešte vygradovať, v júly bude miešať kartami. A to vo veľkom. Urán mal veľmi problematickú sezónu a na Okolo Švajčiarska svojim výkonom prekvapil aj vlastného trénera a v tíme Ef zaraz zmenili taktiku a namiesto lovenia etáp sa pokúsia s Rigobertom zaútočiť na pódium. Víťazstvo ale tiež nemusí byť nemožné, a to aj napriek faktu, že Urán nikdy nevyhral etapové preteky. Je to silný a húževnatý pretekár, ktorý disponuje obrovskými skúsenosťami. Zároveň je ďalším z pretekárov, ktorým sa prvá polka sezóny absolútne nevydarila a do formy sa dostali až teraz pred Tour, vďaka čomu by nemalo hroziť postupné vyhorenie a naopak, v treťom týždni by mal ešte disponovať potrebnou energiou. Po ruke bude mať veľmi silný tím, keď sa na rovine o neho bezpochyby postarajú dánski matadori Valgren s Cortom a v kopcoch bude mať podporu mladých vychádzajúcich hviezd Sergia Higuitu a Neilsona Powlessa. 
Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)****
Tretím jazdcom Ineosu v mojom rebríčku sa stáva Richard Carapaz. Ekvádorská superhviezda a pravdepodobne spolu s Bernalom a Slovincami najlepší vrchár sveta, sa prvý krát pozrie na Tour s cieľom zabojovať o celkové víťazstvo. V tomto bode sa presúvame od teoretických adeptov na žltý dres, k tým naozaj skutočným favoritom... Carapaz naozaj má potenciál v kopcoch vytrápiť aj Pogačara (hoci tí dvaja sa nikdy nestretli v priamom súboji a pôjde o ich premiérový stret), ale jeho slabinou budú rovinaté časovky, v ktorých stratí čas. A nepoteší ho ani nedostatok dojazdov na kopec. Jedinou jeho šancou vyhrať, bude využiť tímovú prevahu Ineosu a vzájomné stráženie sa Slovincov a Thomasa. Na druhú stranu, ak dostane podobnú šancu, určite má kvality nato ju využiť, ako sa mu to podarilo na Gire v roku 2019. Keď raz bude v žltom drese, v kopcoch ho nikto len tak neodpára. 
Geraint Thomas (Ineos Grenadiers)****
Po prvý krát musím do top 10 favoritov nejakej Grand Tour zaradiť hneď štyroch pretekárov jedného tímu. A ako najväčšieho favorita z Ineosu vidím Gerainta Thomasa. Víťaz Tour z roku 2018 má konečne bezproblémovú sezónu a po troch rokoch sa mu podarilo dostať do optimálnej kondície už dlho pred Tour de France a v júni sa tak mohol venovať ,,len" dolaďovaniu detailov. Na druhú stranu, spolu s Portem držia silnú formu už niekoľko mesiacov a tak bude pre oboch veľmi ťažké si udržať sviežosť aj do tretieho týždňa. Ak sa to ale Thomasovi podarí, ako sa mu to podarilo v roku 2018, tak Roglič s Pogačarom sa budú musieť mať na pozore. V časovkách sa im totižto nie len že vyrovná, ale na rovine ich môže dokonca aj poraziť a získať nejaké sekundy k dobru. V kopcoch by potom bola jeho jasná úloha len čakať, nalepený na zadnom kolese vlaku Jumba (presne ako to spravil minulý rok Pogačar), no a nechať útočenie na Carapaza s Portem. Geraint Thomas je líder, húževnatý šampión a obrovská persóna svetovej cyklistiky s aurou kapitána, čo ale zároveň znamená, že väčšina tlaku bude spočívať na jeho pleciach. A hoci často pôsobí, že si tlak užíva, v posledných rokoch sa u neho často vyskytujú zbytočné a nešťastné pády, ktorým sa jednoducho bude musieť vyhnúť. Celý úspech tímu Ineos totiž spočíva na ňom. Thomasove šance vyhrať budú najvyššie, keď bude Carapaz útočiť a UAE
 a Jumbo ho budú musieť naháňať. Ďaleko viac ale platí, že Carapazove šance vyhrať existujú, len ak Thomas bude číhať na zadnom kolese a Pogačar s Rogličom preto budú taktizovať a nechajú Thomasovho kolegu vpredu odskočiť. Bez Thomasa neuspeje ani Carapaz, prípadne niektorí z jeho kolegov. Základ, nie len Thomasovho úspechu, ale úspechu celého Ineosu preto bude, aby sa Geraint vyhol pádom a zajazdil dobre obe časovky.
Primož Roglič (Jumbo-Visma)*****
Ak opomenieme oportunistický Ineos, dvaja Slovinci jasne odskakujú od konkurencie a o dvoch najväčších favoritoch niet pochýb. Primož Roglič prišiel minulý rok o víťazstvo 24 hodín pred dojazdom v Paríži, čo by položilo nejedného hviezdneho jazdca. Roglič ale ukázal srdce šampióna, hneď po Tour vyhral Liége-Bastogne-Liége aj Vueltu a do novej sezóne nabehol pravdepodobne v životnej forme. Áno, ešte lepšej, než v ktorej bol vlani. Neodjazdil toho veľa, ale jeho dominancia na Paríž-Nice a hlavne víťazstvo na Baskicku, kde Pogačarovi uštedril jeho jedinú tohtoročnú porážku, brali dych. Dojem neporaziteľnosti sa ale rýchlo rozplynul, keď na Côte de la Roche nestačil na zrýchlenie top favoritov na čele s Pogačarom a nedokázal tak obhájiť titul na La Doyanne. Odvtedy sme ho pretekať nevideli. Roglič sa ale vie perfektne pripraviť aj bez pretekania, čo nám dokázal na Vuelte 2019, takže nie je dôvod pochybovať o tom, že na Tour príde v plnej forme. K dispozícií bude mať silný tím, ktorý ale ani zďaleka nebudí taký rešpekt, ako pred rokom. Sepp Kuss ani Wout Van Aert zatiaľ neukázali tak silnú formu ako vlani, no a absencia Dumoulina tiež nie je ideálna. Jumbo nebude dominovať ako minulý rok. Roglič preto bude musieť jazdiť aktívnejšie, nebude mu stačiť iba čakanie na šprint a zbieranie bonusových sekúnd. V rovinatých časovkách mu verím viac než Pogačarovi, ale rozhodujúci náskok v nich pravdepodobne nezíska. Bude musieť pretekať aj v kopcoch, čo je nie je úplne jeho obľúbený štýl, no ale ako nám ukázal v poslednej etape na Okolo Baskicka, nie je to len pretekár, čo potrebuje pred sebou žltočierny vláčik. 
Tadej Pogačar (UAE Emirates)*****
Ako absolútne najväčšieho favorita som vybral obhajcu titulu a pravdepodobne najlepšieho cyklistu súčasnosti. Tadej Pogačar vtrhol do sezóny 2021 ako predátor, nedal nikomu šancu a až na jednu výnimku vyhral všetko, načo siahol. Je až neuveriteľné, akú formu ukazuje v podstate od nástupu do profi-pelotónu. A navyše, svoje výkony len zlepšuje. Cyklistická logika hovorí, že celá sezóna sa nedá naplno odpretekať, ale Tadej Pogačar túto logiku jednoducho popiera. Je všade suverénny, a až na časovku na Okolo Baskicka nemal nijaký slabší deň. Vie šprintovať, má nástup, ale pritom je aj vytrvalý, vie zaútočiť z diaľky a je dobrý časovkár. V kopcoch by mal byť najsilnejší. Ak sa nenechá zaskočiť na vetre a limituje straty na Rogliča a Thomasa v rovinatých časovkách, nemal by prehrať. Samozrejme, Roglič ani Ineos mu to nenechajú zadarmo, ale Pogačar skutočne je najväčším favoritom tejto Tour. Tím UAE mu navyše poskladal skvelý tím a s podporou Hirschiho, Costu, Formola, McNultyho alebo Majku bude mať aj Ineos veľký problém ho izolovať. 
Je fascinujúce ako sa za posledné tri roky cyklistika zmenila. Po dlhých rokoch nadvlády Chrisa Frooma sa jeho éra skončila, no a hoci Ineos ešte dvakrát dokázal vyhrať Tour aj prostredníctvom iných jazdcov, od minulého roku definitívne nastúpila na trón slovinská dvojka. Táto Tour môže rozhodnúť, či bude nasledujúca éra niesť Pogačarovo meno, alebo sa Roglič dokáže zbaviť Poulidorovho syndrómu a vykročiť z tieňa svojho mladšieho krajana. Všetko sa teda schyľuje k fantastickému trojtýždňovému duelu, do ktorého bude určite chcieť prehovoriť aj tím, ktorý v poslednej dekáde dominoval na Tour de France a tentoraz sa pokúsi namiesto individuálnej sily vyhrať silou kolektívnou. Tak teda, kto bude stáť na najvyššom stupienku pod Víťazným oblúkom? 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop