Tokio: Preteky žien vyhrala Rakúšanka Kiesenhoferová, zlato získala po celodennom úniku, Van Vleutenová má striebro, Borghiniová bronz

25.7.2021, 10:00 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Deň po mužoch o zlatú olympijskú medailu na olympiáde v Tokiu bojovali ženy. Pre ne organizátori pripravili trasu dlhú 136 kilometrov, pričom trať kopírovala mužskú, ale ženy nemuseli vyliezť na horu Fudži, a tiež na Mikuni Pass a Kagosaka Pass. Napriek tomu ženy museli preliezť cez skoro dva a pol tisíc výškových metrov a podobne ako muži deň pred nimi museli bojovať s vysokými teplotami a vlhkosťou. Počas ženských pretekov teplomer ukazoval 33 stupňov Celzia. 

Na štart ženských olympijských pretekov sa postavilo 67 cyklistiek zo 40 krajín. Zlato z hier v Riu obhajovala Anna van der Breggenová (Holandsko). Hneď na začiatku pretekov sa vpredu osamostatnila pätica jazdkýň. Boli nimi Anna Kiesenhoferová (Rakúsko), Carla Oberholzerová (Južná Afrika), Vera Looserová (Namíbia), Omer Shapiraová (Izrael) a Anna Plitchová (Poľsko). Na méte 108 kilometrov pred páskou mala pätica vpredu sedem minút k dobru.

Náskok piatich dám v čele sa v údolí pod stúpaním Doushi Road (4,3 km - 6,1 %) zvýšil na desať minút. Na situáciu reagovala reprezentácia Holandska, Volleringová začala diktovať tempo pelotónu. Hlavný balík zrýchlil. Vpredu pätica nezostala pokope. Na úvodnom kopci sa z celodenného úniku porúčala Looserová (Namíbia), o pár kilometrov neskôr vypadla aj Oberholzerová (Južná Afrika). Za nimi sa hnala už Van Vleutenová (Holandsko), snažila sa stiahnuť náskok úniku, ktorý bol stále na desiatich minútach.
- reklama -
- reklama -

Už na méte 73 kilometrov pred cieľom sa na čele pelotónu objavila Van der Breggenová (Holansko), ale pravdepodobne bola iba skontrolovať situáciu, pretože o pár minút neskôr už bola za balíkom pri aute a brala si občerstvenie. V tom čase už v čele balíka pracovali okrem Holanďaniek aj Talianky a Nemky. Zásluhou týchto troch reprezentácii trojica pretekárok v čele niečo stratila zo svojho náskoku. Stále však mali k dobru veľké kvantum času, presne deväť minút. 

Krátko na to sa v pelotóne padalo. Norsgaardová (Dánsko) stiahla na zem Van Vleutenovú (Holandsko), obe mohli pokračovať. Obe dámy spadli na rovnakom mieste ako včera Thomas a Geoghegan Hart (obaja Veľká Británia). Nepríjemnosti v holandskom tíme akoby chcela využiť Zabelinskajová (Uzbekistan), ktorá zrýchlila, ale z pelotónu neušla. To sa podarilo až Volleringovej (Holandsko), ktorá zaútočila 61 kilometrov pred cieľom. 

Volleringová (Holandsko) sa ďaleko nedostala, pretože na jej atak reagovali reprezentantky Ameriky. Akonáhle stiahli Holanďanku zaútočila Winderová (USA). Po jej neúspešnom predstavení útočili ďalšie dámy. Vosová (Holandsko), Deignanová (Veľká Británia), Niewiadoma (Poľsko) a Moolman-Pasiová (Južná Afrika) vyrazili spolu, ale ani ony si nevytvorili rozhodujúci náskok. Potom sa na čelo hlavného poľa posadila Volleringová a začala selektovať hlavnú skupinu. 
- ponuka z nášho ehopu -
rusko satky 560x300
- ponuka z nášho eshopu -

Vypadla z neho aj Shackleyová (Veľká Británia), ktorá dnes nemala svoj deň. Lenže Volleringová (Holandsko) dlho na čele pracovať nemusela. Ešte pod kopcom Kagosaka Pass (2,2 km - 4,7 %) sa od pelotónu vzdialila Van Vleutenová (Holandsko) a začal sa lámať chlieb. V hlavnom poli sa začalo taktizovať a Holanďanka takmer okamžite získala celú minútu. Aj v úniku sa zmenil pomer síl. 41 kilometrov pred páskou sa vpredu osamostatnila Kiesenhoferová (Rakúsko), k dobru mala päť minút.
Van Vleutenová (Holandsko) vyliezla na posledný kopec o minútu skôr ako skupina favoritiek, ale v klesaní ju súperky dobehli. V nej však už nefigurovali obhajkyňa zlata Van der Breggenová a Volleringová (obe Holandsko). Tempo skupiny diktovali Dygertová a Riverová (obe USA), ale Kiesenhoferová (Rakúsko) predvádzala výborný výkon a stále viedla o viac ako štyri minúty. Medzi vedúcou ženou a skupinou favoritiek sa nachádzali ešte Shapiraová (Izrael) a Plitchová (Poľsko). 
Rodilo sa veľké prekvapenie olympijských pretekov. Kiesenhoferová vstúpila do posledného kola o štyri minúty skôr ako skupina favoritiek, do ktorej sa vrátila Van der Breggenová (Holandsko) a snažila sa útočiť. Pred sebou mala posledných 15 kilometrov. Shapiraová (Izrael) a Plitchová (Poľsko) tiež mohli snívať sen o medaile, keďže za vedúcou dámou strácali dve minúty a pätnásť sekúnd. Pred skupinou favoritiek operovala ešte Labousová (Francúzsko), ale iba o pár sekúnd. 
- reklama -
- reklama -
Ženské preteky priniesli ďalšie veľké prekvapenie na olympiáde v Tokiu. Zlato získala Anna Kiesenhoferová z Rakúska, ktorá si po svoj najväčší úspech v kariére prišla z celodenného úniku. Cyklistické veľmoci podcenili jeho silu, dopriali muž až desať minút. Kiesenhoferová rozhodujúci atak predviedla na méte 41 kilometrov pred cieľom, kedy sa zbavila ostatných členiek celodenného úniku. Až do konca nepoľavila a zlato získala zaslúžene, historicky prvé pre Rakúsko z cestných pretekov žien na olympiáde.
Pre cyklistické veľmoci sa ušla aspoň strieborná a bronzová medaila. Omer Shapiraová z Izraelu a Anna Plitchová z Poľska prišli o cenné kovy až na méte štyri kilometre pred páskou. Vtedy sa okolo nich prehnala skupina favoritiek. Striebornú medailu nakoniec získala Annemiek van Vleuten z Holandska, ktorá sa odpútala od súperok dva kilometre od cieľa. Napriek tomu dnešné preteky skončili pre holandskú reprezentáciu sklamaním. Tretie miesto obsadila Elisa Longo Borghiniová z Talianska.  
Výsledky
1. KIESENHOFER Anna Rakúsko 3:52:45 600
2. VAN VLEUTEN Annemiek Holandsko 01:15 475
3. LONGO BORGHINI Elisa Taliansko 01:29 400
4. KOPECKY Lotte Belgicko 01:39 325
5. VOS Marianne Holandsko 01:46 275
6. BRENNAUER Lisa Nemecko 01:46 225
7. RIVERA Coryn USA 01:46 175
8. CAVALLI Marta Taliansko 01:46 150
9. ZABELINSKAYA Olga Uzbekistan 01:46 125
10. UTTRUP LUDWIG Cecilie Dánsko 01:46 100
Zobraziť kompletné poradie

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop