Reakcie po piatku: Pogačar nebol spokojný s najdlhšou etapou, v Jumbe to potichu skúsia na Vingegaarda

2.7.2021, 20:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
tdf2020 banner update
Van der Poel sa teší z udržania dresu, ale myslí si, že je priťažký na víkendové kopce. Jeho večný súper Van Aert uznal jeho kvality a bude o žltý dres bojovať ďalej. Mohorič chce držať bodkovaný dres. Pogačar s Thomasom súcitili s Rogličom. V Jumbe už poškuľujú po Vingegaardovi ako novom lídrovi, pretože Van Aert by podľa vlastných slov potreboval nárazovo schudnúť o desať kíl.
Matej Mohorič prišiel na Tour vo skvelej forme a dalo sa od neho niečo takéto očakávať, ale súperi v úniku ho rozhodne podcenili, pretože si nemysleli, že to môže udržať až do cieľa, keď sa odtrhne už viac ako 85 kilometrov pred cieľom. No Slovinec to dokázal a v slzách dojatý v cieli novinárom vravel: "Najlepší deň mojej kariéry. Vyhral som etapy na ostatných GT a vždy to bola najdlhšia etapa. Sedia mi trate, kde sa vyžaduje vytrvalé úsilie. V týchto únikoch sú v stávke vždy mnohé taktické hry, tak som chcel ujsť zavčasu. Ale nečakal som, že to bude až tak zavčasu, že 88 km pred cieľom. Triumf som si neuvedomil, až kým som neprekročil flamme rouge. Vtedy som sa pod vplyvom silných emócii rozplakal. Dnes som šiel po vrchárskych bodoch a keďže sa Schelling nedostal do úniku, vedel som, že sa môžem o ne pobiť. Oddnes jazdím s úctou k vrchárskemu dresu, možno dokonca zajtra pôjdem do úniku, proste pôjdem za tým, rád by som tento dres získal."
Matej Mohorič (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Veľmi netradične bol v úniku aj žltý muž Mathieu Van der Poel, ktorý si tam strážil Van Aerta, šiel pomerne defenzívne. Natiahol tak svoju sériu v najcennejšom drese. Keďže zrejme Tour nedokončí, nemusí myslieť príliš dopredu a stále sa môže zameriavať len na bezprostrednú budúcnosť. "Bola to veľmi ťažká etapa. Nestáva sa často, že jazdíte viac ako 255 km, ani na Grand Tour. Nemyslel som si, že bude toľko jazdcov, ktorí budu chcieť ísť do úniku. Všetci si asi dnes dobre pospia. Vo finále som bol dosť prázdny, šiel som hranu, ale teším sa, že som si ešte udržal žltý dres. Chcem ho mať čo najdlhšie. Uvidíme, čo sa bude dať robiť zajtra, lebo som asi príliš ťažký na tie kopce."
Wout Van Aert sa na tejto Tour veľmi snaží a má štandardne skvelú výkonnosť, ale akoby nemal ideálnu formu. Keď sa vydal do úniku, jeho celožitovný súper Van der Poel mu bol v pätách a bez problémov pokryl jeho ataky. "Toto bola rýchla jazda. Páčilo sa mi rozbiť rutinu na Tour a trochu zdvihnúť bojovú náladu. To sme dnes mali v pláne. Bolo sa ťažké sa vzdialiť, lebo mám dobrú priečku v GC, ale dalo mi to trochu slobody. Keď sa útočilo zo všetkých strán, už som na etapu nepomyslel a chcel som vyskúšať obliecť sa do žltého. Ale Mathieu bol príliš silný. Zaslúži si veľa rešpektu za to ako preteká, aj odo mňa. Nepreteká defenzívne. Ale mohol sa za mňa zavesiť v prvých kilometroch a zakaždým ma zneškodniť. Tiež na začiatku, keď videl, že sme odišli s veľkou skupinou, neváhal ťahať. To bolo pekné. Myslím, že sme predviedli pekné preteky," vravel pre holandský portál Wielerflits. Stále tak pokračuje jeho čakanie na žltý dres, do ktorého sa tak veľmi chce obliecť. Ostáva na tridsiatich sekundách straty.
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Víťazom siedmej etapy bol aj Mark Cavendish, o ktorom sa znova veľa hovorilo. Hoci to nikdy nerobil, natlačil sa do veľkého úniku, aby získal body na prémii, a tým ukázal, že má veľký ťah na zelený dres aj formu, hoci dnes do toho investoval určite viac ako chcel. "Nebolo v pláne, že sa dostanem do brejku. Cítil som to v kostiach a tak som tam skočil v momente, keď sa všetko formovalo. Potom si už len pamätám, že som bol tam a ďaleko. Poobzeral som sa a videl som, že rivali na zelený dres tam neboli žiadni a že tam bolo tímov s dostatkom ľudí a motiváciou ťahať. Bola to pre mňa dobrá situácia, čo sa týka bodovacej súťaže. Účasť v brejku mi pomohla prejsť stúpania v pohode a posledných 50 km som si mohol ísť vlastným tempom," vravel po prebrazí zeleného dresu pre letour.fr spokojný Cav.
Podľa Kaspera Asgreena to bol práve Mark, kto ho vytiahol do úniku a na adresu zeleného muža nešetril chválou: "Dlhá etapa a vysoké teploty nám to dnes poriadne sťažovali. Bolo príjemné byť s Markom v úniku a bol skvelý, pomáhal mi s jedlom, pitím a ľadom, ale zároveň si pripisoval body. Potom nastal zlomový bod, skupina ušla a po zvyšok pretekov sme ich už nevideli. Snažil som sa ujsť niekoľkokrát, ale ostatní boli ako prilepení k môjmu kolesu a náskok som si vypracoval až niekoľko kilometrov pred cieľom. Bolo fajn byť tam, v tej partii, ale čakal som od tejto etapy viac," citoval víťaza Ronde tímový web Deceunincku.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
V pelotóne to bolo celý deň na UAE Team Emirates. Logicky ostatné tímy nechali Pogačarovcov v tom samých a príliš im nepomáhali, aby ich vyčerpali. "Trochu sme urobili chybu, keď sme dovolili brejku odísť. Obaja van der Poel aj van Aert sú veľmi silní a bolo nebezpečné im dať sedemminútový náskok, aj s ohľadom na všetky tie hory, ktoré nás čakajú. Okamžite sme to tam zatvárali, ale nepodarilo sa. Potom sme sa celkom dobre usilovali, aby ich náskok nebol priveľký. Som hrdý na svoj tím, sú to veľmi silní jazdci. Niektorí zajtrajšiu etapu pojmú ako relaxačný deň. Ale nie sme jediný tím, ktorý dnes utrpel. Ideme deň po dni," vravel Tadej Pogačar, líder súťaže do 25 rokov, ktorý mal šťastie, že sa dopredu zhodou okolností nedostal Gaudu, Higuita či Hamilton, lebo by prišiel o tento dres.
Bieli muži teda museli ťahať v kopcoch oveľa skôr ako plánovali, ešte aj vo veľmi dlhej etape, a nepôsobili supersilným dojmom, hoci ich líder pochválil. "Aj pre mňa to bola veľmi náročná etapa, keďže sme ťahali, bol som vpredu za kolegami a viac na vetre. Určite za to zaplatím nejakú daň. Zajtra sa budem držať s ostatnými súpermi. Mám zmiešané pocity z výsledkov mojich krajanov. Matej dosiahol víťazstvo, po ktorom túžil veľmi dlho a teším sa z neho, lebo je to vynikajúci borec. Na druhej strane nie som tak šťastný kvôli Rogličovi, lebo minule spadol a viem si predstaviť, ako teraz trpí," vravel vlaňajší víťaz podľa oficiálnej stránky pretekov a pogratuloval aj Van der Poelovi za jeho výkon a že si zaslúžil ten žltý dres.
Tadej Pogačar v cieli (© A.S.O. / Pauline Ballet)
Podobne ocenil Van der poela aj Geraint Thomas, ktorý vravel, že nie každý deň vidíme žlťák v úniku. Sám žiadny čas nestratil. "Celkom vážne som vtedy padol a myslím, že je ľahké si nahovárať, že "Och, je to v poriadku, som v poriadku, bla, bla, bla", ale dosť síl vám to vezme, ako vidíte aj na Rogličovi. Ale snažil som sa. Nechcel som ísť na sto percent, no snažil som si tempo kontrolovať. Trpím, no snáď to rýchlo prejde. Ale asi nie za tieto dva dni. Dúfali sme, že UAE to dnes prevezme a tak sa aj stalo," vravel pre The Guardian. Pre ITV doplnil o kolegovi Carapazovi, ktorého zvláštne prezývajú: "Billy je stále v hre a môžeme ísť naňho. Škoda, že ho Movistar ukrutne prenasledoval v posledných desiatich kilometroch." Richard Carapaz vyskúšal nastúpiť súperom 18 km pred cieľom, ale minul obrovské množstvo energie navnivoč. Fanúšikom ale cez Twitter po španielsky odkázal: "Ten, kto neriskuje, nemá prečo žiť. Užívam si to naplno. Zajtra uvidíte viac."
Dnes sa viac čakalo od Vincenza Nibaliho, ktorý sa vo veľkom úniku stratil a vôbec nemal nohy na to, aby v krátkych kopcoch konkuroval klasikárom, hoci sa v cieli tváril spokojne. Veď sa aj dostal na šieste miesto celkového poradia, čo nečakal. Citoval ho taliansky portál Tuttobici: "Nepredpokladal som, že dnes bude ten deň, kedy skočím do úniku. Potom som videl aktivitu van Aerta a van der Poela, tak som sa vydal za nimi. Úprimne, nečakal som, že sa tak v GC posuniem. Keď unikli takí dôležití jazdci, nemohol som zostať nečinne stáť. Vo finiši ma prekvapilo, že som mal celkom dobré nohy. Etapa pre mňa to nebola, ale dobre som šiel. Pred nami bola vidina dobrého druhého miesta, ale van Aert a van der Poel okolo mňa preleteli, boli na mňa príliš výbušní. Nohy sú na tom dobre. Ale favoritov poznáme a Tadej je veľmi silný."
- reklama -
- reklama -
Primož Roglič sa už v kopci druhej kategórie zlomil a definitívne je jasné, že má po celkovom poradí. V cieli stratil na favoritov tri minúty. Ešte včera mu tím veril, no dnes už vie, že musí hľadať iné riešenia v kopcoch. S holandskými novinármi, konkrétne ed.nl, sa opäť rozprával Primožov hovorca Steven Kruijswijk: "Keď sa pozriete na to, ako vyzerá, nie je to až také nečakané. Proti zdravému rozumu sme verili, že sa Primož cez to prenesie a bude limitovať straty, ale ten pád si vyžiadal mnoho. Na stúpaní sa pomerne rýchlo zosypal a ak ste tu na víťazstvo celej Tour, je to ťažké. Prišli sme sem s Primožom ovládnuť GC, ale to musíme zmeniť. Máme z toho ešte trpkejší pocit, pretože časovku mal dobrú a predpokladali sme, že už je v poriadku. S Primožom sme stratili lídra. Samozrejme, že to nebolo nečakané, keď sme videli, ako "ľahol". Počas etapy veľa nehovoril a podľa toho bolo zrejmé, že na tom nie je najlepšie. Bojoval tvrdo a bojoval až do cieľa. Opäť, je to ťažké, keď ste tu prišli vyhrať Tour a takto ste doslova zrazený na zem."

Hoci Kruijswijk nechcel nemenovať nového lídra, športový riaditeľ Jumba Grischa Niermann v inom rozhovore naznačil, že veľmi veria Jonasovi Vingegaardovi, ktorý je však na svojej prvej Tour a teda nemôžu na neho oficiálne zvaliť tlak líderstva na celkové poradie, takže môžu to s ním len skúsiť. Niektorí experti, ale aj fanúšikovia špekulujú, že by mohol na celkové poradie teoreticky ísť aj Wout Van Aert, no ten sám vie, že asi nemá takú formu ako vlani. "Po Primožovej časovke sme mali vysokú morálku. Ale bohužiaľ... Ja teraz zvažujem nárazovú diétu, aby som zhodil ďalších desať kíl. Potom by som možno mohol ísť na GC," žartoval podľa ed.nl.
Výsledky 7. etapy
1. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 05:28:20 120
2. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 01:20 50
3. CORT Magnus EF Education-NIPPO 01:40 25
4. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 01:40 15
5. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step 01:40 5
6. BONNAMOUR Franck B&B Hotels p/b KTM 01:40
7. KONRAD Patrick BORA-hansgrohe 01:40
8. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 01:40
9. VAN MOER Brent Lotto Soudal 01:44
10. GODON Dorian AG2R Citroën Team 02:45
119. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 18:37
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 25:39:17
2. VAN AERT Wout Jumbo-Visma 00:30
3. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step 01:49
4. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 03:01
5. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 03:43
6. NIBALI Vincenzo Trek-Segafredo 04:12
7. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 04:23
8. LUCENKO Alexej Astana-Premier Tech 04:56
9. LATOUR Pierre Team TotalEnergies 05:03
10. URAN Rigoberto EF Education-NIPPO 05:04
88. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 28:46
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. CAVENDISH Mark Deceuninck - Quick-Step 168
2. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 103
3. PHILIPSEN Jasper Alpecin-Fenix 102
4. BOUHANNI Nacer Arkéa-Samsic 99
5. MATTHEWS Michael Team BikeExchange 96
6. ALAPHILIPPE Julian Deceuninck - Quick-Step 84
7. SAGAN Peter BORA-hansgrohe 72
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 11
2. SCHELLING Ide BORA-hansgrohe 5
3. VAN DER POEL Mathieu Alpecin-Fenix 4
4. STUYVEN Jasper Trek-Segafredo 4
5. PEREZ Anthony Cofidis 3
6. VAN MOER Brent Lotto Soudal 3
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 25:43:00
2. VINGEGAARD Jonas Jumbo-Visma 01:35
3. GAUDU David Groupama-FDJ 02:27
4. HIGUITA Sergio EF Education-NIPPO 02:58
5. HAMILTON Lucas Team BikeExchange 03:51
6. PARET-PEINTRE Aurélien AG2R Citroën Team 05:14

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop